Top 10 x bezienswaardigheden in Le Havre: Onze aanraders

Volledige reisgids kopen voor € 10

Top 10 x bezienswaardigheden in Le Havre: Onze aanraders

17 maart 2021 in Normandië0 reacties

Een bezoek aan Le Havre, gelegen aan de monding van de Seine, zal je in gunstige zin verrassen. De Tweede Wereldoorlog heeft de bevolking destijds tot minder dan de helft herleid en wie overleefde was dakloos. De Duitsers en vooral de geallieerden (Amerikanen) hebben de stad in september 1944 voor 80% tot puin gebombardeerd. Maar de veerkracht van ‘les Havrais’ was onverwoestbaar. Onder impuls van architect Auguste Perret rees een nieuwe stad uit de ruïnes op.

Inmiddels is Le Havre uitgegroeid tot de grootste stad van Normandië. In 2005 kreeg Le Havre omwille van het geslaagde urbanisatieplan een plaats op de lijst van UNESCO Werelderfgoed, als eerste. Ze is dan ook heel erg populair onder de toeristen die een boontje hebben voor architectuur. Wij hebben alvast een overzicht gemaakt van wat je zeker moet gezien hebben bij een bezoek aan Le Havre.

Inhoud artikel

  1. Over de haven

Je kan er niet naast kijken: de haven van Le Havre. Oorspronkelijk was dit Harfleur, een haventje aan de monding van de Seine. Toen de inham van de Seine deels verzandde, zocht François I in 1517 een nieuwe uitweg naar zee. Dat werd uiteindelijk Le Havre-de-Grâce.

Zelfs de bekende fortenbouwer Vauban werd ingeroepen om de haven mee te helpen uitbouwen. Rond de haven ontstond de wijk Notre Dame. Het is verwonderlijk hoe men er vroeger in slaagde om in deze drassige grond grote gebouwen neer te poten. Vanuit de haven vertrokken er heel wat expedities.

Zo vertrok Giovanni da Verrazano (1524) hier op zijn ontdekkingsreis die hem naar de baai van New York zou brengen. Na de ontdekking van de Nieuwe Wereld brachten de handelsschepen veel economische welvaart op. Le Havre werd later ook uitgekozen als vertrekplaats voor transatlantische vaarten met stoomboten naar New York.

Napoleon Bonaparte liet de haven verder uitbouwen. De dokken kwamen zo in het centrum van de stad te liggen. Dat is vandaag nog steeds kenmerkend voor Le Havre. De haven is vandaag de grootste containerhaven van Frankrijk. Is er dan nog wel plaats voor de bevoking? Uiteraard wel, de appartementsblokken die je in Le Havre ziet, zijn bijna niet te tellen. De stad is in de loop der jaren nog verder uitgebreid op de omliggende heuvels. De zogenaamde la Ville Haute zie je zeer goed vanaf de kades.

  1. Docks Vauban

De Docks Vauban zijn een bewijs van de wederopstanding van de haven die in de 18e -19e eeuw een grote ontwikkeling kende dankzij de invoer uit de kolonies van handelswaren zoals kruiden, koffie, rietsuiker. Als voorbeeld werden de bekende Docks van Londen genomen. In dit commercieel centrum wemelt het van shoppingcentra, restaurants, bars en meer. De originele structuur van de oude dokgebouwen werd steeds behouden. Ze heten les Docks Vauban omdat een kanaal in de buurt die naam draagt en de stad werd versterkt op de wijze van Vauban.

Achter de Docks Vauban en de Bassin Paul Vatine tref je Les Bains des Docks aan op de Quai de la Réunion. Een modern waterpretpark (5000 m²) dat werd ontworpen door architect Jean Nouvel. Naast een olympisch zwembad zijn alle vormen van water- en massageontspanning aanwezig. Maak je geen gebruik van één van de vele zwembassins, fitnesszalen of waterspeeltuinen, dan nog kan je wegdromen en genieten van één groot licht-, vorm- en kleurenspel.

Hier vind je ook de Jardin Japonais, die een resultaat is van een samenwerkingsverband tussen de havens van Le Havre en Osaka (Japan).

Op autovakantie door Normandië? Lees onze blogpost met een volledig reisschema of download onze reisgids Normandië en ontdek de mooiste plekjes van Normandië.

  1. Église Saint-François

De Église Saint-François is één van de weinige gebouwen die aan de oorlogsbombardementen ontsnapte. De bouw startte halfweg 16de eeuw. Honderd jaar later was de kerk voltooid. De stijl van de kerk leunt aan bij renaissance.

  1. Le Volcan

Op de Espace Oscar Niemeyer kom je het moderne ‘le Volcan’ tegen. Een gebouw in de vorm van twee afgeplatte kegels die wat aan vulkanen doen denken. De hoogste kegel bevat een theater, een cinemazaal, danszalen en een opnamestudio. In de kleinste huist een mediatheek. Samen vormen ze één groot cultureel centrum. De Braziliaanse architect Oscar Niemeyer tekende er de plannen voor.

  1. Place de l’Hôtel de Ville

De Place de l’Hôtel de Ville zou één van de grootste pleinen van Europa zijn. Je ziet een oase van kleuren, dansende fonteinen, grasperken en grote gebouwen met uiteraard het stadhuis. Dat stadhuis is ontworpen door Auguste Perret, die heel wat markante gebouwen in de stad op zijn palmares heeft.

Dit plein is zowat een toonbeeld van de heropgebouwde stad want het werd aangelegd net na WOII in 1950. Tot 1990 liep hier nog de Avenue Foch door het plein, nu is die ‘weggeknipt’. Enkel de tram passeert er nog.

  1. Kerk Saint-Joseph

De Saint-Joseph kerk is eigenlijk niet te missen. De toren is 107 meter hoog en rijst hoog boven de stad uit. De achthoekige vorm is ietwat bizar en doet eerder denken aan een watertoren. Vanop zee is de kerktoren ook al van ver te zien. Het is een ander iconisch symbool voor de vernieuwing van het stadsbeeld. De kerk is gebouwd als eerbetoon voor de vele slachtoffers van de bombardementen uit de Tweede Wereldoorlog. Het was een project van Auguste Perret al maakte hij de afwerking niet meer zelf mee. Perret stierf in 1954, twee jaar voor de kerk was voltooid.

Binnenin de kerk zie je een wondermooie combinatie van beton en meer dan 12.000 gekleurde glazen tegels van glaskunstenares Marguerite Huré. Het effect is magisch als je het geluk hebt dat de zon schijnt als je hier bent. Het altaar staat sedert 1985 in het midden van de kerk. Er staan rondom stoeltjes zoals in een bioscoopzaal. Zo kan je op je gemakje goed rondkijken naar de opmerkelijke glazen kunst. Zelfs het beton wordt er zowaar gracieus door.

  1. Musée Malraux

Het Musée Malraux of MuMa dat in 1961 door André Malraux geopend werd, herbergt de grootste collectie impressionistische schilderijen buiten Parijs. Verschillende andere collecties afkomstig van schenkingen hebben er eveneens onderdak, zoals de prestigieuze werken van Eugène Boudin. Eind 19e eeuw schilderde Monet hier meermaals de zonsondergang in de haven, wat in de toenmalige pers spottend de naam ‘impression soleil levant’ kreeg. Buiten staat een afbeelding op een infobord hoe Monet het destijds allemaal zag. Zijn schilderijen gaven de aanzet tot het ontstaan van het impressionisme.

Wil jij ook graag Normandië verkennen? We hebben verschillende rondreizen in Normandië uitgestippeld. Download onze reisgids Normandië en ga zelf op ontdekking.

  1. Cathédrale Notre Dame

De Cathédrale Notre Dame werd gebouwd tussen 1575 en 1630, met soms wat oponthoud door oorlogen. Ook nadien moest er door schade vaak wat heropgebouwd worden. De voorgevel heeft flink te lijden gehad tijdens de Tweede Wereldoorlog. De oostelijke gevel ondervond dan weer nauwelijks enige schade. In december 1974 is de kerk tot kathedraal verheven. De stijl is een combinatie van barok en renaissance.

In het koor staan beelden van de evangelisten Petrus en Paulus uit 18de eeuw. De andere apostelen zijn kopieën uit 1807. Het orgel uit 1637 zou een geschenk geweest zijn van kardinaal Richelieu, al bestaat daarover twijfel. In de zijkapellen vind je mooie werken terug uit diverse kunstperiodes.

  1. Muséum d'Histoire Naturelle

In het Muséum d'Histoire Naturelle kan je verzamelingen vinden van fossielen van zowel dieren als planten. Er zijn ook een 8000-tal tekeningen en manuscripten van Charles Alexandre Lesueur, een natuurkundige. Het gebouw uit de 18de eeuw is ooit een rechtszaal geweest.

  1. Maison - Musée de l’Armateur

Dit huis uit de 18e eeuw was ooit de woonplaats van een reder of "armateur" in het Frans. Het is volledig gerestaureerd en zoals oorspronkelijk ingericht. Het is een van de weinige gebouwen die de Tweede Wereldoorlog heeft overleefd. De woning in neoclassicistische stijl moest het prestige van de eigenaar uitstralen. De woning heeft enkel lichtinval via de façade. Daarom kwam er een grote koepel bovenop de vijf cirkelvormige verdiepingen die met elkaar zijn verbonden door een magnifieke wenteltrap.

  1. Pain de sucre

Het Pain de sucre is een klein herdenkingsmonument op een heuvel boven de stad. Het Pain de Sucre is opgetrokken ter ere van een generaal van Napoleon: Generaal Charles Lefebvre-Desnouettes (1773 – 1822). De man ligt er ook begraven. Het beeld heeft een opvallende vorm en witte kleur waaraan het de naam "suikerbrood" te danken heeft.

Je bereikt het Pain de sucre door het strand bijna tot het einde af te lopen richting Sainte-Adresse. Dat leid je van de haven en het stadscentrum weg. Via een reeks trappen en wat steile steegjes bereik je na 5 à 10 minuten stijgen het monument. Het gedenkteken zelf stelt niet zo veel voor, maar je wordt wel beloond met een prachtig panorama over Le Havre en de zee. Dat is meteen de voornaamste reden om toch even tot daar te gaan.

  1. Waar overnachten in Normandië?

Op zoek naar een leuk hotel, B&B of appartement voor jouw verblijf in Normandië? Dan raden wij je aan om vooral te zoeken in de buurt van Honfleur, Caen, Dieppe en Deauville. In deze steden is het aanbod aan hotels en B&B's het grootst.

Onze Tip: Bekijk hier onze 10 x favoriete hotels en gîtes in Normandië.

  1. Wil jij ook niets missen tijdens je verblijf in Normandië?

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Normandië? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Normandië met alle belangrijke bezienswaardigheden in de regio (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Normandië.

Normandië

Gratis reisgids Normandië downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?