Roadtrip Normandië met auto of camper: Route 9 dagen langs alle highlights + kaartje

Volledige reisgids kopen voor € 10

Roadtrip Normandië met auto of camper: Route 9 dagen langs alle highlights + kaartje

7 februari 2024 in Normandië30 reacties

Een roadtrip maken door Normandië? Normandië staat voor een opsomming van superlatieven: een bijzondere kustlijn met prachtige stranden, spectaculaire kliffen, indrukwekkende oorlogsmonumenten en authentieke dorpjes waar je als het ware de geschiedenis instapt.

Nog op zoek naar wat inspiratie voor je roadtrip door het noordwestelijke deel van Frankrijk? Met deze route maak je een 9-daagse roadtrip door Normandië langs alle mooie plekjes van de regio + interessante tips.

Praktische info & tickets voor je roadtrip Normandië

Duur7 - 14 dagen ()
Ticket Mont Saint-MichelToegangstickets Mont-Saint Michel met voorrang € 11 (boek je ticket online)
PakketreizenDeze reis als pakketreis boeken? Kijk bij Euroreizen (va. € 169) of ANWB (va € 650)
HotelsOvernachtingen voor deze rondreis zijn:
Camping en vakantiehuis

Inhoud artikel

Normandië, een prachtige regio niet ver van huis

De regio Normandië ligt in het noordwesten van Frankrijk en bereik je al op een paar uurtjes rijden vanuit België of Nederland. Normandië is een prachtige regio die overloopt van een boeiende geschiedenis, adembenemende natuur en fotogenieke dorpjes. Er is hier voor ieder wat wils.

Of je nu een kastelenliefhebber bent of een cultuurliefhebber die graag eens een interessant museum bezoekt, je vindt het hier allemaal. Bovendien is het ook een heerlijke regio om een fietstocht of wandeling te maken en het glooiende landschap in het binnenland en de wisselende kust van Normandië zal je ook zeker niet teleurstellen. Kortom, een perfecte regio voor een vakantie in het buitenland, niet ver huis. Lees gerust verder en ontdek onze uitgestippelde roadtrip door Normandië.

Kaartje met onze 9-daagse roadtrip door Normandië

Dag 1: Dieppe naar Étretat

Reisduur van Dieppe tot Étretat: 1u30

De eerste bestemming waar we halt houden tijdens onze roadtrip door Normandië, is Dieppe. Dieppe staat bekend als de oudste badplaats van Frankrijk. Het dorpje ligt langs de Albastenkust tussen twee kliffen in. Vroeger was Dieppe een vakantieoord voor de bewoners uit Parijs die de drukte van de metropool wilden ontvluchten. Ze trokken naar Normandië om te ontspannen. Dieppe is een gezellig dorpje waar je enkele uren kan rondslenteren.

Wat zeker zien en doen in Dieppe?

  • Maak een wandeling over de boulevard of het strand dat begrensd wordt door de haven van Dieppe en de kliffen.
  • Place du Puits Salé is een leuk pleintje in het historische stadscentrum van Dieppe. Daar ligt het Café des Tribunaux, waar veel bekende figuren zoals Monet of Renoir wel eens op de koffie kwamen.
  • Een andere bezienswaardigheid is het Château Musée of Kasteelmuseum. Het museum ligt bovenop een klif, waardoor je er een mooi uitzicht krijgt over de kust van Normandië. Je vindt er een uitgebreide collectie kunstwerken uit de Seine Maritime met onder meer schilderijen van Renoir maar ook nog heel wat andere werken.

Wanneer je Dieppe hebt bezocht, rij je door naar de prachtige Albasten kustlijn via Fécamp naar Étretat, aan het noordelijke kustgebied van Frankrijk. Hier steken bijzondere rotsformaties van de witte kalkstenen kliffen, zoals de Porte d’Aval boog en de L’Aiguille rotspilaar, sterk af tegen het blauwe water van de Atlantische Oceaan.

Étretat was dan ook een favoriete plek onder schilders uit de 19de eeuw en onder andere Claude Monet heeft de schitterende kust op doek gezet. We raden je aan hier de tijd te nemen om al het moois dat deze plek te bieden heeft in je op te nemen.

Enkele hoogtepunten langs de kustlijn van Étretat

  • Het pittoreske stadscentrum met tal van prachtige gebouwen, waaronder ook enkele mooie vakwerkhuizen.
  • De adembenemende witte kliffen en natuurlijke kalkbogen.
  • De bijzondere rotsformaties Falaise d’Amont en Falaise d’Aval.
  • Les Jardins d'Étretat, een kleine tuin met een mix van Engelse, Franse en Japanse stijlen.
  • Lees meer over de mooiste bezienswaardigheden in Étretat.

VERBLIJFTIP: Chante Brise is een gezellige B&B en ligt op 10 minuten wandelen van Les Jardins D’Étretat en het strand. Je krijgt er een lekker ontbijt met uitzicht op zee. Vanuit de B&B kan je je wandeling starten en de prachtige kliffen en hoogtevlaktes van Étretat ontdekken. Meer info en boeken.

Dag 2: Étretat naar Honfleur

Reisduur van Étretat naar Le Havre: 40 min

Vandaag brengt de roadtrip door Normandië ons richting Honfleur, maar eerst houden we nog halt bij Le Havre, een van de belangrijkste havensteden van Europa. Le Havre heeft de grootste containerhaven van Frankrijk en ligt aan de monding van de Seine. Het is ook de grootste stad van Normandië. De haven en het strand zijn meteen ook de belangrijkste bezienswaardigheden. Gebruik onze stadswandeling door Le Havre, zo ontdek je op eigen tempo het mooiste van de stad.

Heb je wat tijd over en heb je wat trappenlopen over voor een fraai panorama over de stad? Dan kan je naar het Pain de Sucre gaan (zie ligging op de kaart): een klein wit obelisk vormig monument op een van de heuvels die over de stad uitkijken. Het is gebouwd ter nagedachtenis van Generaal Charles Lefebvre-Desnouettes (1773 – 1822) uit de tijd van Napoleon. Het is tevens de begraafplaats van Charles Lefebvre-Desnouettes.

Reisduur van Le Havre naar Honfleur: 30 min

Honfleur, aan de monding van de Seine, is één van de mooiste stadjes in Normandië en was ook erg geliefd bij verschillende beroemde schilders zoals Boudin, Monet en Jongkind. Het plaatsje bestaat al sinds de Romeinse tijd, maar pas in de twaalfde eeuw werd Honfleur een belangrijke havenstad. Het was indertijd een succesvolle overslaghaven tussen Rouen en Engeland. Daarnaast meren hier ook veel vissersboten aan.

De haven van de stad is nog steeds de belangrijkste bezienswaardigheid van de stad. Ga er zeker eens langs om de felgekleurde gebouwen te bewonderen en ga eens binnen in de 15de-eeuwse houten Sint-Catherinakerk. Ook de Église Saint-Étienne, de Église Saint-Léonard en de boerderij Saint-Siméon, waar veel schilders tijdelijk verbleven, zijn een bezoekje waard. Download onze wandeling in Honfleur.

Voorbij Honfleur is een tussenstop in Pont-l'Évêque ook de moeite waard. Calvadosliefhebbers vinden hier het museum Calvados Experience om alles te ontdekken over het bekende digestief. Ook bij kaasliefhebbers zal Pont-l'Évêque een belletje doen rinkelen.

VERBLIJFTIP: B&B La Maison Du Parc biedt moderne accommodatie in Honfleur en op wandelafstand van het Museum voor Normandische Etnografie en Volkskunst. Hier geniet je met een heerlijk kopje koffie in de hand van het uitzicht op de tuin of de stad. Meer info en boeken.

Dag 3: Honfleur naar Bayeux

Reisduur van Honfleur naar Deauville: 30 min

Vervolgens kan je tijdens je roadtrip verder zetten richting Deauville naar Caen toe. Deauville is een zeer luxe badplaats aan de kust en je vindt er heel wat casino’s, golfterreinen en luxe hotels. Je kan hier over de mooie boulevard wandelen of gewoon van het strand van Deauville genieten. Tegenover Deauville ligt ook nog de badplaats Trouville-sur-Mer, wat één van de charmantste badplaatsen van de regio is.

Geniet van lokale specialiteiten in Beuvron-en-Auge

Wil je graag lokale kazen proeven of een appelcider drinken dan mag een stop in Beuvron-en-Auge niet ontbreken, ideaal voor een lunch. Het historische centrum van Beuvron-en-Auge bestaat uit prachtig gerenoveerde vakwerkgevels. Zonder twijfel is het centrale plein een van de mooiste in Normandië. Elke jaar organiseren ze hier in de herfst het Fête du cidre.

Nadien rij je door naar de gezellige stad Caen

Caen is de hoofdstad van de Calvados regio van Normandië en een belangrijke historische havenstad. Net als de meeste andere steden in Normandië heeft Caen een prachtig oud centrum welke rondom het Château de Caen gebouwd is.

Reisduur van Caen naar Bayeux: 30 min

Iets ten westen van Caen ligt het middeleeuwse stadje Bayeux. Heb je nog wat tijd over? Dan moet je deze stad ook even bezoeken. Deze stad is tijdens de oorlogen redelijk goed bewaard gebleven en je vindt er dan ook heel wat mooie historische gebouwen terug. De kathedraal van de stad is dan ook een bezoek waard en wordt door velen als één van de mooiste gotische kerken gezien. Maar het museum rond het Bayeux tapijt, één van de grootste kunstschatten van Frankrijk, mag je ook zeker niet missen tijden je roadtrip door Normandië.

VERBLIJFTIP: Hotel Le Lion D'Or is een absolute aanrader als je op zoek bent naar een aangenaam verblijf in Bayeux. Dit 18e-eeuwse voormalige postkantoor is nu een charmant hotel in een van de oudste wijken van Bayeux. 's Ochtends begin je de dag met een heerlijk ontbijtje! Meer info en boeken.

Dag 4: Landingsstranden van Normandië

Vandaag zetten we onze roadtrip verder naar de beroemde landingsstranden van Normandië. Je kan langs de kust richting het westen rijden, en zo kom je langs Juno Beach, Gold Beach, Omaha Beach en Utah Beach. Onderweg kom je nog langs heel wat musea over de Tweede Wereldoorlog en de landingsmissie, monumenten en begraafplaatsen.

Zo vind je bij Colleville-sur-Mer, aan Omaha Beach, de indrukwekkende Amerikaanse begraafplaats, en kan je op Pointe du Hoc nog een aantal Duitse bunkers aanschouwen. Bij heel wat plekken zal je toch even moeite hebben bij de gedachte aan wat er hier zoveel jaren geleden gebeurde. Uiteindelijk eindig je de dag in Cherbourg-en-Cotentin waar je kan overnachten.

Dag 5: Van Cherbourg-en-Cotentin naar Carolles

Reisduur van Van Cherbourg-en-Cotentin naar Carolles: 1u50

Nadat je Cherbourg achter je hebt gelaten, rijden we eerst nog naar de fenomenale Nez de Jobourg. Op je weg hier naartoe kom je eerst langs het kleinste haventje van Frankrijk in Port Racine (Saint-Germain-des-Vaux), daarna rijden we verder naar het prachtige panorama van de Baie d’Écalgrain. Een beetje verder ligt Nez de Jobourg, een kaap waarvan de kliffen op het hoogste punt 128 meter zijn en daarmee tot de hoogste van Europa behoren.

De Nez de Jobourg wordt onder meer gekenmerkt door een vooruitstekend gedeelte over het water. Je zal versteld staan van de schoonheid van het landschap om je heen. Onderweg stoppen we even om even het zand tussen de tenen te voelen op Plage de la Potinière in Barneville-Carteret, geniet hier van de blauw-witte strandhuisjes.

De volgende fotogenieke plek waar we halt houden is bij Les cabines de Gouville-sur-Mer. Deze kleurrijke strandhuisjes zijn prachtig om te zien. Zelfs op een regenachtige dag zorgen deze voor kleur in de omgeving.

TIP REISGIDS NORMANDIE: Wil je graag nog meer zien van deze prachtige regio? Download onze reisgids Normandië deze bevat een volledig uitgestippelde roadtrip Normandië, zo mis je niets.

Granville en Carolles

Vervolgens zet je je reis door naar Granville, een levendige stad die vaak het Monaco van het Noorden wordt genoemd. Granville geeft een mondaine indruk en in het oude centrum van de stad zijn wat leuke bezienswaardigheden. Sowieso is een wandeling langs de geplaveide straatjes en oude herenhuizen op zich al de moeite waard.

De stad is vrij hoog gelegen, waardoor je op veel plekken ook uitzicht op de zee hebt. Met een beetje geluk zie je zelfs de Îles Chausey liggen in de verte. Maar de bekendste bezienswaardigheid is wellicht het ouderlijke huis van een van de grootste Franse modeontwerpers: Christian Dior (zie ligging hier). De dag afsluiten doe je in Carolles. Hier kan je nog een mooie avondwandeling maken over het strand terwijl je geniet de mooiste zonsondergang.

Dag 6: Le Mont Saint-Michel

Reisduur van Carolles naar Le Mont Saint-Michel: 50 min

Vandaag trek je een hele dag uit voor het bezoeken van de iconische Mont Saint-Michel. De Mont Saint-Michel één van de drukst bezochte bezienswaardigheden van Frankrijk. Het kleine eilandje voor de kust van Normandië is een icoon van het land geworden. Niet alleen het beeld van de abdij bovenop de heuvel van het eiland is wereldberoemd, maar ook het landschap en de getijden die rondom het eiland spelen zijn zeer indrukwekkend.

Het stadje kent een woelige geschiedenis. Het werd in de 14e eeuw meerdere keren aangevallen door Engeland waardoor de monniken uit de centrale abdij wegtrokken. Tijdens de Franse Revolutie werd die abdij zelfs als gevangenis gebruikt. Daarna keerde de rust opnieuw terug en groeide de bevolking van Mont Saint-Michel opnieuw. Het is ook een populair bedevaartsoord.

Hoe tickets kopen voor Le Mont Saint-Michel?

TIP TICKETS: Wil jij ook graag de Mont Saint-Michel bezoeken? De Mont Saint-Michel zelf is vrij toegankelijk, maar voor de abdij dien je een ticket te kopen. Het is ook mogelijk om een audiotour te huren. Ook voor de musea dien je een ticket aan te kopen. Bestel je tickets voor de abdij van Mont Saint-Michel online op voorhand!

Dag 7: Parc Naturel Régional et Géoparc Normandie-Maine

Reisduur van Le Mont Saint-Michel naar Parc Naturel Régional et Géoparc Normandie-Maine: 2u

We raden je aan om het vandaag wat rustiger aan te doen. Wanneer je bent uitgecheckt, kan je je roadtrip door Normandië verder zetten. Vandaag brengen we een hele dag door in de prachtige natuur van het Parc Naturel Régional et Géoparc Normandie-Maine. Op twee uurtjes rijden van Le Mont Saint-Michel ligt dit prachtige regionale natuurpark.

Wie graag meer van het natuurpark wil ontdekken kan onze aparte rondreis door de Orne en Parc Natural Régional et Géoparc Normandie-Maine downloaden.

Trek je wandelschoenen aan en wandelen maar. In het natuurpark geniet je van de verschillende vergezichten: van de hoge uitkijkpunten in Normandie-Maine tot aan het groene, glooiende bocagelandschap met heggen en hagen rond Domfront. Wandel langs de watervallen van Mortain die wordt aanzien als één van de belangrijkste in het Westen van Frankrijk en bezoek de kloof van Arthour, die haar bekendheid te danken heeft aan het woeste karakter en de schoonheid van de plaats.

Dag 8: Parc Naturel Régional et Géoparc Normandie-Maine naar Rouen

Reisduur van Parc Naturel Régional et Géoparc Normandie-Maine naar Falaise: 40 min

Je roadtrip door Normandië zit er bijna op. Vandaag komen we nog langs enkele leuke steden. Eerst en vooral stoppen we in Falaise, een historisch stadje dat zwaar beschadigd werd in de Tweede Wereldoorlog. Gelukkig werden een aantal gebouwen in de stad gerestaureerd. Zo kan je vandaag de dag nog een bezoekje brengen aan het middeleeuwse kasteel van de stad, die weer in volle glorie boven de stad uit torent.

Falaise was de belangrijkste verblijfplaats van de Hertogen van Normandië. In 1027 werd de zoon geboren van Robert de Schitterende en Arlette, de dochter van een leerlooier. Ze noemden hem eerst ‘de bastaard’. Maar later zou hij wereldberoemd worden als Willem de Veroveraar en worden uitgeroepen tot Koning van Engeland.

Kaasliefhebbers onder ons? Houd halt bij Camembert!

Ben jij een échte kaasliefhebber? Maak dan even een kleine omweg naar Camembert, vooraleer je doorrijdt naar de eindbestemming Rouen. De kaas dankt zijn naam aan het gelijknamige dorpje Camembert op 40 minuten rijden van Falaise. Het dorpje zelf is nog één van de vele dorpjes waar je volop kan genieten van het goede leven.

De rustige valleien met groene weiden, boomgaarden en pittoreske landhuizen met houten gevels nodigen uit tot proeven en genieten. Je moet zeker eens proeven van de authentieke camembert van Normandië, het is hét gastronomische symbool van de streek.

Je eindigt de dag in hoofdstad Rouen dat al sinds de Middeleeuwen een belangrijke stad van Normandië is. Ondanks heel wat ruige gebeurtenissen door de geschiedenis heen, is er nog heel wat overeind gebleven. Hierdoor vind je een prachtig historisch centrum terug vol met oude vakwerkhuizen en andere mooie gebouwen.

Breng zeker een bezoek aan de Notre-Dame kathedraal van Rouen, wat één van de bekendste gotische kathedralen van Frankrijk is, mede door de gietijzeren torenspits uit de negentiende eeuw. Wil je graag zoveel mogelijk zien van deze stad? Download dan onze stadswandeling door Rouen.

VERBLIJFTIP: Verblijf tijdens je bezoek in het Hôtel De La Cathédrale op wandelafstand van de kathedraal van Rouen, in het hart van het historische centrum van de stad. Meer info en boeken.

Dag 9: Rouen richting Brussel

Vandaag is je roadtrip door Normandië helaas aan zijn einde gekomen en keren we jammer genoeg weer huiswaarts. Je kan er zelf voor kiezen of je nog even de stad in trekt, of je meteen van Rouen richting België/Nederland gaat. Van Rouen naar Brussel, reken je best op zo’n 4 uur rijden.

Wil je graag onderweg nog ergens stoppen of je verblijf verlengen? Dan kan je altijd nog even halt houden bij Amiens of rij richting Giverny voor de tuinen van Monet.

Nog meer ontdekken in Normandië? Lees ook deze artikels

Hoe naar Normandië rijden, de beste route?

Door de noordelijke ligging van Normandië is het vanaf België en Nederland een rit waar je zo’n 4 tot 6 uur over doet.

  • Vanuit Brussel rij je zelfs al in 3 uur naar Rouen, en vanuit Amsterdam en je zo’n 5,5 uur onderweg.
  • Natuurlijk hangt de afstand en de reistijd af van je specifieke bestemming in Normandië. Naar Caen ben je bijvoorbeeld nog ruim een uur langer onderweg.
  • Ook het moment wanneer je naar Normandië reist is belangrijk, want op de zwarte zaterdagen van de zomervakantie zal je ook richting Normandië vast komen te staan, maar in enig ander weekend buiten de zomer kan je vaak direct door rijden.

De beste route voor een autovakantie in Normandië is vanuit Nederland via Antwerpen, Gent en Lille richting Amiens, en vanuit België rij je of eerst richting Brussel of direct richting Amiens. Vanaf daar heb je verschillende opties:

  • Je kan de A29 volgen, die je uiteindelijk naar Le Havre brengt
  • Je kan op een gegeven moment ook afslaan op de A28 richting Rouen.
  • Rij je nog verder, naar bijvoorbeeld Caen? Dan kan je zowel vanuit Rouen doorrijden over de A13.
  • Bij Le Havre kan je over de Pont de Normandie naar Honfleur rijden en vervolgens ook weer over gaan op de A13.
  • Een laatste optie is de Pont de Tancarville nemen, maar dan zal je er iets langer over doen naar Caen.

Waar verblijven in Normandië?

Campings

Normandië is een regio die door veel kampeerders wordt bezocht en je vindt dan ook heel wat goed onderhouden campings in de streek. Je kan hier bijvoorbeeld vlak aan het strand kamperen, of juist meer in het beboste binnenland van Normandië. Daarnaast heb je ook nog grote keuze uit luxe en minder luxe campings, campings met veel gelegenheden en activiteiten of juist rustigere campings, en campings met alleen maar kampeerplaatsen of ook met hutjes en stacaravans. Bekijk hier alle campings in Normandië

Onze Tip: Bekijk hier onze 10 x favoriete hotels en gîtes in Normandië.

Camping Sainte-Mère-Eglise

Camping Sainte-Mère-Eglise ligt op een steenworp van het gelijknamige dorp dat vooral bekend is om de kerk waar een parachutist aan hangt. De camping met comfortabele chalets ligt op een halve kilometer van het Airborne Museum. Het is bovendien een ideale uitvalsbasis om de stranden van D-Day te gaan bezoeken en ook de steden Caen en Cherbourg liggen niet ver weg. Meer info en prijzen via deze link.

Camping le Clos de Balleroy

Camping le Clos de Balleroy heeft comfortabele chalets en stacaravans. Er is ook een buitenzwembad aanwezig. Ideaal voor gezinnen met kinderen of voor koppels. Meer info en prijzen via deze link.

Hotels

Op het platteland zal je vooral campings zien, maar in de voornaamste Normandische steden en gemeenten vind je ook aardig wat hotels voor een aangenaam verblijf in de regio. Ook hier kan je kiezen voor luxe of gewoon comfort.

Brit Hotel Caen Nord

Het Brit Hotel Caen Nord - Mémorial ligt aan de rand van Caen. Het bekende museum Le Mémorial de Caen ligt op zo'n 500 meter van het hotel. De accommodatie is comfortabel en er is gratis parking nabij het hotel. Meer info en prijzen via deze link.

Hotel Le Central - Trouville-sur-Mer

Hotel Le Central ligt op goed 500 meter van de zee in Trouville-sur-Mer in de buurt van Deauville. Op sommige kamers heb je uitzicht op de plaatselijke haven. Er is eetgelegenheid bij het hotel en je kan er ook ontbijt nemen. Meer info en prijzen via deze link.

Wil jij ook niets missen tijdens je verblijf in Normandië?

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Normandië? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Normandië met alle belangrijke bezienswaardigheden in de regio (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Normandië.

Normandië

Gratis reisgids Normandië downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 4 april 2024 - Gundiscover

Normandië is zo een mooie streek

- 4 februari 2024 - Marjo heitink

Leuk boekje met heel veel tips die gaan we zeker gebruiken in mei als we Normandië gaan bezoeken. Zeker een aanrader.

- 18 september 2023 - Ed

Zeker de moeite waard om deze reisgids. Er staan hele goede tip in

- 22 juli 2023 - Patrick

Prachtige folder met zeer goede tips. Dank u.

- 4 juli 2023 - Nancy

Interessant boekje met leuke tips! Wij gaan er volgende week naartoe

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?