Rondvaart, cruise of boottocht op de Seine in Parijs kiezen? Info & tickets

Volledige reisgids kopen voor € 7,5

Rondvaart, cruise of boottocht op de Seine in Parijs kiezen? Info & tickets

13 juli 2019 in Parijs0 reacties

De Franse hoofdstad Parijs kent veel bezienswaardigheden, maar de rivier de Seine is het eigenlijke hart van de stad. Het is een aanrader om eens een rondvaart op de Seine te doen, vanaf de rivier heb je een hele andere kijk op een groot aantal bezienswaardigheden van Parijs.

Welke tour of boottocht kan je het best kiezen? Lees mijn ervaring en hoe je best tickets kan boeken.

Inhoud artikel

Tickets voor een rondvaart op de Seine

  1. De Seine

1.1. Van het Romeinse Lutetia naar het middeleeuwse Parijs

Zo’n 250 jaar voor Christus ontstond Parijs op het eilandje Île de la Cité in de Seine. De eerste gebouwen van de toen Romeinse stad Lutetia werden op dit eilandje gebouwd. Er werd dan ook grotendeels handel gevoerd op het water. Parijs groeide vervolgens op vanuit de nederzetting op het Île de la Cité, maar ondanks het feit dat de stad langzaamaan ook aan de andere oevers van de rivier groeide, bleef men de handel op het water voeren.

In de twaalfde eeuw kregen de waterverkopers het alleenrecht voor de handel rondom Parijs. Vanuit het Place de Grève vaarden boten vol voedsel, wijn, graan, hout en andere bouwmaterialen van en naar de stad, en ook de visvangst bleef erg belangrijk. Aan de oevers van de rivier liep een jaagpad dat af en toe onderbroken werd door havens en molens, en vrouwen deden de was in het rivierwater. Doordat er zo veel vuil in de rivier kwam, heeft het water van de Seine meerdere malen voor epidemieën gezorgd.

1.2. Het ontstaan van de romantische kades

In de negentiende eeuw begon men de Seine meer te controleren en werden er hoge muren langs de rivier gebouwd om overstromingen te voorkomen. De havenactiviteiten verdwenen daardoor echter. De stadsplanner Hausmann besloot daarom om bomen langs de kades te planten en wandelpromenades op te zetten.

In de twintigste eeuw werden de kades steeds vaker als parkeerterrein gebruikt en werden er wegen langs de kade aangelegd. In de jaren tachtig werd echter besloten om die veranderingen allemaal terug te draaien en de kades werden opnieuw ingericht als promenades.

1.3. De Seine zoals we die vandaag kennen

Tegenwoordig bestaat het scheepsverkeer op de rivier nog steeds enigszins uit vrachtboten, maar het voornaamste verkeer komt van de rondvaartboten en de Batobus. De rivier stroomt voor 12,7 kilometer door Parijs en is op zijn breedst, zo’n 200 meter, bij de Pont de Grenelle. Over de Seine liggen in totaal 37 bruggen. Aan de rivier liggen ook verschillende kanalen, zoals het Canal Saint-Martin en het Canal de l’Ourg, die in de negentiende eeuw gegraven werden om een groter deel van Parijs van water te voorzien.

In 1991 voegde UNESCO de oevers van de Seine toe aan de Werelderfgoedlijst. Aan de Rive Gauche of linkeroever leeft de kunst en wetenschap terwijl aan de Rive Droite of rechteroever wat commercieler en chiquer is ingesteld.

  1. De bezienswaardigheden

Er varen verschillende rondvaartmaatschappijen over de Seine en niet elke maatschappij neemt dezelfde route. De meeste varen wel langs de grote bezienswaardigheden van Parijs zoals de Eiffeltoren, het Musée d’Orsay, de Notre Dame, het Hôtel de Ville, het Louvre, het Place de la Concorde, het Grand Palais, het Palais de Chaillot en het Vrijheidsbeeld.

Ook vaar je onder een aantal bruggen door. Zo kan je onder de Pont Alexandre III passeren, die in 1900 gebouwd werd voor de wereldtentoonstelling die op beide kanten van de rivier plaatsvond. Niet alleen kon Frankrijk zo haar kunsten en architectuur laten zien, maar het werd voor de bezoekers aan de wereldtentoonstelling ook een stuk makkelijk om de verschillende delen van de tentoonstelling te bezoeken. De brug ligt niet heel hoog zodat je uitzicht hebt op de Champs-Elysées en Les Invalides. De brug zelf is verder fraai gedecoreerd met lantaarnpalen en vergulde standbeelden.

  1. Een rondvaart over de Seine

Wanneer je een rondvaart op de Seine wil doen, heb je veel keuze. Er zijn verschillende maatschappijen die boottochtjes aanbieden. Zo kan je voor een rondvaart over de Seine kiezen terwijl je van een glas champagne of een heerlijke maaltijd kan genieten, maar je kan ook in het donker op een boot stappen om een prachtig verlicht Parijs te kunnen bewonderen vanop het water. Bij een rondvaart geeft een gastheer of -vrouw informatie over de wat je ziet. Op de boten wordt commentaar gegeven in verschillende talen en vaak is er ook een audiogids of folder beschikbaar. Zo kan iedereen de feitjes over de bezienswaardigheden begrijpen.

Over het algemeen is reserveren niet nodig en kan je gewoon op de eerste boot stappen. In de zomerperiode, die ingaat in april en doorgaat tot en met oktober, vertrekken de boten elk half uur van de opstappunten. In de winterperiode tussen november en maart is dat elk uur.

Tickets kunnen bezoekers bij de kiosken op de kade kopen, maar in veel gevallen is het ook mogelijk om vooraf online tickets te kopen. Wanneer je kiest voor een rondvaart met arrangement, of dit nu een lunch met crêpe, een drankje of een maaltijd is, zal je vooraf een plek op de boot moeten reserveren.

Er zijn verschillende maatschappijen die rondvaarten organiseren en de meeste meren aan nabij de Eiffeltoren.

  1. Batobus

Een andere optie is de Batobus, de pendelboot die op 8 haltes langs de Seine stopt. De Batobus doet eerder dienst als openbaar vervoer dan als rondvaart, en er wordt dan ook geen commentaar gegeven. De haltes liggen bij de Eiffeltoren, het Musée d’Orsay, Saint-Germain-des-Prés, de Notre-Dame, de Jardin des Plantes, het Hôtel de Ville, het Louvre en de Pont Alexandre III.

De boten varen dagelijks tussen 10u en 19u of zelfs tot 21u in juni tot en met september, en vertrekken elk kwartier of elk halfuur vanaf de verschillende haltes.

Er zijn geen losse tickets voor de Batobus beschikbaar, maar wel een pas voor 1 dag, een 2-daagse en een 5-daagse pas.
Tickets kun je ook vooraf online kopen, zo hoef je niet te wachten.

  1. Filmpje: Boottocht of rondvaart op de Seine

Wat mag je verwachten van een boottocht, rondvaart of cruise op de Seine in Parijs? Dit filmpje laat zien hoe mooi Parijs eruitziet vanop de Seine. Om dat alles in levenden lijve te bewonderen, zul je natuurlijk zelf moeten instappen!

  1. Waar overnachten in Parijs?

Op zoek naar een leuke hotel op de juiste plek in Parijs? We hebben een volledig artikel geschreven met de leukste hotels per wijk in Parijs. Zo weet je in welke wijk wat te zien is en waar te overnachten.

Bekijk onze 3 favoriete hotels in Parijs

  1. Mis niets tijdens je verblijf in Parijs met onze reisgids!

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je verblijf in Parijs? Wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop de reisgids Parijs met een volledige uitgestippelde route door de stad langs alle belangrijke bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download hier je gratis preview reisgids Parijs, een overzicht van onze verschillende wandelingen door Parijs.

Parijs

Gratis reisgids Parijs downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?