Dé 20x arrondissementen en wijken van Parijs: overzicht van alle bezienswaardigheden en tips

Volledige reisgids kopen voor € 7,5

Dé 20x arrondissementen en wijken van Parijs: overzicht van alle bezienswaardigheden en tips

2 juni 2023 in Parijs5 reacties

Compleet overzicht van de 20 arrondissementen + wat te doen en zien per wijk

Parijs en zijn befaamde arrondissementen en wijken of "Quartiers". Je hebt er ongetwijfeld wel al iets over gehoord. Maar hoe zit de hele stadsindeling juist in elkaar? En vooral: welke arrondissementen mag je zeker niet missen tijdens je citytrip in Parijs en waar is er het meeste te beleven?

In dit artikel overlopen we de 20 arrondissementen van de Franse hoofdstad en maken we je wegwijs in wat er in welke wijk zoal te zien is. We maken een overzicht per arrondissment dat gaat van de bekende toeristische trekpleisters tot de verborgen pareltjes.

Tickets en tours bezienswaardigheden Parijs

Vlot de bezienswaardigheden in Parijs bezoeken? Koop je tickets zeker online, zo hoef je niet in de wachtrij te staan om de soms zeer drukken attracties te bezoeken. Bekijk hieronder het volledige aanbod, bestel veilig en snel bij GetYourGuide.

Onze tip: Koop een Paris City Pass en spaar veel geld uit + je kan gratis gebruik maken de metro + een cruise op de Seine maken. Kijk hier voor alle kortingskaarten Parijs.

Inhoud artikel

Arrondissementen en wijken in Parijs: hoe zit het in elkaar?

Door de historische groei van Parijs tot een echte metropool, werd in de 18e eeuw beslist om de stad te gaan indelen in 12 arrondissementen. Later, in de 19e eeuw, werd dit uitgebreid naar de 20 arrondissementen die we vandaag nog steeds kennen. De arrondissementen hebben allemaal hun eigen burgemeester en gemeenteraad en dus een zekere autonomie qua regels en bestuur.

Dit lijkt misschien wat bizar, maar in de praktijk hebben de meeste arrondissementen al snel de omvang van een gemiddelde Belgische of Nederlandse stad. Dus zo vreemd is die bestuurlijke indeling dan uiteindelijk niet om lokale regelgeving te handhaven. En om het voor postbedeling wat makkelijker te maken, hebben alle arrondissementen ook hun eigen postcode. Dit maakt het voor toeristen ook handig om je te oriënteren bij een eerste bezoek aan de stad en je gemakkelijker te verplaatsen met het openbaar vervoer in Parijs.

Binnen de arrondissementen heb je dan de wijken of “Quartiers”. Die Franse benaming is ontstaan omdat er meestal 4 wijken zijn in een arrondissement. Er wordt dan gesproken over “kwartieren”. De bekendste zal de Quartier Latin zijn, ofwel de studentenbuurt waar ook de universiteit van Sorbonne is gevestigd. In totaal zijn er dus een 80-tal wijken in de stad.

Wanneer je op de kaart kijkt, zie je dat de arrondissementen optellen naarmate ze verder van het centrum liggen. Je kan het vergelijken met een slang.

 1. Louvre – 1e Arrondissement van Parijs

Het eerste en tegelijk ook oudste arrondissement is het bruisende stadscentrum. Hier vind je uiteraard het Louvre, met de nabijgelegen Jardin des Tuileries, het Palais Royal en het Musée de l’Orangerie.

Op het Île de la Cité vind je dan weer de Sainte-Chapelle en shoppen kan in het hypermoderne winkelcentrum van Forum des Halles.

 1. Bourse – 2e Arrondissement van Parijs

Dit is het kleinste arrondissement qua oppervlakte en tegelijk ook een van de oudste stadsdelen. Hier vind je nog volop 19e-eeuwse architectuur met heel wat charmante cafés, winkels en restaurants in Bourgeoisie-stijl. Hier vind je ook heel wat hotels, waardoor veel toeristen hier hun accommodatie boeken.

Wat kan je er nog beleven? Je kan een film meepikken in bioscoop Le Grand Rex, waar je de grootste filmzaal van Europa kunt vinden. Het is trouwens ook mogelijk om de bioscoop achter de schermen te bezoeken. Ook leuk om te doen: er zijn tal van “geheime” passages te vinden uit de 19e eeuw in deze buurt. Her en der kom je ineens overdekte steegjes en galerijen tegen met leuke boetiekjes en andere gezellige zaakjes.

De Notre Dâme bezoeken gaat nog niet aangezien de wederopbouw na de brand uit 2019 nog bezig is, maar je kan in dit arrondissement wel naar FlyView Paris gaan voor een unieke VR-ervaring die je meeneemt in de kathedraal. Zeker een aanrader!

 1. Temple – 3e Arrondissement van Parijs

Hier vind je de populaire wijk Le Marais met onder andere de Place des Vosges, een van de mooiste pleinen in de stad. Le Marais was oorspronkelijk een Joodse buurt en dat zie je vooral terug in de Rue des Rosiers met nog heel veel Joodse winkels en horecazaken.

Er is ook een link met Anne Frank te vinden in de Quartier Sainte-Avoye: je vindt hier de Jardin d’Anne Frank terug waar je kastanjebomen ziet die zijn opgekweekt met kastanjes van de boom die oorspronkelijk bij het Achterhuis in Amsterdam stond. Anne Frank beschreef de boom in haar dagboek. Het is een erg rustgevende tuin.

Verder kan je er ook een bezoek brengen aan het Picasso Museum van Parijs, er hangen honderden schilderijen, waarvan enkele van zijn bekendste. Het museum is gevestigd in het prachtige stadspaleis Hôtel Salé.

 1. Hôtel de Ville – 4e Arrondissement van Parijs

De naam zegt het eigenlijk al zelf, hier vind je in ieder geval al het beroemde stadhuis van Parijs terug. Maar ook andere vermaarde bezienswaardigheden zoals het Centre Pompidou en de kathedraal van Notre Dame.

 1. Panthéon – 5e Arrondissement van Parijs

Ook het 5e arrondissement is genoemd naar de belangrijkste bezienswaardigheid die je er kan vinden. Het Panthéon is een absolute must-see tijdens je citytrip naar Parijs. Verder vind je hier ook de Quartier Latin, de bekende studentenwijk met het hoofdgebouw van de Sorbonne Universiteit.

De Quartier Latin is zowel overdag als ’s avonds erg bruisend, en er zijn heel wat zaken waar je voor een democratische prijs iets kan gaan eten. Veel locals trekken dan ook graag hierheen.

 1. Luxembourg – 6e Arrondissement van Parijs

In deze centrumbuurt vind je niet meteen de grootste bezienswaardigheden. Al is er natuurlijk wel het Palais de Luxembourg met de omliggende Jardin du Luxembourg. Dit stadsdeel vormt verder vooral het culturele hart van de hoofdstad, en dan vooral dankzij de wijk Saint-Germain-des-Prés, waar van oudsher veel filosofen, schrijvers en kunstenaars een optrekje hadden. Ook nu is het nog een rijker en artistieker stadsdeel.

 1. Palais Bourbon – 7e Arrondissement van Parijs

Dit is zonder twijfel de meest toeristische buurt van de stad. Je komt hier gegarandeerd tijdens je citytrip in Parijs vanwege de vele bekende bezienswaardigheden zoals het Musée d’Orsay met zijn iconische stationsklok, het Musée Rodin, Hôtel des invalides en het graf van Napoleon. Ook de beroemdste van allemaal staat hier: de Eiffeltoren.

Deze buurt is dan ook de uitgelezen plek om een rondvaart op de Seine te maken. Reserveer zeker je zitje in de boot vooraf om op jouw geliefkoosde tijdstip uit te varen.

 1. Elysées – 8e Arrondissement van Parijs

Ook hier geeft de naam de belangrijkste trekpleister al weg. In deze buurt vind je de imposante boulevard van de Champs-Elysées, die de Place de la Concorde met de Fontaine des Fleuves, de obelisk en het reuzenrad verbindt met de Arc de Triomphe. Dat over een afstand van ongeveer 2,5 kilometer.

Deze straat ken je van de vele winkels met voornamelijk luxegoederen in bijvoorbeeld de Galeries Lafayette. Verder is dit ook de traditionele aankomstplaats van de Ronde van Frankrijk.
Via de gelijknamige Jardins des Champs-Elysées kom je bij het paleis van de Franse president terecht: het Elysée.

 1. Opéra – 9e Arrondissement van Parijs

De Opéra Garnier is de opvallendste bezienswaardigheid in dit arrondissement. De imposante en rijkelijk gedecoreerde operazaal is een absolute must-see tijdens je citytrip in Parijs.

Verder vind je hier ook een andere ingang naar het bekende winkelcentrum Galeries Lafayette, bekend van de vele modeshows en fashion stores. Er zijn ook een aantal leuke musea zoals het Wassenbeeldenmuseum van Grévin Wax met tal van beroemdheden in hun wassen versie. Verder is er ook een Banksy-museum met werk van de bekendste graffitikunstenaar ter wereld.

Fans van religieuze kunst kunnen in de buurt dan weer een verborgen pareltje vinden in de Eglise de la Sainte-Trinité. Rond de Place Pigalle vind je zo’n beetje het begin van het oude "red light district" van de stad, waar de Moulin Rouge natuurlijk de bekendste club is. Lees alles over hoe je de Moulin Rouge kan bezoeken.

 1. Enclos Saint Laurent – 10e Arrondissement van Parijs

Dit arrondissement is vernoemd naar de kerk van Saint-Laurent. Dit is een van de minder grote kerken in de stad, maar is wel de moeite om even te bezoeken door de zeer fraaie glas-in-loodramen. Deze buurt wordt in twee gesneden door het Canal Saint-Martin, dat uiteindelijk in de Seine uitmondt. Als je de binnenstad van Parijs op een andere manier wilt verkennen, is het ook mogelijk om een rondvaart op dit kanaal te maken. Je vaart dan het kanaal af tussen La Bastille en Bassin de la Villette. Je passeert wel meerdere sluispoorten, dus het duurt wel even.

Kom je met de trein naar Parijs, dan is dit waarschijnlijk het station van eindbestemming, hier ligt het internationale treinstation Paris-Nord. Kijk voor voordelige treintickets hier.

Ook leuk om te bezoeken is het bekende spookhuis: Le Manoir de Paris. Als je durft ten minste…

 1. Popincourt – 11e Arrondissement van Parijs

Hier vind je de Place de la Bastille en de Place de la Republique, maar voor het overige is dit district vooral bekend als een uitgaansbuurt. Hier moet je dus zijn om tot in de vroege uurtjes een stapje in de wereld te gaan zetten.

 1. Reuilly – 12e Arrondissement van Parijs

Reuilly is niet het bekendste arrondissement van de stad, maar wel een met een groot historisch belang, want hier barstte de Franse Revolutie los in 1789. Bij La Bastille wordt dit nog ieder jaar herdacht.

Het leukste om te doen is wellicht de Promenade Plantée of de Coulée Verte. Je wandelt er in een groene ader van 5 kilometer lang die zich op een oud spoorwegviaduct boven de straten bevindt. Het is te vergelijken met de bekendere High Line van New York.

Op hetzelfde viaduct vind je ook een galerij van 1,5 kilometer met vooral ambachtelijke en artistieke winkels: het Viaduc des Arts. Een andere aan te raden attractie, is het Atelier des Lumières in een voormalige ijzergieterij.

Tot voor kort was de Rue Crémieux met zijn vele kleurrijke huisjes hier een verborgen pareltje, maar de laatste jaren wordt de straat zowat dagelijks overspoeld door social media influencers die hier hun foto- en videoshoots komen doen.

Dit heeft een buurtbewoner er zelfs toe aangezet om het Instagram-account @Clubcremieux te maken, dat de draak steekt met alle gekke toeren die influencers er uithalen om toch maar de perfecte foto te maken.

 1. Gobelins – 13e Arrondissement van Parijs

Dit arrondissement is vooral bekend van Place d’Italie: een plein dat bezaaid is met gezellige bars, restaurantjes en andere zaakjes en de omliggende Aziatische wijk. Verder ligt hier ook de Bibliothèque Nationale. Als je een betaalbare plek zoekt om te overnachten, is deze buurt wel een interessante optie. Je bent weliswaar wel wat verder van het centrum verwijderd.

 1. Observatoire – 14e Arrondissement van Parijs

Dit arrondissement is vooral residentieel. Je kan zeggen dat de modale Parijzenaars in grote getale hier wonen. Maar sla deze wijk vooral niet over, want je kan hier de beroemde Catacomben van Parijs bezoeken. Dit unieke onderaardse gangenstelsel met historische begraafplaatsen en knekelhuizen is een must-see om de geschiedenis van Parijs op een totaal andere en ietwat lugubere manier te leren kennen.

 1. Vaugirard - 15e Arrondissement van Parijs

In Vaugirard vind je misschien wel het tweede meest bekende uitzichtpunt van Parijs naast de Eiffeltoren. Hier staat namelijk de Tour Montparnasse. Deze wolkenkrabber was lange tijd de hoogste van Frankrijk met zijn 212 meter. De Eiffeltoren is weliswaar nog hoger en het meest populair, maar toch komen hier jaarlijks 600.000 toeristen het panorama bewonderen.

In het Parc André Citroën vind je de bekende kabelballon van Generali. Die stijgt iedere dag een aantal keer op en ook daar kan je een ballonvaart mee boeken.

 1. Passy – 16e Arrondissement van Parijs

In dit arrondissement vind je heel wat sportieve, culturele en wetenschappelijke bezienswaardigheden. Sportfanaten zullen zeker eens het stadion van voetbalclub Paris Saint Germain van dichtbij willen zien of het tenniscomplex van Roland Garros. Daarnaast vind je er het Musée d’Art Moderne en de Cité de l’Architecture et du Patrimoine voor zowel moderne kunst als historisch erfgoed.

Sightseeing zal je hier dan weer doen bij de replica van het Vrijheidsbeeld, maar vooral aan Trocadéro, waar je wellicht het meest beroemde uitzicht hebt op de Eiffeltoren vanuit Les Jardins du Trocadéro. Hier is trouwens ook het Aquarium van Parijs gevestigd, voor wie een wonderlijke onderwaterwereld wil ontdekken.

 1. Batignolles-Monceaux – 17e Arrondissement van Parijs

Ook dit arrondissement kenmerkt zich door de talrijke chique buurten. De levendige Place de Clichy is hier een belangrijke trekpleister voor wie graag een stapje in de wereld zet. In de uithoek van dit Arrondissment vind je de Place Charles de Gaulle met de beroemde Arc de Triomphe.

 1. Butte – Montmartre – 18e Arrondissement van Parijs

De naam zegt het al zelf waarom dit arrondissement gigantisch populair is bij toeristen. Hier ligt Montmartre met de Sacré-Coeur, de paardenmolen, de illustere nachtclub Moulin Rouge en nog tal van andere iconische gebouwen uit de stad.

Hier zal je dus met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid wel belanden tijdens je citytrip naar Parijs.

 1. Buttes – Chaumont – 19e Arrondissement van Parijs

Liefhebbers van wetenschap kunnen zich in deze buurt uitleven in het Cité des Sciences et de l’Industrie. Verder is dit een iets minder toeristisch stadsdeel, maar wie een stukje industrieel erfgoed wil zien, mag zeker het Bassin de la Vilette niet overslaan: een oud havendok met pakhuizen die de laatste jaren systematisch een herbestemming krijgen, waardoor het tegenwoordig een hotspot is geworden voor jonge en hippe Parisiens.

 1. Ménilmontant – 20e Arrondissement van Parijs

De belangrijkste trekpleister in deze buurt is de beroemde begraafplaats van Père Lachaise waar ontelbare historische figuren begraven liggen. Het kerkhof kenmerkt zich door statige grafkelders en soms behoorlijk excentrieke tombes en andere grafmonumenten.

Wanneer je toch in de buurt bent: sla zeker de wijk Belleville niet over. Een levendige wijk met tal van leuke street art kunstwerken, vooral de Rue Dénoyez is op dat vlak zeer kleurrijk. Hier zie je geregeld graffitikunstenaars aan het werk. In het hoger gelegen Parc de Belleville kan je bovendien nog even gaan genieten van een fraai uitzicht over de stad.

 1. Waar overnachten in Parijs?

Wil je graag dicht bij het Stade de France overnachten? Dan boek je best een hotel in het 18e arrondissement, net ten noorden van het 9e en 10e arrondissement. Dit deel van Parijs staat vooral bekend om de kunstzinnige wijk Montmartre met de bijzondere Sacré-Coeur.

Een aanrader is hier het Mom’art Hotel & Spa. Dit viersterrenhotel ligt aan de 42 Rue d’Orsel in het hart van Montmartre. Je boekt al een kamer vanaf 185 euro.

Bekijk onze 3 favoriete hotels in Parijs

 1. Gratis stadswandeling Parijs downloaden

Ontdek de stad met onze gratis stadswandeling Parijs. Ideaal om Parijs volledig te verkennen op eigen tempo. In de gratis stadsgids Parijs kan je 1 stadswandeling vinden. Nog meer goesting in Parijs? Koop onze volledige reisgids Parijs en ontdek alles over deze prachtige stad.

Parijs

Gratis reisgids Parijs downloaden


Geschreven door

Davy Haegeman

- 6 november 2023 - isabelle honnay

Een tip zou zijn om een klein plannetje van de wandeling toe te voegen en aan te duiden met nummers. En ook aan te geven waar nodig gereserveerd moet worden.

- 9 april 2023 - Patrick Rys

De reisroutes zijn zeer goed te volgen en de info is uitgebalanceerd en objectief. Suggestie een route specifiek over de Art Nouveau huizen in Parijs.

- 8 april 2023 - Helen

Handig overzicht, ook als je al eerder in Parijs bent geweest.

- 23 januari 2023 - An Sprimont

Dit is nu mijn 3de gids via deze site en ik ga nooit meer zonder 'reisroutes' op stap. We deden de 3 Parijse wandelingen die aanbevolen werden en het waren stuk voor stuk pareltjes! Bedankt!

- 27 oktober 2022 - joseph adams

tiptop begeleiding van bezienswaardigheden en goede wegaanduiding voor wandelingen

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?