Huis en tuinen van Monet in Giverny bezoeken? Alle info, tips en tickets

Volledige reisgids kopen voor € 10

Huis en tuinen van Monet in Giverny bezoeken? Alle info, tips en tickets

3 augustus 2022 in Normandië1 reactie

Praktische info voor je bezoek aan het Huis en tuinen van Monet in Giverny + waar tickets kopen?

In de regio Normandië, bevindt zich een waar paradijs voor kunstliefhebbers: Giverny. Jaarlijkse komen duizenden bezoekers van over de hele wereld langs om het huis en de tuinen van de impressionistische schilder Claude Monet te bezoeken.

Op deze idyllische locatie, omgeven door prachtig aangelegde tuinen, schilderde Monet zijn wereldberoemde Waterlelies. Er is ongetwijfeld geen enkele plek en geen enkel museum ter wereld waar de erfenis en de legende van Claude Monet zo tot leven komen als hier.

Kom alles te weten over je bezoek aan deze toeristische bezienswaardigheid en lees meer over het werk en leven van Monet + bestel je tickets voor de Tuinen van Monet online.

Tours en tickets voor je bezoek aan Giverny

De mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Giverny (Normandië) bezoeken met een georganiseerde tour? Maak een daguitstap of ga mee met een lokale gids of tour in Giverny en beleef meer.

Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie. Bekijk alle tours en mogelijkheden online.

Ontdek hier de mooiste daguitstappen en excursies in en naar Giverny

Inhoud artikel

 1. Het impressionisme: een revolutionaire kunststroming

Schilder het alledaagse leven

Het impressionisme is een kunststroming die ontstond in de tweede helft van de 19de eeuw in Frankrijk. Rond die periode ontstond er een ware stijlbreuk bij een aantal jonge artiesten die er de voorkeur aan gaven om een ogenschijnlijk alledaags moment (of impressie) vast te leggen in plaats van het zoveelste Bijbelse tafereel of het portret van de nieuwste koning(in).

Om die impressie en het exacte moment vast te leggen werd er ook wat sneller en spontaner te werk gegaan, waardoor de penseelstroken wat grover werden. Daarnaast werkten deze impressionisten ook het liefst van al buiten (en plein air), omdat ze zo het licht en de kleuren het best konden waarnemen.

Niet zomaar een kunststroming

De bekendste kunstenaars van deze stroming waren namen als Paul Cézanne, Edgar Degas, Pierre-Auguste Renoir en natuurlijk ook Claude Monet. Toen zij samen met nog een heleboel andere artiesten in 1874 een eerste tentoonstelling organiseerden, werden hun werken zeker niet meteen op algemeen gejuich onthaald. Integendeel, sommige critici toonden zich zeer kritisch voor het in hun ogen weinig gedetailleerde schilderwerk.

Bijna anderhalve eeuw later is dat best grappig als je beseft dat het impressionisme tegenwoordig een van de populairste kunststromingen is. Om nog maar te zwijgen over het aantal werken van een Monet of Cézanne die bij de duurst verkochte schilderijen ter wereld horen.

 1. Claude Monet en Giverny

Hoe belandde Monet in Giverny?

Claude Monet kende al een bewogen levensloop voor hij in 1883 in Giverny terechtkwam. Met zijn eerste vrouw (Camille Doncieux) woonde hij onder meer in Parijs, Londen, Amsterdam en Argenteuil (nabij Parijs). Zijn periode in het buitenland viel samen met de Frans-Pruisische oorlog (1870 – 1871) waarvoor hij niet opgeroepen wilde worden, nadat hij 10 jaar eerder al zijn dienstplicht had vervuld in Algerije, toen nog een kolonie van Frankrijk.

In 1878 overleed Camille, nadat ze al een aantal jaar ziek was. Een paar later vond Monet echter opnieuw de liefde bij Alice Hoschedé, de vrouw van een van zijn opdrachtgevers en eerste verzamelaars, Ernest Hoschedé. Samen met de kinderen uit zijn huwelijk en dat van Alice en Ernest Hoschedé woonde het koppel vanaf 1883 in het Normandische plaatsje Giverny, dat Monet zelf ontdekt had tijdens een van zijn treinritten doorheen het land.

In Giverny vond Monet een huis met een tuin en was er ook ruimte voor zijn atelier. Hier vond de kunstenaar na zijn vele omzwervingen eindelijk de rust waar hij naar op zoek was. Uiteindelijk zou Monet hier wonen tot hij op 86-jarige leeftijd overleed aan de gevolgen van longkanker.

DAGUITSTAP: Op stedentrip in Parijs en wil je deze idyllische locatie bezoeken? Bestel je daguitstap vanuit Parijs naar de Tuinen van Monet in Giverny online op voorhand.

 1. De Tuinen van Monet bezoeken

Wanneer je door de Tuinen van Monet rondloopt, lijkt het wel alsof je in een van Monets schilderijen bent beland. Dat hoeft natuurlijk niet te verbazen, want deze tuinen vormden het onderwerp van meer dan 250 werken die Monet produceerde tijdens de laatste decennia van zijn leven.

De tuin bestaat uit twee delen:

 • de zogenaamde Clos Normand
 • en de Jardin d’Eau met de brug en de waterlelies die hij vanaf 1893 begon aan te leggen.

Toen Monet zich in Giverny vestigde, zag de Clos Normand er nog helemaal anders uit

 • Zo liet hij de donkergroene sparren weghalen en vervangen door metalen bogen waarlangs bloemen en klimplanten kun weg konden banen.
 • Hetzelfde deed hij met de appelbomen, die vervangen werden door kerselaars.
 • Daarnaast wou hij ook nog een ware bloemenzee creëren en liet hij narcissen, tulpen, pioenrozen en nog tientallen andere bloemen aanplanten.
 • Het uiteindelijke doel: in de tuin zoveel kleuren hebben als een schilder op zijn of haar palet heeft.
 • Tijdens je bezoek zal je dan ook merken dat deze missie meer dan een eeuw later nog steeds geslaagd is.

Jardin D’Eau

De Jardin D’Eau bood Monet dan weer de kans om het spel van licht en reflectie op het water in zijn eigen tuin vast te kunnen leggen. In de tuin zal je merken dat de Japanse invloed wel heel groot is: je hebt de typische brug over het water, de treurwilgen … en natuurlijk de waterlelies in de vijver. Indien je ooit al in een Japanse tuin waar ook ter wereld bent geweest, dan is de kans groot dat de Jardin D’Eau je even terug katapulteert naar die plek.

Monet was werkelijk verliefd op zijn tuin en spendeerde er zoveel mogelijk tijd in als mogelijk. Vanaf 1897 begon hij dan met het schilderen van zijn Waterlies, de reeks schilderijen waar hij de laatste decennia van zijn leven aan werkte.

Weetje: Er was zelfs een voltijdse tuinier in dienst wiens taak het onder andere was om ervoor te zorgen dat er geen enkel dor blad of uitgebloeide bloem op het water lag.
 1. Het Huis van Monet bezoeken

Tijdens je bezoek aan het huis (dat grotendeels gerestaureerd werd om het er te laten uitzien zoals eind 19de eeuw) moet je jezelf goed inprenten dat Claude Monet hier samen met Alice Hoschedé en hun 8 kinderen woonde. Van een gezellige drukte gesproken.

Wat krijg je allemaal te zien tijdens je rondleiding door het Huis van Monet?

 • Je bezoek start in de Petit Salon Bleu (een leesruimte) waarna je op het gelijkvloers ook nog de voorraadruimte van het huis en Monets eerste studio vindt. Die laatste ruimte fungeerde als zijn werkplek tot 1899.
 • Een trap brengt je naar de eerste verdieping waar zich de privé-vertrekken bevinden. Hier ontdek je onder andere de slaapkamer van Claude en Alice en die van Blanche Hoschedé-Monet, de stiefdochter van Monet. Zij assisteerde hem vaak bij zijn schilderwerken en plein air, wat concreet inhield dat zij dan naast hem schilderde in Giverny. Tot haar dood in 1947 bleef Blanche verantwoordelijk voor het onderhoud van het huis en de tuinen in Giverny.

Bestel je tickets voor een rondleiding door het Huis en de Tuinen van Monet

 • Daarna keer je terug naar het gelijkvloers, waar zich de eetkamer en de keuken bevinden. In de eetkamer zijn niet alleen de muren geel, maar ook de meubels, wat voor die tijd een heel moderne look was.
 • De eetkamer is ook erg bijzonder door de grote hoeveelheid aan Japanse prints aan de muren.
 • Monet was namelijk een echte fan en verzamelaar van het werk van Hokusai (bekend van ‘De Grote Golf van Kanagawa’) en Otumaro. Zo liet hij zich zowel in zijn werken als voor de aanleg van de tuin duidelijk inspireren door Japan en Japanse kunstenaars. Op die manier kon hij het feit dat hij zelf nooit in ‘het land van de rijzende zon’ geraakte toch enigszins compenseren.
 • In de keuken kan je je tot slot vergapen aan de hoeveelheid koperen potten en pannen en de blauw-witte tegels uit Rouen die wat doen denken aan de typische azulejos die je overal in Portugal vindt.
 1. Praktische info voor je bezoek aan de Tuinen en het Huis van Monet

 • De tuinen van Giverny zijn elke dag geopend, vanaf begin april tot begin november en van ’s ochtends tot ’s avonds.
 • Tijdens de wintermaanden nemen de mensen van de Fondation Claude Monet dan weer de tijd om de tuin te onderhouden en klaar te maken voor het voorjaar.
 • Omwille van de immense populariteit van deze bezienswaardigheid (het is de populairste bestemming in Normandië na de legendarische Mont Saint-Michel) is het ten sterkste aangeraden om op voorhand tickets te kopen. Bestel je tickets hier.
 • Belangrijk: huisdieren zijn niet toegelaten, dus je kan hier niet binnen met je favoriete viervoeter.
 • Indien je de tuin graag in volle glorie ziet tijdens de bloeiperiode van bepaalde bloemen of planten, dan kan je zelfs een bloemenkalender raadplegen. Die vertelt je wanneer je pakweg de tulpen, de rozen of de dahlia’s op hun mooist zijn.
 • Traditioneel is mei de maand waarin de meeste bloemen en planten in bloei zijn, wat echter ook met zich meebrengt dat dit een van de drukste maanden is op het domein.

Let wel: de bloeiperiode hangt natuurlijk ook deels af van de weersomstandigheden, dus een uitzonderlijk warm of koud voorjaar kan een impact hebben op het tijdstip wanneer de flora hier op haar mooist is. Daarnaast is het ook zo dat elk seizoen (lente, zomer of herfst) in deze prachtige tuinen zijn charme heeft, dus laat een bezoek aan Giverny zeker niet enkel afhangen van ‘de ideale timing’.

TIP: Nog meer zien van Monet? Bezoek dan ook het Musée d'Orsay in Parijs waar de bovenste verdieping gewijd is aan de grootste Impressionistische schilders als Monet, Picasso, Cézanne en Renoir
 1. Hoe bereik je de Tuinen van Monet?

Met de auto:

Veel mensen bezoeken Giverny vanuit Parijs. Afhankelijk van het verkeer en waar je juist zit in de hoofdstad, mag je rekenen op een 1u à 1u30 rijden. Ben je op rondreis in Normandië, dan is het vanaf Rouen een uurtje rijden naar Giverny.

Wil je vanuit België of Nederland speciaal voor deze bezienswaardigheid naar Giverny rijden, dan is het misschien verstandig of aangenaam om een nachtje in de buurt te boeken (zie hieronder).

Met de bus (via een organisatie):

Voor veel toeristen (vooral dan internationale) is een daguitstap vanuit Parijs naar dit idyllische plekje een populaire keuze. Verblijf je zelf in Parijs en wil je je laten leiden (en vervoeren), dan kan je een daguitstap vastleggen. Minder geschikt voor als je graag je eigen zin doet, maar ideaal als je eens geen zin hebt om allerhande zaken te regelen en door een gids rondgeleid te worden.

DAGUITSTAP: Op stedentrip in Parijs en wil je deze idyllische locatie bezoeken? Bestel je daguitstap vanuit Parijs naar de Tuinen van Monet in Giverny online op voorhand.

 1. Breng een volledige dag door in Giverny

Voor je bezoek aan het huis en de tuinen van Monet in Giverny mag je rekenen op 3 à 4 uur, een beetje afhankelijk van jouw eigen tempo en de drukte. Dat hoeft echter niet te betekenen dat je daarna meteen terug moet keren naar huis of naar je verblijf.

Zo kan je in Giverny sinds 2009 ook het Musée des impressionnismes Giverny bezoeken. In dit moderne museum dat mooi opgaat in het landschap kan je van maart tot oktober het werk van een aantal tijdsgenoten van Monet ontdekken. Daarnaast zijn er ook regelmatig expo’s met werken van andere wereldberoemde kunstenaars, zoals een Mark Rothko.

Ook de tuinen in Franse stijl, waar meer dan 20.000 planten groeien, zijn hier heel erg de moeite. Deze tuinen kwamen overigens tot stand door een nauwe samenwerking tussen de architect van het museum (Philippe Robert) en de tuinarchitect (Mark Rudkin) zelf. Veel mensen combineren dit museum vaak met het huis en de tuinen van Monet. Zo krijg je een echte totaalervaring, waarbij het misschien zelfs ideaal is om eerst het museum te bezoeken.

 • Het Musée des impressionnismes is dagelijks geopend van ongeveer half maart tot eind oktober tussen 10u en 18u.
 • Wil je graag vanuit Parijs een daguitstap maken naar de Tuinen van Monet en het Musée des Impressionnismes Giverny? Boek deze daguitstap dan hier.
 • Breng een bezoekje aan de watermolen van Vernon

RONDREIS: Op vakantie naar Normandië? Er is zoveel te zien en doen in Normandië met onze autovakantie door Normandië kom je langs alle top bezienswaardigheden.

 1. Waar eten en verblijven in Giverny?

Je kan in Giverny ook erg lekker eten. Dit kleine dorpje telt zelfs twee gastronomische restaurants met een vermelding in de Michelingids: Le Jardin des Plumes en La Musardière. Die eerste mag bovendien pronken met een Michelinster.

 • Bij Le Jardins des Plumes kan je van woensdag tot zondag genieten van een lunch of diner, gaande van drie gangen tot zeven gangen. Verwacht je aan een lichte, creatieve en stijlvol gepresenteerde keuken.
 • Ook La Musardière kan je zeer fijn en gastronomisch tafelen. Zelf verkiezen ze de term ‘bistronomie’ en de prijzen liggen een stukje lager dan bij het eerder genoemde Le Jardin des Plumes. Hier kan je echter ook kiezen voor goedkopere gerechten à la carte in plaats van het uitgebreidere menu. Bij mooi weer is het terras een aanrader.
 • Op wandelafstand van het Musée des impressionismes vind je ook nog Restaurant Baudy, waar vroeger Monet en generatiegenoten zoals Cézanne en Renoir maar ook de beeldhouwer Auguste Rodin hun voeten onder tafel schoven. Verwacht je aan eerlijke, simpele Franse keuken zonder hoogstandjes.
BUDGETTIP: In Frankrijk kan je ‘s middags vaak nog aan betaalbare prijzen eten in chique en goede restaurants omdat men ook dan een goed gevulde zaak wilt. Check dus zeker eens het lunchmenu indien je onder de middag eens verfijnd wenst te tafelen zonder een fortuin te spenderen.

Beide plekjes zijn overigens hotel-restaurants, dus je kan zowel bij Le Jardin des Plumes als bij La Musardière overnachten. Of bekijk meteen het volledige aanbod hotels in Giverny.

 1. Filmpje: Sfeerbeelden van de Tuinen van Monet

Ben je benieuwd naar wat je mag verwachten van je bezoek aan de Tuinen van Monet in Giverny? In onderstaand filmpje kan je al een voorproefje bekijken. Als je zelf alles met geuren en kleuren wil ontdekken zal je natuurlijk moeten afreizen naar Giverny (Normandië)!

 1. Wil jij ook niets missen tijdens je verblijf in Normandië?

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Normandië? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Normandië met alle belangrijke bezienswaardigheden in de regio (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Normandië.

Normandië

Gratis reisgids Normandië downloaden


Geschreven door

Yenthe Elsen

- 2 augustus 2022 - Ronny

Mooie beschrijving van de genoemde bezienswaardigheden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?