Atelier des Lumières in Parijs bezoeken? Info, tips + tickets

Volledige reisgids kopen voor € 7,5

Atelier des Lumières in Parijs bezoeken? Info, tips + tickets

25 januari 2023 in Parijs0 reacties

Praktische info voor je bezoek aan Atelier des Lumières + waar tickets kopen?

Het Atelier des Lumières was ooit een drukke ijzergieterij waar onderdelen voor de Franse marine en spoorwegmaatschappij geproduceerd werden. Vandaag worden er fantastische digitale kunstexposities georganiseerd. Je wordt er ondergedompeld in de wereld van bekende schilders dankzij bewegende projecties van hun beroemdste werken.

Ontdek hier alles over je bezoek aan Atelier des Lumières + bestel je tickets op voorhand online.

Tickets en tours bezienswaardigheden Parijs

Vlot de bezienswaardigheden in Parijs bezoeken? Koop je tickets zeker online, zo hoef je niet in de wachtrij te staan om de soms zeer drukken attracties te bezoeken. Bekijk hieronder het volledige aanbod, bestel veilig en snel bij GetYourGuide.

Onze tip: Koop een Paris City Pass en spaar veel geld uit + je kan gratis gebruik maken de metro + een cruise op de Seine maken. Kijk hier voor alle kortingskaarten Parijs.

Inhoud artikel

 1. De geschiedenis van het Atelier des Lumières in Parijs

De grote hallen waar vandaag kunstexposities gehouden worden, dienden ooit voor heel andere, industriële doeleinden. De ijzergieterij Chemin-Vert werd in 1835 opgericht, ten tijde van de industriële revolutie, door de gebroeders Plichon. De broers voorzagen de marine en spoorwegmaatschappijen van gietijzeren onderdelen. Vier generaties van de familie Plichon runden achtereenvolgens de gieterij en het bedrijf floreerde voor meer dan honderd jaar.

De internationale crisis van 1929 betekende het einde van het bedrijf, dat al te kampen had met zware concurrentie van las- en smeedbedrijven en de ontwikkeling van de eerste kunststoffen. In 1935 werd het bedrijf dan ook failliet verklaard. Het terrein en de gebouwen werden verkocht.

Ontstaan van L'Aterlier des Lumières

Bruno Monnier, de voorzitter van Culturespaces, ontdekte de voormalige, in onbruik geraakte gieterij en had het idee om in Parijs een centrum voor digitale kunst op te richten. En zo geschiedde! Na grondige renovaties opende het Atelier des Lumières in 2018 zijn deuren voor het brede publiek.

In het eerste jaar lokte de tentoonstelling van Gustav Klimt meer dan 1,2 miljoen bezoekers naar het Atelier des Lumières. Ook de expo rond Van Gogh het jaar nadien was een groot succes.

Klik hier om je tickets te reserveren

 1. Cezanne, The Lights of The Provence

Via een thematisch parcours ontdek je de creatieve gedachtegang van Cézanne, de kracht van zijn bijzondere composities en hoe hij licht en kleur benadert. De digitale projecties lenen zich uitstekend tot Cézannes werk. Je zal merken dat natuur zijn grootste inspiratiebron was. Je wandelt hier onder en uitgestrekt bladerdak en door tuinen, allemaal in de wereld van Cézanne.

Zijn schilderijen komen helemaal tot leven en etaleren de passie van de kunstenaar

Er komen ook zelfportretten aan bod die je een inkijk geven in het dagelijkse leven van Cézanne. Hij leefde in en rondom Aix-en-Provence en dat sobere, eenvoudige en trage leven in zijn atelier komt helemaal tot uiting in zijn schilderijen.

In het Atelier des Lumières worden steeds tijdelijke tentoonstellingen rondom een bepaalde kunstenaar georganiseerd. Momenteel lopen er twee exposities tot 2 januari 2023.
 1. Kandinsky: The Odyssey of Abstraction

Ontdek na de tentoonstelling over Cézanne een 10 minuten durende creatie gebaseerd op werken van de kunstenaar Vassily Kandinsky. De meeslepende tentoonstelling bestaat uit twee verschillende delen: zijn figuratief werk en de opkomst van de abstracte kunst waar hij bekend om staat. Je duikt eerst in Kandinsky's herinneringen, de Russische folklore en de straten van Moskou.

Daarna, in het tweede deel, ligt de nadruk op beweging, vormen en kleur. Een bijzonder indrukwekkende projectie dompelt je onder in de abstracte kunst van Kandinsky. Je zal ongetwijfeld zijn schilderijen Compositie VIII en Geel-Rood-Blauw herkennen. Het was ons favoriete deel in Atelier des Lumières.

 1. Hoe koop je tickets voor het Atelier des Lumières?

TIP MUSEUMPAS: Ben je van plan om verschillende musea tijdens je stedentrip Parijs te bezoeken? Gelijk heb je. Om zoveel mogelijk geld en tijd te besparen, raden we aan om een Parijs Museum Pass aan te kopen.

Met deze pas heb je toegang tot meer dan 60 topmusea en monumenten in en rondom Parijs. Daarnaast kan je ook de eventuele wachtrijen aan de kassa overslaan. Bestel je Parijs Museum Pass.

 1. Waar bevindt zich het Atelier des Lumières in Parijs?

 • Het Atelier des Lumières bevindt zich in de rue Saint Maur 32 in het 11e arrondissement, niet ver van het beroemde kerkhof Père Lachaise.
 • Kom je met de metro? Dan stap je af bij de halte Voltaire – Saint-Ambroise (lijn 9), halte Saint-Maur (lijn 3) of Père-Lachaise (lijn 2).
 • Vanaf deze metrohaltes ben je nog een korte wandeling verwijderd van het Atelier des Lumières.
Mis niets tijdens je verblijf in deze prachtige stad met onze reisgids Parijs.

Ligging van L'Atelier des Lumières op de kaart

 1. Wat zijn de openingsuren van het Atelier des Lumières in Parijs?

 • Je kan de tentoonstelling in het Atelier des Lumières elke dag bezoeken.
 • Maandag t.e.m. donderdag: van 10u tot 18u.
 • Vrijdag en zaterdag: van 10u tot 22u.
 • Zondag: van 10u tot 19u.
 • Tijdens de zomermaanden juli en augustus sluit het museum de deuren om 18u en op zondag om 19u.
 • Meer info op de website.
 1. Waar overnachten in Parijs?

Wil je graag dicht bij het Stade de France overnachten? Dan boek je best een hotel in het 18e arrondissement, net ten noorden van het 9e en 10e arrondissement. Dit deel van Parijs staat vooral bekend om de kunstzinnige wijk Montmartre met de bijzondere Sacré-Coeur.

Een aanrader is hier het Mom’art Hotel & Spa. Dit viersterrenhotel ligt aan de 42 Rue d’Orsel in het hart van Montmartre. Je boekt al een kamer vanaf 185 euro.

Bekijk onze 3 favoriete hotels in Parijs

 1. Mis niets tijdens je verblijf in Parijs met onze reisgids!

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je verblijf in Parijs? Wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop de reisgids Parijs met een volledige uitgestippelde route door de stad langs alle belangrijke bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Liever eerst uitproberen? Download hier je gratis preview reisgids Parijs.

Parijs

Gratis reisgids Parijs downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?