Bezienswaardigheden Catánia, wat moet je er zien en doen?

Volledige reisgids kopen voor € 10

Bezienswaardigheden Catánia, wat moet je er zien en doen?

24 oktober 2019 in Sicilië2 reacties

Catánia mag dan wel chaotisch zijn, het is ook erg sfeervol, authentiek en groots. De stad weerspiegelt ‘jong’ Sicilië – de ruwe sfeer, de energie en de down-to-earth houding staat in sterk contrast met het meer verfijnde Palermo. Maar in de historische kern van Catania, op de UNESCO lijst, vindt in Palermo zeker haar gelijke. Wij zetten alvast de belangrijkste bezienswaardigheden in Catánia op een rijtje voor jou.

Inhoud artikel

  1. Het afschrikwekkende Castello Ursino

Castello Ursino, werd gebouwd in de 13de eeuw en keek ooit uit over de stad vanop een klif in de zee. De uitbarsting van de Etna in 1669 veranderde het landschap echter drastisch. Het kasteel werd volledig ingesloten door lava, waardoor het nu op het vasteland staat in plaats van in de zee. In het gebouw vind je vandaag de dag een museum dat de archeologische collectie van de familie Biscaris tentoonstelt.

  1. Porta Uzeda, de toegangspoort tot de Via Etnea

Porta Uzeda is gelegen op de Piazze del Duomo. Het werd gebouwd om Via Etnea te verbinden met de haven, en twerd vervolledigd in 1696. Het werd gebouwd onder opdracht van de hertog van Camastra. De naam is een eerbetoon aan een Spaanse edelman, de hertog van Uzeda, die de onderkoning van Sicilië was van 1689 tot 1696.

  1. De fonteinen van de Piazza del Duomo

De Fontana dell’Amenano staat aan de zuidkant van Piazza del Duomo. Het werd gebouwd in 1867 door de Napolitaanse artiest Tito Angelini. Hij gebruikte marmer uit Carrera. De trap achter de fontein leidt naar de bekende vismarkt (zeker een bezoekje waard als je tijd hebt). Centraal op het plein staat nog een andere fontein, Fontana dell’Elefante.

De Fontana dell'Elefante is misschien wel de meest memorabele bezienswaardigheid van de stad. De lachende olifant, die in de loop der jaren het symbool van Catania is geworden, is vervaardigd uit lavasteen. De olifant staat bekend als Liotru, en de Egyptische obelisk bovenop het monument heeft, volgens de legende, magische krachten.

  1. De Kathedraal van Catania

De Cattedrale di Catania, in barokstijl, is het werk van Giovanni Battista Vaccarini. Hij ontwierp de nieuwe voorgevel van de kathedraal na de aardbeving van 1693, die het gebouw grotendeels vernielde. Hoewel er hier en daar nog elementen van het originele gebouw te zien zijn, hebben aardbevingen en vulkaanuitbarstingen over de eeuwen heen hun sporen achtergelaten. De kathedraal is verschillende keren opnieuw opgebouwd geweest, sinds er tussen 1078 en 1093 de eerste versterkte kerk op de overblijfselen van oude Romeinse baden werd gebouwd.

  1. Het prachtige Teatro Massimo Bellini

Het Teatro Massimo Bellini is een groot operahuis, genoemd naar de hier geboren componist Vincenzo Bellini. Het opende zijn deuren in 1890 met een voorstelling van zijn meesterwerk, Norma. Er zijn 1.200 plaatsen in het theater en er worden het hele jaar door evenementen en optredens gehouden. De mooi versierde binnenkant is de ideale plek voor opera in Catania.

  1. Het Palazzo Minoriti

Het Palazzo Minoriti van de prefectuur in Catania dateert uit de 17de eeuw. Het heeft een interessante voorgevel met monumentale bogen, op een reeks zuilen die het lange balkon ondersteunen. Vroeger was dit het klooster van de Orde van Minoriti.

  1. De Siciliaanse barokstijl in de Basilica della Collegiata

De Basilica della Collegiata, een mooi voorbeeld van de Siciliaanse barokstijl, werd vervolledigd in 1768. Ze werd gebouwd na de aardbeving van 1693, die een groot deel van Catania vernielde. Het ontwerp van de kerk, die ook wel bekend staat als Santa Maria dell’Elemosina, wordt toegewezen aan Angelo Italia. De voorgevel werd in barokstijl ontworpen door Stefano Ittar. Binnenin de basiliek zijn er een aantal interessante kunstwerken, waaronder fresco’s op de gewelven die dateren uit de late 19de eeuw.

Onze tip: Ben op je op rondreis op Sicilië? Download dan zeker onze gratis reisgids Sicilië en ontdek de mooiste plekjes van het eiland.

  1. Het grote Monastero Benedettini

Het Monastero Benedettini is één van de grootste, Benedictijnse kloosters in heel Europa. Het is een UNESCO World Heritage site die open is voor het grote publiek, hoewel het nu ook gebruikt wordt door het Humanities Department van de Universiteit van Catania. Het klooster in Catania is in het bijzonder fascinerend omdat verschillende onderdelen uit variërende periodes dateren. Je kan een rondleiding met gids krijgen, en in het Museo de Fabricca krijg je meer uitleg over het gebouw en zijn constructie.

  1. Waar overnachten op Sicilië? (met korting)

Op zoek naar een slaapplaats tijdens jouw verblijf in Sicilië? Ontdek onze favoriete hotels in Palermo en de leukste verblijven in Catania. Liever iets landelijker? Bekijk dan zeker onze 5 mooiste agriturismo op Sicilië eens.

Booking.com

  1. Download je gratis reisgids Sicilië en mis niets!

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Sicilië? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Sicilië met een kant-en-klare rondreis langs 93 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je preview reisgids Sicilië met een gratis stadswandeling Palermo.

Sicilië

Gratis reisgids Sicilië downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 19 juni 2019 - Christiane Cordemans

Zeer volledige brochure. We boekten een 8 daagse reis naar Sicilië. In Catanië hadden we veel vrije tijd en dus putten we ideeën uit jullie brochure. Kwam echt goed van pas ! Dankjewel !

- 24 januari 2019 - Hugo Bieseman

mooie brochure, overzichtelijk opgesteld. Een heel nuttige gids

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?