Maak een rondrit met de historische gele tram 1 in Milaan: langs de mooiste bezienswaardigheden

Maak een rondrit met de historische gele tram 1 in Milaan: langs de mooiste bezienswaardigheden

21 februari 2024 in Milaan0 reacties

Maak een onvergetelijke rit door Milaan op de iconische gele tram 1

Wanneer je in Milaan bent, zal je ze vast en zeker zien passeren: de authentieke gele trammetjes. Ze dateren uit de jaren ’20 van de vorige eeuw en zien er nog precies zo uit als toen. De trams maken deel uit van het openbaarvervoersnetwerk van de stad en worden ook nog door echte Milanezen gebruikt (al zal je vooral toeristen zien opstappen). De historische tram doorkruist de hele stad.

Ontdek hier alle info over de historische gele tram in Milaan.

Wil je veel zien tijdens je citytrip in Milaan? Koop je Milaan Pass online voor € 89 en geniet van gratis toegang bij tal van musea + hop on/hop off bus + rondleidingen en kortingen bij veel restaurants en ontvang kortingsbons.

Inhoud artikel

 1. De geschiedenis van de historische gele tram 1 in Milaan

De historische gele trammetjes die rondrijden in Milaan dragen een lange geschiedenis met zich mee. De eerste versies van openbaar vervoer in Milaan waren koetsen met paarden. De eerste trams werden geïntroduceerd in 1881, ter gelegenheid van de Esposizione Nazionale die toen in Milaan plaatsvond. In 1917 nam het stadsbestuur van Milaan de rol van openbaar vervoer op zich. De ATM werd opgericht (Aziendo Trasporti Milanesi) en in 1927 werd een nieuw model van tram ingevoerd: de ventotto’s die vandaag nog steeds rondrijden.

De trams worden nog steeds bestuurd met een handvat en zien er nog precies uit zoals in de jaren ’20 van de vorige eeuw. Je ziet houten banken, verzorgde lampen en er hangen bordjes met ‘Vietato sputare’ (verboden te spuwen), wat verwijst naar de populaire rookpijpen uit die tijd. Er zijn ook gereserveerde zitbanken voor oorlogsveteranen. De Eerste Wereldoorlog was toen namelijk nog niet zo lang voorbij.

Op de ventotto’s zie je steeds een nummer staan. Dat is het serienummer van elke tram. Er werden er in totaal 500 gemaakt. De nummers lopen van 1502 tot 2002. Tijdens de Tweede Wereldoorlog gingen veel trams verloren door bombardementen. Ze werden echter allemaal terug gerepareerd en deels herbouwd. Enkel nummer 1624 was zo zwaar beschadigd dat de tram niet meer kon rondrijden.

 1. Een ritje maken op de oude gele tram 1 in Milaan

Je moet tijdens je bezoek aan Milaan absoluut een ritje maken op de oude gele tram 1. Dat is niet alleen leuk, maar ook gewoon nuttig. De tram vervoert nog steeds passagiers en legt een grote afstand af.

Je hebt een gewoon ticketje voor het openbaar vervoer nodig om de tram te kunnen gebruiken. Daarna kan je opstappen en je terug in de jaren ’20 wanen. Je ziet de mooiste bezienswaardigheden van Milaan voorbijglijden, wordt af en toe behoorlijk dooreen geschud en je hoort de tram piepen op de sporen. Het is allemaal deel van de ervaring.

TIP: Wil je graag zoveel mogelijk zien tijdens je stedentrip Milaan? Met de Milaan stadspas krijg je toegang tot de bekendste bezienswaardigheden, en kan je gebruik maken van het openbaar vervoer (inclusief de historische gele tram). Boek je Milaan Pass hier online.
 1. Waar rijdt de historische gele tram 1 in Milaan?

De gele trammetjes rijden op tramlijn 1

 • De eerste halte is Piazza Caiazzo, vlakbij het Milano Stazione Centrale.
 • De historische gele tram rijdt vervolgens door het stadscentrum langs de bekendste bezienswaardigheden en nog een heel eind verder naar het noorden.
 • De laatste halte is Ospedale Sacco.
TIP: wandel eerst even het stationsgebouw binnen. Het werd in 1931 gebouwd in art-nouveaustijl, maar je ziet hier duidelijk de fascistische invloed in de architectuur.

We raden je aan om op te stappen bij de eerste halte. Zo ben je alvast zeker van een plekje en je kan zo een ritje maken naar de bekende bezienswaardigheden. Je passeert onder andere het Piazza della Repubblica, de Scala van Milaan en de Galleria Vittorio Emanuele II.

Onze tip is om uit te stappen bij de laatste halte die tot het centrum behoort: Parco Sempione. Je stapt uit vlakbij de Arco della Pace, de triomfboog ter ere van Napoleon die in het park staat. Daarna rijdt de tram namelijk verder door woonwijken en is er weinig interessants te zien.

 1. Hoe koop je een ticket voor de gele tram van Milaan?

 • Je hoeft geen speciaal ticket te kopen om een ritje op de oude tram te maken.
 • Koop een gewoon ticketje voor het openbaar vervoer, dat je in de metrostations of bij de tabakswinkels kan verkrijgen.
 • Kies bijvoorbeeld voor een ticket van 24 of 48 uur waarmee je later ook nog de metro’s kan gebruiken (erg handig in Milaan, want soms zijn de afstanden tussen bezienswaardigheden groot).
LEESTIP: Bekijk ook ons blogartikel met de tips & tickets voor het openbaar vervoer in Milaan.

TOUR: Of boek een tramtour in Milaan op voorhand online en ervaar de topbezienswaardigheden Milaan tijdens een tour van 2,5 uur.

 1. Nog een tip: dineren in een historische gele tram

De vervoersmaatschappij van Milaan ATM heeft het ingenieuze idee gehad om twee oude trams in te richten als restaurants. Echt waar! De trams heten Atmosfera en zien er zwart uit langs buiten. Ze vertrekken om 20u en 20u30.

Je krijgt een driegangenmenu voorgeschoteld met Italiaanse specialiteiten en dranken zijn inbegrepen in de prijs. Je rijdt ongeveer 2,5 uur rond door Milaan. Een aanrader voor wie wil dineren in stijl! Tickets boek je via de officiële website van Atmosfera.

 1. Waar overnachten in Milaan?

Ben je nog op zoek naar een aangename verblijfplaats? Wij hebben alvast onze favoriete verblijven voor je opgelijst. Of bekijk meteen het volledige aanbod hotels, B&B's appartementen in Milaan.

 • Liever wat minder uitgeven tijdens je verblijf in Milaan? Het Babila Hostel bevindt zich in de wijk ‘Porta Monforte’ en ligt in het centrum van de stad. Het hostel is gevestigd in een gerenoveerd historisch gebouw, waar gasten kunnen overnachten in een slaapzaal of privékamer. Meer info en boeken.
 • Maison Borella ligt op anderhalve kilometer van het centrum van Milaan in een hippe buurt vol bars en restaurants. Het viersterrenhotel is prachtig afgewerkt en heeft een gezellig binnenplein met terras. Sommige kamers hebben een balkon met uitzicht op het water. Meer info en boeken.
 • Hotel Magville is een 4*hotel in de ‘Zona Risorgimento’ in het centrum van Milaan. Deze accommodatie heeft een bar, een lounge en een gezellige tuin voor alle gasten. De tramhalte ‘P.za Tricolore’ ligt op 5 minuten wandelen en is je verbinding met de rest van de stad. Meer info en boeken.
 1. Download ook je gratis stadswandeling Milaan

Ontdek de stad met onze gratis stadswandeling Milaan en ga op pad! Ideaal om Milaan volledig te verkennen op eigen tempo. Download onze gratis reisgids Milaan, dé ideale start voor je bezoek aan Milaan.

Milaan

Gratis reisgids Milaan downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?