Citytrip 48 uur in Rotterdam: Welke bezienswaardigheden zeker zien & doen?

Volledige reisgids kopen voor € 10

Citytrip 48 uur in Rotterdam: Welke bezienswaardigheden zeker zien & doen?

15 januari 2024 in Rotterdam63 reacties

Wat te zien en doen tijdens je stedentrip Rotterdam? Overzicht met de leukste bezienswaardigheden & activiteiten

Rotterdam is een grote stad (het is qua oppervlak de grootste stad van Nederland), en er is dan ook aardig wat te doen. De stad - ook wel eens het New York van Europa genoemd - heeft dan ook een groot aantal bijzondere monumentale gebouwen.

We maakten een lijstje van de must-see bezienswaardigheden en activiteiten in Rotterdam die je zeker niet mag missen tijdens een citytrip in Rotterdam!

Praktische info & tickets voor je bezoek aan Rotterdam

Duur1 - 5 dagen ()
BereikbaarheidMet de trein naar Rotterdam, je komt aan in het centrum van de stad, boek je treintickets hier online
VerblijvenAan te raden verblijven in Rotterdam zijn:
PakketreizenWil je ook op stedentrip naar Rotterdam? Deze reis kan je boeken bij ANWB (va. € 205)
Tours en activiteiten

Inhoud artikel

 1. Erasmusbrug

Vanuit het centrum kan je via de Erasmusbrug naar Rotterdam-Zuid lopen, maar zelfs wanneer je hier niets te zoeken hebt, is de Erasmusbrug alleen al een bezoek waard. De Erasmusbrug is nu eenmaal één van de iconen van Rotterdam. De brug staat ook wel bekend als 'de Zwaan' vanwege zijn vorm, en voor veel Rotterdams is de brug de trots van de stad. Je hoeft er niet per se overheen te lopen, want vanop een afstandje is de brug misschien zelfs nog mooier.

 1. Euromast

Voor een uitzicht over de stad is een bezoek aan de Euromast eigenlijk zo goed als verplicht. De toren is maar liefst 185 meter hoog en je hebt er op alle verdiepingen een 360 graden uitzicht over Rotterdam en omgeving.

Je kan er op ruim 100 meter hoogte stoppen en in het restaurant en er je ogen uitkijken onder het genot van wat lekkers, maar je kan er ook voor kiezen om tot de top te gaan want hier is het uitzicht natuurlijk het spectaculairste. Dit kan door middel van de glazen Euroscoop lift, waarin je constant zicht hebt op de stad. Vanaf de top van de Euromast kan je bij goed weer heel ver kijken, dus kijk eens of je Antwerpen in de verte weet te vinden.

Wil je graag de Euromast beklimmen? Koop je ticket alvast online € 12,5, zo ben je zeker dat je naar boven kanen hoef je niet aan te schuiven in de wachtrij.

 1. Markthal

De Markthal is een zeer recent geopend icoon waar je alleen al heen zou moeten voor de gigantische schildering op het plafond. Natuurlijk kom je hier voornamelijk voor de winkels, kraampjes en restaurants waar je allerlei verschillende voedselproducten kan proeven en kopen. Er zijn niet alleen groenten, fruit, vlees en vis te verkrijgen, maar ook snoep, ijs, kruiden, specerijen, en wereldse lekkernijen. Trakteer jezelf zeker eens op een hapje, want je krijgt bij binnenkomst ongetwijfeld honger door de heerlijke geuren die je tegemoet komen.

Eenmaal binnen word je niet alleen overweldigd door het lekkere eten maar ook door de kleurenpracht van de wandbekleding. De Markthal wordt niet voor niets de Sixtijnse Kapel van Rotterdam genoemd. Op de muur zie je prachtige taferelen met bloemen, insecten, fruit, vissen, enz.. En het enorme kunstwerk 'De Hoorn des Overvloeds' van Arno Coenen en Iris Roskam. In totaal versieren maar liefst 4000 blokken de hal!

 1. Kubuswoningen

Nog een ander icoon van Rotterdam zijn de kubuswoningen. De woningen springen meteen in het oog door zowel hun vierkante vorm als fel gele kleur. De woningen zijn door architect Piet Blom ontworpen als onderdeel van de opbouw van Rotterdam na de oorlog.

Het is mogelijk om met een rondleiding de woningen van binnen te bekijken, of duik de speciaal hiervoor ingerichte Kijk-Kubus in. Voor maar €3 kan je elke dag tussen 10u en 18u de kijkwoning bezoeken. Het huis is grotendeels bemeubeld, zodat je een idee krijgt hoe de mensen er in kunnen leven! Hier kan je dan ook leuke foto's maken!

 1. Centraal Station

Zelfs wanneer je niet met de trein in de stad aankomt, loont een bezoek aan het stationsgebouw toch nog de moeite. Rotterdam Centraal is behoorlijk imposant en er zijn aardig wat winkeltjes en cafeetjes te vinden. Daarbij heeft het station een bijzondere vorm vanwege het schuine dak dat als een pijl richting het centrum wijst. Deze moderne bouwstijl past perfect in het trendy hart van Rotterdam, waardoor het station nu al zeer geliefd is bij de inwoners van de stad.

Stationshuiskamer

Een plek waar iedereen gezellig kan vertoeven, even uitrusten of kan werken in een aangename omgeving. ‘Doe alsof je thuis bent’, dat is wat hier telt! De stationshuiskamer van Rotterdam is zelfs zo’n groot succes dat het concept intussen ook naar andere Nederlandse stations is overgebracht.

 1. Depot- en Museum Boijmans Van Beuningen

Het nieuw museumgebouw Depot Boijmans Van Beuningen ligt een naast het Museum Boijmans Van Beuningen. Het is een unieke museumruimte die in 2021 werd geopend en ontworpen is om de uitgebreide collectie kunstwerken van het museum op te slaan en te tonen.

Het Depot heeft een zeer kenmerkend en bijzonder ontwerp, met een gespiegelde gevel die het omringende landschap en stadsbeeld weerspiegelt. Het gebouw bestaat uit zes verdiepingen, de hoogste verdieping van het gebouw heeft een daktuin met uitzicht over Rotterdam. Wil wil kan een rondleiding volgen door het gebouw, inclusief een bezoek aan de opslagruimtes waar duizenden kunstwerken te zien zijn.

 1. De Rotterdam

Tenzij je hier woont of werkt heb je in het gebouw 'De Rotterdam' zelf niet veel te zoeken (op een aantal winkels, een sportcentrum en een bioscoop na). van buitenaf vormt deze reus echter een belangrijk onderdeel van de Rotterdamse skyline.

Het gebouw werd in 1998 al ontworpen maar is pas in 2013 voltooid en geopend. Het gebouw bestaat uit drie torens die de eerste dertig meter verbonden zijn en daarna los van elkaar staan en op een bepaalde hoogte een stukje verspringen. In totaal is het gebouw ongeveer 149 meter hoog en bevat 44 verdiepingen, waarmee dit qua oppervlak één van de grootste gebouwen van Nederland is.

Ga mee op een Hop-on/Hop-off bustour en zie de mooiste plekjes van de stad. Boek je ticket voor de hop-on/hop-off bus hier online.
 1. Sint Laurenskerk

Rotterdam is bijna geheel platgebombardeerd tijdens de Tweede Wereldoorlog. De Sint Laurenskerk is één van de weinige gebouwen die grotendeels overeind bleef. De kerk stamt uit de middeleeuwen en moest na de oorlog wel gerestaureerd worden. Bijgevolg staat deze kerk er nog steeds en kan deze ook bezocht worden. In de zomermaanden is er de mogelijkheid om de toren te beklimmen.

Onze tip: Rotterdam verkennen op eigen tempo? Download onze gratis stadswandeling Rotterdam en kom langs de mooiste plekjes van de stad.
 1. Pauluskerk

Wanneer je langs deze kerk loopt, zal de architectuur je zeker verbazen. Het voormalige kerkgebouw werd in 2007 gesloopt ten behoeve van de bouw van een appartementencomplex ernaast. Maar in 2013 kreeg het gebouw een nieuw futuristisch ogende architectuur en fungeert sindsdien als multifunctionele accommodatie. Het is een design opvangplaats voor daklozen, verslaafden, mensen met psychiatrische problemen, kortom mensen die wel een beetje hulp kunnen gebruiken. Een mooi initiatief en ongetwijfeld uniek in de wereld!

 1. Het Witte Huis van Rotterdam

Het Witte Huis is een ander gebouw wat de bombardementen overleefd heeft. Dit gebouw stamt uit 1898 en is toentertijd in de Art Nouveau stijl gebouwd. Het gebouw is 43 meer hoog en was de eerste wolkenkrabber van Nederland, al wordt het gebouw door velen ook als de eerste wolkenkrabber van Europa gezien. Op het dak ligt een uitkijkplatform van waar je een mooi uitzicht hebt, maar vergeet ook niet om even goed naar de gevel te kijken.

Hier vind je verschillende prachtige beelden. Tegenwoordig zijn er ook een aantal cafés in het pand te vinden, waardoor je na het fotograferen van het gebouw een kopje koffie kan drinken alvorens verder te gaan.

 1. Het stadhuis van Rotterdam

Ook het stadhuis heeft de oorlog doorstaan en is daarmee één van de weinige historische gebouwen in de stad. Het gebouw staat er sinds 1920 en is sinds 1997 als rijksmonument opgenomen. De buitenkant is met zandsteen bekleed en versierd met medaillons op de gevel. Daarbij staan, er verschillende standbeelden voor het stadhuis. Het gebouw gaat samen met een klokkentoren van 71 meter hoog, waarop een standbeeld van een gouden engel te zien is. Het stadhuis is gelegen aan de drukke Coolsingel waardoor het goed te bereiken is.

 1. Stadsbibliotheek

Breng ook zeker eens een bezoekje aan de de Stadsbibliotheek in het Laurenskwartier, niet zozeer om er een boek uit te lenen, maar wel om op het dakterras een glaasje te nuttigen! Dit post-modernische gebouw zal je aandacht zeker trekken. De bibliotheek doet je namelijk met zijn gele buizen ongetwijfeld denken aan het Centre Pompidou in Parijs. In grote neonlichtreclame staat er ‘Heel je aarde is je vaderland’, een quote van één van de bekendste Rotterdammers: Erasmus.

 1. Luchtsingel

"Mi have een droom", dat is wat er in het groot geschreven staat op een knalgele muur aan het Delftseplein. Dit trekt ongetwijfeld je aandacht en maar goed ook. Loop even door de grote opvallende toegangspoort en laat je via een smalle gang leiden tot de binnenkoer. De gebouwen rondom je bevatten verschillende murals of grafitti, zelfs de vloer bleef niet onbeschreven.

Blijf je de gele beschildering volgen? Dan kom je aan een houten voetgangersbrug van 390 meter die Rotterdam Noord en het centrum met elkaar verbindt: de Luchtsingel. Enkele jaren geleden legden Rotterdammers wat geld samen en bouwden ze deze opvallende gele brug in de hoop wat meer leven te brengen in de buurt. Voor de bouw van de Luchtsingel zijn ongeveer 17.000 planken nodig. Iedereen kan hieraan meebouwen door planken te sponsoren. De plank draagt dan jouw naam, jouw wens of boodschap aan de stad. Bestel jouw plank, element of brugdeel hier en ga het binnenkort zelf bewonderen!

De Dakakker

Bovendien vind je hier het grootste oogstbare dak in de Nederland: de Dakakker. Hier worden groenten, fruit en kruiden verbouwd en er worden honingbijen gehouden. De Dakakker is de grootste dakboerderij van Europa waarbij direct met grond op dak wordt gewerkt. Bijzonder om te zien, meer info op de website.

 1. Nieuwe Delftse Poort

Wanneer je de Luchtsingel uit bent, zal dit bruin-oranje gebouw je ook zeker niet ontgaan! De structuur, die eruitziet als een driedimensionale grafische tekening, is gebaseerd op de neo-classicistische stadspoort van voor de oorlog. Het symboliseert een Rotterdam dat nog volop in ontwikkeling is.

 1. Wijnhaven

De Wijnhaven van Rotterdam: het contrast met de Oude Haven kan bijna niet groter zijn. Het relatief kleine, driehoekige eiland is in zijn opzet een typisch Rotterdamse buurt: niet alleen liggen hier nieuwere (woon)boten aangemeerd, maar zijn ook de gebouwen een stuk speelser en moderner. Zo is The Red Apple een zeer frappant gebouw, maar ook het Maritiem museum en het Witte Huis zijn opmerkelijk.

The Red Apple

The Red Apple is een multifunctioneel gebouw met een opvallend hoge woontoren en wordt langs drie zijden omgeven door water, zo lijkt het wel op een groot boegschip. De rode lijnen op de gevel van het gebouw alluderen dan weer op zijn naam The Red Apple, opnieuw een link naar New York City dat als bijnaam The Big Apple heeft.

 1. Witte de Withstraat

Witte de Withstraat, één van de coolste straten van Rotterdam waar je struikelt over de bars, restaurants… en kunst. De Witte de Withstraat is namelijk de locatie voor de gelijknamige internationale kunstinstelling Witte de With. Dit centrum voor hedendaagse kunsten presenteert heel wat (tijdelijke) tentoonstellingen die zeker een bezoekje waard zijn.

Maar ook voor liefhebbers van lekker eten en gezellig een glaasje wijn drinken, zijn hier aan het juiste adres. Deze hotspot heeft meer dan genoeg sfeervolle cafeetjes en restaurants.

Zet je tanden in dé beste hamburgers van Ter Marsch & Co

Al sinds de opening in 2014 staan de hamburgers van Ter Marsch & Co in de belangstelling, dat is niet te ontkennen. Na het winnen van vele verschillende nationale en internationale titels door de jaren heen behoort Ter Marsch & Co tot een iconische bestemming. We raden je dan ook aan hier met je gezelschap te komen eten. Ze hebben een ruim aanbod aan ter plekke gemaakte verse hamburgers en dry-aged steaks, samen met verschillende side-dishes om iedereens eetlust te bevredigen. Dat met enkele uitstekende wijnen, bieren en cocktails. Heerlijk! Meer informatie op de website.

De Witte Aap, beste bar ter wereld

De Witte Aap is het kloppend hart van de Witte De Withstraat. Vanaf drie uur 's middags kan je hier lekker vertoeven tot in de late uurtjes. In 2009 werd De Witte Aap door Lonely Planet uitgeroepen tot beste bar ter wereld. Dus of je nu zin hebt in een lekker kopje koffie of in een van de vele biertjes te drinken op het verwarmde terras, De Witte Aap is the place to be! Meer info op de website.

Bagel Bakery

Mmm, zo'n goedgevulde bagel kan ook altijd smaken! Ontbijt of lunch in het allereerste bagel restaurant in Rotterdam sinds 1999: Bagel Bakery.

 1. Van Nelle fabriek

Rinkelt de naam Van Nelle niet meteen een belletje? Geen paniek. Van Nelle was vroeger een fabrikant van sigaretten, shag, thee en koffie. Zijn fabriek is vandaag e dag het belangrijkste industriële monument in heel Nederland. Sinds een paar jaar is de Van Nelle fabriek zelfs te vinden op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Je kan het pand bezoeken met een gids om meer informatie te krijgen tijdens een rondleiding door de fabriek. Naast enkel bedrijven, zijn er ok een paar ruimtes voor vergaderingen in de fabriek gevestigd.

 1. Plein 1940

Op Plein 1940 staat een bronzen figuur met een gat in het lichaam. Dit beeld is het oorlogsmonument genaamd ‘De Verwoeste Stad’ en herinnert hiermee aan de bombardementen van 14 mei 1940, waarbij een groot deel van Rotterdam verwoest werd. Het is een prachtig monument met een belangrijke historische betekenis, waardoor dit plein zeker een bezoekje waard is.

 1. ss Rotterdam

Het ss Rotterdam maakte ooit een belangrijk deel uit van de Holland-Amerika Lijn, maar ligt tegenwoordig stil voor de haven van Rotterdam. Een deel van het schip is vrij toegankelijk, maar de rest is alleen te bezoeken met een rondleiding, waarbij je meer te weten komt over de geschiedenis en de werking van het schip. Je kan je tickets voor de rondleiding hier online bestellen.

Ook kan je hier heerlijk eten of even tot rust komen op het terras op het dek. Daarnaast is het schip deels omgetoverd tot een hotel, waardoor je hier in een gerenoveerde en in de jaren 50 stijl ingerichte kamer kan verblijven. Wij verbleven hier, lees meer op overnachten op het ss Rotterdam.

TIP: Boek je kajuit direct online, geniet zelf van deze unieke ervaring om een sop een cruiseschip te overnachten !

 1. MS Rotterdam

Waar de SS Rotterdam vastligt, is de MS Rotterdam nog steeds een actief varend schip. Aan boord gaan doet u dan ook bij de vertrekhal, waarbij je door een security controle moet en enkele formulieren dient in te vullen. Wanneer het schip niet binnenkort vertrekken voor een cruise kan je met een rondleiding aan boord. Hierbij krijg je een kijkje in een aantal hutten, maar kom je ook langs heel wat entertainment aan boord: het zwembad, de casino, de speelruimtes, winkels, restaurants en bars.

 1. Kop van Zuid, Rotterdamse skyline

Kop van Zuid aan de voet van de Erasmusbrug, het vroegere havengebied en de plek waar je zowel oude pakhuizen als nieuwe torens ziet met de trotse skyline aan de overkant van de Maas. Het is een walhalla voor architectuurliefhebbers. Zo hebben de beroemdste architecten ter wereld hier gebouwen neergezet tussen de historische karakteristieke huizen. Denk maar aan Álvaro Siza, Renzo Piano, Francine Houben, Norman Foster en ook ‘onze eigen’ Rem Koolhaas uit Rotterdam.

 1. Hotel New York

Hotel New York is gelegen in wat ooit het hoofdkantoor van de Holland-Amerika Lijn was. Duizenden mensen vertrokken vanaf hier naar New York met schepen als de SS Rotterdam, die recht tegenover het gebouw in het water ligt. Tegenwoordig doet het gebouw onder andere dienst als hotel, maar er worden ook zalen verhuurd voor vergaderingen en feesten. Daarnaast kan je hier heerlijk eten met uitzicht op de skyline van Rotterdam, en natuurlijk ook op de SS.

TIP: Wil je graag overnachten in Hotel New York? Klik hier voor meer info en prijzen.

 1. Kabouter Buttplug

In het hartje van de stad op het Eendrachtsplein staat het 'Santa Claus' kunstwerk. Een uniek kunstwerk want deze enorme kabouter staat namelijk nogal dubbelzinnig bekend die bij sommige mensen alternatieve associaties oproept. De Rotterdamse gemeente kocht het werk van kunstenaar Paul McCarthy, niet de bekende ex-Beatle maar een controversiële Amerikaanse kunstenaar.

Het beeld stelt de Kerstman met een kerstboom in de hand voor. Denk je ook spontaan aan iets anders? Dan ben je niet alleen. Vandaar dat de Rotterdammers het beeld ook wel 'kabouter buttplug' noemen.

 1. Fenix Food Factory

Net als de Markthal is de Fenix Food Factory een versmarkt, maar deze markt is gelegen in een oude omgebouwde havenloods. Hier vindt je allerlei biologische en lokale producten, zoals verse frietjes van lokaal geteelde aardappels, of bier dat in de stadsbrouwerij de Kaapse Brouwers gebrouwd is. Je kan hier dan ook een heerlijke kop koffie of pint bier drinken en lekker lunchen of dineren.

We bezochten de Fenix Food Factory in maart 2020 en is momenteel gesloten, iets verder komt er een nieuwe Fenix Food Factory.

 1. De Vlaggenparade

Op de Boompjes zijn 229 vlaggen te vinden bij de Internationale Vlaggenparade. Hier wapperen onder andere de vlaggen van landen die bij de Verenigde Naties zijn aangesloten en die in Rotterdam en de rest van Nederland vertegenwoordigd worden, al hangen er ook vlaggen van sponsors. Soms wapperen er bijzondere vlaggen in verband met exposities. Zo kunnen bedrijven en organisaties tijdelijk een mast huren om de eigen vlag een tijdje uit te hangen. De vlaggen zijn ook ’s nachts verlicht en kunnen dus altijd bekeken worden.

 1. Historische Delfshaven

Deze pittoreske jachthaven is een van de weinige stukjes oude stad die het bombardement op Rotterdam in 1940 doorstaan hebben. Het heeft een markante geschiedenis als de plek vanwaar de Pilgrim Fathers naar Amerika vertrokken én als geboorteplaats van Piet Hein. Deze oude wijk geeft je dan ook het perfecte beeld van hoe men leefden in Rotterdam in die tijd.

Oude of Pelgrimvaderskerk

Deze kerk is één van de blikvangers van Delfshaven. Ze staat internationaal bekend om de houten klokkentoren en de Pelgrimvaders. In 1620 vertrokken de Pilgrimvaders vanuit Delfshaven richting Amerika. Voor hun vertrek hebben ze korte tijd in de Oude of Pelgrimvaderskerk doorgebracht. Dat deze bezienswaardigheid populair is bij Amerikaanse toeristen zal dan ook geen verrassing zijn.

 1. Terrasjes en dineren in Rotterdam

Brasserie Dudok

Deze prachtige brasserie is gevestigd in een gebouw ontworpen door Nederlandse architect Willem Marinus Dudok. Het gebouw dateert uit 1945 en is erg karakteristiek voor die periode. Maar Dudok is niet alleen gekend omwille van de bijzondere architectuur. De brasserie is vooral bekend vanwege zijn lekkere patisserie, met als uitblinker hun appeltaart. Om van te smullen! Hier kan je even tot rust komen na het verkennen van de stad of het gezellige shoppen. Meer info op de website

Heilige Boontjes

Of ga een heerlijk kopje koffie drinken in het Heilige Boontje. Zo besloten een agent en een ex-boef, twee heilige boontjes dus.., samen een gezellig cafeetje op te richten in een oud politiebureau. Hier kan je ook uitgebreid ontbijten, lunchen en dineren. Of je kan er ook altijd een biertje of een wijntje bij bestellen. Meer info op de website

Hotspot Alfredo’s Taqueria

Volgend op de levensstijl en avonturen van Alfredo Gonzales, zal deze hotspot je alle geweldige smaken uit het hart van Mexico leren kennen. Alfredo's Taqueria biedt namelijk het beste van Mexicaans straat- en comfortvoedsel, serieuze drankjes en stadscultuur. In de Bar Azul kan je achterover leunen en tot rust komen met de Mexicaanse spirit en cocktailkaart. El Piso Alto biedt ervaringen op een heel nieuw niveau, geniet van een heerlijke maaltijd in de elegante kleurrijke woonkamer van de Taqueria. Meer info op de website

 1. Architectuur tour

Architectuurliefhebbers komen van mijlenver om Rotterdam te bewonderen. Waarom? Het verhaal van de stad, het bombardement, de wederopbouw en natuurlijk de grote variatie aan architecturale stijlen. Deze brede waaier maakt een bezoek aan Rotterdam zéér interessant voor architectuur.

Wil je dus graag alle architecturale pareltjes verkennen? Kies dan voor een georganiseerde architectuur tour. Dat kan tijdens een gedeelde wandeltocht met rondvaart of tijdens een privé-architectuurwandeling door Rotterdam.

 1. Een boottocht met de Spido

Bij de Leuvehaven kan je op één van de Spido boten stappen en daarmee een rondvaart van 75 minuten door Rotterdam maken. Hiermee kom je langs allerlei bezienswaardigheden en kan je de skyline van de stad van een afstandje bekijken. Daarbij bezoek je hiermee de wereldberoemde haven van Rotterdam. Het is ook mogelijk om een langere boottocht te maken en zo bijvoorbeeld de tweede Maasvlakte te bezoeken.

TIP: Wil je graag een rondvaart maken met de Spido? Boek je ticket hier online en geniet van 10% korting op de prijs.

 1. Neem de watertaxi

In Rotterdam is een watertaxi een alledaags vervoersmiddel. Je kan op verschillende plaatsen in de stad aan boord stappen. De watertaxi’s zijn kleine geel-met-zwarte bootjes die je van punt a naar punt b brengen. Het is eens iets anders dan het openbaar vervoer dat we gewoon zijn!

 1. De stadsparken

Rotterdam kent heel wat parken waar je even tot rust kan komen na alle drukte in de stad, het is ook een ideale start voor een fietstour door Rotterdam.

 • Zo vind je bij de Euromast Het Park, maar ook het Kralingse Bos, het Museumpark en het Zuiderpark zijn een bezoek waard
 • Zo is het Zuiderpark één van de grootste stadsparken van Nederland en kan je hier naast wandelen of fietsen ook kanoën en sporten.
 • In de meeste parken worden in de zomerperiode vaak festiviteiten georganiseerd, zoals het Bevrijdingsfestival (in Het Park) en de Parade (in het Museumpark) en zijn er horecagelegenheden te vinden.
TIP: Zie meer van Rotterdam met een fietstour. Boek je fietstour door Rotterdam hier online.
 1. Bezoek een museum

Rotterdam heeft behoorlijk wat musea

 • Zo is er voor iedereen wat te leren over de haven in het Boek je ticket hier voor het Maritiem Museum.
 • Je kan verschillende kunstobjecten van over de hele wereld bekijken in het Wereldmuseum. Meer info op de website
 • Wie geïnteresseerd is in fotografie kan zijn hart op in het Nederlands Fotomuseum.
 • Museum Rotterdam achter het stadhuis is het museum waar je heen moet als je meer wilt weten over de geschiedenis van de stad.
 • Bij het Museumpark liggen een aantal musea dicht bij elkaar, waardoor deze gemakkelijk te combineren zijn. Er zijn hier in totaal zes musea te vinden:
 • Het Boijmans – Van Beuningen museum wat onder de meest bekende musea van Rotterdam valt. Hier vind je een verscheidenheid aan kunst en kan je onder andere werken van oude meesters als Monet en van Gogh bewonderen.
 • Tegenover dit gebouw vind je het Nieuwe Instituut waar je van alles over de architectuur van Rotterdam kan leren. Een bezoek aan het Nieuw Instituut is inclusief entree tot het Sonneveld huis, een villa die in de jaren 30 ontworpen is in een hypermoderne stijl. Meer info op de website
 • Verderop ligt het Chabot museum waar je onder andere 26 schilderijen van de Nederlandse kunstenaar Henk Chabot vindt, naast zijn tekeningen, beeldhouwwerken en andere werken.
 • Ook vind je in het Museumpark het Natuurhistorisch museum, waar onder andere het skelet van een Aziatische olifant tentoon is gesteld, en de Kunsthal, waar regelmatig nieuwe exposities lopen. Meer info over de openingsuren vind je hier
 • Liever iets avontuurlijks? Bezoek het Zip & Klimpark Adventure City Rotterdam
 1. Shoppen in Rotterdam

 • Na alle bezienswaardigheden nog tijd over? Net als in elke grote stad kan je in Rotterdam goed winkelen. In het centrum kan je rondom de Coolsingel terecht voor de meeste winkels, maar ook in de winkelcentra Zuidplein en Alexandrium kan je gemakkelijk de hele dag rondlopen.
 • Bovendien is de Beurstraverse, ook wel ‘de Koopgoot‘ genoemd, een waar shoppingwalhalla. Hier vind je onder andere de grote winkelketens, maar ook kleinere lokale winkels, waar je lokale producten en originele souvenirs kan kopen.
 1. Bezienswaardigheden Rotterdam op de kaart

 1. Veelgestelde vragen over Rotterdam

Wat zijn de mooiste bezienswaardigheden in Rotterdam?

Rotterdam is een grote stad (qua oppervlak de grootste stad van Nederland), en heeft dan ook een groot aantal bijzondere monumentale gebouwen. Breng zeker een bezoekje aan de wereldberoemde gele kubuswoningen, loop over de Rotterdamse trots: de Erasmusbrug of slenter in één van de coolste straten 'Witte de Withstraat'. Je kan natuurlijk ook altijd alles bewonderen vanop de 185 meter hoge Euromast.

Welke Musea kan ik bezoeken in Rotterdam?

Ben je een kunstliefhebber? Dan zal je hier zeker aan je trekken komen. Er zijn tientallen musea die je staan op te wachten met hun bijzondere kunstcollecties of tentoonstellingen.

 • Bezoek het Museum Rotterdam en kom meer te weten over de geschiedenis van de stad.
 • Of ga rechtstreeks naar het Museumpark waar allerlei musea bij elkaar liggen zoals het Chabot Museum en het Natuurhistorisch Museum Rotterdam. Ideaal om deze te combineren!
 1. Waar overnachten in Rotterdam?

Tijdens je bezoek aan de charmante stad Rotterdam heb je natuurlijk ook een goed verblijf nodig. Wij hebben alvast een van onze favorieten geselecteerd.

Stayokay hostel

Stayokay Hostel: Verblijf in een van de populairste gebouwen van Rotterdam: De Rotterdamse kubuswoningen! Deze modern ingerichte kamers in de vorm van een kubus zorgen voor een unieke overnachting in het centrum van Rotterdam. Meer info en boeken.

Hotel New York

Wat zo bijzonder is aan het hotel New York, is het prachtige pand. Dit authentieke gebouw staat pal tussen moderne wolkenkrabbers en springt daarom des te meer in het oog. Bovendien heeft het een boeiende geschieden! Tot op vandaag is de authenticiteit van het gebouw heel mooi bewaard gebleven, maar je kan er tegenwoordig ook in overnachten! Dat doe je dan uiteraard in een prachtige kamer of suite met een inrichting die perfect past bij de uitstraling van het Hotel New York. Meer info & boeken.

Wikkelboats

Je hoeft natuurlijk niet per se in een hotel of hostel te verblijven. Je kan ook altijd iets origineler gaan! Overnacht op het water! De Wikkelboats liggen op de mooiste jachthaven van Rotterdam: ‘The Red Apple Marina’. De Wikkelboat beschikt over al het comfort dat je nodig hebt tijdens je verblijf en je kan er ook gebruikmaken van de verwarmhet bubbelbad. Meer info en boeken.

Bekijk het volledige overzicht van de mooiste hotels en enkele leuke alternatieven in Rotterdam!

 1. Filmpje: breng een bezoek aan Rotterdam

Benieuwd naar hoe Rotterdam eruit ziet? In deze video nemen we je alvast mee naar deze architectonische havenstad. Als je dit met je eigen ogen wilt zien, zal je natuurlijk zelf naar Rotterdam moeten afreizen.

 1. Wil jij ook niets missen tijdens je bezoek aan Rotterdam?

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je citytrip of stedentrip Rotterdam? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. We stelden een complete stadswandeling samen langs alle highlights van de stad. Download je gratis reisgids Rotterdam. Wil je graag nog meer zien van Zuid-Holland, koop dan onze reisgids Zuid-Holland met een complete rondreis.

Zuid-Holland

Gratis wandeling Rotterdam downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 27 februari 2024 - Lien De Troetsel

Fijne gids met veel details, ook geschiedkundig, super-interessant als leidraad voor een fijn verblijf in Rotterdam!

- 25 februari 2024 - Ria Van Lombergen

Prachtige bundel, heel veel informatie!

- 25 september 2023 - Denise Van Uytfanghe

Goeie leiddraad voor een top vakantie Veel dank

- 28 augustus 2023 - kristine huybrechts

Leuke stad - vele bezienswaardigheden- kubushuizen, markthal, shoppingstraten, gezellige eethuisjes,...

- 3 mei 2023 - Pascale

Zeer goede informatie ontvangen, enkel spijtig dat er vanuit Rotterdam geen uitstap is naar Delft en Den Haag en dit enkel vanuit Amsterdam.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?