18 x mooiste musea in Milaan bezoeken: Alle info + waar tickets kopen?

18 x mooiste musea in Milaan bezoeken: Alle info + waar tickets kopen?

21 februari 2024 in Milaan0 reacties

Overzicht mooiste musea in Milaan + waar tickets kopen?

Milaan is de stad van de mode, de Duomo en de Galleria Vittorio Emanuele II. Maar het is ook een stad vol bijzondere musea. In Milaan kan je kunstmusea bezoeken, in de wereld van design duiken, Leonardo da Vinci beter leren kennen en ronddwalen in schitterende stadspaleizen. We zetten hieronder de beste musea in Milaan op een rijtje.

Wil je veel zien tijdens je citytrip in Milaan? Koop je Milaan Pass online voor € 89 en geniet van gratis toegang bij tal van musea + hop on/hop off bus + rondleidingen en kortingen bij veel restaurants en ontvang kortingsbons.

Inhoud artikel

 1. Pinacoteca di Brera

Het Pinacoteca di Brera is het bekendste kunstmuseum van Milaan. Het museum is gevestigd in het Palazzo Brera, een prachtig stadspaleis dat het hart vormt van de authentieke wijk Brera. Dit kunstmuseum bestaat uit 16 grote kunstzalen waar vooral Italiaanse kunst tentoongesteld wordt.

Je kan hier meesterwerken bewonderen van onder andere Caravaggio, Rafael, Tintoretto, Veronese en Bellini. Later kwamen er ook schilderijen bij van internationale schilders bij zoals Rubens, Van Dyck en Velázquez. Het merendeel van de werken zijn barok van stijl, maar er is ook een zaal met moderne kunst. Daar hangen werken van onder andere Modigliani, De Chirico en Carrà.

Opvallend in het Pinacoteca di Brera: kleurrijke muren

In 2016 kreeg het kunstmuseum een nieuwe inrichting van de Britse architect Bradburn. De schilderijen hangen hier sindsdien tegen felgekleurde muren en dat zorgt voor een leuk effect.

In het Palazzo Brera kan je niet alleen het Pinacoteca bezoeken, maar ook een bibliotheek, een planetarium en een kleine botanisch tuin waar al eeuwenlang kruiden worden geteeld.

TICKETS: Je kan het museum ook bezoeken met een deskundige gids die je wat meer uitleg geeft over de beroemdste verzameling schilderijen van Milaan. Boek je rondleiding in het Pinacoteca di Brera online.

 1. Museo della Scienza e della Tecnologia

Nog zo’n bekend museum in Milaan is het Wetenschaps- en Technologiemuseum, gevestigd in een oud klooster. Het is bij toeristen vooral bekend omwille van de werken van Leonardo da Vinci die er te bezichtigen zijn. Da Vinci staat bekend als uitvinder van talloze bijzondere machines. Hij ontwierp een vliegtuig, een helikopter en nog meer machines die ver voor op hun tijd waren.

Maar het Museo della Scienza e della Tecnologia omvat veel meer dan ontwerpen en modellen van Da Vinci alleen. Je kan er maar liefst 16 000 objecten zien die de geschiedenis van de wetenschap en de technologie illustreren. Er is aandacht voor bijvoorbeeld stoomtreinen, vliegtuigen en nog veel meer. Het is een leuk interactief museum waar je zeker ook met jonge kinderen heen kan.

Klik hier om je tickets te reserveren

 1. Museo del Novecento

Ook het Museo del Novecento, vlakbij de Duomo di Milano, is een must voor cultuur- en kunstliefhebbers. Het museum is ondergebracht in een indrukwekkend stadspaleis, het Palazzo dell’Arengario, en elke zaal is gevuld met Italiaanse kunstwerken. Waar het Pinacoteca vooral draait rond barokke kunst, vind je in het Museo del Novecento (zoals de naam doet uitschijnen) kunst uit de 20e eeuw.

De 20e eeuw was erg bijzonder in de kunstgeschiedenis. De ene stijl volgde de andere in sneltempo op. Je kan het Museo del Novecento dan ook beschouwen als een wandeling door dit bewogen stukje kunstgeschiedenis. Een aanrader!

Nog een extra reden om dit kunstmuseum in Milaan te bezoeken is het prachtige uitzicht op de Duomo. Vanuit de zaal Lucio Fontana kan je mooie foto’s maken.

TICKETS: Bestel je tickets voor het Museo del Novecento online en bewonder 20e-eeuwse kunst in Milaan.

 1. Het museum van de Duomo di Milano

De Duomo van Milaan is verreweg het bekendste bouwwerk in de stad en een van de bekendste in heel Italië. Dit architecturale pareltje mag dan ook niet ontbreken tijdens je citytrip naar Milaan.

De wachtrijen aan de Dom van Milaan zijn vaak erg lang, kies ervoor om je tickets vooraf online te kopen vanaf € 13. Je kan kiezen uit de standaard tickets of tickets om de wachtrijen over te slaan (zijn duurder maar gaan wel veel sneller).

Maar wist je dat de kathedraal van Milaan ook een museum heeft?

Er zijn maar liefst 36 tentoonstellingsruimtes waarin het hele verhaal van de Duomo uit de doeken gedaan wordt. Heel erg interessant voor iedereen met ook maar een beetje interesse in architectuur. Het verhaal van de Duomo wordt geïllustreerd met plannen, schilderijen en andere kunstwerken.

 1. Galleria d’Arte Moderna

In Milaan kan je dus heel wat oude kunst bewonderen, maar er is ook goed nieuws voor liefhebbers van moderne kunst. In het 18e-eeuwse stadspaleis Villa Reale (of Villa Belgiojoso) kan je schilderijen van enkele van de grootste namen uit de recente kunstgeschiedenis zien hangen. Hier hangen werken van onder andere Vincent van Gogh en Paul Gauguin. Het museum opende zijn deuren in 1921.

 1. Castello Sforzesco

Het Castello Sforzesco is een van de symbolen van de stad. Dit kasteel werd oorspronkelijk gebouwd in de 14e eeuw. In 1450 werd het vernield, maar Francesco Sforza, de nieuwe machthebber van Milaan, renoveerde het kasteel grondig. Uit die tijd stamt de beroemde Filarete-toren.

Daarna werd het Castello Sforzesco omgebouwd tot een fort en het diende als wapendepot voor Napoleon. Vandaag kan je er echter vijf verschillende musea bezoeken (met één ticket) en rondwandelen of picknicken in de grote kasteeltuin Parco Sempione.

De Musei Civici in het Castello Sforzesco omvatten:

 • Pinacoteca: een kunstmuseum met werken van Italiaanse kunstenaars
 • Het Egyptisch Museum: een geschiedkundig museum met Egyptische stukken, waaronder sarcofagen
 • Het Archeologisch Museum van Milaan: met artefacten en tombes die dateren uit de oudheid
 • Het Fotografiemuseum: waar je enkele belangrijke foto’s kan bewonderen die Milaan in beeld brengen door de jaren heen
 • Het Rondanini Pietà Museum: een museum gewijd aan de Pietà Rondanini, een beeld van Michelangelo

TOUR: Wil je tijdens je bezoek aan het kasteel wat meer achtergrondinformatie? Reserveer dan een tour door het Sforza kasteel met audiogids. Verken de musea op het terrein en de kunstcollectie in je eigen tempo.

 1. Triennale di Milano

In het Parco Sempione zelf ligt nog een museum verstopt: het Triennale di Milano, gevestigd in het Palazzo dell’Arte. Het mooie bouwwerk waarin het museum zich bevindt, werd ontworpen door Giovanni Muzio.

In het museum kan je wisselende tentoonstellingen bezoeken over architectuur en design. Je krijgt onder andere plannen van beroemde bouwwerken en architectonische realisaties te zien. Er hoort ook een beeldentuin bij het Triennale di Milano.

 1. Leonardo3 Museum

Het Leonardo3 Museum is een van de populairste musea bij toeristen in Milaan. De ingang van het museum bevindt zich bij de Galleria Vittorio Emanuele II. Hier zie je niet alleen de schetsen van de beroemde kunstenaar-architect-uitvinder, maar ook uitwerkingen van enkele van die hersenspinsels.

Zo kan je hier zelfs schaalmodellen zien van verschillende apparaten die Da Vinci bedacht heeft om de mens te laten vliegen. Of ze ook zouden werken, daar moet je vooral zelf over oordelen. Het is een absolute must-do in Milaan en het museum is ook uitstekend te bezoeken met kinderen.

TICKETS: koop je tickets voor het Leonardo Da Vinci Museum in Milaan vooraf online om de onvermijdelijke wachtrijen voor te zijn.

 1. Pinacoteca Ambrosiana

Ben je geïnteresseerd in Leonardo Da Vinci, dan zal het Pinacoteca Ambrosiana je ook aanspreken. Het Pinacoteca Ambrosiana is een kleiner kunstmuseum, maar het is wat ons betreft absoluut de moeite waard. Het bevindt zich vlakbij de Duomo. In tegenstelling tot de vorige kunstmusea uit deze lijst, kan je hier niet alleen schilderijen bewonderen. Het pronkstuk van de collectie is de Codex Atlanticus, 12 manuscripten vol tekeningen en geschriften van niemand minder dan Leonardo da Vinci.

Je kan er zijn originele schetsen zien van onder andere vliegtuigen avant-la-lettre. Ook liefhebbers van de schilderkunst zullen dit museum willen aanstippen. Er hangen werken van klinkende namen als Caravaggio, Titiaan en Rafael.

TICKETS: Boek je tickets voor de Pinacoteca Ambrosiana vooraf online.

 1. Villa Necchi Campiglio

De Villa Necchio Campiglio is een van de best bewaarde geheimen van Milaan en een absolute must voor liefhebbers van architectuur, design en interieur. Amateur-binnenhuisarchitecten kunnen hun hart hier ophalen.

Deze bijzondere villa werd ontworpen, gebouwd en ingericht in de jaren ’30. Vandaag is het een tijdscapsule uit die periode. Alle meubels staan er nog precies zoals toen. Je wandelt er ook tussen standbeelden en er hangen bijzondere schilderijen aan de muur. De grote bibliotheek is misschien wel het mooiste deeltje van de villa. Langs buiten valt vooral het grote raam op, een stilistische keuze die zijn tijd ver vooruit was.

Klik hier om je tickets te reserveren

 1. Museo Poldi Pezzoli

Wie graag kunstmusea bezoekt, boekt alvast beter enkele nachtjes in Milaan bij. Het Museo Poldi Pezzoli is namelijk nog zo’n schatkist vol meesterwerken. Het museum stelt de privécollectie van Polid Pezzoli tentoon. Die rijke Italiaan liet zijn hele kunstcollectie na aan de kunstacademie van Milaan.

Ook hier hangen vooral werken van Italiaanse grootmeesters waaronder Botticelli, Bellini, Michelangelo, Lippi en Tiepolo. Maar Pezzoli was een fervent verzamelaar die ook oog had voor Vlaamse en Nederlandse kunst. Verder kan je nog standbeelden en ook indrukwekkende juwelen, glaswerk, keramiek, waardevolle meubels en zelfs uurwerken bewonderen.

 1. ADI Design Museum

Liefhebbers van design mogen het ADI Design Museum in Milaan absoluut niet overslaan. Hier worden alle winnaars van het Compasso d’Oro (Gouden Kompas) verzameld, een prestigieuze Italiaanse designwedstrijd die al sinds 1954 wordt georganiseerd.

Het museum is bijzonder groot. Vroeger deed de ruimte dienst als een tramdepot en daarna als elektriciteitscentrale. Vandaag prijkt er design, groot en klein. Tot de winnaars behoort onder andere innovatief kinderspeelgoed uit de jaren stilletjes, maar ook elektrische stofzuigers, bijzondere lampen, meubelstukken en de Fiat 500. Enkele uitvindingen zal je zonder twijfel herkennen.

TIP: Wil je graag zoveel mogelijk zien tijdens je stedentrip Milaan? Met de Milaan stadspas krijg je toegang tot de bekendste bezienswaardigheden, en kan je gebruik maken van het openbaar vervoer (inclusief de historische gele tram). Boek je Milaan Pass hier online.
 1. Het Alfa Romeo Museum

Is kunst niet voor jou, maar zijn auto’s dat wel? Dan hebben we een tip voor jou: het Alfa Romeo-museum. Dit Museo Storico Alfa Romeo ligt in Arese, een stadje naast Milaan. Je kan er natuurlijk verschillende automodellen bewonderen, zowel recente auto’s als ontwerpen uit lang vervlogen tijden.

Het museum werd ondergebracht in een oude fabriek waar de auto’s gemaakt werden. Ook andere vervoersmiddelen komen aan bod, zoals bussen en zelfs trams. Ook daar heeft Alfa Romeo namelijk een invloed op gehad. En natuurlijk mogen ook de raceauto’s niet ontbreken.

 1. Gallerie d'Italia

Gallerie d'Italia is een netwerk van 4 musea, eigendom van de bank Intesa Sanpaolo. De grootste vestiging bevindt zich hier in Milaan, op het Piazza Scala, de andere twee in Turijn, Napels en Vicenza.

Het museum is gevestigd in een oud bankgebouw. De plafonds zijn hoog en het hele gebouw straalt zowel langs binnen als langs buiten een statig karakter uit. Aan de muren hangt kunst, voornamelijk uit de 19e en 20e eeuw. Het museum gaat zowel om de kunst, maar evenzeer om het bankgebouw zelf.

De tentoonstellingsruimtes lijken daarom soms wat leeg, maar dat is de bedoeling. Er is een balans tussen de architectuur en de kunstwerken, wat zorgt voor een harmonieus geheel. De marmeren vloeren, de zuilen en de gedecoreerde plafonds complementeren de kunstwerken uitstekend.

 1. Museo Armani/Silos

Milaan is natuurlijk dé modestad bij uitstek. De kans is groot dat je hier, willen of niet, door winkelstraten zal passeren. Je zal ook ongetwijfeld vestigingen van het Italiaanse modemerk Armani tegenkomen. Ben je een modeliefhebber? Dan mag het Museum Armani/Silos niet aan je lijstje ontbreken. Dit museum is gevestigd in een graansilo en herbergt vandaag vier verdiepingen vol mode en accessoires. Er hangen een 1000-tal ontwerpen.

 1. Natuurhistorisch museum van Milaan

Het Museo Civico di Storia Naturale di Milano is een van de oudste musea van de stad en een van de grootste van Italië. Het museum werd gesticht door de Milanese verzamelaar Giuseppe de Cristoforis in 1838. Zijn collectie groeide snel en in 1863 verhuisde het museum naar zijn huidige locatie: het imposante paleis Palazzo Dugnani.

In het museum worden verschillende collecties tentoongesteld. Je leert hier over mineralen, paleontologie, dieren en ook het menselijk lichaam. Er zijn veel diorama’s, dat zijn boxen waarin heel natuurgetrouw een bepaald natuurtafereel wordt weergegeven. Je ziet een opgezet dier met daarrond planten en een passend decor. Hét hoogtepunt zijn de dino’s.

 1. Padiglione d’Arte Contemporane

Het Padiglione d’Arte Contemporane, kortweg het PAC, is opnieuw een museum voor moderne kunst. Er worden hedendaagse kunstwerken tentoongesteld die je zonder twijfel zullen doen nadenken. Het oorspronkelijke museum werd gebouwd in 1950, maar brandde af in 1993. Het bouwwerk werd echter helemaal herbouwd naar de originele plannen.

Mis niets tijdens je stedentrip Milaan met onze reisgids Milaan inclusief stadswandeling!
 1. De kerk Santa Maria delle Grazie

De Santa Maria delle Grazie is geen museum, maar mag niet op dit lijstje ontbreken. Hier kom je namelijk naartoe voor een van de bekendste kunstwerken aller tijden: het Laatste Avondmaal van Leonardo Da Vinci. Het is een absolute must wanneer je naar Milaan komt (en ook de kerk zelf en het aanpalende klooster zijn een bezoekje waard).

TICKETS: De tickets voor dit meesterwerk van Da Vinci zijn altijd snel uitverkocht. Koop daarom zeker vooraf je ticket voor het Laatste Avondmaal vooraf online. Zo ben je zeker van je plekje.

 1. Waar overnachten in Milaan?

Ben je nog op zoek naar een aangename verblijfplaats? Wij hebben alvast onze favoriete verblijven voor je opgelijst. Of bekijk meteen het volledige aanbod hotels, B&B's appartementen in Milaan.

 • Liever wat minder uitgeven tijdens je verblijf in Milaan? Het Babila Hostel bevindt zich in de wijk ‘Porta Monforte’ en ligt in het centrum van de stad. Het hostel is gevestigd in een gerenoveerd historisch gebouw, waar gasten kunnen overnachten in een slaapzaal of privékamer. Meer info en boeken.
 • Maison Borella ligt op anderhalve kilometer van het centrum van Milaan in een hippe buurt vol bars en restaurants. Het viersterrenhotel is prachtig afgewerkt en heeft een gezellig binnenplein met terras. Sommige kamers hebben een balkon met uitzicht op het water. Meer info en boeken.
 • Hotel Magville is een 4*hotel in de ‘Zona Risorgimento’ in het centrum van Milaan. Deze accommodatie heeft een bar, een lounge en een gezellige tuin voor alle gasten. De tramhalte ‘P.za Tricolore’ ligt op 5 minuten wandelen en is je verbinding met de rest van de stad. Meer info en boeken.
 1. Download ook je gratis stadswandeling Milaan

Ontdek de stad met onze gratis stadswandeling Milaan en ga op pad! Ideaal om Milaan volledig te verkennen op eigen tempo. Download onze gratis reisgids Milaan, dé ideale start voor je bezoek aan Milaan.

Milaan

Gratis reisgids Milaan downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?