Auto huren in Sicilië vanaf €5/dag? Info & tips + Hoe de goedkoopste huurauto vinden?

Volledige reisgids kopen voor € 10

Auto huren in Sicilië vanaf €5/dag? Info & tips + Hoe de goedkoopste huurauto vinden?

14 maart 2024 in Sicilië0 reacties

Een roadtrip maken op het Italiaanse eiland Sicilië met de wagen? Gelijk heb je. Met een huurauto kan je snel en eenvoudig op verschillende plekken komen. Wijk af van de toeristische route en ontdek de minder bekende plekjes!

In Sicilië zijn er verschillende autoverhuurbedrijven. In dit blogartikel lees je meer over de aanpak van een auto huren in Sicilië.

Vergelijk aanbieders van huurauto's, er zijn namelijk meerdere verhuurbedrijven van huurwagens. Hieronder een overzichtje van gespecialiseerde websites. Kijk zeker altijd na welke verzekering is inbegrepen. Dat maakt meestal het verschil in prijs.

Inhoud artikel

 1. Waarom kiezen voor een huurauto op Sicilië?

Het mooie eiland Sicilië verken je natuurlijk het best met de auto. Zonder een auto kom je niet op de mooiste verborgen plekjes. Zo is nationaal park Riserva Naturale dello Zingaro enkel te bereiken met de wagen.. Bovendien heb je ook gewoon meer vrijheid met een auto. Je durft al eens sneller van de toeristische bestemmingen af te wijken. Zo kan je ook gewoon onder de baan naar je eindbestemming stoppen wanneer en waar jij dat wilt.

Met een oppervlakte van zo'n 25.000 km² valt er op dit mooie Italiaanse eiland meer dan genoeg te zien

Sicilië staat bekend om de prachtige landschappen en natuurlijk mogen we de Etna vulkaan niet vergeten. En hoewel de afstanden op de kaart niet zo groot lijken, kan het door de kronkelige wegen toch langer duren om het eiland te doorkruizen. Een auto is dus best handig! Houd ook best rekening met deze lange afstanden en zorg dat je voldoende en op tijd tankt!

Verblijf je in een gezellige bed & breakfast of agriturismo op het platteland tijdens je vakantie op Sicilië? Dan ben je al snel genoodzaakt om een auto te huren op Sicilië. Bekijk hier onze favoriete agriturismo Sicilië.
 1. Huur je auto best op voorhand

Meteen je vakantie beginnen

Je kan ter plekke een auto huren, maar het is natuurlijk wel handiger als je dit vooraf al doet. Zo kan je kiezen uit een breder gamma aan wagens en heb je vaker interessante kortingen dan wanneer je bij aankomst nog moet boeken. Bovendien staat je auto dan voor je klaar zodra je het vliegtuig uitstapt. Hoe handig is dat? Je kan onmiddellijk aan je vakantie beginnen.

 • Je kan bij de grote maatschappijen zoals Sixt, Europcar en Avis een wagen huren.
 • Bij het kleinere Sunnycars zijn alle verzekeringen inbegrepen in de prijs. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.
 • Ben je op zoek naar de goedkoopste huurwagen? Kijk dan zeker eens bij EasyTerra.
 • Er is ook een Nederlandstalig noodnummer voorzien. Handig!
 1. Verkeersregels en autorijden op Sicilië

Voor je op vakantie vertrekt, kan je best even de verkeersregels van je bestemming raadplegen. Die kunnen namelijk verschillen met de verkeersregels die jij gewoon bent. Daarnaast ben je ook op stap met een wagen die niet van jou is. Dan wil je natuurlijk geen schade oplopen of boete betalen. We geven je daarom graag wat informatie over de verkeersregels en het autorijden op Sicilië.

Sicilië is ongetwijfeld een avontuurlijke bestemming voor een roadtrip. Het is een prachtig eiland, maar achter het stuur moet je je hoofd er natuurlijk wel bij houden. De wegen zijn namelijk niet allemaal even goed onderhouden en de Sicilianen staan daarnaast bekend om hun pittige rijstijl. Zo geldt er wel degelijk een voorrang van rechts in Italië, maar de Italianen (en zeker de Sicilianen) houden daar niet altijd rekening mee. Wees dus altijd op je hoede.

Enkele andere tips om mee rekening mee te houden:

 • Je mag geen mobiele telefoon vasthouden tijdens het rijden, ook al gebruik je deze niet.
 • Op bergwegen heeft stijgend verkeer altijd voorrang op verkeer dat afdaalt.
 • Zorg dat je niet een historisch gebied inrijdt. Deze worden aangeduid met ‘Zona Traffico Limitatos’ (ZTL), want dan kan je al eens een flinke boete oplopen.
 1. Hoe zijn de wegen op Sicilië?

Verder zijn de auto(snel)wegen op Sicilië over het algemeen van goede kwaliteit. Ook de tolwegen zijn er goed onderhouden. Je kan deze betalen met je creditcard, je tolbadge of cash. Maar, de wegen in het binnenland en het zuidelijke deel zijn echter een stuk minder goed aangelegd. Daarnaast zijn de kronkelige wegen in het bergachtige binnenland ook nog eens erg smal en slecht onderhouden. Wees dus voorzichtig.

De wegen naar hoger gelegen dorpen of bezienswaardigheden kunnen iets uitdagender zijn om te bereiken met je wagen. Cavagrande, het natuurpark Zingaro en Taormina liggen bijvoorbeeld op een berg, wat best pittig kan zijn. Vooral na een stevige regenbui kan het zijn dat sommige wegen overstroomt zijn of vol liggen met puin uit de bergen. Rij dan ook zo rustig mogelijk om te voorkomen dat je de huurauto beschadigd. Maar laat dat je zeker niet tegenhouden om deze prachtige plekken te bezoeken!

 1. Welk type auto huren op Sicilië?

In principe is iedere auto geschikt voor een vakantie Sicilië. Je kan namelijk zonder problemen alle highlights bezoeken op dit eiland met een standaard auto. Je hoeft dus niet per se een 4×4 te huren om de bergachtige streken te bezoeken. Het is echter wel aangeraden om misschien een automaat te huren als je hellingproeven en schakelen in de bergen lastig vindt.

 1. Kan je makkelijk parkeren op Sicilië?

Parkeren, de ene doet het liever dan de andere. Voor de grote steden kan het parkeren je best wat kopzorgen bezorgen. In het centrum van de steden kan het namelijk best moeilijk parkeren zijn omdat de straten en steegjes hier bijzonder smal kunnen zijn.

Buiten de grote steden valt het echter wel goed mee om te parkeren. Veel van de kleine steden hebben net buiten het centrum een parkeerplaats waar je je wagen kwijt kan voor een paar euro’s. Parkeer bij voorkeur ook niet op een steile helling of bergpas. Indien je dit wel doet, vergeet dan zeker niet je handtrem op te zetten.

 • In witte parkeervakken kan je gratis parkeren. Let er wel op dat je hiervoor soms een parkeerschijf voor nodig hebt.
 • In de blauwe parkeervakken kan je parkeren als je een kaartje hebt uit het parkeerautomaat.
 • De gele parkeervakken zijn uitsluitend bedoeld voor mensen met een gehandicapten parkeerkaart.
 • Let ook goed op de borden waar ‘Zona Traffico Limitato’ op vermeld staat. Dat betekent namelijk dat je er niet mag rijden. Je mag er dan ook niet doorheen rijden om elders te parkeren!

TIP: Wanneer je op vakantie bent in Sicilië, kan je best een accommodatie boeken mét parkeergelegenheid. Bekijk hier alvast onze favoriete hotels en B&B's op Sicilië.

 1. Waarmee rekening houden bij een huurauto?

 • Zorg ervoor dat je altijd een autoverzekering neemt! Mocht je een lekke band krijgen of andere schade oplopen, dan ben je altijd volledig verzekerd en krijg je achteraf geen problemen.
 • Houd rekening met een eventuele “eenrichtingstoeslag”. Zo kan het zijn dat je de auto ophaalt in de ene stad en hem terugbrengt in een andere stad. Dit kan handig zijn wanneer je op rondreis door Sicilië bent.
 • Kijk op voorhand ook eens of er al geen schade aan de wagen is. Hoe klein een krasje ook mag lijken, zorg ervoor dat het vermeld wordt aan de autoverhuurbedrijven.
 • Vergeet ook zeker niet dat je op sommige Italiaanse wegen tol dient te betalen. Lees meer over de tolwegen in Italië en voorkom een boete.
 • Op warme bestemming en warme zomerdagen, is een airco in de wagen zo goed als onmisbaar.
 • Daarnaast kan ook een ingebouwd navigatiesysteem handig zijn om eventuele tolwegen te vermijden.
 • Wie met meerdere mensen samen reist, kan eventueel een extra bestuurder opgeven. Zo hoeft er niet steeds één iemand te rijden en kun je elkaar afwisselen.
 • Boek je accommodatie ook best mét parkeergelegenheid. Niets vervelender om je auto ergens ver weg van het hotel te parkeren.
 • Check ook even de ruimte voor je bagage. Een klein autootje kan handig zijn om door de smalle straatjes te rijden maar heb je dan wel voldoende plaats voor je bagage op te bergen?

Nog meer tips voor het huren van een auto? Lees ons uitgebreid blogartikel met dé tips voor het huren van een auto op reis: zonder zorgen

 1. Neem de tijd om de mooiste plekjes te bezoeken op Sicilië

Het grootste voordeel van een auto is dat je overal naartoe kan rijden. Van de bekendste en mooiste plekjes tot minder bekende plekjes waar niet al te veel toeristen te vinden zijn. Hieronder hebben we alvast enkele niet-te-missen plekjes voor je opgelijst die je zeker moet gezien hebben tijdens je vakantie op Sicilië.

Palermo

De Siciliaanse hoofdstad Palermo moet je zeker gezien hebben! De blikvanger van deze prachtige stad is de imposante kathedraal met verschillende architecturale stijlen. Wil je graag zoveel mogelijk van deze stad te zien krijgen? Download onze stadswandeling Palermo en ontdek de mooiste plekjes van de stad.

Etna vulkaan

Een roadtrip over het eiland is niet complete, als je geen bezoekje hebt gebracht aan hét natuurfenomeen van Sicilië: de Etna. Deze vulkaan is een van de actiefste vulkanen van Europa waarvan de lavastromen en de kraters van uitbarsting nog op de hellingen te zien zijn. Lees meer over hoe de Etna vulkaan bezoeken en beklimmen.

Valle dei Templi in Agrigento bezoeken

Tegenwoordig behoort Sicilië tot Italië maar het eiland was in de Klassieke Oudheid erg in trek bij de Grieken. Zij bouwden hier de stad Akragas, die al snel uitgroeide tot een belangrijke en rijke stad, waardoor er geld was om meerdere tempels te bouwen.

De overblijfselen van de stad Akragas en haar tempels zijn nog altijd te zien bij de stad Agrigento, en worden gezien als een van de best bewaarde archeologische vondsten van Magna Graecia. Lees hier meer over je bezoek aan Valle dei Templi.

Taormina

Taormina is één van de populairste toeristische bestemmingen op Sicilië, en het is niet moeilijk te zien waarom. Deze pittoreske stad is gelegen op een bergtop die over de Middellandse Zee uitkijkt. Je kan er veel zien en doen, en je kan er gemakkelijk een aantal dagen spenderen om te ontspannen en van het uitzicht te genieten.

Wil je graag een rondreis maken door Sicilië? Dat kan! Met onze 14-daagse rondreis Sicilië kom je langs de mooiste plekjes.

 1. Vergelijk aanbieders van huurauto's

Vergelijk aanbieders huurauto's, er zijn meerdere spelers op de markt. Hieronder een overzichtje van gespecialiseerde websites. Kijk zeker altijd na welke verzekering is inbegrepen. Dat maakt meestal verschil in prijs.

 1. Download je gratis reisgids Sicilië en mis niets!

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Sicilië? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Sicilië met een kant-en-klare rondreis langs 93 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je preview reisgids Sicilië met een gratis stadswandeling Palermo.

Sicilië

Gratis reisgids Sicilië downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?