Rondvaart op Canal St Martin in Parijs? Info & tickets

Volledige reisgids kopen voor € 7,5

Rondvaart op Canal St Martin in Parijs? Info & tickets

3 augustus 2022 in Parijs0 reacties

Praktische info voor een rondvaart op het Canal Saint-Martin + tickets kopen

Een rondvaart op het Canal Saint-Martin is een perfecte uitstap op een zonnige zomerdag. Je vaart langs een van de mooiste buurten van Parijs en ziet onderweg enkele beroemde gebouwen opduiken.

Waar vertrekken de boten voor een rondvaart op het Canal St Martin? En wat kan je verwachten van een rondvaart? Je komt het hieronder te weten.

Inhoud artikel

 1. Het verhaal van het Canal St Martin

Het Canal St Martin is een 4,5 kilometer lang kanaal dat werd aangelegd in opdracht van Napoleon Bonaparte. De werken startten in 1802 en het kanaal ging uiteindelijk open in 1825. Het doel? De meanderende Seine afsteken en zo een efficiëntere verbinding vormen voor commerciële schepen indertijd. Het Canal Saint-Martin maakte de route maar liefst 12 kilometer korter.

Het kanaal werd in 1862 voor meer dan 2 kilometer overdekt. Dat gebeurde in opdracht van de architect Georges-Eugène Haussmann, die de stedelijke planning van Parijs grondig omgooide. Hij is verantwoordelijk voor de typische look van Parijs vandaag. De grote boulevards en de regel dat gebouwen een maximaal aantal verdiepingen mogen tellen, hebben we allemaal aan hem te denken. Wanneer je vandaag een rondvaart op het Canal Saint-Martin maakt, vaar je eerst onder die 2 kilometer lange tunnel.

In de jaren ’60 werd besloten om het kanaal te vervangen door een grote autoweg die de luchthavens van Parijs moest verbinden. Er kwam echter zoveel protest tegen de plannen dat het project uiteindelijk werd stilgelegd. Het kanaal werd gered en is vandaag een van de meest levendige buurten van Parijs.

Boek je rondvaart op het Canal Saint-Martin online

 1. Een rondvaart maken op Canal St Martin in Parijs

Een leuke manier om een origineel stukje van Parijs te leren kennen:

 • Je vaart door sluizen, die een behoorlijk hoogteverschil overbruggen, en onder mooie voetgangersbruggen uit ijzer.
 • Onderweg passeer je heel wat oude fabrieksgebouwen en andere karaktervolle bouwwerken.
 • De gids zal je tijdens de rondvaart ook uitleg geven over de gebouwen die je ziet en je krijgt, hoe kan het ook anders, ook een beetje uitleg over de geschiedenis van het kanaal en de stad.

Langs het kanaal zal je heel wat mensen rondhangen. Het is een populaire plek bij locals om samen te komen, vooral tijdens lange zomeravonden. Misschien zal een rondvaart op het Canal Saint-Martin je inspireren om daarna terug te keren naar de oevers van het kanaal om op een terrasje neer te ploffen.

Je kan hier ook heerlijk picknicken in de schaduw van de grote kastanjebomen. De regio rondom het Canal Saint-Martin is een populaire regio voor Parijzenaren om te wonen. Fun fact: het is ook een van de duurste regio’s van de stad.

Download onze reisgids Parijs en mis niets tijdens je verblijf.
 1. Waar bevindt zich het Canal St Martin in Parijs?

Het merendeel van het Canal Saint-Martin ligt in het 10e arrondissement, maar doorkruist in totaal 4 verschillende arrondissementen. Het Canal St Martin is de verbinding tussen de Seine, ter hoogte van de Bastille, en het Bassin de la Villette in het noorden van Parijs.

Ligging van Canal St Martin in Parijs op de kaart

 1. Waar en wanneer vertrekken de rondvaarten op het Canal St Martin?

Er zijn verschillende touroperators die boottochten op het Canal St Martin organiseren

 • De meeste beginnen bij het Parc La Villette en komen aan bij de jachthaven van de Bastille, in de Seine.
 • We raden je echter aan om voor een tour te kiezen die vertrekt bij het Musée d’Orsay, op de Seine in het centrum van Parijs. Zo pik je nog een mooi deel van de Seine mee (met onder andere de Notre Dame) en daarna trek je het Canal St Martin op.
 • Wanneer? Je kan een rondvaart maken van half maart tot half november.
 • In de winter worden er enkel rondvaarten op aanvraag voor een groep georganiseerd.
 1. Hoe koop je tickets voor een rondvaart op het Canal St Martin?

 • De beste manier om een rondvaart op het Canal Saint-Martin te maken, is door vooraf je tickets online te reserveren.
 • Zo ben je zeker van je plaatsje en betaal je niet te veel aan verkopers ter plekke.
 • Wij raden je de rondvaart op het Canal Saint-Martin aan die vertrekt van bij het Musée d’Orsay. Meer bepaald bij de Quai Anatole France, in de kleine jachthaven van Solférino.
 • Tijdens de rondvaart vaar je eerst een stuk over de Seine en daarna ga je het Canal Saint-Martin op.
 • Boek je rondvaart op Canal Saint-Martin in Parijs online.
 1. Waar overnachten in Parijs?

Wil je graag dicht bij het Stade de France overnachten? Dan boek je best een hotel in het 18e arrondissement, net ten noorden van het 9e en 10e arrondissement. Dit deel van Parijs staat vooral bekend om de kunstzinnige wijk Montmartre met de bijzondere Sacré-Coeur.

Een aanrader is hier het Mom’art Hotel & Spa. Dit viersterrenhotel ligt aan de 42 Rue d’Orsel in het hart van Montmartre. Je boekt al een kamer vanaf 185 euro.

Bekijk onze 3 favoriete hotels in Parijs

 1. Mis niets tijdens je verblijf in Parijs met onze reisgids!

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je verblijf in Parijs? Wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop de reisgids Parijs met een volledige uitgestippelde route door de stad langs alle belangrijke bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Liever eerst uitproberen? Download hier je gratis preview reisgids Parijs.

Parijs

Gratis reisgids Parijs downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?