Het Tapijt van Bayeux bezoeken? Zeker doen!

22 december 2023 in Normandië0 reacties

Het Tapijt van Bayeux bezoeken, info over de geschiedenis en het tapijt

Herinner je jij ook nog het Tapijt van Bayeux uit de geschiedenisles? Al sinds midden jaren ’90 (wat schiet de tijd toch op…) prijkt het tapijt op mijn te zien-lijstje, en eindelijk was het onlangs zover! Een korte rondreis in Normandië, waarbij we ook de D-Day landingsstranden bezocht hebben, bracht me ook naar het gezellige stadje Bayeux.

Bayeux heeft een erg lange geschiedenis die teruggaat tot de 1ste eeuw voor Christus, toen het door de Gallo-Romeinen werd gesticht onder de naam Augustodurum, als hoofdstad van de regio. Tijdens de Romeinse periode was het een belangrijke verdedigingsstad tegen piraten die regelmatig de regio aanvielen.

Inhoud artikel

 1. Over veroveraars en veroverden

In de 9de eeuw werd Bayeux grotendeels verwoest door de Vikingen of Noormannen, die de stad weliswaar heropbouwden toen ze zich in het gebied kwamen vestigen. Want what’s in a name?Normandië” verwijst naar het “land van de Noormannen”.

Bayeux groeide behoorlijk in de 10de en 11de eeuw, maar nadat de Willem de Veroveraar (hierover verder meer) zijn hoofdstad naar Caen verplaatste begon Bayeux aan eer te verliezen.

In de daaropvolgende eeuwen werd Bayeux meerdere malen geplunderd, zoals dat eraan toeging in de middeleeuwen. De laatste eeuwen waren echter redelijk rustig en tijdens beide Wereldoorlogen is de stad wonder boven wonder grotendeels overeind gebleven. Hierdoor zijn veel historische gebouwen bewaard gebleven, waaronder het prachtige Middeleeuwse centrum en de indrukwekkende Cathédrale Notre-Dame de Bayeux. Deze kathedraal gaat terug tot 1077 en bevat Normandisch-Romaanse én gotische elementen. Het is dan ook een nationaal monument.

De mooiste bezienswaardigheden in Normandië bezoeken? Download onze reisgids Normandië en ontdek de mooiste plekjes van Normandië.

 1. Over het Tapijt van Bayeux

De belangrijkste bezienswaardigheid in Bayeux is het Tapisserie de Bayeux. Dit tapijt, dat technisch gezien geen tapijt maar een borduurwerk is, werd in de 11de eeuw gemaakt, en is dus zo goed als 1000 jaar oud!). Het vertelt als in een lange strip de gebeurtenissen van de Normandische verovering van Engeland (de Slag bij Hastings in 1066), naar mijn bescheiden mening één van de belangrijkste gebeurtenissen uit de middeleeuwen.

Het Tapijt is 0,5 m hoog en maar liefst 68,38 m lang. Oorspronkelijk was het tapijt iets langer, maar de laatste taferelen zijn doorheen de tijd verloren gegaan. Het is gemaakt met een lichtgekleurd linnen waarop in totaal 70 taferelen zijn geborduurd met voornamelijk rode, blauwe en groene kleuren, waardoor de beelden duidelijk op het tapijt te zien zijn.

Het Tapijt werd al een paar jaar na de Normandische verovering van Engeland gemaakt. De grootte van het kunstwerk, het onderwerp en de uitzonderlijke staat waarin het zich bevindt, maakt het één van de grootste kunstschatten van Frankrijk én Groot-Brittannië.

 1. Wat staat er op het Tapijt van Bayeux?

Het Tapijt van Bayeux bevat verschillende oorlogsscènes (verbluffend hoe de beweging van de galopperende paarden door kleurverschillen wordt weergegeven!), maar er zijn ook politieke scenes in beeld gebracht.

Zo begint het tapijt met de Engelse koning Edward de Belijder die Harold Godwinson, de Graaf van Wessex, naar Normandië stuurt om zijn (Edwards) neef Willem de laten weten dat hij na zijn (Edwards) dood koning van Engeland zal worden. Harold verraadt echter Willem en kroont zichzelf tot koning, ondanks zijn eerder gezworen eed aan Willem. Dit geeft Willem de rechtvaardiging die hij nodig heeft om Engeland binnen te vallen en zijn kroon te veroveren. Een overzicht van het volledige verhaal, tafereel per tafereel vind je hier in het Engels, of zelfs in het West-Vlaams!

Wil jij ook graag Normandië verkennen? We hebben verschillende rondreizen in Normandië uitgestippeld, wij deden al het opzoekeingswerk voor jou!

Benieuwd naar het Tapijt van Bayeux in Normandië? Bekijk alvast dit filmpje waarin je het tapijt te zien krijgt en leuke duiding erbij. Wil je het wereldberoemde kunstwerk zelf bewonderen, dan zal je zelf naar Bayeux op reis moeten.

 1. Korte geschiedenis van het Tapijt van Bayeux

Heel lang werd gedacht dat het tapijt vervaardigd werd in opdracht van koningin Mathilde, de vrouw van Willem de Veroveraar. Uit onderzoek blijkt dit echter niet waar te zijn. Mogelijk was bisschop Odo, de halfbroer van Willem de opdrachtgever. De daadwerkelijke ontstaansgeschiedenis is echter nog steeds een mysterie, mede omdat het tapijt pas voor het eerst vernoemd wordt in 1476.

Het tapijt heeft jarenlang in de kathedraal van Bayeux gehangen, en heeft in wonderbaarlijk goede staat de tand des tijds doorstaan. Het is echter vaak kantje boortje geweest! Zo leek het voor enkele slimmeriken tijdens de Franse Revolutie een goed idee om het tapijt te recycleren als dekzeil. Het werd gelukkig op het laatste nippertje gered.

Sinds 1945 is het tapijt te bewonderen in het Musée de La Tapisserie de Bayeux. Duur van het bezoek is ongeveer 1u30, huisdieren zijn niet toegestaan in het museum, behalve geleidehonden. Om veiligheidsredenen wordt elke bagage of omvangrijke tas geweigerd.

 1. Praktische informatie over het Tapijt van Bayeux

 • Je kan het Tapijt van Bayeux dus bekijken in het speciaal ervoor ingerichte Musée de la Tapisserie de Bayeux (meer info). Naast het tapijt en een permanente tentoonstelling over het leven van de Normandiërs (en enkele zeer knappe maquettes van Normandische kastelen) in die periode, zijn er ook steeds tijdelijke expo’s.
 • Toegangsprijs is 12€. Er zijn kortingstarieven mogelijk. Wil je nog meer musea in Bayeux bezoeken, kies dan voor een combiticket (met een fikse korting!)
 • Het bezoek van het Tapijt zelf zit goed ineen. Je krijgt een audiogids in 16 talen (ook beschikbaar in het Nederlands) die je langs de taferelen van het tapijt brengt. Zo wandelt elke bezoeker op een gelijk ritme, en hoewel het er druk is, is er geen gedrum of asociaal gedrag.
 • Op de bovenste verdieping van het museum kan je naar een korte film kijken over de geschiedenis van het tapijt (zie hier online). Het zet alles weer eens eventjes in perspectief, zeker als die les geschiedenis niet meer zo fris in je hoofd zit.
 • Onze uitvalsbasis voor de verkenning van Bayeux was een erg fijne B&B (Chambres d’hôtes) in Honfleur: Cap sur Honfleur. Gastvrouw Agnes is een crème van een madame. De kamers zijn netjes, de badkamer is vernieuwd en groot en het ontbijt is lekker. Je wordt zelfs vergast op cider en calvados, want “als gast moet je toch de Normandische streekspecialiteiten leren kennen!” De B&B heeft ook een prachtige tuin en is nog eens erg goed gelegen, op wandelafstand van de bruisende haven van Honfleur met haar smalle straatjes en vele restaurantjes.
 1. Kaartje met ligging van het Tapijt van Bayeux

 1. Waar verblijven in Normandië?

Campings

Normandië is een regio die door veel kampeerders wordt bezocht en je vindt dan ook heel wat goed onderhouden campings in de streek. Je kan hier bijvoorbeeld vlak aan het strand kamperen, of juist meer in het beboste binnenland van Normandië. Daarnaast heb je ook nog grote keuze uit luxe en minder luxe campings, campings met veel gelegenheden en activiteiten of juist rustigere campings, en campings met alleen maar kampeerplaatsen of ook met hutjes en stacaravans. Bekijk hier alle campings in Normandië

Onze Tip: Bekijk hier onze 10 x favoriete hotels en gîtes in Normandië.

Camping Sainte-Mère-Eglise

Camping Sainte-Mère-Eglise ligt op een steenworp van het gelijknamige dorp dat vooral bekend is om de kerk waar een parachutist aan hangt. De camping met comfortabele chalets ligt op een halve kilometer van het Airborne Museum. Het is bovendien een ideale uitvalsbasis om de stranden van D-Day te gaan bezoeken en ook de steden Caen en Cherbourg liggen niet ver weg. Meer info en prijzen via deze link.

Camping le Clos de Balleroy

Camping le Clos de Balleroy heeft comfortabele chalets en stacaravans. Er is ook een buitenzwembad aanwezig. Ideaal voor gezinnen met kinderen of voor koppels. Meer info en prijzen via deze link.

Hotels

Op het platteland zal je vooral campings zien, maar in de voornaamste Normandische steden en gemeenten vind je ook aardig wat hotels voor een aangenaam verblijf in de regio. Ook hier kan je kiezen voor luxe of gewoon comfort.

Brit Hotel Caen Nord

Het Brit Hotel Caen Nord - Mémorial ligt aan de rand van Caen. Het bekende museum Le Mémorial de Caen ligt op zo'n 500 meter van het hotel. De accommodatie is comfortabel en er is gratis parking nabij het hotel. Meer info en prijzen via deze link.

Hotel Le Central - Trouville-sur-Mer

Hotel Le Central ligt op goed 500 meter van de zee in Trouville-sur-Mer in de buurt van Deauville. Op sommige kamers heb je uitzicht op de plaatselijke haven. Er is eetgelegenheid bij het hotel en je kan er ook ontbijt nemen. Meer info en prijzen via deze link.

 1. Wil jij ook niets missen tijdens je verblijf in Normandië?

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Normandië? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Normandië met alle belangrijke bezienswaardigheden in de regio (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Normandië.

Normandië

Gratis reisgids Normandië downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?