De bottenkapel San Bernardino alle Ossa in Milaan bezoeken? Info en tips

De bottenkapel San Bernardino alle Ossa in Milaan bezoeken? Info en tips

21 februari 2024 in Milaan0 reacties

Praktische info voor je bezoek aan bottenkapel San Bernardino alle Ossa in Milaan + tips

Griezelen in Milaan doe je in de bottenkapel San Bernardino alle Ossa. Deze kapel werd in de middeleeuwen opgetrokken naast een ossuarium dat bij een ziekenhuis hoorde. De kapel werd bekleed met botten van patiënten die het niet haalden. Op het plafond zie je een indrukwekkend 17e-eeuws fresco dat een bijzonder contrast vormt met de botten en schedels. Een bijzonder plekje in Milaan!

Ontdek hier alles over je bezoek aan de bottenkapel San Bernardino alle Ossa.

Wil je veel zien tijdens je citytrip in Milaan? Koop je Milaan Pass online voor € 89 en geniet van gratis toegang bij tal van musea + hop on/hop off bus + rondleidingen en kortingen bij veel restaurants en ontvang kortingsbons.

Inhoud artikel

 1. Geschiedenis van de kerk San Bernardino alle Ossa

Vlakbij de kerk van Santo Stefano Maggiore werd in 1127 een ziekenhuis opgetrokken waar melaatsen behandeld werden. Vlak ernaast bevond zich een kerkhof waar zieken die het niet haalden begraven konden worden. Er stierven echter zoveel mensen dat in 1210 een ossuarium gebouwd werd waarin de beenderen van overledenen konden worden bijgezet. De kapel van San Bernardino van Ossa werd in 1269 vlak naast het ossuarium neergepoot.

De kapel zelf werd helemaal aangekleed met botten van mensen

Men zei indertijd dat de botten afkomstig waren van christelijke martelaren die in de Romeinse tijd vermoord werden door ketters. Dat is echter niet het geval. Het merendeel van de botten is afkomstig van patiënten uit het nabijgelegen ziekenhuis. Ook gevangenen werden hier begraven.

In de 18e eeuw richtte een brand een ravage aan. De kerk moest daarop herbouwd worden en de intussen bekende bottenkapel werd uitgebreid. Er werden nog meer skeletten aan de muren gehangen. Het resultaat is een indrukwekkend en luguber aanzicht.

Nog een weetje: er bevindt zich een exacte kopie van de bottenkapel San Bernardino alle Ossa in Evora, vlakbij Lissabon. Koning Jan V van Portugal bracht in 1738 een bezoek aan Milaan en was zo onder de indruk van de kapel dat hij een eigen variant in Portugal wilde.

TIP: Wil je graag zoveel mogelijk zien tijdens je stedentrip Milaan? Met de Milaan stadspas krijg je toegang tot de bekendste bezienswaardigheden, en kan je gebruik maken van het openbaar vervoer (inclusief de historische gele tram). Boek je Milaan Pass hier online.
 1. De kerk San Bernardino alle Ossa in Milaan bezoeken

De bottenkapel van San Bernardino alle Ossa maakt indruk. Er hangen honderden botten en schedels aan de muren. Het geheel is erg bijzonder en doet luguber aan. Honderden mensen hebben hier hun laatste rustplaats gevonden.

De botten aan de muren contrasteren sterk met het fresco op het plafond. Dat meesterwerk werd geschilderd door Sebastiano Ricci, een barokschilder uit Venetië. Hij schilderde dit fresco in 1695. Je ziet aartsengelen en heiligen afgebeeld die boven de botten in de hemel lijken te zweven. Het is alsof je vanuit de hel opkijkt naar de hemel.

Er gaat nog een legende de ronde die zegt dat het spookt in de bottenkapel van San Bernardino alle Ossa op 2 november. Een klein meisje dat ‘begraven’ zou liggen in de kapel, komt dan jaarlijks terug tot leven en voert samen met de andere skeletten een dans uit.

 1. Hoe koop ik tickets voor de kerk San Bernardino alle Ossa?

 • Je hoeft vooraf geen tickets te kopen voor de bottenkapel San Bernardino alle Ossa. Je kan gratis naar binnen.
 • Ben je geïnteresseerd in de duistere geschiedenis van Milaan? Dan valt er nog meer te ontdekken dan de bottenkapel San Bernardino alle Ossa.
 • Je kan met een gids een griezelige, kunsthistorische wandeltocht maken. Je bezoekt spookachtige locaties en krijgt bijzondere legendes en mysteries te horen. En natuurlijk maak je een stop in de kapel van San Bernardino alle Ossa.
 • Boek je tickets voor een griezelige wandeltocht door Milaan hier.
 1. Waar bevindt zich de kapel San Bernardino alle Ossa?

 • De bottenkapel San Bernardino alle Ossa bevindt zich op het Piazza Santa Stefano, in het centrum van de stad en niet ver van de Dom van Milaan.
 • Kom je met de metro? Dan is halte Duomo (lijnen 1 en 3) de beste optie.
Met onze stadswandeling door Milaan kom je onder meer langs de San Bernardino alle Ossa en andere topbezienswaardigheden.

Ligging van San Bernardino alle Ossa kapel in Milaan op de kaart?

 1. Wat zijn de openingsuren van San Bernardino alle Ossa?

 • De bottenkapel San Bernardino alle Ossa in Milaan is elke dag open van 8u tot 18u.
 • Op zaterdag openen de deuren pas om 9u30.
 • Op zondag kan je er binnen van 9u30 tot 12u.
 1. Waar overnachten in Milaan?

Ben je nog op zoek naar een aangename verblijfplaats? Wij hebben alvast onze favoriete verblijven voor je opgelijst. Of bekijk meteen het volledige aanbod hotels, B&B's appartementen in Milaan.

 • Liever wat minder uitgeven tijdens je verblijf in Milaan? Het Babila Hostel bevindt zich in de wijk ‘Porta Monforte’ en ligt in het centrum van de stad. Het hostel is gevestigd in een gerenoveerd historisch gebouw, waar gasten kunnen overnachten in een slaapzaal of privékamer. Meer info en boeken.
 • Maison Borella ligt op anderhalve kilometer van het centrum van Milaan in een hippe buurt vol bars en restaurants. Het viersterrenhotel is prachtig afgewerkt en heeft een gezellig binnenplein met terras. Sommige kamers hebben een balkon met uitzicht op het water. Meer info en boeken.
 • Hotel Magville is een 4*hotel in de ‘Zona Risorgimento’ in het centrum van Milaan. Deze accommodatie heeft een bar, een lounge en een gezellige tuin voor alle gasten. De tramhalte ‘P.za Tricolore’ ligt op 5 minuten wandelen en is je verbinding met de rest van de stad. Meer info en boeken.
 1. Download ook je gratis stadswandeling Milaan

Ontdek de stad met onze gratis stadswandeling Milaan en ga op pad! Ideaal om Milaan volledig te verkennen op eigen tempo. Download onze gratis reisgids Milaan, dé ideale start voor je bezoek aan Milaan.

Milaan

Gratis reisgids Milaan downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?