51 x mooiste bezienswaardigheden in New York City (Big Apple) + wat zien & doen in NYC?

Volledige reisgids kopen voor € 8,5

51 x mooiste bezienswaardigheden in New York City (Big Apple) + wat zien & doen in NYC?

19 maart 2024 in New York6 reacties

Overzicht met de mooiste plekjes en bezienswaardigheden in NYC + verblijftips

New York City is één van de meest geliefde bestemmingen voor een citytrip. De City That Never Sleeps heeft dan ook ontzettend veel te bieden: de hoge wolkenkrabbers, de art deco-architectuur, de bijzondere geschiedenis, de beroemde winkels, de broadway-voorstellingen en de duizenden restaurants.

Er valt zo veel te beleven in New York dat het voor bezoekers moeilijk is om te kiezen wat je precies wil doen. Daarom vind je hier alvast dé topbezienswaardigheden in NYC die je zeker niet mag missen.

Praktische info & tickets voor je bezoek aan New York City

Duur3 - 7 dagen ()
PakketreizenDeze reis als pakketreis boeken? Vergelijk prijzen bij TUI.nl (va € 703), Prijsvrij (va. € 843), Stedentrips (va. € 798)
Verblijven
Excursies boekenBestel hier je New York: CityPASS®
HuurautoTijdens je bezoek aan New York ook Washington en Boston zien? Boek je huurauto bij Sunnycars (alle verzekeringen incl.) of EasyTerra (meestal de goedkoopste)

Inhoud artikel

 1. Het Vrijheidsbeeld

1.1. Een Frans standbeeld

Het Vrijheidsbeeld in de haven van New York is hét symbool van de stad. Het Statue of Liberty, ook wel Lady Liberty genoemd, prijkt op Liberty Island in de haven tussen New York City en Jersey City. Het beeld werd aan het einde van de negentiende eeuw door de fransman Frédéric Auguste Bartholdi ontworpen (geboren in Colmar) en stelt de Romeinse godin Libertas voor. Het beeld was een geschenk van Frankrijk aan de stad om de vriendschap tussen Frankrijk en de Verenigde Staten te vieren.

1.2. Symboliek

De gebroken ketting om haar voeten verwijst naar de afschaffing van de slavernij en het tablet in haar rechterhand, waarop de datum van de Onafhankelijkheidsverklaring staat, herdenkt de onafhankelijkheid van het land. De fakkel in de rechterhand van Lady Liberty staat voor de evolutie naar een nieuwe tijd, maar voor de immigranten die New York vroeger per boot bereikten, was de fakkel het symbool van de vrijheid en de American Dream.

Je kan het Vrijheidsbeeld elke dag tussen 09:30 en 17:15 bezoeken vanuit Battery Park in New York en Liberty State Park in Jersey City.

Er bestaan verschillende soorten tickets waarmee je verschillende delen kunt betreden. Met het ene ticket mag je op zowel Ellis Island als Liberty Island, met andere tickets kan je daarbij ook nog tot het voetstuk van het Vrijheidsbeeld en met nog andere tickets mag je tot boven in de kroon. Koop je tickets online € 21 om wachtrijen te vermijden.
 1. Brooklyn Bridge

De Brooklyn Bridge over de East River is de bekendste brug van New York City. De brug, die Park Row in Manhattan met Brooklyn verbindt, is één van de mooiste plekjes in de stad. De brug dateert uit 1883 en werd met stenen bogen en stalen frames opgetrokken.

De Booklyn Bridge bestaat uit twee verdiepingen. Op het onderste gedeelte rijden de auto’s en op het bovenste gedeelte kunnen wandelaars en fietsers de rivier oversteken. De brug is bijna twee kilometer lang en biedt een indrukwekkend uitzicht op de skyline van New York. Wandel er dus zeker eens overheen! Of ga mee met een wandeling over de Brooklyn Bridge vanaf € 29 op verkenning door Brooklyn. Liever de brug over fietsen, huur je fiets online vanaf € 7.

 1. Central Park

Het grootste stadspark van New York City vind je tussen de upper East Side en upper West Side. Elke toerist wandelt door Central Park en het is dan ook niet vreemd dat het stadspark het meest bezochte park van de Verenigde Staten is.

Central park is maar liefst 341 hectare groot en je kan er dan ook uren rondwandelen. Middenin het park ligt ook de Central Park Zoo verstopt en de wandellanen en fietspaden verbinden onder andere het amfitheater, het grote meer en de verschillende sportterreinen. Op de uitgestrekte grasvelden kan je bovendien uitstekend picknicken of gewoon relaxen. In de winter wordt hier een schaatsbaan aangelegd. Huur een fiets of ga mee met een lokale gids vanaf € 7 en verken de verborgen plekjes van het park.

 1. Strawberry Fields monument

Strawberry Fields is een monument dat hulde brengt aan de beroemde Beatle, John Lennon. Het monument werd ontworpen door landschapsarchitect Bruce Kelly en werd officieel geopend op 9 oktober 1985, de verjaardag van John Lennon. Dit gebied is een 'stille zone' binnen het park en wordt elk jaar door velen bezocht die hier een eerbetoon komen brengen.

John Lennon en zijn vrouw Yoko Ono woonden in de nabijgelegen Dakota Appartments. Het was hier in de buurt, op weg naar huis, dat Lennon op 8 december 1980 werd doodgeschoten.

 1. Times Square

Times Square moet één van de beroemdste pleinen ter wereld zijn. Dagelijks bezoeken duizenden mensen de gigantische reclameschermen waarop de grootste merken adverteren.

Het plein heette eigenlijk Longacre Square, maar sinds het hoofdkwartier van de krant New York Times er gevestigd werd, wordt het Times Square genoemd. Je mag het plein zeker niet overslaan, want foto’s en video’s slagen er niet in om de magie van de plek over te brengen.

 1. Empire State Building

In Midtown Manhatten staat het Empire State Building, één van de bekendste gebouwen van de stad en ook het symbool van de staat New York, die ook de Empire State genoemd wordt. Het Empire State Building werd bovendien benoemd tot één van de zeven wonderen van de moderne wereld.

Klik hier om je tickets voor de Empire te reserveren

 • Het Art Deco-gebouw bestaat uit 103 verdiepingen en is inclusief de antenne maar liefst 443 meter hoog.
 • ’s Avonds wordt het bovenste deel van het gebouw kleurrijk verlicht.
 • Je kan vanop de observatieplatforms op de 86e en 102e verdieping van het uitzicht over de stad te genieten.
 • Wie het beste uitzicht op het Empire State Building zelf wil hebben, gaat het beste naar de Top of the Rock in het Rockefeller Center.
 • Het Empire State Building ligt aan W 34th Street tussen 5th en 6th Avenue.
 • Het gebouw is dagelijks open tussen 08:00 en 02:00.
Onze tip: het is aan te raden om de tickets voor het Empire State Building vooraf online te bestellen voor € 41. Zo hoef je niet in de (laaange) wachtrij voor de kassa te staan.

Wil je meerdere bezienswaardigheden bezoeken in New York City? Dan is het zeker aan te raden om een New York Pass te kopen, hier spaar je gigantisch veel geld met uit.

 1. Top of the Rock (Rockefeller)

Het Rockefeller Center is het mediacentrum van New York City. De wolkenkrabbers in dit complex vestigen onder ander de Music Hall en verschillende studio’s van onder andere het netwerk NBC. Het letterlijk hoogtepunt van het terrein is de Top of the Rock, de 259 meter hoge toren van het Rockefeller Center.

 • Ondanks dat het Empire State Building vaak als de plek voor een prachtig uitzicht over de stad gezien wordt kan je eigenlijk beter naar de Top of the Rock gaan.
 • De observatieplatformen op de 67ste, 69ste en 70ste verdieping zijn rustiger in vergelijking met die van het Empire State Building.
 • Daarnaast heb je vanop Top of the Rock ook nog eens een beter uitzicht over de meest iconische plekken van New York, waaronder het Empire State Building zelf en Central Park.
 • Het Rockefeller Center ligt tussen W 49th St en W 51st St tussen 5th en 6th Avenue.
 • De Top of the Rock is open tussen 08:00 en 24:00.
Van hier heb je het beste uitzicht op de Empire State Building en Central park. Tickets voor Top of the Rock zijn online te koop voor € 37. Het platform werkt met tijdsloten, dat wil zeggen dat je bij de aankoop van je ticket een specifiek uur moet kiezen om het Top of the Rock te bezoeken.
 1. St Patrick's Cathedral

St Patrick's Cathedral werd ingewijd op 25 mei 1879 door aartsbisschop John McCloskey. De structuur van baksteen bekleed met marmer, is ontworpen door architect James Renwick en geïnspireerd op de kathedralen van Keulen en Amiens. Binnenin bevinden zich twee samen bespeelbare orgels met 9.838 pijpen.

St Patrick's Cathedral kan je vinden op 5th Avenue, tegenover Rockefeller Center en het standbeeld van Atlas. Het is de grootste neogotische katholieke kathedraal in de VS, er is plaats voor 3.000 gelovigen.

 1. MoMa

Het MoMA, het Museum of Modern Art, is het bekendste en grootste kunstmuseum van New York. Het MoMa werd al in 1929 opgericht door Abby Aldrich Rockefeller, de vrouw van John D. Rockefeller Jr., en is al sinds dan één van de belangrijkste musea voor moderne kunst ter wereld.

Je kan in het museum enkele topwerken van onder andere Picasso, Matisse, Warhol en Van Gogh bewonderen. Daarnaast vind je er ook heel wat foto’s, tekeningen, installaties en ontwerpen van moderne architectuur en er worden ook regelmatig dans- en muziekopvoeringen gehouden.

Het MoMa ligt aan W 53rd tussen 5th en 6th Avenue. Het museum is dagelijks open tussen 10:30 en 17:30, maar elke vrijdagavond tussen 16:00 en 20:00 mag iedere bezoeker gratis naar binnen.

Onze tip: Koop je ticket € 22 voor het MoMa online om de lange wachtrijen te vermijden, je kan ze annuleren tot 24u voor je toegang.
 1. Guggenheim Museum

Het kunstmuseum Solomon R. Guggenheim Museum is al een kunstwerk op zich. Het spiraalvormige bouwwerk werd in 1959 opgetrokken naar een ontwerp van Frank Lloyd Wright. Het was het eerste Guggenheim-museum. Je kan tegenwoordig ook afdelingen vinden in onder andere Bilbao en Venetië.

Je kan er een grote collectie moderne en hedendaagse kunst bewonderen. De topwerken zijn van onder andere Picasso, Kandinsky, Manet en Appel. Er worden ook regelmatig nieuwe tijdelijke tentoonstellingen geopend.

Het Guggenheim Museum ligt aan 5th Avenue tussen E 88th St en E 89th St. Het museum is elke vrijdag tot en met woensdag open tussen 10:00 en 17:45 en op zaterdag tot 19:45.

Koop je tickets vooraf online voor € 22 om tijd te sparen. Op zaterdag werkt het museum met een vrije donatie.
 1. 9/11 Memorial Park

De aanslagen op de Twin Towers op 11 september 2001 staan in ieders geheugen gegrift. Er kwamen toen bijna 3000 mensen om het leven. Op de plek waar de torens stonden, vind je tegenwoordig twee bijzondere fonteinen. Op de randen van de fonteinen staan de namen van alle dodelijke slachtoffers gegraveerd. Deze plek herdenkt een belangrijk stuk geschiedenis van de stad en je mag het monument daarom absoluut niet links laten liggen.

Naast de fonteinen werd het nieuwe One World Trade Center opgetrokken, de hoogte skyscraper van New York. Je kan het gebouw bezoeken en naar het observatiedek gaan vanwaar je een indrukwekkend uitzicht over Manhattan hebt. Het World Trade Center en de September 11 Memorial vind je tussen West St, Church St, Fulton St en Liberty St.

Onze tip: het is aan te raden om de tickets voor het One World Observatory vooraf online vanaf € 25 te kopen. Dat kan nog tot vlak voor het bezoek. De opbrengst van de tickets gaat ook voor een deel naar de families van de slachtoffers.
 1. Ellis Island

Van het einde van de negentiende eeuw tot halverwege de twintigste eeuw kamen veel migranten de Verenigde Staten binnen via New York. Er wordt geschat dat tussen 1892 en 1954 maar liefst 12 miljoen migranten naar Amerika zijn gekomen. Het merendeel van de huidige Amerikaanse bevolking stamt af van die migranten.

Om de grote hoeveelheid nieuwkomers te kunnen registreren, werd een immigratiepost opgezet op Ellis Island, een eilandje in de haven van New York. Op Ellis Island, vlak naast Liberty Island, kan je tegenwoordig een museum bezoeken over de migratie naar Amerika en over de procedure die migranten moesten doorlopen om toegelaten te worden. Je kan Ellis Island dagelijks bezoeken tussen 09:30 en 17:15 vanuit Battery Park in New York.

Klik hier om je tickets te reserveren voor Ellis Island

Voor een bezoek aan het Vrijheidsbeeld en Ellis Island dien je maar 1 ticket te kopen. Met dat ticket heb je toegang tot de boot vanuit Battery Park of Liberty State Park naar Liberty Island en Ellis Island.
 1. The Vessel

The Vessel is een van de nieuwste bezienswaardigheden in New York, je kan het vinden aan de Hudson river, rond de W33rd Street. Het is een ontwerp van de Engelse architect en ontwerper Thomas Heatherwick. Het ziet er zeer futuristisch uit, en lijkt op een bijenraat of een buitenaards wezen.

Het is een trap van 15 verdiepingen waar je na 2500 treden een prachtig uitzicht hebt over Manhattan en de Hudson river. De toegang is gratis. Opgelet: je dient wel een toegangskaartje te hebben, er is een beperkt aantal bezoekers die tegelijk naar binnen kan.

 1. Flatiron Building

Een van de meest opvallende gebouwen in New York City is het Flatiron Building. Dit gebouw werd in 1902 gebouwd in opdracht van Daniel Burnham. Het diende als het hoofdkwartier van de Fuller Construction Company. Het bijzondere gebouw heeft een driehoekige vorm door de ligging tussen W 23rd St, W 22nd St, 5th Avenue en Broadway. Het heeft iets weg van een strijkijzer en daarom kreeg het al snel de toepasselijke naam Flatiron Building.

 1. Grand Central Station

Het centrale station van New York vormde het decor van verschillende beroemde filmscènes. Hier werden heel wat dramatische afscheidsscènes of romantische reünies ingeblikt. We raden je daarom zeker eens aan om het gebouw te bezoeken.

Het station is tamelijk groot, maar de centrale hal is makkelijk te vinden. Vergeet ook zeker niet omhoog te kijken naar de sterrenbeelden op het plafond. Grand Central Station ligt aan E 42nd St en Park Avenue.

 1. SoHo

De buurt SoHo in Lower Manhattan, een afkorting van South of Houston Street en een verwijzing naar de Londense SoHo-buurt, staat vooral bekend als het winkelparadijs van de stad. Je kan hier uren rondstruinen door de winkelstraten vol winkels van grote ketens en luxueuze designers.

Daarnaast vind je in SoHo ook veel kunstgalerijen, maar waar SoHo vooral bekend om staat zijn de Art Deco-gebouwen die versierd werden met gietijzeren elementen. Die architecturale pareltjes zorgen ervoor dat SoHo op het Amerikaanse National Register of Historic Places staat.

 1. High Line

Dit bijzonder stadspark werd pas in 2009 geopend nadat men had besloten om de oude treinlijn in de buurt Chelsea tot een mooi park om te vormen. De lijn werd tot de jaren tachtig van vorige eeuw gebruikt om goederen te vervoeren, maar daarna was het in verval geraakt. Nu kan je dagelijks door het park wandelen, de oude sporen tussen het groen proberen vinden en vooral van het uitzicht over de stad en het water genieten.

De High Line loopt van Gansevoort Street en Washington Street naar W 34th St tussen 11th en 12th Avenue. Het park is bijna dagelijks open tussen 7u en 22u.

Wil je ook graag New York City verkennen? Download onze gratis reisgids New York met een compleet uitgewerkte stadswandeling langs de mooiste bezienswaardigheden van de Big Apple !

 1. Gospelviering in Harlem NYC bijwonen

Het Harlem gospelkoor aan het werk zien tijdens je vakantie in New York is een bijzondere ervaring. Om gospel te kunnen horen zal je naar een gospelkerk moeten gaan, want het genre vindt niet vaak de weg naar grote poppodia. In de wijk Harlem in New York zijn er gelukkig veel gospelkerken waar je als buitenstaander de dienst mag bijwonen.

Onze tip: Wil je graag de unieke beleving meemaken van een Gospelviering? Ga mee met een ervaren gids en kom in de leukste kerkjes tussen de locals. Gegarandeerd een ervaring die je nog lang zal bijblijven. Kijk hier en boek je tour online.

 1. Broadway

Broadway, de enige straat die schuin loopt door Manhatten. Als je Engels goed genoeg is, raden we je zeker aan om een musical op Broadway mee te maken. Deze voorstellingen gelden als de beste ter wereld. De beroemdste musical-acteurs geven hier elke dag het beste van zichzelf. De verschillende theaterzalen liggen naast Times Square. Boek je tickets voor Aladdin of the Lion King musical online.

Je kan elke dag goedkope tickets proberen bemachtigen bij de TCKTS-winkel, maar daarvoor moet je wel lang in de rij aanschuiven. Wil je zeker zijn van een ticket en heb je er wel wat geld voor over, dan kan je de tickets voor de Broadway musicals natuurlijk ook online kopen.

 1. Ellen's Stardust Diner

Ellen's Stardust Diner is een uitgelezen plek voor een stevig diner met een portie entertainment. Hier staan zingende obers en serveersters op de tafels om de gasten te vermaken, waardoor je het gevoel krijgt van een Broadway-show in een restaurant met goede oude Amerikaanse gerechten en een jaren '50 vibe.

Je kan het restaurant vinden op 1650 Broadway, New York, NY 10019 (zie ligging op de kaart).

 1. Madison Square Garden en Penn Station

Madison Square Garden is een indoor arena voor evenementen bovenop Pennsylvania Station (ook bekend als Penn Station). Het is een van de bekendste indoor arena’s ter wereld. Koop van tevoren een kaartje voor een rondleiding op de locatie. De all-access tour brengt je achter de schermen van deze beroemde plek.

Een goed geïnformeerde gids vertelt je alles over de geschiedenis van de hal, en met wat geluk is er een repetitie of een podiumopbouw bezig terwijl je er bent. Madison Square Garden is de thuisbasis van de New York Rangers, het ijshockeyteam van NYC en het NBA basketbalteam New York Knicks.

Wil je graag een rondleiding door Madison Square Garden volgen? Je kan hier je tour boeken.

 1. Gimbel's Bridge

Nu je in de buurt bent, kan je langs W 32nd Street wandelen om Gimbel's Bridge te zien: een art deco skyway van drie verdiepingen tussen twee gebouwen in. Deze elegante skybridge is niet meer toegankelijk voor het publiek: hij sluit aan op de privéverdiepingen van de eindgebouwen van Penn Station. Maar het is de moeite waard om het aantrekkelijke bouwwerk even te gaan bekijken.

Het werd in 1925 gebouwd door de firma die een paar jaar later ook de Empire State Building creëerde, die je later vandaag nog zal zien.

 1. One Vanderbilt

SUMMIT One Vanderbilt is een indrukwekkende wolkenkrabber van 427 meter hoog die 93 verdiepingen telt. Het is daarmee een van de hoogste gebouwen in New York City en de Verenigde Staten. De bouw van One Vanderbilt begon in 2016 en het gebouw werd voltooid in 2021. Het is ontworpen door Kohn Pedersen Fox Associates (KPF), een gerenommeerd architectenbureau.

One Vanderbilt is niet alleen een wolkenkrabber, maar ook een modern zakelijk complex. Er zijn kantoorruimtes, winkels en restaurants. Bovendien is het verbonden met het Grand Central Terminal.

Uitzicht One Vanderbilt

 • Hoewel One Vanderbilt zelf geen observatorium heeft langs de buitenkant, kan je er wel langs om van het uitzicht te genieten. Maar dan vanuit de ruimtes langs de binnenkant. Je hebt er een prachtig uitzicht op onder andere het Empire State Building.
 • Wat deze wolkenkrabber echter zo bijzonder maakt, is het reflecterende glas, de spiegels en de reflecterende ballen die in de uitkijkruimtes geplaatst werden. Het levert fantastische foto’s op.

Hoe One Vanderbilt te bezoeken

 1. Macy's warenhuis

Macy's werd in 1858 opgericht door Rowland Hussey Macy. Dit warenhuis heeft doorheen de jaren een belangrijke rol gespeeld in de commerciële scene van New York en zit daarom in het hart van vele New Yorkers. Misschien is Macy's wel het meest bekend als locatie van het 'echte' warenhuis Santa Claus in de film Miracle on 34th Street.

Deze flagshipstore is een van de grootste warenhuizen ter wereld. Sinds 1924 sponsort het bedrijf elk jaar de Thanksgiving Day Parade en sinds 1976 ook het vuurwerk op 4 juli tijdens de nationale feestdag van de Verenigde Staten.

Voordat je begint met shoppen: neem een kijkje in het bezoekerscentrum. Daar kan je een spaarkaart voor bezoekers ophalen om 10% korting te krijgen op de meeste items. Tijdens je tocht door Macy's moet je zeker de houten roltrappen op de bovenste twee verdiepingen eens bekijken. Die dateren uit de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw.

 1. Little Island bij Pier 55

Aan Pier 55 kan je - in de Hudson River - het nieuwe openbare park Little Island vinden. Het kunstmatige park bevat een een amfitheater met 687 zitplaatsen, grasvelden en meer dan 350 soorten bloemen, bomen en struiken. Je hebt er een schitterend uitzicht op Hudson rivier en de skyline van New York City. Het park is dagelijks te bezoeken tussen 6u 's morgens en 1u 's nachts. Meer info op de website.

Little Island is ontworpen door Thomas Heatherwick. Het landschap zorgt voor een visueel verrassende en inspirerende ervaring als bezoekers door het park lopen. De beplanting is zeer gevarieerd en zorgt zo voor een omgeving die met de seizoenen mee verandert.

Je zal zien dat het eiland is gebouwd op 132 betonnen “tulpen”. De vorm van elke tulp is uniek en heeft een ander draagvermogen om de grond, gazons, uitkijkpunten en bomen vast te houden. Foto Copyright van hudsonriverpark.org

 1. Bryant Park

Bryant Park is een aangename plek om je voeten even te laten rusten voordat je verder gaat met je wandeling door New York City. In de wintermaanden vind je hier een ijspiste. Het park werd voor het eerst geopend in 1847, toen werd het nog Reservoir Square genoemd.

Het park biedt ook gratis WiFi en, geloof het of niet, het openbare toilet hier is ook een bezoek waard. Je komt niet elke dag in een hoogwaardig toilet terecht waarin klassieke muziek afspeelt en de wand vol ingelijste kunstwerken hangt.

GOUDEN TIP: Wil je veel zien en doen in New York? Dan is het een goed idee om een New York city pass te kopen, zo bespaar je gigantisch veel geld uit.

 1. Chrysler Building

The Chrysler Building werd gebouwd door Walter Chrysler, de CEO van het gelijknamige bedrijf. Van 1930 tot het midden van de jaren 1950 was dit het hoofdkwartier van Chrysler. Hoewel deze art deco wolkenkrabber werd gebouwd en ontworpen voor het bedrijf, waren ze er zelf nooit eigenaar van. Walter Chrysler besloot om het bedrijfsgebouw zelf te betalen, zodat zijn kinderen het konden erven.

Spijtig genoeg kan je deze niet bezoeken, we hebben echter wel een overzicht van wolkenkrabbers in NYC die je wel kan bezoeken.

Hoewel de meningen over de architectuur van het gebouw in die tijd sterk uiteenliepen en door sommigen luidkeels werden veroordeeld, wordt het nu in brede kring gezien als een toonbeeld van art deco en is het een van Amerika's favoriete gebouwen. Dit was elf maanden lang het hoogste gebouw ter wereld totdat het in 1931 werd overtroffen door het Empire State Building.

Het gebouw is niet volledig open voor het publiek, maar je kan wel de lobby binnengaan om het art deco interieur en een muurschildering uit de jaren dertig te bewonderen.
 1. Het Waldorf Astoria hotel

Het Waldorf Astoria hotel was oorspronkelijk gehuisvest op 5th Avenue, maar die gebouwen werden afgebroken om plaats te maken voor het Empire State Building. Het huidige gebouw is een art deco-monument dat in 1931 werd voltooid.

Het Waldorf was de residentie van president Herbert Hoover tot meer dan 30 jaar na zijn pensionering. Dwight D. Eisenhower woonde hier ook tot zijn dood in 1969, en Frank Sinatra had hier tussen 1979 en 1988 een suite. Er zijn drie restaurants in het hotel om uit te kiezen: Peacock Alley, een steak house en een Chinees restaurant. Je kan ook gewoon een drankje drinken in Harry's Bar. Er zelf overnachten? Boek je kamer online.

Bijzonder weetje: Een koperen deur op straatniveau leid je naar Track 61. Dat is een oude geheime spoorweg die naar verluidt door een aantal presidenten en andere belangrijke mensen gebruikt zou zijn voor clandestiene aankomsten en vertrekken door de jaren heen. Sommigen zeggen dat het nog steeds dient als een geheime ontsnappingsroute voor presidenten en andere invloedrijke mensen.

 1. Morgan Library and Museum

The Morgan Library and Museum was ooit de privéverzameling van bankier John Pierpont Morgan, maar is nu toegankelijk voor het grote publiek. Het herbergt een indrukwekkende collectie zeldzame literaire werken en is tevens een belangrijke expositieruimte voor beeldende kunst, literatuur en muziek.

Bezoek zeker de bibliotheek, je zal perplex staan door de architectuur, vormgeving en de sfeer op deze plek. Kijk zeker eens omhoog in de “rotunda” om het sierlijke kunstenaarschap te zien en mis de buitengewone zeldzame boeken en manuscripten van de East Room niet.

 1. Oculus station

De World Trade Center Transportation Hub of het Oculus station werd ontworpen door Santiago Calatrava, dit is dezelfde archtitect die ook het Belgische spoorwegstation Luik-Guillemins tekende. De architect gaf zijn ontwerp de naam ‘A bird being released from a child’s hand’. Het vorige station werd verwoest tijdens de 9/11 aanslagen, het nieuwe ging open in 2016 en verbindt de PATH (Port Authority Trans-Hudson) met het metro netwerk van New York City.

 1. The Woolworth Building

Woolworth Building is één van de oudste wolkenkrabbers in de stad. Dit was het hoogste gebouw ter wereld van 1913 tot 1930 en is nu nog steeds één van de 30 hoogste gebouwen in New York City. Het staat nog steeds in de top 100 van de Verenigde Staten. Het gebouw heeft een toren van 30 verdiepingen op een basis van 30 verdiepingen.

De gevel is versierd met terracotta en kalksteen. De sierlijke lobby heeft verschillende beeldhouwwerken, mozaïeken en interessante architectonische elementen. De buitenkant zou lijken op gotische kathedralen in Europa, daarom heeft het de bijnaam ‘the Cathedral of Commerce'.

 1. Trinity Church

Op het kruispunt van Broadway en Wall Street, kom je Trinity Church tegen. Ze heeft een gotische torenspits met een verguld kruis. Toen de torenspits voor het eerst gebouwd werd, domineerde hij de skyline van Lower Manhattan en diende hij als een welkomstbaken voor schepen die de haven van New York naderden. Tot 1869 was dit het hoogste gebouw in de Verenigde Staten. Het was het hoogste punt in New York tot het in 1883 werd overtroffen door de stenen toren van Brooklyn Bridge.

Het historische kerkhof is de rustplaats van een aantal opmerkelijke figuren uit de Amerikaanse geschiedenis, waaronder stichter Alexander Hamilton. Hier kan je ook de oudste gebeeldhouwde grafsteen in de stad zien, die toebehoort aan Richard Churcher, die in 1681 op amper 5-jarige leeftijd overleed. Wil je graag het zuiden van New York verkennen met een gids? Boek je tour online


 1. Wall Street en Wall Street Charging Bull

Wall Street is een wijk van 8 blokken tussen Broadway en South Street, nabij East River. Dit is het epicentrum van de westerse financiële wereld. In de loop der tijden is het een synoniem geworden voor de financiële markten van de Verenigde Staten, de Amerikaanse financiële dienstensector en de New Yorkse grootbanken.

Een andere bezienswaardigheid is de Wall Street Charging Bull Sculpture bij Lower Manhattan. Vroeger kon je ook het standbeeld “Fearless Girl” voor de stier vinden, maar het werd op 28 november 2018 verwijderd nadat er heel wat controverse rond was ontstaan.
Op de plek waar het standbeeld stond, vind je een tekst: "Fearless Girl is on the move to the New York Stock Exchange. Until she's there, stand for her." De plaquette heeft voetafdrukken waar je symbolisch op kan gaan staan.

Onze tip: Wil je graag het zuiden van Manhattan verkennen met een stadswandeling? Download onze gratis wandeling door Wall Street en het South Manhattan.

 1. South Street Seaport

South Street Seaport ligt rond het kruispunt van Fulton Street en de East River. Hier vind je heel wat oude architectuur in het centrum van Manhattan. Er zijn heel wat gerestaureerde 19e-eeuwse commerciële panden, waaronder oude handelsgebouwen, gerenoveerde zeilschepen en de voormalige Fulton Fish Market. Er zijn ook toeristische winkelcentra waar je kan winkelen, dineren of drinken.

 1. Het verlaten City Hall Station

Voordat je de Brooklyn Bridge oversteekt, kan je eerst een prachtig station gaan bezoeken dat in 1904 werd geopend, maar er nu verlaten bij ligt: City Hall Station. Het station heeft een prachtige inrichting met tegels tegen de muren en grote kroonluchters, maar de halte was altijd een van de minst gebruikte in het metronetwerk. Het was het enige station dat in 1923 nog geen tourniquets geïnstalleerd had en de nabijgelegen halte van Brooklyn Bridge was nu eenmaal handiger voor het openbaar vervoer.

TICKETS: Dankzij het New York Transit Museum, kan je wel een rondleiding boeken door het verlaten station. Boek je ticket voor het museum online.

 1. De wijk DUMBO

Bezoek de wijk DUMBO is de afkorting van 'Down Under the Manhattan Bridge Overpass'. Voorheen stond het bekend als Gairville. Het gebied heeft twee secties - de eerste tussen de Brooklyn en Manhattan Bridge, en de tweede vanaf de Manhattan Bridge naar Vinegar Hill. DUMBO staat bekend als een dure wijk, en hier huizen heel wat startende technologiebedrijven.

Voor een iconische foto ga je naar de kruising van Washington en Front Street.

 1. Street art in Bushwick

Buhwick is een mekka voor street art in NYC. Hier vind je kunstwerken van vele internationaal bekende en opkomende kunstenaars. Iedereen kan gratis genieten van de werken in de openbare ruimte. In de zomer kan je best wat vroeger of later op de dag gaan om zo de hitte op straat te vermijden. Op werkdagen kan je best gaan tijdens de kantooruren, wanneer het minder druk is.

Om in Bushwick te komen, kan je de L-trein naar Morgan Avenue Station nemen. Dit duurt 20 à 30 minuten vanaf Manhattan. Je kan ook uitstappen bij Jefferson Street Station.

Onze tip: Wil je ook graag de meest bijzondere plekjes van Bushwick ontdekken? Ga mee met een street-art tour door Boorklyn.

Enkele plaatsen met leuke street art in Bushwick

 1. Williamsburg, aka Klein Berlijn

Williamsburg is een van de hotspots van Brooklyn. Sinds het einde van de jaren negentig heeft deze diverse buurt een “gentrification” ondergaan. Het is nu een levendige hedendaagse buurt met een kunstscene, hipstercultuur en een bloeiend nachtleven. Het is een opmerkelijke plek voor muziek en een broedplaats voor nieuwe bands en muzikanten. Internationaal heeft Williamsburg een reputatie opgebouwd als 'Klein Berlijn'.

De beste manier om de wijk te leren kennen is door gewoonweg rond te slenteren en de straten, winkels, cafés, restaurants en bars zelf te ontdekken. Er zijn sowieso een paar opmerkelijke plekken te vinden. Ga mee met een wandeling door Williamsburg, boek een ticket online.

 1. Bowery Wall Mural

Bowery Wall Mural moet je zeker gezien hebben. Sinds begin jaren ’80 is deze straathoek het canvas van heel wat straatartiesten. Dit is de plek waar Keith Haring zijn eerste grote openbare werken schilderde. Dit stuk muur is een steeds wisselend kunstwerk. Ga mee met een Rock ‘n Rolling wandeling door East Village.

 1. Little Italy

In Little Italy zit je goed als je wil proeven van de Italiaanse keuken in een van de vele restaurants. Immigranten uit Napels en Sicilië kwamen hier in de jaren 1880. Je vindt er nog steeds een sterke Italiaanse aanwezigheid op Mulberry Street en de omliggende blokken. De authentieke pastas en pizza's van de uitstekende eetgelegenheden in dit gebied zijn niet te missen.

De wijk is op zijn levendigst tijdens het jaarlijkse feest van San Gennaro. Elk jaar in september wordt Little Italy 11 dagen lang getransformeerd met rode, witte en groene decoraties, kleurrijke processies, veel lekker eten en een feestelijke sfeer met live entertainment.

FOODTOUR: Wil je het beste van Little Italy proeven? Ga mee met een foodtour door Little Italy.

 1. Chinatown (of een van de 9 chinatown's)

Chinatown in Manhattan is een van de negen Chinese towns in de stad. Vroeger leefden hier het grootste aantal Chinezen van alle westerse steden. Wandel naar het zuiden vanuit Little Italy als je liever van de Chinese keuken wilt genieten, en maak wat tijd om de omgeving te verkennen. Dit is niet de grootste Chinatown van New York, maar wel een van de oudste Chinese wijken.
Aanrader: neem een dessertje bij de Chinatown Ice Cream Factory. (bezoek hun website)

Jing Fong is een andere optie om iets te gaan eten. Dit is het bekendste dim sum restaurant van New York. Op de tweede verdieping, in een gigantische eetzaal van meer dan 120 tafels, serveert men het beste van de Cantonese keuken. Reserveer vooraf, want het is vaak volzet. Meer info op hun website

 1. Katz's Deli, pastrami op roggebrood

Katz's Deli, is een bekende koosjere delicatessenzaak, beroemd om zijn pastrami op roggebrood. De delicatessenwinkel is populair bij zowel de lokale bevolking als toeristen en werd opgericht in 1888. Waarschijnlijk komt de zaak je bekend voor. Katz’s is in de loop der jaren dan ook opgedoken in talrijke films en tv-series. De meest bekende filmscène van hier is misschien wel die van Meg Ryan's 'orgasme' uit ‘When Harry Met Sally’.

Neem contant geld mee als je van plan bent om hier iets te kopen, want er worden geen creditcards geaccepteerd. En wat je ook niet mag vergeten is je ticket bij te houden dat men je geeft als je binnenkomt; verlies het niet - je moet het laten zien als je weggaat. Ja, het is meestal erg druk, maar de wachtrij gaat snel vooruit en de supergrote broodjes zijn de moeite waard om de rij te trotseren. Ze zijn niet goedkoop, maar de ervaring zeker waard. Bezoek hun website voor meer info

 1. American Museum of Natural History

Het American Museum of Natural History is één van de bekendste en grootste musea in New York City. Het museum complex omvat 26 gebouwen en is bijna 200.000 km² groot. De collectie bestaat uit fossielen, mineralen, meteorieten, replica’s van kunstvoorwerpen uit de IJstijd en nog zoveel meer. Als je de film “A Night at the Museum” hebt gezien dan zal je waarschijnlijk enkele voorwerpen herkennen.

 • Het museum is geopend van woensdag t.e.m. zondag.
 • Je kan het museum bezoeken tussen 10u en 17u30.
 • Meer info op de website.

TICKETS: Wil je graag het museum bezoeken? Bestel je tickets voor het American Museum of Natural History online op voorhand en vermijd zo wachtrijen aan de kassa.

 1. The Back Room café

Loop door de poort van Lower East Side Toy Company en volg het pad naar the Back Room, een authentiek jaren ‘20 praatcafé. The Back Room is met zijn schemerig verlichte zitkamer, theekopjes en VIP-ruimte die achter een boekenkast wordt verborgen, een van de beste plaatsen in de stad om even in de tijd terug te keren. Meer info op hun website.

 1. American Museum of the Moving Image

American Museum of the Moving Image is een van de niet te missen bezienswaardigheden van Queens en eentje waarvoor je je tijd voor moet nemen om te bezoeken. Dit mediamuseum is gevestigd in een voormalig gebouw van de historic Astoria Studios. Oorspronkelijk opende het zijn deuren in 1988.

Hier kan je een fantastisch aanbod aan interactieve tentoonstellingen zien en genieten van een goed gevuld programma met voorstellingen en entertainment. Boek je ticket voor dit bijzondere museum online.

 1. Metropolitan Museum of Art

Het Metropolitan Museum of Art, ook wel gekend als The Met, is het vierde grootste kunstmuseum ter wereld. Wanneer je dit museum bezoekt, kan je een permanente collectie bezichtigen van Oud-Egyptische kunst, Oud-Romeinse kunst, Europese schilderkunst en moderne kunst.

Daarnaast zijn er ook altijd tijdelijke tentoonstellingen die je kan meepikken tijdens je bezoek. Het museum heeft ook enkele bekende werken van Rubens, Rembrandt, Vermeer, Caravaggio, Monet, Van Gogh, Picasso, en andere befaamde schilders. Een bezoek aan dit museum is het dus zeker waard!

TICKETS: Wil je graag het vierde grootste kunstmuseum ter wereld bezoeken? Bestel je tickets voor het Metropolitan Museum of Art in NYC online op voorhand.

 1. Roosevelt Island

Met een standaard metroticket kan je de cable car bij Tramway Plaza in Upper East Side van Manhattan nemen om zo naar Roosevelt Island in de East River te gaan. De kabelbaan stijgt tot 76 m boven de East River en is een attractie op zich. De lijn werd in 1976 als tijdelijke oplossing geïnstalleerd, maar ondanks het feit dat de metro ook al sinds 1989 naar het eiland rijdt, blijft de kabelbaan een geliefkoosde manier om het eiland te bereiken.

 1. Coney Island

Coney Island is een leuk eiland, zeker in de zomer wanneer het pretpark geopend is. Dit is een geliefkoosde plek voor zowel New Yorkers als toeristen. Dit is al sinds de 19e eeuw een toeristische badplaats. Begin 21e eeuw zijn er heel wat verbeteringen aangebracht. Coney Island ligt in het zuidwestelijke deel van Brooklyn. De wijk wordt begrensd door Gravesend in het noorden, Brighton Beach en Manhattan Beach in het oosten, Sea Gate in het westen en Lower New York Bay in het zuiden.

Neem de F of Q trein naar het West 8th Street metrostation. Dit station heeft trouwens een interessant architectonisch kenmerk: een 'Wavewall' die in 2005 door Vito Acconci is gemaakt. Je moet er ook rekening mee houden dat dit het meest zuidelijke station van het hele New Yorkse metronet is. Vanaf Manhattan duurt het ongeveer 1 uur om Coney Island te bereiken.

Het Wonder Wheel van Coney Island maakte zijn eerste toeren op Memorial Day in 1920. In 1948 vroeg Deno, die later het bedrijf kocht, zijn vrouw Lula ten huwelijk voor het Wonder Wheel en verklaarde hij dat hij op een dag het reuzenrad zou bezitten en haar op die manier een “ring” zou geven die zo groot was dat iedereen in de wereld kon zien hoeveel hij van haar hield.

Surf Avenue is de locatie van de jaarlijkse Mermaid Parade die de zomer inluidt. Het is de grootste kunstparade in de Verenigde Staten en ze moedigt deelnemers en omstaanders aan om zich in nautische kostuums te kleden.

Zin in een hotdog? Nathan's Famous Hot Dogs is de uitgelezen plek om een hotdog te proeven voordat je verder gaat met je verkenningen. Dit is het originele Nathan's restaurant dat het begin was van de populaire hotdogketen. Ieder jaar is er op 4 juli een Nathan's Hot Dog Eating Contest.

 1. Maak een helikoptervlucht boven New York

Voor een onvergetelijke ervaring in New York kan je een helikoptervlucht boeken. Deze activiteit is misschien iets duurder, maar je geniet wel van het beste uitzicht op de stad. Je kan de meest unieke bezienswaardigheden en wolkenkrabbers van bovenaf bezichtigen.

HELIKOPTERVLUCHT: Boek je helikoptervlucht in New York.

 1. Altijd al een Amerikaanse liveshow willen bijwonen?

Fan van de Amerikaanse tv-programma's? Dan is deze activiteit echt iets voor jou. Je kan namelijk een tv-show live bijwonen. Zie je jezelf al zitten in programma's als America’s Got Talent, American Ninja Warrior, Saturday Night Live en The Tonight Show with Jimmy Fallon?

Er zijn verschillende tv-programma's waar je gratis kaartjes voor kan bemachtigen zodat je kan deelnemen aan hun opnames. Je dient deze wel ruim op voorhand te reserveren, wacht dus niet te lang. Bekijk de website voor meer info.

 1. Hoe verplaats je je best door de stad?

New York City is groot, erg groot. Wanneer je hier op stedentrip bent, en je wil zoveel mogelijk te zien krijgen, raden we dan ook aan om af en toe te kiezen voor het openbaar vervoer. Hieronder hebben we alvast de beste opties om je te verplaatsen door de stad voor je opgelijst:

Metro

 • De metro is zowat de goedkoopste manier om je te verplaatsen in New York City.
 • Je hebt een MetroCard nodig om je te verplaatsen waar je minimaal $5,50 USD op dient te zetten
 • Een ticket/dagpas kan je eenvoudig aankopen bij een automaat in het metrostation.
 • Tijdens het spitsuur rijden de metro's iedere twee tot vijf minuten en daarbuiten iedere vijf tot vijftien minuten.

Neem de bus

 • Naast het grote metronetwerk, zijn er ook heel wat bussen die door de straten van New York rijden.
 • De bussen zijn ideaal voor de ietwat langere ritten of plekken/bezienswaardigheden waar geen metro beschikbaar is. Als je niet per se buiten de stad moet zijn, ben je dus beter af met een MetroCard.
 • De prijs van de tickets zijn afhankelijk van je eindbestemming.

Met de veerboot?

 • De Staten Island Ferry is vooral populair bij de locals die deze gebruiken om naar hun werk te gaan.
 • De veerboot vaart 24/7 en is gratis.
 • Naargelang het tijdstip vertrekt er iedere 15 minuten tot elk uur een boot.
 • Het is een leuke manier om te pendelen en het verbindt Manhattan, Brooklyn, Queens en de Bronx langs de East River.

De iconische gele taxi's

Wanneer je aan New York denkt, denk je meteen aan de gele taxi's die door de straten reizen. Deze zijn jammer genoeg niet meer zo goedkoop als vroeger. Wanneer je een grote afstand moet afleggen, kan je een taxi wel overwegen maar anders zouden we het afraden.

Goedkoper alternatief is de Uber

Wil je toch graag het comfort van een taxi? Dan kan je misschien beter kiezen voor een Uber. Deze zijn iets goedkoper dan een gewone taxi (niet altijd) en ze staan binnen enkele minuten klaar.

TIP: Ben je maar enkele dagen in New York City? Dan kan je ook altijd gebruik maken van een hop-on hop-off bus. Deze brengt je langs de topbezienswaardigheden van de stad. Boek je tickets voor de Hop-on Hop-off bus in New York.

 1. Hoe geraak je van luchthaven JFK in Manhattan?

Met de taxi

Om van JFK naar het hart van Manhattan te komen, kan je een taxi nemen voor een vast tarief, inclusief brug- en tunneltol en fooi. Voor meer informatie kan je bellen met 212-NYC-TAXI. Een taxi nemen is natuurlijk de duurste optie. Je kan ook zelf een auto huren, maar als je in de stad verblijft, is dit niet aan te raden. Boek je taxi online (fix tarief).

Met de AirTrain JFK en metro

De AirTrain JFK is verbonden met het New Yorkse metronetwerk. Met de metro ben je in ongeveer 60 tot 75 minuten in Midtown Manhattan.

Met de Airtrain JFK en dan met de trein

Een andere optie is om de AirTrain JFK naar Jamaica Station Railroad Station te nemen. Daar neem je de Long Island Railroad van Jamaica Station naar Penn Station (Pennsylvania station, Manhattan). Die rit duurt ongeveer 20 minuten.

 1. Hoe geraak je van luchthaven Newark Liberty in Manhattan?

Met de taxi

Newark Liberty ligt in New Jersey, ongeveer 16 mijl van Midtown Manhattan. Je kan een taxi of privé-autoservice nemen. Wanneer je met de taxi naar Manhattan reist, kan je gebruik maken van de gele taxi's in New York. Je betaalt het metertarief, tolgeld, fooi, plus een toeslag.

De reis duurt ongeveer 45-60 minuten, wederom afhankelijk van het verkeer. Boek je taxi rit online (fixed tarief).

Met de Airtrin NewArk en dan met de trein Amtrak

Net als op de andere luchthavens zijn er ook shuttlebussen beschikbaar. Je kan hier ook de AirTrain Newark nemen om aan te sluiten op de NJ Transit lijn en Amtrak. Op de AirTrain en NJ Transit lijn, zal het 45-90 minuten duren om Manhattan te bereiken. (Zorg ervoor dat je je ticket bijhoudt als je overstapt tussen de twee, want beide maatschappijen gebruiken het.)

 1. Fooi geven in New York hoeveel en wanneer?

Fooien geven in New York kan verwarrend zijn, vooral als je er niet aan gewend bent of wanneer het niet de norm is in je thuisland. Inzicht in hoeveel fooi je geeft (en of je al dan niet een fooi moet geven), een overzichtje:

Fooi geven in restaurants

Een fooi van 15-20% van de totale rekening voor goede service en wat meer voor uitzonderlijke service is de norm. Bij een high-end restaurant wordt 20% verwacht.

Fooi geven in bars en café's

 • Het is standaard om de barman een fooi van 1 dollar per drankje te geven, of een fooi van 15-20% als je aan een tafel wordt geserveerd.
 • Bij een luxe bar, kan een drankje van 15 dollar de moeite waard zijn om een fooi van 2 dollar te geven. Geef je een rondje? Dan is 2 à 3 dollar fooi gebruikelijk.

Fooi geven aan taxichaffeurs

 • Je geeft meestal een fooi aan een taxichauffeur van 10-15% van het tarief, plus een extra 1 of 2 dollar voor hulp met je bagage.
 • Valet diensten en shuttle chauffeurs krijgen meestal 2 dollar fooi per persoon en reistas.

Fooi aan gidsen en tours

 • 5 à 20 dollar of 10–15% van de ticketprijs (tenzij de fooi al in de prijs was inbegrepen)
 • 1 à 5 dollar per persoon voor de chauffeur van een tourbus.
 • 10% van de rekening voor koeriers van bijvoorbeeld pizza’s of andere leveringen
 • 15–20% van de rekening bij een barbier, kapper, schoonheidssalon, etc.
 1. Filmpje: adembenemende beelden van New York

Benieuwd naar hoe New York er vanuit de lucht uitziet? Bekijk dit filmpje en vlieg langs de bekendste plekjes van de stad. Als je al dat moois in het echt wil bewonderen, zal je natuurlijk zelf naar New York moeten reizen!

 1. Waar overnachten in New York City?

Wil je graag budgetvriendelijk overnachten? Dan is een goede optie om te overnachten op Staten Island, je bent vlakbij Manhattan en kan toch aanzienlijk goedkoper overnachten. Of kies in Brooklyn of Queens een hotel. Met de metro ben je op enkele minuten op elke locatie, bekijk onze selectie van favoriete hotels in New York.

Onze Tip: Wil je graag in Manhattan overnachten? Onze favoriet is het Pod 51 Hotel in Midtown East Village, Manhattan. "Budgetvriendelijk en alles wat je hartje kan verlangen, met eigen rooftop bar vanaf € 86/nacht ! Boeken en meer info hier
 1. Mis niets tijdens je bezoek aan New York met onze reisgids

Herkenbaar: Wil je er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je bezoek aan New York City? In de gratis reisgids New York kan je een complete stadswandeling vinden, maar heb je nog meer goesting in New York? Koop dan onze volledige reisgids New York met 6 volledig uitgewerkte wandelingen en heel wat verborgen pareltjes en bekende bezienswaardigheden in de Big Apple.

New York City

Gratis preview reisgids downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 2 maart 2023 - Carla

Een fijne gids, duidelijk en met mooie wandelingen. Ook leuke en nuttige tips. Heb al eerder een stadsgids besteld, zeer tevreden over 👍👍👌

- 5 december 2022 - Kathia

Topgids met een waaier aan info over alles wat te zien te beleven valt ! een aanrader !

- 5 december 2022 - iris

Super goeie gids. We kunnen hem zeker goed gebruiken .

- 22 september 2022 - HAELEWYCK Patrick

Interessante reisgids.Alle bezienswaardigheden en mogelijkheden zijn er vermeld.

- 25 mei 2022 - Bart Pelgrims

Fantastische gids over New York met heel veel tips en info. Deze heeft ons enorm geholpen om onze reis naar New York voor te bereiden.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?