Dé 19 bezienswaardigheden in Palermo die je moet gezien hebben

Volledige reisgids kopen voor € 10

Dé 19 bezienswaardigheden in Palermo die je moet gezien hebben

14 maart 2024 in Sicilië10 reacties

Als je met het vliegtuig op reis naar Sicilië gaat, is Palermo waarschijnlijk je eerste kennismaking met het eiland en tevens de start van je Siciliaans avontuur.

De hoofdstad en grootste stad van Sicilië kan je de eerste keer misschien wat overvallen met haar brutale drukte, maar kijk even rond en je zal er ware pareltjes ontdek. Hier vind je ons overzicht van de 19 beste bezienswaardigheden van Palermo.

Tours en tickets voor je bezoek aan Parlermo

Inhoud artikel

 1. De toegangspoort tot Palermo, Porta Nuova

De Porta Nuova is de toegang tot één van de oudste en belangrijkste straten in Palermo – de Cassaro. De bouw van deze monumentale constructie begon in 1583. Het werd gebouwd om de overwinning van Charles V in Tunis en zijn bezoek aan de hoofdstad van Sicilië te vieren. De poort werd door een brand in 1667 vernield. Het gebouw dat er vandaag de dag staat, werd vervolledigd in 1669 door de architect Gaspare Guercio.

 1. Het impressionante Palazzo dei Normanni

Het Piazza del Parlamento heeft in alle richtingen een prachtig uitzicht. Je vindt er ook het Palazzo dei Normanni, één van de meest impressionante bezienswaardigheden van de stad. Dit 9de-eeuwse paleis heeft een neoklassieke voorgevel en huisvest een museum over de Normandisch-Siciliaanse koningen die van hieruit heersten.

Dit is het hoogste punt van het oude stadsgedeelte. In de kelder van het paleis vind je nog overblijfselen van een Punische vestiging. In het paleis vind je ook nog het Osservatorio Astronomico van Palermo.

 1. De Kathedraal van Palermo

De Cattedrale di Palermo heeft elementen van verschillende architecturale stijlen: Normandisch, Moors, Gotisch, Barok en neoklassiek. Het is over de jaren heen verscheidene keren veranderd, aangepast en verbeterd. In 1185 stond hier eerst een kerk, maar in de periode van de Saracenen werd het een moskee. De laatste aanpassing werd aangebracht in de 18de eeuw. De kathedraal is gewijd aan de Ten Hemel Opneming van de Maagd Maria.

 1. Piazza Pretoria, het Plein van de Schaamte

Het Piazza Pretoria, ook wel bekend als ‘Square of Shame’ of ‘Plein van de Schaamte’, ligt in het hart van Palermo. Het ligt maar enkele meters verwijderd van de Quattro Canti, dat het exacte middelpunt van de stad is. Centraal op het plein vind je de Fontana Pretoria, die uit 1554 dateert en van de hand van Franscesco Camilliani is. Drie van de vier zijden van het plein zijn bezet met belangrijke gebouwen.

Zo vind je er het Palazzo Pretorio (het stadhuis), dat in de 14de eeuw gebouwd werd, en gerenoveerd werd in de 19de eeuw. Je ziet er ook de St Caterina Kerk, die uit de 16de eeuw dateert, en twee paleizen, het Palazzo Bonocore en het Palazzo Bordonaro. Elk van deze gebouwen zijn vernoemenswaardige, historische bezienswaardigheden.

 1. De botanische tuinen van Palermo

De Orto Botanico di Palermo (de botanische tuinen van Palermo) is een rustgevende plek in de stad en ook een onderzoeks- en educationeel centrum van het Departement van Plantkunde van de Universiteit van Palermo.

De tuinen beslaan een oppervlakte van zo’n 12 hectare, en je vindt er een aantal interessante gebouwen, waaronder een gymnasium, een calidarium en een tepidarium. Er zijn ook broeikassen en een aquarium. De tuinen zijn de thuis van minstens 12.000 verschillende organismen.

Onze tip: Ben op je op rondreis op Sicilië? Download dan zeker onze gratis reisgids Sicilië en ontdek de mooiste plekjes van het eiland.

 1. Teatro Politeama Garibaldi

Teatro Politeama Garibaldi, gesitueerd op het Piazza Ruggero Settimo, is de uitvalsbasis van het Siciliaans Symfonisch Orkest. De bouw begon in 1865 en het theater opende officieel zijn deuren in 1874. Het gebouw is een frappant voorbeeld van de neoklassieke architectuur.

 1. Het grote Teatro Massimo Vittorio Emanuele

Het Teatro Massimo Vittorio Emanuele is een belangrijk operagebouw dat zijn deuren opende in 1897. Het werd ontworpen door de Italiaanse architect Giovan Battista Filippo Basile, die erg bekend was in Sicilië. Hij stierf tijdens de constructie van het theater, waarna het project werd overgenomen door zijn zoon, Ernesto Basile.

Dit operagebouw, dat het grootste van Italië en het derde grootste van heel Europa is, werd gewijd aan koning Vittorio Emanuele II. Het is gerenommeerd omwille van de perfecte akoestiek en is wederom een voorbeeld van de neoklassieke stijl. De slotscènes van The Godfather, Part III werden hier gefilmd.

 1. Het Arabische Castello della Zisa

Het Castello della Zisa is opgenomen in de UNESCO Arab-Norman Palermo and the Cathedral Churches of Cefalù and Monreale World Heritage Site. De bouw van dit kasteel begon in de 12de eeuw, onder het bevel van koning William I van Sicilië. De bouw werd uitgevoerd door Arabische ambachtslui. Het werd afgewerkt tijdens de heerschappij van zijn zoon.

Het deed vooral dienst als een jachthuis en als zomerresidentie van de Normandische koningen. Het ontwerp is overduidelijk gebaseerd op Arabische architectuur, en er zijn ook heel wat kenmerken van Islamitische kunst, werktuigen en voorwerpen. Vooral de centrale hal met mozaïekdecoratie springt in het oog.

 1. De mummies in de Catacombe dei Cappuccini

De Catacombe dei Cappuccini is een behoorlijk macabere toeristische trekpleister, maar biedt ook een fascinerend inzicht in het verleden van de stad. Toen in de 16de eeuw het kerkhof te klein werd voor het Cappucciniklooster groeven de monniken de cryptes eronder. In 1599 mummificeerden ze voor het eerst een overleden broeder en plaatsten hem in de catacomben.

Oorspronkelijk was de ruimte enkel bedoeld voor monniken, maar doorheen de eeuwen werd het een erezaak om hier begraven te kunnen worden. Veel grootheden hebben er hun laatste rustplaats gevonden. De catacomben bevatten zo’n 8.000 lichamen en 1.252 mummies. De laatste persoon die er begraven werd was de bijna tweejarige Rosalia Lombardo. Haar lichaam werd geconserveerd in 1920 en is nog steeds bijzonder goed intact.

Onze tip: Wil je graag de catacomben van Palermo bezoeken? Boek je tickets of tours online, zo ontdek je alles over de morbide onderwereld.
 1. Prachtige mozaïeken in Capella Palatina

De Capella Palatina vind je in de buurt van het Pallazzo dei Normanni. Het maakt deel uit van een van de best bewaarde voorbeelden van Byzantijnse architectuur in Europa. Daarnaast is het een heus kunstwerk, zowel aan de binnen- als buitenkant. Vanbinnen vind je prachtige mozaïeken die heel wat kleur uitstralen en veel detail bevatten. Zo zijn de muren en het plafond helemaal gedecoreerd met religieuze en historische iconen. Er is ook een bijhorende kapel met een basiliek waar er heel wat Byzantijnse kunstwerken en architectuur te vinden zijn.

 1. Het eeuwenoude San Giovanni degli Eremiti

De erg kleine en charmante kerk San Giovanni degli Eremiti dateert uit de 6de eeuw en is opmerkelijk goed bewaard gebleven in zijn authentieke glorie. Aan de ene zijde van de kerk vind je koepeltorens met een levendige rode kleur, aan de andere kant ligt een mooie tuin vol exotische bomen en planten. De bouwstijl van het kerkje wordt gezien als een combinatie van Arabisch en Normandisch met Romeinse toevoegingen. De kerk vanbinnen is dan weer vrij eenvoudig is, met slechts een paar fresco’s en kunstwerken.

 1. Natuur & uitzicht op de Monte Pellegrino

Sicilië is een prachtig heuvelachtig gebied vol bergen en natuur. Wil je even ontsnappen aan het stedelijke Palermo? Plan dan een daguitstapje naar Monte Pellegrino, gelegen vlak naast Palermo. In Monte Pellegrino kan je eventjes volop genieten van mooie natuur en een prachtig uitzicht op de stad en Middellandse Zee. Veel toeristen komen hierheen, maar ook de locals vertoeven hier maar al te graag over de middag. Deze berg is makkelijk bereikbaar met de auto of een busdienst die regelmatig vanuit Politeama naar de top rijdt.

 1. Ontdek de bekende foodmarkets

Wie houdt er nu niet van foodmarkets?! Het is een fantastische manier om de lokale keuken te ontdekken en proeven en om bovendien het hart van de stad te verkennen. In Palermo zijn er een aantal schitterende food marktjes die dagelijks te bezoeken zijn. De belangrijkste zijn Ballaro, Capo, Borgo Vecchio en Vucciria, alle vier gelegen in het centrum van de stad (niet ver van de bezienswaardigheden).

Terwijl de foodmarkets beroemd werden door hun vis en vlees, verkopen ze hier tegenwoordig alles. Denk maar aan vers fruit, gebak, groenten, specialiteiten en nog veel meer. Je moet vooral eens gaan om de show en het hele gebeuren rond de markt te ervaren. Het lijkt wel een aparte wereld met eigen regels en manieren. Tot slot vind je op deze markten ook wereldberoemd street food. De beste manier om de foodmarkets te bezoeken is met een lokale gids, maar het kan ook op eigen houtje.

Klik hier en boek je food tour in Palermo

 1. Met de veerboot naar Ustica Island

Ustica is een klein eiland op ongeveer 50km van Palermo. Momenteel wonen hier maar ongeveer 1300 mensen. Vanuit de haven van Palermo kan je de veerboot nemen naar Ustica voor een leuke dagtocht. Het landschap is er rotsachtig en prachtig. Je kan hier onder andere de kliffen verkennen of de toren van Spalmatore beklimmen of je kan een uitje scubaduiken, want daar staat Ustica tenslotte voor bekend. Dit is door de diepe wateren rond het eiland. Verder is dit kleine eiland charmant en tof om eens te bezoeken.

 1. Rijkelijk versierde La Martorana

In Palermo vind je heel wat oude en mooie religieuze gebouwen. La Martorana, oftewel de Santa Maria dell’Ammiraglio, is daar zeker ook een prachtig voorbeeld van. Net zoals de Kathedraal van Palermo heft ook La Martorana verschillende bouwstijlen door de jaren van verovering. Toch is het gebouw een echt kunstwerk. De belangrijkste koepel heeft een gouden mozaïek van Christus en de plafonds zijn rijkelijk versierd met fresco’s en kleurrijke beelden. Je zal versteld staan van het detailwerk!

 1. Ontspannen op Mondello Beach

Op een kwartiertje à halfuurtje van Palermo vind je de stad Mondello: de perfecte plek om te ontspannen en even iets anders te doen dan historische en culturele bezoeken. Mondello is vooral bekend om het leuke strand met fijn zand, helder water, ligstoeltjes, restaurants en nog veel meer. Het kan er met momenten erg druk worden, maar je zal sowieso wel een plaatsje vinden om je handdoek te leggen of misschien zelfs een zandkasteel te bouwen. In het midden van het strand ligt de Art Nouveau pier en een gebouw waar je een restaurant en bar vindt.

 1. Maak kennis met het Siciliaanse poppentheater

De Siciliaanse poppentheatervoorstelling is een absolute must wanneer je in Sicilië bent, of meer specifiek Palermo bezoekt. Niet alleen kinderen, maar ook volwassenen zullen zich ongetwijfeld vermaken, of misschien zelfs nog meer dan de kids! De poppenvoorstellingen waren het allereerste Italiaanse Erfgoed dat op een UNESCO-lijst kwam te staan.

Bovendien hebben de voorstellingen – met onder andere Karel de Grote in poppenvorm – een historische betekenis die wordt gebracht in de vorm van een prachtige voorstelling. Het Cuticchio Theater in Palermo is het oudste theater van Palermo, de eerste voorstellingen begonnen er al in 1700. In een notendop: ga naar een Siciliaanse poppentheatervoorstelling.

 1. Bezoek het openbaar park Villa Giuilia

Grenzend aan de botanische tuin van Palermo (Orto Botanica) vind je het park Villa Giuilia. In tegenstelling tot de botanische tuin, kan je in dit park gratis naar binnen en daarom is het een erg geliefde plek onder de lokale bevolking. Het is bovendien een erg mooie openbare tuin met heel wat beeldhouwwerken, grote palmbomen, fonteinen, schaduwrijke plekjes en bankjes op ontspannende plaatsen. Er is ook een cafeetje.

 1. Street art in Palermo (Piazza Caracciolo)

Hou je van street art in alle vormen, kleuren en maten? Dan ben je in Palermo aan het juiste adres, want om de zoveel meter bots je wel op één of ander kunstwerk. Vooral in de straatjes rondom Piazza Caracciolo zijn er erg veel graffitiwerken en andere kunstwerkjes te vinden. Het lijkt wel op een openair expositie waar je door kan lopen. Je vindt er beelden van The Godfather, cartoons, portretten en nog veel meer. Vergeet dus zeker je camera niet!

 1. Waar overnachten op Sicilië? (met korting)

 1. Download je gratis reisgids Sicilië en mis niets!

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Sicilië? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Sicilië met een kant-en-klare rondreis langs 93 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je preview reisgids Sicilië met een gratis stadswandeling Palermo.

Sicilië

Gratis reisgids Sicilië downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 27 juni 2024 - Gelske van Beekhoff

Mooie tips en duidelijk op een rij gezet. Heldere beschrijving en prachtige foto's. Wat wil een mens nog meer? Ik heb extra zin gekregen in de reis naar Palermo die ik geboekt heb.

- 30 maart 2024 - Marc

Top site👍☀️

- 12 juni 2023 - Laura Hermans

Wij deden reeds meerdere stadswandelingen op basis van de gratis pdf en deze zijn steeds perfect in orde

- 5 mei 2023 - jurgen antheunis

was in orde , zeer overzichtelijk en simpel uitgelegd

- 2 mei 2023 - Klaas

Enorm boeiend! Een interessante manier om te weten te komen wat te doen in Palermo!

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?