De Krijtrotsen van Etretat bezoeken? Alle info & tips voor je bezoek

Volledige reisgids kopen voor € 10

De Krijtrotsen van Etretat bezoeken? Alle info & tips voor je bezoek

21 maart 2024 in Normandië11 reacties

Bezienswaardigheden en info voor je bezoek aan de krijtrotsen in Étretat

Étretat bevindt zich in Normandië, Noord-Frankrijk. Vanuit Brussel ben je zo’n 4,5 uur onderweg met de auto, vanuit Rotterdam geraak er in 6 uur. Prachtige witte krijtrotsen, kliffen, de bekende landingsstranden maar ook fietsroutes, wandelpaden en middeleeuwse kastelen sieren het landschap.

Étretat staat bekend om zijn 3 natuurlijke bogen en witte krijtrotsen die hoog boven de atlantische kust uittorenen. Deze natuurwonderen zijn gratis te bezoeken, net zoals de kiezelstranden. De beroemde bogen en kliffen vormden inspiratie voor Claude Monet en andere impressionistische schilders in de 19de eeuw.

Het oude centrum van de stad is ook zeker een bezoekje waard.

Praktische info voor je bezoek aan de Krijtrotsen in Étretat

Reisgids
Camper hurenZelf geen camper? Huur een camper bij Goboony
Waar parkerenKliffen van Falaise d’Amont, zie ligging of Place du Général De Gaulle, zie ligging (betaalparking)
VerblijvenAan te raden verblijven in Étretat zijn:
Tours en activiteitenBestel hier je ticket € 13 Mont Saint-Michel

Inhoud artikel

 1. Kaartje met bezienswaardigheden Étretat

 1. De witte kliffen en bogen van Étretat

De kustplaats Étretat, in het departement Seine-Maritime van Haute Normandië (Hoog-Normandië) staat bekend om zijn 3 natuurlijke bogen, de Falaise d’Aval, de Falaise d’Amont en de Aiguille.. Deze bogen kun je zien vanop de kliffen en vanop het witte kiezelstrand aan Het Kanaal tussen Frankrijk en Groot-Brittannië.

De kliffen van Étretat zijn te bezoeken en beklimmen via de soms steile paden. Er bevinden zich geen hekken of omheiningen op deze natuurlijke trekpleister. Weet dus dat je wat extra zal moeten opletten, zeker met kleine kinderen.

Adembenemende witte kliffen en natuurlijke kalkbogen

Vanaf het strand en de promenade in Étretat, zijn de witte kliffen en twee natuurlijke bogen te zien. De derde en grootste boog is niet direct zichtbaar vanuit de stad. In het zuidwesten (aan de linkerkant wanneer je naar de zee kijkt) vind je de Falaise d’Aval en L’Aiguille (de naald). In het noordoosten vind je de Falaise d’Amont.

De drie natuurlijke bogen werden oorspronkelijk gevormd door een ondergrondse rivier die parallel loopt aan de huidige kustlijn. Doorheen de geschiedenis heeft de zee de bogen verder vergroot.

VERBLIJFTIP: Chante Brise is een gezellige B&B en ligt op 10 minuten wandelen van Les Jardins D’Étretat en het strand. Je krijgt er een lekker ontbijt met uitzicht op zee. Vanuit de B&B kan je je wandeling starten en de prachtige kliffen en hoogtevlaktes van Étretat ontdekken. Meer info en boeken.

 1. De Falaise d’Aval

Wil je graag de Falaise d’Aval van dichterbij bekijken? Bij laagwater (eb) kan je door de boog heen lopen. Let hierbij wel op dat je minstens 4 uur voor hoogwater (vloed) vertrekt. Je wilt niet met natte voeten terug richting land lopen. Lees aandachtig wat er op de bordjes staat, zodat een (dure) reddingssloep met hulpdiensten je niet uit het water moet komen redden.

Populairder en veiliger is het om de rots via het uitgestippelde wandelpad te bezoeken. Vanuit een Duitse bunker uit de Tweede Wereldoorlog brengt de route je naar de top van de witte krijtrotsen. Van hieruit kun je genieten van een prachtig uitzicht op de oceaan, de kliffen, Étretat en het strand. Aan de andere kant van de stad kun je Falaise d’Amont zien.

Achter de boog bij Falaise d’Aval bevindt zich de 77 meter hoge Aiguille-naaldrots. Volgens verschillende verhalen en legendes, waaronder een verhaal over Arsène Lupin ("The Hollow Needle" / "L’Aiguille Creuse"), was hier een schat verborgen. Een geheime doorgang zou naar de naald leiden. Historische foto’s laten zien dat de naald een deel van zijn hoogte heeft verloren in de afgelopen eeuw.

Loopbruggen en veiligheidsleuningen maken het mogelijk om in enkele andere holle delen van de rots binnen te gaan. Het grootste deel van de site is echter niet omheind, extra goed opletten is de boodschap.

Bezoek er ook de grot Trou à l'homme

Op het strand vind je onderaan de kliffen ook een grot die je kan verkennen bij laagwater, de "Trou à l'homme". Als je die wil gaan bekijken, moet je wel de tijden voor eb en vloed in de gaten houden. Wij waren net te laat om de grot nog helemaal te kunnen bereiken. Eens de vloed op gang komt, loopt het strand razendsnel onder water. Luister ook zeker naar de redders wanneer ze komen waarschuwen voor het hoogwater. Er zijn al reddingsoperaties nodig geweest om mensen uit de grot te halen bij vloed.

Tip voor je bezoek aan Étretat: hier komen heel veel toeristen naartoe, als je de drukte wil vermijden, kan je overwegen om er 's morgens vroeg naartoe te gaan.

Wij waren er in het voorjaar rond 8 à 8.30 uur aangekomen en konden de eerste uurtjes heel rustig wandelen en genieten van het landschap. Vanaf 10 à 11 uur neemt de drukte op de kliffen aanzienlijk toe. Als je niet constant tussen de vele toeristen wil kuieren, is het dus leuk om wat vroeger te gaan.
 1. La Manneporte in Étretat

Verder naar het zuidwesten ligt La Manneporte. Guy de Maupassant, een Franse schrijver, omschreef de rotsformatie als een olifant die zijn slurf in de oceaan onderdompelt. Het is de grootste van de drie bogen in Étretat. Onderweg is het mogelijk om in de zee enkele overblijfselen van oesterbanken uit de 18e eeuw te zien.

Na een bezoek aan de boog van Manneporte kan je terug richting de stad wandelen. Het is strikt verboden om de golfbaan, grenzend aan de kliffen, over te steken. Je kunt wel rondom de golfbaan wandelen, maar wij verkiezen de route die langs de zee loopt.

Onze tip: Op zoek naar complete uitgewerkte autovakanties in Normandië? Download dan zeker een van onze kant-en-klare rondreizen Normandië.
 1. Falaise d’Amont

De trappen en het pad naar de top van Falaise d’Amont zijn vrij steil, vooral de trappen dichter bij de stad. Net als bij Falaise d’Aval is het landschap, eenmaal je boven bent, vrij vlak. De uitzichten vanaf deze vlakte zijn adembenemend.

 1. Chapelle Notre Dame de la Garde & het monument Nungesser et Coli

La chapelle Notre Dame de la Garde bewaakt de rotsen en is de beschermer van de vissers. De kapel is zeker een bezoekje waard.

Een andere zeer prominente bezienswaardigheid is het witte monument Nungesser et Coli met z’n stenen vliegtuig. Het monument en kleine museum zijn gewijd aan twee Franse piloten, die in 1927 een eerste non-stop vlucht probeerden te maken van Parijs naar New York. Hun vliegtuig L’Oiseau Blanc (Witte Vogel) werd na het opstijgen in Parijs voor het laatst gezien boven Étretat en is vermoedelijk ergens in de Atlantische Oceaan neergestort.

Het is mogelijk om naar Falaise d’Amont te rijden maar de weg is erg smal en bestaat uit lange stukken met maar één rijstrook. Bestuurders die in de richting van de rode pijl rijden, moeten voorrang verlenen (of achteruitrijden).

 1. Les Jardins d'Étretat

Naast de kapel op de kliffen van Étretat, is er een kleine tuin met een mix van Engelse, Franse en Japanse stijlen. Je kan er urenlang wandelen en genieten van de groene oase en rust en stilte. Je zal meteen begrijpen waarom dit magische plekje zo geliefd was bij kunstenaars als Monet.

In de tuin kan je ook verschillende indrukwekkende bouwwerken vinden en heb je een uitzicht op het dorp en de zee. De toegang tot de tuin is betalend. Meer info op de website.

TICKETS: Wil je graag deze prachtige tuin bezoeken? Bestel je tickets voor Les Jardins d'Étretat dan op voorhand online en vermijd eventuele wachtrijen.

 1. Het centrum van Étretat

In het stadscentrum van Étretat herken je meteen de typisch sfeer van Normandië. Het oude stadcentrum heeft tal van prachtige gebouwen, waaronder ook enkele mooie vakwerkhuizen.

De populariteit van Étretat werd versterkt door het grote aantal beroemde kunstenaars en auteurs die geïnspireerd werden door de kustplaats. Monet, Maupassant, Victor Hugo en Flaubert waren allemaal liefhebbers van de regio. Monet schilderde verschillende bekende schilderijen van de kust en de kliffen rond Étretat.

Het stadscentrum is aantrekkelijk en klein, ideaal dus voor een korte trip. Begin met een wandeling langs de promenade, net aan het kiezelstrand in het centrum (Rue Abbé Cochet). Vervolgens kun je een kijkje nemen in de Oude markthal op de Place Maréchal Foch (zie ligging hier). De markthal heeft een middeleeuwse houten structuur en is tegenwoordig erg gewijd aan toeristenwinkels.

Wil je graag een wandeling in en rond Étretat maken? Stap even binnen bij de lokale toeristische dienst en haal je wandeling(en) op, verschillende uitgestippelde routes zijn beschikbaar. L'Office de Tourisme d'Étretat is te vinden op de Place Maurice Guillard, 76790 Étretat. Bekijk het adres op de kaart.

LEESTIP: Wil je graag nog meer zien van deze prachtige regio? Download onze reisgids Normandië deze bevat een volledig uitgestippelde roadtrip Normandië, zo mis je niets.

Op het plein rond de markt staan een aantal middeleeuwse vakwerkhuizen die afgewerkt zijn met een uitgebreid houtsnijwerk. Elders in Étretat kun je middeleeuwse huizen, vissershuisjes en verschillende grote huizen zien die in de Belle Epoque stijl (begin 20e eeuw) werden gebouwd. Toen werd de stad voor het eerst gezien als een populaire badplaats.

In Étretat zijn er enkele souvenirwinkels en veel restaurants die gespecialiseerd zijn in vis en oesters maar ook in lekkere pannenkoeken. Het centrum is een perfecte rustplek na een deugddoende wandeling.

 1. Wandelen rond Étretat

Heb je Étretat al rustig kunnen verkennen en zijn de beentjes nog fris? Maak dan een wandeling rondom Étretat en laat je verrassen door nog meer moois. Begin je wandeling idealiter bij Le Tilleul. Hier loopt een wandelpad waar je langs een prachtig duingebied richting het strand van Tilleul kan wandelen. Vergeet zeker niet rond je te kijken en te genieten van het rotsige gebied. Volg tijdens je wandeling de gele route die je naar Étretat brengt. Uiteindelijk zal je eindigen op de Chemin Des Douaniers met zijn beroemde olifantenslurf, maar onderweg kom je natuurlijk ook nog kliffen, rotsen en heel wat mooie uitzichten tegen.

Tip: begin je wandeling bij de parkeerplaats ‘Valleuse d’Antifer’ bij Le Tilleul, normaal gezien vind je hier makkelijk een plekje voor de auto. (bekijk hier ligging op de kaart)

 1. Fécamp

De vroegere hoofdstad van het Hertogdom van Normandië, Fécamp, is vandaag nog steeds een prachtige authentieke stad dat je het leven rond de zee laat zien. De zee speelt hier altijd al een niet weg te denken rol, aangezien die vroeger het leven van iedere inwoner in handen had. De haring- en kabeljauwvangst was namelijk voor duizenden bewoners van Fécamp dé bron van hun inkomsten.

Wanneer je via het dorp naar de kust wandelt, passeer je het prachtige Palais Bénédictine. Verken zeker ook de boulevard die je naar het strand leidt en waar je de rotsen trotseert tot aan een kleine waterval, de Escalier de Grainval.

 1. Yport

Een eindje verderop, zo’n 6 km van Fécamp en 12 km van Etretat, vind je het charmante badplaatsje Yport. Dit mooie dorp is vooral bekend dankzij de krijtrotsen en het kiezelstrand. In Yport kan je mooie wandelingen maken en genieten van de indrukwekkende kust en uitzichten. Wanneer je de tijd vindt, proef dan zeker eens van de lokale specialiteiten, gaande van een lokaal biertje (Cervoise), cider, foie gras of een stukje yportaise pie.

 1. Hoe Étretat te bereiken?

 • Étretat kun je het gemakkelijkst bereiken met de auto, maar via het openbaar vervoer geraak je er ook.
 • Voor de meeste reizigers die gebruik maken van het openbaar vervoer, is de gemakkelijkste optie om een rechtstreekse bus van Parijs naar Étretat te nemen.
 • Een goed alternatief is een trein naar Le Havre en vanaf daar de lokale busdienst naar Étretat. Je kunt Étretat zien tijdens een dagtocht vanuit Parijs.

Met de auto naar Étretat

 • Het pittoreske kustplaatsje Étretat ligt in het departement Seine-Maritime in Haute-Normandie (Hoog-Normandië).
 • Étretat is gemakkelijk te bereiken op route D940 vanuit Le Havre of Fécamp.
 • De dichtstbijzijnde autoroute is de A29, afrit 6 en 7 liggen beide op ongeveer een half uur rijden van Étretat.

Parkeren

 • Parkeren in Étretat is tijdens het hoogseizoen vaak een probleem.
 • Toch vind je met een beetje geluk een plekje direct aan het strand van Place du Général De Gaulle (zie ligging hier). Deze parking is wel betalend, goedkope of gratis parkeerplaatsen zijn te vinden in de buitenwijken van de stad.
 • Op de top van de kliffen van Falaise d’Amont in het noorden van Étretat (recht tegenover de zee) zijn er ook voldoende parkeermogelijkheden, deze parking is ook ideaal voor campers.
 1. Waar overnachten in Étretat?

12.1. Domaine Saint Clair - Le Donjon

Overnachten in een kasteel op 500 m van het strand? Dan ben je bij Domain Saint Clair aan het juiste adres. Dit kleine 19e-eeuws Anglo-Normandisch kasteel werd omgetoverd tot een charmant luxe hotel-restaurant. Je kan er lekker eten, zwemmen in het buitenzwembad en golfen op één van hun terreinen iets verder op.
Hier betaal je zo'n € 130/nacht. Meer info en boeken

12.2. Chante Brise

Chante Brise is een gezellige bed and breakfast en ligt op 10 minuten wandelen van Les Jardins D’Étretat en het strand. Je krijgt er een lekker ontbijt met uitzicht op zee. Vanuit de B&B kun je je wandeling starten en de prachtige kliffen en hoogtevlaktes van Étretat ontdekken. Meer info en boeken.

 1. Filmpje: neem alvast een kijken bij de krijtrotsen van Étretat

Dit filmpje geeft je een idee wat je mag verwachten tijdens je bezoek aan de krijtrotsen van Étretat. Als je al dat moois in het echt wil zien, haast je dan naar Normandië.

 1. Wil jij ook niets missen tijdens je verblijf in Normandië?

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Normandië? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Normandië met alle belangrijke bezienswaardigheden in de regio (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Normandië.

Normandië

Gratis reisgids Normandië downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 11 februari 2023 - nicole quisquater

Heel goede reisgids. Gaan op vakantie in juni en de gids zal heel goed van pas komen. Bedankt!

- 21 december 2022 - A

Leuke site met héél véél informatie. We willen komend voorjaar naar Normandië en hebben al genoeg ideeën opgedaan. 👍🏻 Top

- 8 juni 2022 - Ramon Medina-Navio

Zijn 1 week weggeweest.Ongelooflijk mooi.

- 10 mei 2022 - marjolein

helemaal goed!

- 4 april 2022 - Yvonne

Leuke handige gids en website gaan we in juni zeker gebruiken.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?