19 x top bezienswaardigheden aan de Albastenkust: Wat zien & doen aan Côte d'Albâtre

Volledige reisgids kopen voor € 10

19 x top bezienswaardigheden aan de Albastenkust: Wat zien & doen aan Côte d'Albâtre

30 augustus 2022 in Normandië5 reacties

De mooiste plekjes en bezienswaardigheden aan de Albastenkust + verblijftips

Een van de mooiste kustregio's in Frankrijk, is ongetwijfeld de Côte d’Albâtre. Dit gebied strekt zich uit van Le Havre tot Le Tréport in Normandië. Côte d’Albâtre, of de Albastenkust staat vooral bekend om haar schilderachtige dorpjes, grillige witte krijtrotsen en verborgen kiezelstrandjes met azuurblauw zeewater.

De ijle schoonheid van deze prachtige kust werd eerder al ontdekt door grote namen als Monet en Boudin. Wil je ze graag zelf ontdekken? Lees dan gerust verder en ontdek de mooiste plekjes en bezienswaardigheden aan de Albastenkust.

Inhoud artikel

 1. Ligging van de Côte d’Albâtre

Côte d’Albâtre, of de Albastenkust ligt in Normandië in het departement Seine-Maritime. Het kustgebied begint bij de havenstad Le Havre en eindigt bij Le Tréport en strekt zich uit over bijna 140 kilometer. Vanaf de kustlijn heb je bovendien zicht op het Engelse Kanaal.

De Albastenkust is vooral rijk aan weelderige landschappen en dankt zijn naam aan de witheid van de krijtrotsen. De gezellige badplaatsen, verborgen kiezelstrandjes en schilderachtige vissersdorpjes, weten de bezoekers al sinds de 19e eeuw te betoveren. Het was niet voor niets een inspiratieplek voor veel impressionistische schilders en dichters.

Kaartje met de mooiste plekjes en bezienswaardigheden aan de Albastenkust

 1. Wandelen bij de Côte d’Albâtre

Wandelliefhebbers kunnen ook zeker hun hartje ophalen aan de Albastenkust. Al wandelend ervaar je de schoonheid van de Côte d’Albâtre en kom je langs adembenemende landschappen, grillige krijtrotsen en schilderachtige steden en dorpjes. En dan hebben we het nog niet over de fraaie uitzichten die je onderweg telkens tegenkomt. Vergeet je wandelschoenen dus zeker niet mee te nemen wanneer je hier op vakantie gaat.

Wandel van Le Tréport naar Le Havre (GR21)

Een van de bekendste en populairste wandelroutes aan de Albastenkust, is de GR 21 (de Grote Routepad 21). Deze meerdaagse route loopt langs de Normandische kust van Le Tréport via Dieppe, Fécamp en Etretat tot in Le Havre.

In totaal is de route 190 kilometer lang, maar je hoeft deze natuurlijk niet volledig af te leggen. Je kan er ook voor kiezen om enkele etappes af te leggen of simpelweg een dagtocht te maken. De keuze ligt natuurlijk volledig bij jou.

 • De volledige wandelroute is 190 kilometer lang en bestaat uit 9 etappes (of dagen).
 • De wandelroute is voor iedere wandelaar goed te doen.
 • Je hoeft enkel de rood-witte wegmarkeringen van de GR te volgen.
 • Onderweg zijn er verschillende restaurants en bars gevestigd waar je even kan uitrusten.

RONDREIS: Wil je graag een rondreis maken langs de kust van Normandië? Bekijk dan zeker eens onze 4-daagse autoroute langs de Albastenkust, van Le Havre tot Dieppe.

 1. Dieppe

Dieppe staat bekend als de oudste badplaats van Frankrijk. Het dorpje ligt langs de Albastenkust tussen twee kliffen in. Vroeger was Dieppe een vakantieoord voor de bewoners uit Parijs die de drukte van de metropool wilden ontvluchten. Ze trokken naar Normandië om te ontspannen. Dieppe is een gezellig dorpje waar je enkele uren kan rondslenteren.

Wat zeker zien en doen in Dieppe?

 • Maak een wandeling over de boulevard of het strand dat begrensd wordt door de haven van Dieppe en de kliffen.
 • Place du Puits Salé is een leuk pleintje in het historische stadscentrum van Dieppe. Daar ligt het Café des Tribunaux, waar veel bekende figuren zoals Monet of Renoir wel eens op de koffie kwamen.
 • Een andere bezienswaardigheid is het Château Musée of Kasteelmuseum. Het museum ligt bovenop een klif, waardoor je er een mooi uitzicht krijgt over de kust van Normandië. Je vindt er een uitgebreide collectie kunstwerken uit de Seine Maritime met onder meer schilderijen van Renoir maar ook nog heel wat andere werken.
 1. Mers-les-Bains

Mers-les-Bains is een karaktervolle en charmante badplaats aan de monding van de Bresle. Het lijkt wel alsof de tijd in dit stadje heeft stil gestaan. Je wandelt hier langs de prachtige belle-époque- en art-nouveauvilla's tegenover het strand. In totaal vind je hier maar liefst 300 villa’s! Vroeger was deze quartier balnéaire een populaire plek voor rijke Parijzenaren en andere aristocrate die hier hun tweede woning lieten bouwen.

Struin over de pier die door de jaren prachtig bewaard is gebleven en bovendien ook geklasseerd staat als beschermd monument. Ook zorgen de vele brasseries met uitnodigende moules-frites, voor het complete plaatje.

 1. Criel-sur-Mer

Criel-sur-Mer is een dorpje op slechts 10 km verwijderd van Le Tréport. De kleurrijke daken van de strandcabines en de woningen in belle-époque stijl zullen meteen je aandacht vestigen. De naam van het dorpje komt van “criolum” dat “krijt” betekent.

Verder heeft het dorpje ook twee kiezelstranden die omringd worden door de hoogste krijtrotsen van Europa met een hoogte van 106 meter. Hier kan je een mooie avondwandeling maken en de zonsondergang meepikken.

 1. Le Havre

Le Havre is een van de belangrijkste havensteden van Europa. Deze stad heeft de grootste containerhaven van Frankrijk en ligt aan de monding van de Seine. Architectuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen in de binnenstad en langs de kades. De kerk Saint-Joseph van architect Auguste Perret valt niet te missen met de 107 meter hoge kerktoren die boven de stad uitrijst.

Plof, na een mooie stadswandeling door Le Havre en de haven kan je je handdoek neerploffen op het kiezelstrand met kleurrijke strandhuisjes en een duik nemen in de zee.

TIP: Vanuit Le Havre kan je een daguitstap maken naar de Mont Saint-Michel. Verken de abdij, het dorpje en maak een wandeling langs de baai. Boek je daguitstap hier.
 1. Monument Pain de Sucre

Heb je wat tijd over na je bezoek aan Le Havre en heb je wat trappenlopen over voor een fraai panorama over de stad? Dan kan je naar het Pain de Sucre gaan: een klein wit monument op een van de heuvels die over de stad uitkijken. Het monument is gebouwd ter nagedachtenis van Generaal Charles Lefebvre-Desnouettes (1773 – 1822) uit de tijd van Napoleon en tevens ook zijn begraafplaats.

REISGIDS: Mis niets tijdens je verblijf met onze uitgebreide reisgids Normandië.

 1. Deauville

Deauvillle is een zeer luxe en kleurrijke badplaats. In deze gezellige badplaats vind je heel wat casino’s, golfterreinen en luxe hotels voor een onvergetelijk verblijf. Je kan hier over de mooie boulevard wandelen of gewoon een namiddagje doorbrengen op het prachtige strand van Deauville. Tegenover Deauville ligt ook nog de badplaats Trouville-sur-Mer, wat één van de charmantste badplaatsen van de regio is.

 1. Étretat

Aan het noordelijke kustgebied van Frankrijk vind je ook de prachtige kustlijn van Étretat. Hier steken bijzondere rotsformaties van de witte kalkstenen kliffen, zoals de Porte d’Aval boog en de L’Aiguille rotspilaar, sterk af tegen het blauwe water van de Atlantische Oceaan. Étretat was dan ook een favoriete plek onder schilders uit de 19de eeuw en onder andere Claude Monet heeft de schitterende kust op doek gezet.

VERBLIJFTIP: Chante Brise is een gezellige B&B en ligt op 10 minuten wandelen van Les Jardins D’Étretat en het strand. Je krijgt er een lekker ontbijt met uitzicht op zee. Vanuit de B&B kan je je wandeling starten en de prachtige kliffen en hoogtevlaktes van Étretat ontdekken. Meer info en boeken.

 1. Les Jardins d'Étretat

Naast de kapel op de kliffen van Étretat, is er een kleine tuin met een mix van Engelse, Franse en Japanse stijlen. Je kan er urenlang wandelen en genieten van de groene oase en rust en stilte. Je zal meteen begrijpen waarom dit magische plekje zo geliefd was bij kunstenaars als Monet.

In de tuin kan je ook verschillende indrukwekkende bouwwerken vinden en heb je een uitzicht op het dorp en de zee. De toegang tot de tuin is betalend. Meer info op de website.

TICKETS: Wil je graag deze prachtige tuin bezoeken? Bestel je tickets voor Les Jardins d'Étretat dan op voorhand online en vermijd eventuele wachtrijen.

 1. Yport

Yport is een charmante badplaats op slechts 6 km van Fécamp. Dit dorpje is vooral bekend dankzij de prachtige krijtrotsen en het gezellige kiezelstrand. In Yport kan je mooie wandelingen maken langs de boulevard en genieten van de indrukwekkende kust en uitzichten.

Tip: Wanneer je de tijd vindt, proef dan zeker eens van de lokale specialiteiten, gaande van een lokaal biertje (Cervoise), cider, foie gras of een lekker stukje Yportaise pie.
 1. Fécamp

De vroegere hoofdstad van het Hertogdom van Normandië, Fécamp, is vandaag nog steeds een prachtige authentieke stad dat je het leven rond de zee laat zien. De zee speelt hier altijd al een niet weg te denken rol, aangezien die vroeger het leven van iedere inwoner in handen had. De haring- en kabeljauwvangst was namelijk voor duizenden bewoners van Fécamp dé bron van hun inkomsten.

Wanneer je via het dorp naar de kust wandelt, passeer je het prachtige Palais Bénédictine. Verken zeker ook de boulevard die je naar het strand leidt en waar je de rotsen trotseert tot aan een kleine waterval, de Escalier de Grainval.

 1. Veulettes-sur-Mer

Veulettes-sur-Mer is een erg rustig dorpje gelegen tussen Fécamp en Dieppe. Het wordt gezien als een van de mooiste plekjes aan de Albastenkust. Het dorpje heeft op zich niet veel meer dan een kleine boulevard met hier en daar een gezellig restaurantje waar je lekker kan eten. Wat wel zo bijzonder is aan dit dorpje, is het prachtige uitzicht dat je hier hebt, kenmerkend voor de Albasten Kust (bekijk ligging).

 1. Memoire d’Albâtre

Iets ten noorden van het dorpje Veulettes-sur-Mer op Pont Rouge, kan je het Memoire d’Albâtre bezoeken. Je vindt hier verschillende overblijfselen die getuigen van de gruwelijke strijd die zich in Normandië afspeelde tijdens de Tweede Wereldoorlog. Via een uitgestippeld ontdekkingspad (1km) kom je langs vele bunkers, gedeeltelijk gereconstrueerde loopgraven en andere restanten van de Atlantikwall.

 1. Sassetot-le-Mauconduit

Op een klif tussen de mooie stranden van Les Petites Dalles en Les Grandes Dalles, ligt het charmante dorpje Sassetot-le-Mauconduit. Het dorpje is niet zo groot en heeft enkel een kerkje dat je kan bezoeken. Waarom Sassetot-le-Mauconduit dan wel de moeite waard is om te bezoeken? Het kasteel van Sassetot! Het kasteel had de zomerresidentie moeten worden van keizerin Elisabeth van Oostenrijk. Vandaag de dag zit er een prachtig hotel in gevestigd omringd door een fraai bosrijk park.

VERBLIJFTIP: Wil je graag overnachten in dit elegante hotel? Boek je verblijf in Chateau de Sissi dan op voorhand online.

 1. Varengeville-sur-Mer

Varengeville-sur-Mer is een van de meest fascinerende plekjes aan de Albastenkust. Naast de prachtige tuinen die de meeste huizen in het dorpje omringen, is ook het kerkje van met haar maritieme begraafplaats de moeite waard om te vermelden. Het kerkje bevindt zicht op de helling van de klif. Eens je het kerkje bereikt hebt, kan je genieten van het adembenemende uitzicht op de imposante krijtrotsen.

Bewonder ook zeker eens de prachtige glas-in-loodramen die ooit geschilderd werden door de Franse kunstschilder Georges Braque die in dit dorpje woonde en in 1963 werd begraven. De schilderkunst van Georges Braque behoort tot het kubisme en het fauvisme.

 1. Veules-les-Roses

Veules-les-Roses is een ander charmant dorpje aan de Albastenkust. Het traditionele vissersdorpje werd omgetoverd tot een modern vakantieoord, dat zeer geliefd werd onder kunstenaars als Victor Hugo. Houd je van authenticiteit? Dan zal een bezoekje aan Veules-les-Roses je zeker bekoren. Wandel langs de oevers van de Veules met charmante vakwerkhuizen en oude molens. Dit is trouwens het kleinste rivier van Frankrijk!

Sluit je bezoek aan dit dorpje af met een gezellige picknick op het strand en proef van de verse oesters ‘la Veulaise’ die hier gekweekt worden in een mengsel van zoet en zout water. Mmm zeker de moeite waard om uit te proberen.

 1. Le Tréport

Le Tréport is een gezellige havenstad en het ideale vertrekpunt om de Albastenkust te verkennen. Wandel over de pier, spot de wit-groene vuurtoren en neem plaats op een van de gezellige terrasjes op Place de la Poissonnerie. Op dit vissersplein kan je tevens de lekkerste verse vis of andere zeespecialiteiten proeven. ’s Avonds kan je hier ook nog een prachtige zonsondergang op de kliffen meepikken.

Neem de kabeltrein

Wil je graag het beste zicht op de stad en omgeving? Dan neem je best de kabelbaan vanaf de benedenstad. Een ritje duurt ongeveer 5 minuutjes en brengt je naar de top van de krijtrotsen. Hier geniet je van een adembenemend zicht. Een ritje met de kabelbaan is gratis en een absolute must-do tijdens je bezoe aan Le Tréport.

 1. Saint-Valery-en-Caux

Saint-Valery-en-Caux is een gezellige havenstad aan de Albastenkust en heeft het allemaal. Geniet van het uitzicht op de prachtige kliffen en wandel door het historische stadscentrum naar Place de la Marche met hier en daar een gezellig cafeetje. Zin in een heerlijke lunch of diner? Rondom de havens van de stad liggen er verschillende leuke terrasjes waar je lekker kan eten. Ondertussen geniet je van het zicht op de prachtige krijtrotsen.

 1. De trap van Sotteville-sur-Mer

Een andere topbezienswaardigheid aan de Albastenkust is de trap van Sotteville. De afdaling is best duizelingwekkend, het lijkt wel alsof de trap pad recht in zee stort. De trap werd in 1890 uit krijgt gehouwen en was destijds bedoeld om vissers toegang te geven tot de zee (zie ligging hier).

De originele treden waren van hout, maar werden tijdens de bezetting opgeblazen. Na het afdalen van de 231 treden kom je op het strand waar je een mooie wandeling kan maken.

Nog meer ontdekken in Normandië? Lees ook deze artikels

 1. Filmpje: Sfeerbeelden van Côte d'Albâtre

Ben je benieuwd naar wat je mag verwachten van je vakantie aan de Côte d'Albâtre? In onderstaand filmpje kan je al een voorproefje bekijken. Als je zelf van deze indrukwekkende kustlijn in Normandië wil genieten, zal je natuurlijk moeten afreizen naar Côte d'Albâtre.

 1. Wil jij ook niets missen tijdens je verblijf in Normandië?

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Normandië? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Normandië met alle belangrijke bezienswaardigheden in de regio (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Normandië.

Normandië

Gratis reisgids Normandië downloaden


Geschreven door

Yenthe Elsen

- 7 september 2023 - Els

Zeer volledige en overzichtelijke gids!

- 11 juli 2023 - Erna Parewyck

Zeer tevreden over de info gids van de albast kust 👍👍

- 27 juni 2023 - Van Tichelt linda

Zeer mooi,rustig,gezellig en vriendelijke bevolking!Het is ons zeer goedbevallen ,dank u!

- 16 april 2023 - Jan Hasselman

zeer bruikbare gids wanneer je totaal onvoorbereid naar die plaats rijdt. bedankt voor jullie inzeti Jan

- 15 september 2022 - Marion

Prima gidsen, maar zou ze graag op papier hebben.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?