15 x mooiste bezienswaardigheden Sicilië: ontdek dé highlights

Volledige reisgids kopen voor € 10

15 x mooiste bezienswaardigheden Sicilië: ontdek dé highlights

2 april 2024 in Sicilië2 reacties

De mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Sicilië + verblijftips

Sicilië is een fascinerend eiland in de Middellandse Zee, tussen Europa en Afrika. Het is eeuwenlang de grillige speelbal geweest van verschillende overheersers, in de voet van de Italiaanse laars. Elk van de dominerende culturen heeft haar stempel achtergelaten op Sicilië, de Siciliaanse cultuur en tradities. Hoewel Sicilië technisch gezien een deel is van Italië, is de sfeer er volledig verschillend van deze op het vasteland.

In deze blogpost lees je alvast de mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Sicilië die absoluut een bezoekje waard zijn tijdens je volgende vakantie.

Praktische info & tickets voor je rondreis Sicilië

Duur7 - 14 dagen (download hier je gratis reisgids Sicilië)
Vliegtickets2u30 vliegen naar Palermo of Catania, richtprijs € 99 vergelijk prijzen bij TUIFly of Cheaptickets
VerblijvenOvernachtingen voor deze rondreis Sicilië:
Camper hurenZelf geen camper? Huur een camper bij Goboony
PakketreizenDeze reis als pakketreis boeken? Kijk bij TUI (va. € 265), Eliza was here (va.€ 475) of Euroreizen (va. € 705)
HuurautoOp Sicilië is een auto eigenlijk onmisbaar, boek je huurauto bij Sunnycars (alle verzekeringen incl.) of EasyTerra (meestal de goedkoopste)
Tours en activiteiten

Inhoud artikel

  1. Palermo

De hoofdstad van Sicilië is het bruisende Palermo. Deze grote havenstad mag zeker niet ontbreken op de lijst met de mooiste Italiaanse steden. Door de eeuwen heen hebben heel wat bouwstijlen de revue gepasseerd, waardoor Palermo bijzonder mooie bezienswaardigheden en ware pareltjes kent.

Een van de mooiste plekken in Palermo is ongetwijfeld de Piazza Pretoria met haar indrukwekkende fontein versier met beelden, in het historische centrum van de stad. Verder is de kathedraal van Palermo en het impressionante Palazzo dei Normanni ook zeker een bezoekje waard. Oh ja, en als je hier toch bent, ga dan ook zeker eens eten in de authentieke trattoria's!

OVERNACHTEN: Kan je haast niet wachten om je stedentrip Palermo te plannen? Bekijk alvast onze favoriete hotels en B&B's in Palermo en haal het beste uit je verblijf!

  1. Beklim de Etna-vulkaan

Kan een van de gevaarlijkste plekken van Italië tegelijkertijd ook een van de mooiste bezienswaardigheden zijn? De vulkaan Etna op het eiland Sicilië is het bewijs dat dit kan. Mount Etna is de meest actieve vulkaan van Europa en een van de actiefste ter wereld, wat inhoudt dat de vulkaan elk moment uit zou kunnen barsten. Echter wordt de activiteit van Etna goed gemonitord waardoor het veilig is om de vulkaan te beklimmen.

Wandel door de prachtige natuur aan de voet van de vulkaan en aanschouw de tientallen kraters van het gevaarte, of aanschouw de rookpluim die uit de vulkaan opstijgt van een afstandje. Ben je op rondreis door Sicilië dan is de Etna natuurlijk een niet te missen stop.

Wil je graag de Etna beklimmen? Dan is het aan te raden om met een georganiseerde tour of gids mee te gaan, zo zie je immers meer en krijg je ook nog eens leuke weetjes te horen. Je kan zowel vanuit Catania (ongeveer 1,5 uur rijden naar de Etna) als vanuit Palermo (ongeveer 3,5 uur rijden) naar de vulkaan.

Tours en daguitstappen kan je eenvoudig online boeken via de site van GetYourGuide, met de niet-tevreden-geld terug garantie. Annulleer je tot 24u voor vertrek dan krijg je gewoon je geld terug. Er zijn verschillende tours beschikbaar in veschillende prijsklasses vanaf € 25, bekijk het aanbod hieronder (of kijk op de site voor nog meer aanbod).

  1. Maak een ritje met de Etna Railway

Heb je geen tijd om de Etna te beklimmen of wil je graag de vulkaan van op een afstandje bewonderen? Dan kan je een ritje maken met de Round-Etna Railway (Ferrovia Circumetnea in het Italiaans). De Circumetnea-spoorweg cirkelt rond de vulkaan van Catania naar Riposto. De spoorlijn werd aangelegd tussen 1889 en 1895 en heeft een totale lengte van 110 kilometer. Onderweg zie je een verscheidenheid aan landschappen, waaronder schilderachtige landelijke gebieden, kleine steden en vulkanisch terrein.

Het is een populaire attractie voor toeristen die de natuurlijke schoonheid van de Etna en de omgeving willen ervaren. Vanuit Taormina is het een gemakkelijke rit naar Catania: ofwel direct via de A18, ofwel via het skicentrum in Sapienza Refuge. Meer info.

  1. Eolische Eilanden bezoeken

De prachtige Eolische Eilanden liggen voor de noordoostelijke kust van Sicilië en zijn beschermd door UNESCO. Deze idyllische archipel bestaat uit zeven eilanden met elk hun eigen karakter: Lipari, Salina, Stromboli, Filicudi, Vulcano, Panarea en Alicudi.

Op de eilanden zijn er heel wat activiteiten te doen, zowel aan land als onder water. Ook wandelliefhebbers zullen zich hier zeker bekoren. Er zijn namelijk heel wat ontspannende en intensieve wandelroutes op trillende, vulkanische grond uitgestippeld. Op het einde van de dag kan je proeven van de heerlijke gastronomie en genieten van een glaasje om de dag af te sluiten.

TOUR: Maak het jezelf gemakkelijk en boek je een dagtour naar de Eolische eilanden.

  1. Monastero Benedettini van Catánia

Het Monastero Benedettini van Catánia, is één van de grootste, Benedictijnse kloosters in heel Europa. Het klooster werd gesticht in 1558 en diende als thuisbasis voor Benedictijnse monniken tot het in 1866 werd gesloten. Vandaag de dag staat het voormalige klooster bekend om zijn prachtige barokke architectuur en is een belangrijk voorbeeld van de Siciliaanse barokstijl.

Het is een UNESCO World Heritage site die open is voor het grote publiek, hoewel het nu ook gebruikt wordt door het Humanities Department van de Universiteit van Catania. Deze plek is in het bijzonder fascinerend omdat verschillende onderdelen uit variërende periodes dateren. Je kan een rondleiding met gids krijgen, en in het Museo de Fabricca krijg je meer uitleg over het gebouw en zijn constructie.

  1. Parco Archeologico Neapolis

Het Archeologisch Park Neopolis is met voorsprong de belangrijkste bezienswaardigheid in Syracuse en is een must-do voor iedereen met ook maar de kleinste interesse in geschiedenis. In dit archeologisch park huist Teatro Greco, dat uit de 5de eeuw BC dateert. Dit amfitheater, dat plaats biedt aan 16.000 personen, is beroemd omdat het het decor van de laatste twee tragedies van Aeschylus was. Zij werden voor het eerst hier opgevoerd in zijn aanwezigheid.

Naast het theater is er een diepe steengroeve waaruit gesteente voor de stad gehaald werd. Ooit zaten er 7.000 gevangen in de catacomben, waarmee deze plek bezaaid is. Deze gevangenen waren overlevenden van de oorlog tussen Syracuse en Athene in 413 BC.

TICKETS: Wil je graag het archeologisch park bezichtigen? Boek je rondleiding door het archeologisch park Neapolis online op voorhand.

  1. Castello Maniace

Castello Maniace is een kasteel en citadel die Syracuse bewaakt vanop het uiterste punt van Ortygia. Het werd gebouwd tussen 1232 en 1240 onder bevel van keizer Frederick II. Het werd genoemd naar de Byzantijnse generaal George Maniakes. Hij belegerde de stad en nam haar over in 1038. Koning Peter III van Aragon woonde hier met zijn familie in 1288, en van 1305 tot 1536 werd het kasteel bewoond door verschillende Siciliaanse koninginnen. In de 15de eeuw werd het een gevangenis, en in de 16de eeuw werd het opgenomen in de verdedigingsstructuur van de stad. Vandaag de dag is het kasteel open voor het grote publiek.

  1. Maak kennis met het Siciliaanse poppentheater

De Siciliaanse poppentheatervoorstelling is een absolute must wanneer je in Sicilië bent, of meer specifiek Palermo bezoekt. Niet alleen kinderen, maar ook volwassenen zullen zich ongetwijfeld vermaken, of misschien zelfs nog meer dan de kids! De poppenvoorstellingen waren het allereerste Italiaanse Erfgoed dat op een UNESCO-lijst kwam te staan.

Bovendien hebben de voorstellingen – met onder andere Karel de Grote in poppenvorm – een historische betekenis die wordt gebracht in de vorm van een prachtige voorstelling. Het Cuticchio Theater in Palermo is het oudste theater van Palermo, de eerste voorstellingen begonnen er al in 1700. In een notendop: ga naar een Siciliaanse poppentheatervoorstelling.

  1. Ontspannen op het Isola Bella strand

Het Isola Bella strand bevindt zich in Taormina een staat bekend om zijn kristalheldere water en adembenemende uitzichten op de kustlijn. Isola Bella is eigenlijk een klein eilandje in Taormina, verbonden met het vasteland door een smalle strook land. Je kan het enkel en alleen te voet bereiken (bekijk de ligging hier).

Het Spiaggia di Isola Bella is best klein maar erg populair en wordt omgeven door rotsachtige kliffen. Het water is kristalhelder en perfect om te zwemmen en snorkelen. Daarnaast is het ook de thuisbasis van een klein natuurreservaat, waar je zeldzame en beschermde soorten planten en dieren kan spotten.

LEESTIP: Het Isola Bella strand is slechts één van de vele idyllische stranden op het eiland. Ontdek nog meer van de mooiste stranden op Sicilië.

TIP: Je kan eventueel een boottocht rond het Isola Bella boeken om de prachtige kustlijn te zien en te genieten van de zon en de zee.

  1. Riserva naturale orientata Oasi Faunistica di Vendicari

Als je na al die bezoeken aan de mooiste steden en dorpen op Sicilië, wat nood hebt aan afwisseling, dan is een bezoek aan het Riserva Naturale Orientata Oasi Faunistica di Vendicari zeker een goed idee. Het natuurreservaat bevindt zich in het zuidoosten van het eiland en is een beschermd gebied dat zich uitstrekt over ongeveer 1.500 hectare en omvat zowel land als zee.

Je vindt er het strand van Calamosche, dat benoemd werd tot het mooiste strand van Italië. Verder zijn er langs deze mooie kustlijn nog een aantal archeologische vindplaatsen, waaronder oude Romeinse villa's en Byzantijnse graven, mooie stranden en wandelpaden te vinden. Het is ook een populaire plek om trekvogels te spotten, zwemmen en zelfs snorkelen.

  1. Cava d'Ispica

Cava d'Ispica, een 13 km lange kloof die vertrekt vanuit de gelijknamige stad Ispica en uitkomt bij Modica, was ooit een neolithische begraafplaats. Tijdens de middeleeuwen begonnen mensen de grotten echter als huizen te gebruiken. De kloof biedt een prachtig uitzicht op hoge rotswanden, groene vegetatie, watervallen en de verschillende grot- en rotswoningen te vinden die ooit door de oude Sicilianen werden bewoond.

Een ander opvallend kenmerk van Cava d'Ispica zijn de catacomben, die uitgehouwen zijn in de rotswanden en gebruikt werden als begraafplaatsen door de vroege christenen. De catacomben hebben verschillende kamers en grafkamers met prachtige fresco's en beeldhouwwerken. De kloof is een rustige en vredige plek waardoor je er heerlijk kan wandelen. Er is ook een wandelpad aangelegd langs de volledige lengte van de vallei.

VERBLIJFTIP: Op zoek naar een verblijfplaats nabij deze kloof? In Modica kan je verblijven in het moderne Stacci Rural Resort. Deze agriturismo beschikt over stijlvolle authentieke kamers voorzien van airco, een seizoensgebonden buitenzwembad en fietsverhuur om de omgeving te verkennen. Meer info en boeken.

  1. Het grootse Valle dei Templi

De Valle dei Templi is één van de belangrijkste historische sites op Sicilië. Het is van de meest groteske voorbeelden van de antieke, Griekse architectuur ter wereld. Uiteraard staat het ook op de UNESCO World Heritage lijst. Het is ook de grootste archeologische site ter wereld, aangezien het een gebied van zo’n 1.300 hectare beslaat.

De naam ‘Vallei van de Tempels’ is behoorlijk misleidend, aangezien de verzameling tempels in werkelijkheid op een heuvelrug, net buiten Agrigento, staat. Je vindt er de overblijfselen van grote Griekse tempels, allen gebouwd in Dorische stijl.

Wil jij ook de tempelvallei bezoeken? Lees meer over ons bezoek aan de Valle dei Templi.

Boek je rondleiding bij de Vallei van de Tempels hier

  1. Scala dei Turchi

Scala dei Turchi is een prachtige rotsformatie aan de zuidkust van Sicilië, nabij de stad Realmonte in de provincie Agrigento. Het is een van de beroemdste natuurlijke bezienswaardigheden van Sicilië en een populaire toeristische bestemming, bekend om zijn unieke witte kalkstenen rotsformaties en kristalheldere turquoise wateren.

De naam "Scala dei Turchi" betekent letterlijk "Trap van de Turken" in het Italiaans, en de formatie is zo genoemd omdat er wordt gezegd dat Turkse piraten op het strand landden en de klif beklommen om de nabijgelegen steden te overvallen. De kalkstenen kliffen van Scala dei Turchi zijn geërodeerd tot een reeks gladde, golvende trappen, die lijken op een gigantische trap die naar de zee leidt. Wandel via de "natuurlijke trappen" naar beneden en ga lekker zonnebaden op de rotsachtige richels.

Wandel ook even naar het uitzichtpunt (bekijk ligging) vanwaar je een prachtig panoramisch uitzicht hebt over bizarre rotsformaties.
  1. Riserva Naturale Orientata Foce del Fiume Platani

Het Riserva Naturale Orientata Foce del Fiume Platani is ideaal voor een rustgevende wandeling langs de kust. Na een korte wandeling kom je bij het gezellige Spiaggia di Borgo Bonsignore (bekijk ligging), waar het fantastisch zwemmen is. Er zijn een aantal basisvoorzieningen en tafels onder de bomen, waardoor je hier een korte picknick kan houden, alvorens we de rit verderzetten. Een ander idyllisch strandje waar het heerlijk vertoeven is, is het Spiaggia di Capo Bianco (bekijk ligging).

  1. Favignana, Egadische eilanden

Favignana is een eiland in de Egadische archipel voor de kust van Sicilië. Het eiland is ongeveer 19 vierkante kilometer groot en is een populaire toeristische bestemming vanwege zijn prachtige stranden, kristalhelder water en natuurlijke schoonheid. Het is dé place to be voor fiets- en wandelliefhebbers.

De ferry’s komen aan in Favignana stad. Je komt terecht in een ontspannen en authentieke stad waar tonijnvissen al eeuwenlang, en vandaag de dag nog steeds, erg belangrijk is. Je kan er een bezoekje brengen aan de oude Tonnara di Favignana, een voormalige tonijnfabriek die nu een museum en cultureel centrum herbergt.

Het eiland is daarnaast ook gekend voor de kalktufgroeves aan de oostkust. Het steen delven heeft hier grote, kathedraalachtige grotten achtergelaten. Vandaag de dag worden deze gebruikt als tuinen. Eén van de voormalige steengroeves is een prachtige plek geworden die te vinden is bij beroemde Cala Rossa-strand (bekijk ligging), dat bekend staat om zijn roze zand en turquoise water. Je kan het bereiken met de boot.

BOOTTOCHT: Wil je graag een uitstap maken naar Favignana? Dan kan je best een georganiseerde boottocht boeken. Boek je boottocht naar Favignana hier.

  1. Bezoek de mooiste steden en dorpjes in Sicilië

Zin om de charmante steden en dorpjes op Sicilië te ontdekken? Gelijk heb je. Huur je een auto en verken op eigen tempo de mooiste plekjes op het eiland. Zo kan je zelf kiezen hoelang je waar verblijft. Wij geven je alvast enkele suggesties.

  • Het charmante stadje Cefalù, een perfect stop voor diegenen die zon, zee en strand zoeken langs de Tyrreense kust van Sicilië. De zandstranden, het pittoresk historisch centrum en de Siciliaans keuken zorgen ervoor dat de stad een van de meest aantrekkelijke kustbestemmingen van Italië is.
  • Taormina is een pittoreske stad is gelegen op een bergtop die over de Middellandse Zee uitkijkt. Het kustplaatsje is van oudsher populair bij schrijvers en kunstenaars. Zo kan je hier slenteren door de pittoreske, romantische straatjes en steegjes en diverse kunstateliertjes en antiekwinkeltjes bezoeken.
  • De mooie barokstad Noto, één van de pareltjes op de UNESCO-lijst. Het lijkt wel alsof je hier op een filmset wandelt.
  • De kleine vissersbootjes die in de haven dobberen, en de mooie 18de-eeuwse gebouwen, maken Marzamemi een erg charmant kustplaatsje.
  1. Hoe reis je door Sicilië?

We raden je aan om een auto te huren op Sicilië wanneer je buiten de directe omgeving van Palermo en Catania wil reizen. Bussen zijn eerder schaars en komen waarschijnlijk niet overeen met je reisplannen. Met een eigen auto kan je veel meer plekken zien en ook halt houden waar je zelf wil.

Tip: we raden je aan om de auto pas op te halen in Syracuse op deze rondreis. Zo bespaar je een aardige duit. Parkeren in Catania of Palermo is niet evident én je kan makkelijk met het openbaar vervoer reizen naar Taormina, de Etna (mits je kiest voor een tour naar de Etna) en Syracuse.

Met de trein reis je in een half uur of een uur (hangt af van de hoeveelheid stops) naar Taormina. Het nadeel is wel dat je dan nog een wandeling naar het centrum moet maken. Je kiest daarom beter voor de bus, die rit duurt ongeveer anderhalf uur, maar brengt je wel recht naar het centrum én de bus is goedkoper. Je reist eveneens makkelijk met de trein of de bus naar Syracuse. Bussen naar Syracuse vertrekken vanop het Piazza Borsellino en je stapt uit in het hartje van Syracuse.

Nog een tip: kies bij voorkeur voor een hotel met parking, als je er eentje kan vinden. Het zal je frustrerende zoektochten naar parkeerplekjes in Palermo, Catania en Syracuse besparen.
  1. Hoe bereik je Sicilië?

Het Italiaanse eiland Sicilië heeft twee grote luchthavens: Palermo en Catania. De meeste internationale vluchten landen in Catania, ook al is Palermo de hoofdstad. In deze rondreis gaan we ervan uit dat je landt in en vertrekt vanuit Catania, al kan je de route natuurlijk makkelijk aanpassen/omkeren en vanuit Palermo reizen.

LEESTIP: Mis niets tijdens je vakantie op dit prachtige Italiaanse eiland met onze reisgids Sicilië.

  1. Waar overnachten op Sicilië?

Ben je nog op zoek naar een aangenaam verblijf voor je vakantie op Sicilië? Wij hebben alvast enkele van onze favoriete adresjes voor je opgelijst of bekijk meteen het volledige aanbod hotels op Sicilië.

  • Caltagirone: Azienda Vecchia Masseria ligt middenin een 2000 hectare groot bos en bevat ruime accommodatie met uitzicht op de bergen. Je kan heerlijk ontspannen in het zwembad en de jacuzzi. In de buurt kan je wandelen, fietsen, varen, paardrijden, quad rijden en nog veel meer! Meer info en boeken.
  • Syracuse: Agriturismo Papyrus is een unieke boerderij van zijn soort in Italië vanwege de aanwezigheid van een museum van boerenkunst. In het privémuseum vind je traditionele boerenuitrustingen, keukengerei en ambachten. Bij aankomst geven de uitbaters graag alle informatie over de omgeving, typische lokale culturele evenementen, proeverijen en clubs om je verblijf zo aangenaam mogelijk te maken. Meer info en boeken.
  • Terrasini: Città del Mare Resort Village is gelegen in een park van 27 hectare met uitzicht op de Golf van Castellammare. Je verblijft in een van de modern ingerichte kamers voorzien van alle luxe en comfort én uitzicht op de zee. Je hebt als gast van het hotel ook gratis toegang tot het Toboggan, allerlei zwembaden die met elkaar verbonden zijn via glijbanen. Meer info en boeken.
  1. Download je gratis reisgids Sicilië en mis niets!

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Sicilië? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Sicilië met een kant-en-klare rondreis langs 93 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je preview reisgids Sicilië met een gratis stadswandeling Palermo.

Sicilië

Gratis reisgids Sicilië downloaden


Geschreven door

Yenthe Elsen

- 10 februari 2024 - rik

boordevol info , bespaart je een hoop opzoekwerk heel handig om mee te nemen op reis

- 26 november 2023 - Peter

Prima reisgids met mooie tips en informatie over de omgeving

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?