10 typisch Siciliaanse gerechten die je moet proeven op reis in Sicilië

Volledige reisgids kopen voor € 10

10 typisch Siciliaanse gerechten die je moet proeven op reis in Sicilië

14 maart 2024 in Sicilië0 reacties

Wat zeker proeven tijdens je bezoek aan Sicilië? Ontdek deze bekende gerechten en dranken uit Sicilië

Ben je van plan om binnenkort naar Sicilië op vakantie te gaan? Dan moet je zeker eens de lokale specialiteiten proeven! De Siciliaanse keuken kent namelijk heel wat traditionele en culinaire gerechten.

In dit blogartikel lees je meer over de Siciliaanse eetcultuur en gerechten die je zeker een keer geproefd moet hebben!

Inhoud artikel

  1. Pasta alla Norma

Als er één pastagerecht is dat bovenaan elke lijst van typisch Siciliaanse gerechten zou moeten staan, dan is het Pasta alla Norma. Het is één van de meest geliefde traditionele gerechten en het heeft zelfs zijn eigen nationale feestdag, op 23 september. Pasta alla Norma-saus wordt gemaakt met tomatensaus, basilicum, gebakken aubergines en geharde ricotta, plaatselijk bekend als ricotta salata kaas. Het is een explosie van smaken.

RONDREIS: Proef deze traditionele Siciliaanse gerechten tijdens je rondreis door Sicilië.

  1. Granita

Granita is de Siciliaanse versie van "gelato". Dit typisch Siciliaans ijsdessertje wordt met de hand gemaakt en wordt vaak geserveerd met briochebroodjes. Enkele van de meest populairste smaken zijn pistache, citroen, gelsi en amandel. Tijdens de warme zomermaanden is een granita het perfecte dessertje om een beetje af te koelen.

In de Bam Bar in Taormina is een iconische plek in Taormina die al meer dan 60 jaar bekend staat om zijn granita's. Het biedt een breed scala aan smaken en is vooral bekend om zijn amandel- en pistachesmaken.
  1. Castelmola-amandelwijn

Amandelen zijn één van de meest voorkomende ingrediënten in de Siciliaanse keuken. Niet gek dat ze in verschillende recepten gebruikt worden, er wordt zelfs wijn van gemaakt. De zogenaamde Castelmola-amandelwijn is een typisch Siciliaanse drank gemaakt van lokale druiven en amandelen. Het verfrissende drankje is het lekkerste wanneer het goed koud geserveerd wordt, ideaal na een beklimming van de Etna zou ik zo denken :-).

Proef zelf de beste wijnen met een leuke wijntasting, bekijk ze hieronder

  1. Involtini di Pesce Spada

Involtini di Pesce Spada is één van de meest typisch Siciliaanse gerechten en kan je op bijna elke menu terugvinden. Het gerecht bestaat uit plakjes zwaardvis bedekt met broodkruimelvulling en opgerold. Vervolgens worden ze op een spiesje gestoken met een stukje sinaasappelschil en laurierblad. De bruidkruimelvulling bevat meestal pijnboompitten, ui, rozijnen, tomaten, pecorinokaas en peterselie. Zoals je je wel kan voorstellen, is het een erg smaakvol visgerechtje.

  1. Cassata Siciliana

Cassata of Cassata Siciliana is een ijsdessert dat zijn oorsprong vindt in de 17e eeuw. Cassata Siciliana is een traditioneel Siciliaans dessert dat bestaat uit een luchtige cake die is doordrenkt met likeur of siroop, en vervolgens gevuld met een romige ricottavulling en bedekt met een laagje marsepein of groen glazuur.

  1. Siciliaanse Cannoli

Siciliaanse Cannoli is ander typisch dessert uit Sicilië. Cannoli is over de hele wereld bekend, maar de traditionele kan je alleen in Sicilië proeven. Siciliaanse Cannoli zijn knapperige rolletjes, gevuld met opgeklopte zoete ricotta en citroen. Tegenwoordig vind je al verschillende varianten. Je kan deze zoete lekkernij vinden in de lokale bakkerijtjes.

WORKSHOP: Verblijf je in Taormina? Dan kan je eventueel een kookcursus volgen en dit traditionele Siciliaanse dessertje Cannoli zelf leren bereiden. Boek je kookcursus cannoli hier.

  1. Caponata

Caponata is een Siciliaanse salade van gestoofde groenten met als belangrijkste ingrediënt aubergine. Het gerecht bestaat uit gebakken aubergine met ui, tomaten, selderij, olijven, kappertjes, rozijnen en pijnboompitten. Het recept kan verschillen per regio en soms worden vis of andere zeevruchten aan toegevoegd.

  1. Arancini

Arancini (of arancine) mag absoluut niet ontbreken op deze lijst met typische gerechten uit Sicilië. Arancini zijn middelgrote rijstballetjes die gevuld worden met allerlei soorten vullingen. De rijstbolletjes worden ofwel gebakken of gefrituurd waardoor ze een knapperig korstje krijgen. De klassieke vulling is een vleesragus met erwten maar tegenwoordig heb je meerdere soorten.

  1. Sfincione

Sfincione lijkt op een pizza, maar het heeft een dikkere, broodachtige korst. Sfincione wordt traditioneel gebakken in houtovens, wat zorgt voor een krokante buitenkant en een zachte, luchtige binnenkant. Het is rijkelijk belegd met tomatensaus, uien, ansjovis, olijven en kruimels van kaas en paneermeel. Uiteraard zijn er ook vele andere toppings te verkrijgen, het biedt voor ieder wat wils! De Siciliaanse variant van pizza wordt vaak op straat gegeten. In grote steden als Palermo kan je deze lekkernij vinden bij verschillende eetkraampjes.

LEESTIP: Mis niets tijdens je verblijf op dit prachtige eiland met onze reisgids Sicilië.

  1. Proef de Siciliaanse wijnen

Sicilië is een van de grootste wijnproducerende regio's in Italië en biedt een grote variëteit aan wijnen, van droog wit tot vol rood en zoet dessertwijnen. Het eiland heeft een lange geschiedenis van wijnbouw, die teruggaat tot de oudheid, en heeft een mild klimaat dat perfect is voor de wijnbouw.

Enkele van de bekendste Siciliaanse wijnen zijn:

  • Nero d'Avola, de bekendste rode wijn van Sicilië.
  • Etna Rosso wordt geproduceerd op de hellingen van de Etna vulkaan en is een verfijnde rode wijn met smaken van kersen, bessen en kruiden.
  • Grillo is een droge witte wijn die wordt geproduceerd van de grillo-druif en heeft smaken van citrusvruchten, peren en bloemen. Het is een heerlijke wijn voor bij visgerechten.
  • Marsala, een zoete dessertwijn die wordt geproduceerd in de buurt van de stad Marsala. Het heeft een rijke, stroperige textuur en smaken van karamel, gedroogd fruit en noten.
LEESTIP: Ben jij een echte wijnliefhebber? Lees dan zeker meer over de mooiste wijnstreken in Italië.
  1. Download je gratis reisgids Sicilië en mis niets!

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Sicilië? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Sicilië met een kant-en-klare rondreis langs 93 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je preview reisgids Sicilië met een gratis stadswandeling Palermo.

Sicilië

Gratis reisgids Sicilië downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?