Père-Lachaise in Parijs bezoeken? Kerkhof met beroemdheden. Info, tips & tickets

Volledige reisgids kopen voor € 7,5

Père-Lachaise in Parijs bezoeken? Kerkhof met beroemdheden. Info, tips & tickets

15 juni 2022 in Parijs4 reacties

Le Cimetière du Père-Lachaise is de grootste en bekendste begraafplaats van Parijs. In 200 jaar tijd vonden er maar liefst 1 miljoen mensen hun laatste rustplaats. Er liggen bovendien veel beroemdheden begraven.

Op Père-Lachaise kan je onder andere de graven van Jim Morrison, Edith Piaf, Frédéric Chopin, Oscar Wilde en Marcel Proust bezoeken. Père-Lachaise wordt niet zo druk bezocht als de Eiffeltoren of het Louvre, maar de bijzondere graftombes en de graven van de beroemde personen maken de begraafplaats zeker een bezoekje waard.

Tours en rondleidingen Père-Lachaise

Wil je graag de beroemde graven op Père-Lachaise bezoeken? Ga mee met een tour langs de meest bijzondere rustplaatsen van het kerkhof.

Bij GetYourGuide boek je al vanaf €12 een tour met een gids langs de graven van Jim Morrison, Oscar Wilde, Chopin en andere artiesten, schrijvers en muzikanten op 44 hectare grote kerkhof. Bekijk de details van deze tour of nog meer opties hieronder:

Inhoud artikel

 1. Het verhaal van Père-Lachaise

1.1. Begraafplek zonder succes

De begraafplaats van Père-Lachaise werd in 1804 aangelegd in opdracht van Napoleon. Hij stelde de architect Alexandre-Théodore Brongniart aan die voorstelde om de begraafplaats op een Engelse tuin te doen lijken om zo vooral rijke Parijzenaren aan te trekken. Er werden in het begin maar weinig mensen begraven omdat veel Parijzenaren vonden dat Père-Lachaise te ver van het centrum lag en bovendien wilden de katholieken geen begrafenissen op Père-Lachaise omdat de begraafplaats niet door de Kerk gezegend was.

1.2. Populaire begraafplaats dankzij Molière

Nadat de overblijfselen van Jean de la Fontaine en Molière naar de begraafplaats verhuisd waren, steeg het aantal begrafenissen op Père-Lachaise sterk. In 1817 verhuisde men ook de lichamen van Pierre Abélard en Héloïse d’Argenteuil naar Père-Lachaise waardoor de populariteit van de begraafplaats nog meer steeg. In 1824 moest Père-Lachaise voor het eerste vergroot worden, in de decennia daarna gebeurde dat nog verschillende keren.

1.3. Gebouwen op Père-Lachaise

In 1823 werd op Père-Lachaise een begrafeniskapel neergezet door Étienne-Hippolyte Godde op de plek waar in de zeventiende eeuw het Jezuïetenhuis van Père François de la Chaise had gestaan. Hij was de biechtvader van Louis XIV en de begraafplaats is naar hem vernoemd. Aan het einde van de negentiende eeuw werden vervolgens het columbarium en het crematorium op Père-Lachaise gebouwd.

1.4. Tot vandaag nog steeds nieuwe graven

Er worden nog steeds mensen begraven op Père-Lachaise, maar de regels om er begraven te mogen worden zijn heel wat verstrengd. Enkel mensen die in Parijs wonen of er sterven, komen in aanmerking. Omdat er nog maar weinig plaats is en de wachtlijsten erg lang, hanteert Père-Lachaise een lease van 30 jaar per graf. Wanneer de nabestaanden de lease niet verlengen na 30 jaar, worden de lichamelijke resten weggehaald en verplaatst naar het ossuarium Aux Morts op de begraafplaats.

Wil je graag de beroemde graven op Père-Lachaise bezoeken? Ga mee met een tour langs de meest bijzondere graven voor € 12 van het kerkhof
 1. Bekende graven & personen op het kerkhof van Père-Lachaise?

Père-Lachaise is heel erg groot. Op een oppervlakte van 44 hectare liggen meer dan 1 miljoen lichamen begraven. Er staat ook nog een columbarium waar de as van overleden bijgezet kan worden en je vindt er het ossuarium Aux Morts waar nog meer overblijfselen liggen. In totaal zijn er 69.000 graftombes en zerken te bezichtigen. Er staan zowel sobere grafstenen als graven in de vorm van kleine kapelletjes.

2.1. Monument voor de Belgische soldaten

Bij de hoofdingang aan Avenue du Père-Lachaise staat een crypte en een monument voor de Belgische soldaten die tijdens de Eerste Wereldoorlog in Frankrijk zijn gesneuveld. Het monument dateert uit 1922 toen alle Belgische soldaten herbegraven werden in dit gezamenlijke monument. Er liggen stoffelijke overschotten van 103 soldaten. Hun namen staan in het monument gegraveerd, maar van de laatste soldaat is de identiteit niet bekend.

2.2. Het graf van Molière

Molière was één van de eersten die zijn laatste rustplaats op het terrein van Père-Lachaise vond. De bekende toneelschrijver en acteur stierf op 51-jarige leeftijd nadat hij op het podium onwel was geworden. Hij mocht van de aartsbisschop niet begraven worden op gewijde grond omdat hij in zijn werk de spot dreef met geestelijken. Molières toneelgezelschap kon dat vermijden en uiteindelijk werd Molière begraven op het kerkhof van St. Joseph. In 1804 werd zijn lichaam verplaatst naar de Cimetière du Père-Lachaise om de begraafplaats meer naamsbekendheid te geven.

2.3. Het graf van componist Chopin

De bekende componist Frédéric Chopin maakte een internationale concertreis om zijn pianospel in andere Europese landen te laten horen. De Pool kon niet terugkeren naar zijn thuisland door de onrust door de Russische bezetter en besloot daarom in Parijs te gaan wonen. Daar overleed hij op 39-jarige leeftijd aan tuberculose. Zijn lichaam werd begraven op Père-Lachaise, maar zijn hart werd in een pilaar in de Kerk van het Heilige Kruis in Warschau gemetseld.

2.4. Het graf van Oscar Wilde

De Ierse dichter en schrijver Oscar Wilde overleed op 46-jarige leeftijd en werd toen begraven op het Cimetière de Bagneux. In 1909 werd zijn stoffelijk overschot verplaatst naar Père-Lachaise, waar hij een grote gebeeldhouwde graftombe kreeg. Rond het graf staat tegenwoordig een glazen wand omdat de vele lippenstiftkusjes die bewonderaars op de tombe plantten het graf begonnen aan te tasten.

2.5. Het graf van Jim Morrison

Als zanger van the Doors was Jim Morrison een zeer geliefd figuur binnen de muziekwereld. De Amerikaan had moeite met zijn bekendheid en raakte verslaafd aan verschillende middelen. Hij verhuisde in 1971 naar Parijs waar hij stierf toen hij amper 27 was. Zijn lichaam werd begraven op Père-Lachaise. In eerste instantie werd het graf bekroond met een borstbeeld, maar dat werd later weggehaald nadat vandalen het vernield hadden.

2.6. Het graf van Karel Appel

Ook de Nederlandse schilder Karel Appel ligt begraven op de Cimetière du Père-Lachaise. Hij schilderde revolutionaire expressionistische schilderijen en is vooral bekend als lid van de innovatieve Cobra-groep. Hij stierf op 3 mei 2006 en vond vervolgens zijn laatste rustplaats in een sober graf op de begraafplaats.

2.7. Het graf van Édith Piaf

Het graf van Édith Piaf is een sobere donker marmeren tombe waar later ook haar familieleden zijn bijgelegd. De zangeres werd graag gezien in Parijs. Toen ze stierf op 47-jarige leeftijd aan een inwendige bloeding kwamen honderdduizenden fans naar de begrafenis op Père-Lachaise.

2.8. Het graf van Elisabeth Stroganov

Een bijzonder graf is dat van Elisabeth Stroganov. Haar mausoleum is één van de grootste op de begraafplaats. De Russin stierf op 39-jarige leeftijd in Parijs en liet in haar testament een bijzondere uitdaging opnemen. Wie 365 dagen en 366 nachten lang bij haar in de tombe kon verblijven, zou een deel van haar fortuin erven.

In het verleden zijn meerdere mensen de uitdaging aangegaan. Ze werden dan opgesloten in de tombe en via een klepje in de deur konden ze eten en water krijgen en hun emmer met uitwerpselen laten verschonen. Niemand is er ooit in geslaagd om een vol jaar in de tombe te blijven. De begraafplaats krijgt nog steeds regelmatig brieven met het verzoek om de uitdaging aan te gaan, maar het stadsbestuur laat het niet meer toe.

 1. Père-Lachaise zelf of met een gids bezoeken?

Père-Lachaise is gigantisch en lijkt op een doolhof door alle paden die kriskras door elkaar lopen. Een gids is bij je bezoek aan het kerkhof een grote meerwaarde.

Onze tip: neem een gids mee tijdens je bezoek naar Père-Lachaise. Je hoeft zelf de weg niet meer uit te zoeken en je krijgt van je gids veel meer informatie over de geschiedenis van Père-Lachaise, de graven en de beroemdheden. Tickets voor begeleide tours kan je makkelijk online kopen.

Het is zeker mogelijk om Père-Lachaise op eigen houtje te bezoeken. Weet echter wel dat er geen wegwijzers of informatieborden op de begraafplaats staan. Als je besluit om Père-Lachaise zelf te bezoeken, raden we je aan om je goed voor te bereiden:

 • Neem een gratis plattegrond mee bij het Bureau de Conservation bij de ingang Porte du Repos of download de plattegrond vooraf online.
 • Het is ook een goed idee om vooraf foto’s op te zoeken van de graven die je zeker wil zien zodat je weet waar je naar op zoek bent.
 • Neem verder ook voldoende tijd om Père-Lachaise te bezoeken.
 1. Openingsuren van Père-Lachaise

 • De Cimetière du Père-Lachaise is dagelijks te bezoeken.
 • Op maandag tot en met vrijdag is de begraafplaats open voor bezoek tussen 08:00 en 18:00.
 • Op zaterdag tussen 08:30 en 18:00 en op zondag tussen 09:00 en 18:00.
 • Lees meer
 1. Tickets voor je bezoek aan Père-Lachaise kopen?

Een bezoek aan de begraafplaats is gratis. Je kan dus gewoon naar Père-Lachaise gaan en de begraafplaats binnengaan.

Het is echter ook mogelijk om de begraafplaats onder leiding van een gids te bezoeken. Zo hoef je de graven niet zelf te zoeken en kom je ook meer te weten over de begraafplaats, de graven en de beroemdheden die er hun laatste rustplaats gevonden hebben. Tickets voor een rondleiding op Père-Lachaise kopen voor € 12.

 1. Hoe bereik ik Père-Lachaise?

6.1. Te voet:

De Cimetière du Père-Lachaise ligt in het 20ste arrondissement van Parijs, tamelijk ver weg van het centrum. Vanuit het 11de arrondissement kan je er nog te voet naartoe. Vanaf het Centre Pompidou en het Panthéon is het een klein uurtje wandelen. We raden je aan om het openbaar vervoer te nemen en niet te voet te gaan.

6.2. Met het openbaar vervoer:

Om Père-Lachaise met het openbaar vervoer te bereiken, kan je het beste op de metrolijnen 2 of 3 stappen. Wanneer je de metrolijn 2 neemt, stap je uit bij de halte Philippe Auguste of de halte Père-Lachaise. Met lijn 3 kan je uitstappen bij de halte Père-Lachaise of de halte Gambetta.

6.3. Met de auto:

Rondom Père-Lachaise kan je verschillende parkings gebruiken. De parkeerplaats Yespark Père-Lachaise is de hoofdparkeerplaats voor de begraafplaats op Rue Houdart 6.

 1. Praktische info voor je bezoek

 • Père-Lachaise heeft vijf verschillende ingangen. De hoofdingang ligt aan 8 Boulevard de Menilmontant. De ingang aan Rue du Repos 16 ligt vlak bij het Bureau de Conservation en de ingang Porte des Amandiers ligt aan de Boulevard de Menilmontant, iets dichter bij de metrohalte Père-Lachaise. De Porte de la Réunion is makkelijk te bereiken vanaf de halte Alexandre Dumas en ook vanaf de Porte Gambetta aan Rue des Rondeaux 71 kan je de begraafplaats betreden.
 • Draag goede, stevige en comfortabele schoenen waarmee je goed kan wandelen.
 • Neem een flesje water en wat eten mee voor tijdens je bezoek aan de begraafplaats. Je bent er snel enkele uren binnen en je kan er ter plekke niets kopen.
 1. Ligging van het kerkhof Père-Lachaise op de kaart

Het kerkhof Père-Lachaise is gelegen op en rondom de heuvel Champ-l'Évêque in het 20e arrondissement vlak bij het metrostation Père Lachaise.

 1. Filmpje: een korte virtuele rondleiding op Père-Lachaise

In dit filmpje kan je al even mee met een korte virtuele rondleiding langs de bekendste graftombes van Père-Lachaise. Om alle graven in het echt te zien, zal je natuurlijk zelf naar Parijs moeten afzakken!

 1. Waar overnachten in Parijs?

Op zoek naar een leuke hotel op de juiste plek in Parijs? We hebben een volledig artikel geschreven met de leukste hotels per wijk in Parijs. Zo weet je in welke wijk wat te zien is en waar te overnachten.

Bekijk onze 3 favoriete hotels in Parijs

 1. Mis niets tijdens je verblijf in Parijs met onze reisgids!

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je verblijf in Parijs? Wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop de reisgids Parijs met een volledige uitgestippelde route door de stad langs alle belangrijke bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Liever eerst uitproberen? Download hier je gratis preview reisgids Parijs.

Parijs

Gratis preview reisgids Parijs downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 9 november 2021 - Van De Velde

Zeer uitgebreid en interessante informatie

- 8 oktober 2021 - Alice den Haan

We bij het kerkhof geweest Pere-Lachaise wat geweldig,we zijn rond geleid door een franse meneer die daar een krant zat te lezen. Zo mooi en interessant ze speelde muziek bij het graf van Jim Morrison. Verder hebben wij veel gelopen en gezien zoals Du Sacre-Coeur en de Montmartre en Saint-German-des-Pres. En de straatjes daar omheen. Dat vinden wij geweldig.

- 26 juli 2021 - arno derikx

trek voldoende tijd uit voor een bezoek. De sfeer is fantastisch en de zoektocht naar graven van beroemde of bekende mensen neemt wel wat tijd in beslag. Een absolute aanrader.

- 20 augustus 2019 - Lieve Lingier

Het was super. In een korte tijd hebben we veel gezien. De uitleg was héél verstaanbaar.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?