De wijk I Navigli in Milaan bezoeken? Info, tips en leukste adresjes

De wijk I Navigli in Milaan bezoeken? Info, tips en leukste adresjes

21 februari 2024 in Milaan0 reacties

Praktische info voor je bezoek aan de I Navigli wijk in Milaan + verblijftips

De wijk Navigli is een van de best bewaarde geheimen van Milaan. Net buiten het historische stadscentrum vind je hier gezellige bars en kunstgalerijen langs eeuwenoude kanalen. Hier plof je neer voor een Italiaanse aperitivo, duik je in de geschiedenis van Milaan en dwaal je rond op een rommelmarkt.

Wil je veel zien tijdens je citytrip in Milaan? Koop je Milaan Pass online voor € 89 en geniet van gratis toegang bij tal van musea + hop on/hop off bus + rondleidingen en kortingen bij veel restaurants en ontvang kortingsbons.

Inhoud artikel

  1. De geschiedenis van de Navigli wijk in Milaan

Navigli betekent letterlijk ‘kanalen’ en dat zegt meteen waar het in deze wijk om draait: water. Ooit was dit een bloeiende haven en het economische hart van Milaan. Via verschillende kanalen stond de stad Milaan in verbinding met rivieren, meren en de zee.

Het eerste kanaal dat hier aangelegd werd, was Ticinello

De werken starten al in 1179. Daarna volgden verschillende andere kanalen die elk naar een andere rivier of een ander meer leidden. Ze kwamen allemaal aan in de Darsena, een groot bassin dat vandaag nog steeds bestaat. De kanalen werden gebruikt om goederen aan- en af te leveren in Milaan, maar ook om mensen te vervoeren. De haven van Milaan groeide zo uit tot een van de belangrijkste in Italië.

Toen auto’s en vrachtwagens in gebruik raakten, werden de kanalen overbodig

De tijden veranderden echter en de kanalen werden steeds minder gebruikt. De haven van Milaan was niet langer een efficiënte manier om goederen te vervoeren. Veel kanalen werden gedempt en in 1979 verliet de laatste boot de haven van Milaan.

Twee kanalen in het havengebied bleven gespaard: het Naviglio Grande en het Naviglio Pavese. De arbeiderswijk die zich tussen de kanalen bevond, is vandaag een hippe buurt vol kunstgalerijen en leuke adresjes. Het is ook een van de belangrijkste uitgaansgebieden van Milaan.

TIP: Wil je graag zoveel mogelijk zien tijdens je stedentrip Milaan? Met de Milaan stadspas krijg je toegang tot de bekendste bezienswaardigheden, en kan je gebruik maken van het openbaar vervoer (inclusief de historische gele tram). Boek je Milaan Pass hier online.
  1. Het Naviglio Grande

Het Naviglio Grande is het grootste kanaal dat overgebleven is. Ooit werden hier boten voortgetrokken door ossen, vandaag loop je hier in een romantisch decor waar je even vergeet dat je in Milaan bent. Het is een voetgangersgebied dat barst van de bars en restaurantjes.

TIP: maak een boottocht over de kanalen van Milaan. Online kan je tickets kopen voor een ontspannende boottocht over de Navigli-kanalen. Je vaart over het Naviglio Grande, het Naviglio Paves en door de Darsena. Je krijgt ook uitleg over wat je ziet (in het Italiaans).

  1. Mercatino dell’Usato di Porta Genova

Elke laatste zondag van de maand kan je rondom de Porta Genova, aan de Darsena, een grote antiek- en rommelmarkt bezoeken. Op deze mercatino dell’usato kan je niet alleen Italiaanse vintagemeubels, platen, kledij en decoratiestukken kopen, maar ook schilderijen en beeldhouwwerken van lokale kunstenaars die er hun werken tentoonstellen.

  1. Vicolo dei Lavandai

Het bekendste straatje in Navigli is de Vicolo dei Lavandai, aan het kanaal Naviglio Grande. Hier deden de Milanese vrouwen in de 15e eeuw hun was. De straat wordt geflankeerd door kleine woningen waar vroeger altijd was hing te drogen. Vandaag hebben kunstzinnige Italianen hun intrek genomen in de oude arbeidershuisjes.

  1. Picknicken in I Navigli

In het midden van de wijk Navigli ligt een groot park. Je ziet er Milanezen hun hond uitlaten, sportievelingen gaan er joggen, maar er komen ook veel Italianen van de zon genieten. Neem een deken mee en koop enkele heerlijke Italiaanse lekkernijen voor een gezellige picknick in het groen.

  1. Een aperitivo in I Navigli: aperitieven zoals de Milanezen

Kom je naar Navigli? Dan doe je dat best in de late namiddag. Geen betere plek voor een gezellig terrasje in Milaan op een warme zomeravond. Zowel langs het Naviglio Grande als het Naviglio Pavese heb je meer dan mogelijkheden genoeg.

De bars serveren hier heerlijke aperitivo’s die je kan combineren met lekkere Italiaanse hapjes. Welk drankje je het beste kiest? Negroni, Aperol Spritz of een glaasje prosecco natuurlijk! De hapjes komen in alle maten en vormen. Er is de typische kaas- en charcuterieplank, maar er worden ook miniversies van andere Italiaanse klassiekers geserveerd.

TIP: Een van de leukste tours in Milaan is deze foodtour door Navigli. Je proeft een verscheidenheid aan aperitivo’s en Italiaanse hapjes op vijf verschillende locaties in Navigli. Een echte aanrader! Boek je tour hier.

Je kan eigenlijk geen foute bar uitkiezen. Ze serveren nagenoeg allemaal dezelfde drankjes en hapjes en je hebt overal een even mooi uitzicht op het kanaal. Toch zijn er enkele adresjes die zich gespecialiseerd hebben.

  • Vinoir bijvoorbeeld, aan het Naviglio Grande, heeft zich gespecialiseerd in wijnen.
  • In I Segreti di Pulcinella, even verderop, kan je de beste pizza van Navigli uitproberen.
  • Voor een heerlijke koffie kan je terecht in Brambilla’s Caffè, in het midden van Navigli. Je kan er ook ontbijten en brunchen.
  • Dé ontbijtplek bij uitstek is echter Inzuppo, aan het Naviglio Pavese. Hier proef je tientallen soorten cornflakes en versgebakken taarten.
  1. Bezoek de wijk Navigli met een gids

Wie meer te weten wil komen over de geschiedenis van Navigli in Milaan, kan best een stadswandeling door Navigli en Gorla maken. Met een enthousiaste gids ontdek je de mooiste plekjes in beide wijken. Onder andere de kanalen van Navigli en de villa Finzi staan op het programma. Tickets voor de tour door de wijken Navigli en Gorla boek je hier makkelijk online.

  1. Festiviteiten in april en juni

Kom je in april of juni? Dan moet je absoluut afzakken naar de wijk Navigli in Milaan. In april worden de kades van het kanaal Naviglio Grande omgetoverd tot een grote bloemenmarkt. Vanuit de hele regio zakken bloemenkwekers naar hier af om hun bloemen, kruiden en zaadjes te verkopen.

Op 2 juni is er nog groter feest. Dan vieren de Milanezen La Festa della Republicca en dat doen ze extra uitbundig langs de kanalen van Navigli. Zowel het Naviglio Grande als het Naviglio Pavese worden een grote openluchtmarkt waar je vanalles en nog wat kan kopen. Overal zie je Italiaanse vlaggen hangen en je kan er natuurlijk ook lokale Italiaanse delicatessen proeven.

VERBLIJFTIP: Op zoek naar een overnachting in deze wijk? Art Hotel Navigli beschikt over een collectie moderne kunstsculpturen en schilderijen. Meer info en boeken.

  1. Waar bevindt zich de wijk Navigli in Milaan?

  • De wijk Navigli ligt iets buiten het historische centrum van Milaan. Navigli strekt zich uit tussen de Darsena, het Naviglio Grande, het Naviglio Pavese en de ring van Milaan.
  • Je bereikt de wijk het beste met de metro. Neem lijn 2 en stap af aan de halte P.TA Genova FS. Steek de Puente Via Valenza - Naviglio Grande over even verderop en je bent in Navigli.
  • Opgelet, de metro’s rijden tot iets na middernacht. Zorg er dus voor dat je op tijd terug bent bij de metrohalte wanneer je hier komt eten en drinken. Daarna kan je gebruik maken van de nachtbussen.

Ligging van de wijk Navigli in Milaan op de kaart

  1. Waar overnachten in Milaan?

Ben je nog op zoek naar een aangename verblijfplaats? Wij hebben alvast onze favoriete verblijven voor je opgelijst. Of bekijk meteen het volledige aanbod hotels, B&B's appartementen in Milaan.

  • Liever wat minder uitgeven tijdens je verblijf in Milaan? Het Babila Hostel bevindt zich in de wijk ‘Porta Monforte’ en ligt in het centrum van de stad. Het hostel is gevestigd in een gerenoveerd historisch gebouw, waar gasten kunnen overnachten in een slaapzaal of privékamer. Meer info en boeken.
  • Maison Borella ligt op anderhalve kilometer van het centrum van Milaan in een hippe buurt vol bars en restaurants. Het viersterrenhotel is prachtig afgewerkt en heeft een gezellig binnenplein met terras. Sommige kamers hebben een balkon met uitzicht op het water. Meer info en boeken.
  • Hotel Magville is een 4*hotel in de ‘Zona Risorgimento’ in het centrum van Milaan. Deze accommodatie heeft een bar, een lounge en een gezellige tuin voor alle gasten. De tramhalte ‘P.za Tricolore’ ligt op 5 minuten wandelen en is je verbinding met de rest van de stad. Meer info en boeken.
  1. Download ook je gratis stadswandeling Milaan

Ontdek de stad met onze gratis stadswandeling Milaan en ga op pad! Ideaal om Milaan volledig te verkennen op eigen tempo. Download onze gratis reisgids Milaan, dé ideale start voor je bezoek aan Milaan.

Milaan

Gratis reisgids Milaan downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?