25 x bezienswaardigheden Amsterdam die je moet zien op je citytrip !

Volledige reisgids kopen voor € 5

25 x bezienswaardigheden Amsterdam die je moet zien op je citytrip !

30 april 2019 in Amsterdam0 reacties

Amsterdam is de perfecte plek voor een citytrip. Sommige toeristen trekken misschien naar Amsterdam trekken voor het imago van seks- en drugsstad, maar er zijn heel wat andere redenen om Amsterdam te bezoeken.

Het symbool van de Nederlandse hoofdstad is de grachtengordel, maar je vindt er ook heel wat musea over de geschiedenis van de stad en over grote kunstenaars. Breng bijvoorbeeld eens een bezoekje aan het Anne Frank Huis of het Rembrandthuis en vergeet ook zeker de hoogste schommel van Europa niet!

Mis niets tijdens je bezoek aan de stad met onze gratis stadswandeling door Amsterdam. Liever op stap met een begeleide tour? Boek je rondleiding online bij Getyourguide.

Tickets & tours Amsterdam

 1. De grachtengordel

Wie aan Amsterdam denkt, denkt waarschijnlijk meteen aan de grachtengordel. De grachten van Amsterdam zijn overal en je hoeft ze dan ook zeker niet te zoeken. De grachten werden zo’n 400 jaar geleden gebouwd en werden meteen het belangrijkste symbool van de stad. Sinds 1999 staan ze zelfs op de UNESO Werelderfgoedlijst. Je kan ze dan ook eigenlijk niet overslaan. Maak een mooie wandeling langs de grachten of huur een fiets om ze te verkennen. Of waarom niet meegaan met een rondvaart over de Amsterdamse kanalen? Zo kan je de stad vanop het water voorbij zien glijden en vaar je onder de mooiste bruggen van de stad. Tickets boeken voor een rondvaart kan je online doen.

 1. De Dam

De Dam is het hart van Amsterdam en de stad dankt ook zijn naam aan de plek. Aan het plein ligt het Koninklijk Paleis, de Nieuwe Kerk en het Nationaal Monument waar onder andere de Tweede Wereldoorlog wordt herdacht. Amsterdam bezoeken zonder naar de Dam te gaan is geen goed idee.

Onze tip: Wist je dat onze stadswandeling door Amsterdam gratis kan downloaden? De ideale manier om zelf Amsterdam te ontdekken.
 1. Anne Frank Huis

Voor de Tweede Wereldoorlog vluchtte de familie Frank naar Nederland om de Joodse vervolging in Duitsland te ontlopen. Eenmaal in Nederland ontkwamen ze er echter ook niet aan en moesten ze zich verstoppen in het achterhuis van het pand waar Otto Frank woonden. Zijn dochter Anne hield in die periode een dagboek bij, waarin ze het leven in het achterhuis beschreef.

De familie Frank werd uiteindelijk verraden en de meeste familieleden lieten hun leven in één van de Duitse kampen. Later werd het dagboek van Anne uitgegeven en werd het achterhuis omgebouwd tot een museum. Tijdens een bezoek aan het Anne Frank Huis leer je meer over de familie en over het verborgen Joodse leven tijdens de oorlog.

Wil je graag het Anne Frank huis bezoeken? Koop je tickets online, enkel zo ben je zeker van je toegang en kan je de wachtrij overslaan. (dit is een van de drukst bezochte musea in Nederland)
 1. De Wallen van Amsterdam

Amsterdam staat overal bekend om haar ‘red light district’, ook wel bekend als de Wallen. Het is daarom een plek waar je als bezoeker zeker eens moet passeren. Doe dat vooral wanneer het al donker is, want dan kleurt de omgeving helemaal rood door alle neonlichten.

Onze tip: Het is ook mogelijk om een begeleide tour te volgen langs de Wallen om meer over de plek te leren, met sappige anekdotes en geschiedenis.
 1. Het Rijksmuseum

Het Rijksmuseum is het grootste museum van Nederland en heeft ook de meest uitgebreide kunstcollectie van het land. Tijdens je bezoek aan het Rijksmuseum kom je langs werken van de grootste kunstenaars van Nederland, waaronder Rembrandt van Rijn en Johannes Vermeer, maar ook grote werken van andere bekende kunstenaars. Zo is er bijvoorbeeld een aparte vleugel toegewijd aan Aziatische kunst.

Het Rijksmuseum heeft ook een indrukwekkende collectie van Delfts Blauw en houten poppenhuizen. Vergeet natuurlijk niet een bezoek te brengen aan hét bekendste werk in het museum, de Nachtwacht van Rembrandt. Let wel op, dit werk wordt vanaf juli 2019 ter plekke onderzocht waardoor het werk achter een glazen wand komt te staan en het deels geblokkeerd kan worden door onderzoekers en hun apparatuur.

 1. Het Van Gogh Museum

Het Van Gogh Museum ligt vlakbij het Rijksmuseum aan de andere kant van het Museumplein. Zoals de naam al doet vermoeden is dit museum helemaal gewijd aan de schilder Vincent van Gogh. Je vindt hier dan ook een grote collectie van zijn schilderijen, maar ook zijn etsen en tekeningen zijn tentoongesteld.

Verder vind je er brieven die Vincent aan zijn broer Theo heeft geschreven, andere belangrijke objecten uit zijn leven en werken van bevriende schilders die van Gogh hebben geïnspireerd of door hem zijn geïnspireerd.

 1. Het Rembrandthuis

In de Jodenbreestraat staat een prachtig oud herenhuis met rode luiken. Dat is het Rembrandthuis, waar Rembrandt tussen 1639 en 1658 gewoond heeft. Het museum is volledig heringericht zoals het er in de tijd van de schilder uitgezien zou hebben, met meubels en objecten van Rembrandt zelf. Daarnaast kan je hier ook heel wat van zijn kunstwerken bewonderen en er is ook een expositie van werken van nieuwe schildertalenten.

 1. Het Amsterdam Museum

Wist je dat Amsterdam in enkele eeuwen uitgegroeid is van een klein vissersdorpje tot één van de grootste en machtigste handelssteden ter wereld? In het Amsterdam Museum duik je de geschiedenis van de stad en kom je meer te weten over de graafwerken en de macht van de stad tijdens de periode van de Verenigde Oost-Indische Compagnie. Daarnaast vertelt het museum ook meer over de belangrijkste gebeurtenissen in Amsterdam in de 20e eeuw en over de recente geschiedenis van de stad.

Onze tip: Wist je dat we een speciale Museumwandeling door Amsterdam hebben uitgewerkt? Ga wandelen tussen kunst en kitsch.
 1. EYE Amsterdam

Het EYE Amsterdam is een opvallend wit gebouw aan het IJ, tegenover het Centraal Station van Amsterdam. In het EYE Amsterdam vind je het filmmuseum van de stad waar je in de wereld van de film kan duiken. Er worden exposities gehouden over de filmgeschiedenis en over het maken van een film zelf die regelmatig aangevuld worden met tijdelijke tentoonstellingen over grote namen uit de filmwereld. Daarnaast kan je in het EYE ook gewoon een film bekijken. Je zal er geen grote blockbusters uit Hollywood op de affiche zien staan, maar wel minder bekende arthouse-films.

 1. Het Vondelpark

Wanneer je naar rust snakt tijdens je bezoek aan Amsterdam is het Vondelpark de plek waar je zijn moet. Het Vondelpark is het stadspark van Amsterdam en is sinds 1996 ook een rijksmonument. In de warme zomerdagen komen er veel mensen sporten, picknicken, barbecueën of heerlijk ontspannen in de zon. Bezoek ook zeker het Vondelpark Openluchttheater tijdens de zomermaanden en koop een drankje in het vondelparkpaviljoen VondelCS. Er worden dan concerten, theater- en dansvoorstellingen opgevoerd in het park.

 1. De Oude Kerk

De Oude Kerk werd in de veertiende eeuw gebouwd ter ere van Sint-Nicolaas en is daarmee het oudste nog overeind staande gebouw in Amsterdam. Er werd vijf eeuwen lang gebouwd en verbouwd aan het bakstenen gotieke gebouw. Binnen vind je veel graven van bekende Nederlanders zoals van de zeeheld Jacob van Heemskerck en van de eerste vrouw van de schilder Rembrandt. Ook zijn er nog drie orgels te vinden in de kerk.

Tot 1578 was het een katholieke kerk die de naam St. Nicolaaskerk droeg. Daarna werd het gebouw overgedragen aan de protestanten en veranderde de naam. Hoewel je deze kerk kan afhuren voor feesten en evenementen, blijft ze ook nog steeds de functie van protestantse kerk vervullen. De kerk is tegen betaling te bezoeken.

 1. De Beurs van Berlage

Op het Beursplein doen de meest merkwaardige objecten dienst als gaslantaarns. Van hieruit heb je ook een goed zicht op de toren van het beursgebouw, de Beurs van Berlage. Daar staat het opschrift "Beidt uw tyd", aan de overzijde van de toren staat "Duur uw uur". Deze teksten willen de beleggers aanzetten voorzichtig te zijn, hun tijd te nemen, om dan pas hun slag te slaan. Sedert eind vorige eeuw is dit gebouw niet meer in gebruik als beursgebouw. Het is nu een evenementenhal met kantoren. Zowel tijdelijke tentoonstellingen als optredens staan hier op de affiche. Het gebouw is niet te bezoeken behalve voor georganiseerde rondleidingen. Tijdens de rondleiding kan de toren beklommen worden.

 1. Het Concertgebouw

Het Concertgebouw van Amsterdam werd in 1883 gebouwd volgens het ontwerp van architect Adolf Leonard van Gendt. Het nieuwe gebouw werd al snel een heel geliefd monument van de Amsterdammers. Het gebouw kent drie zalen waar jaarlijks zo’n 800 concerten worden gehouden. Het is één van de best bezochte concertzalen voor klassieke muziek.

 1. De A'DAM Toren

De A’DAM Tower is de plek waar je heen moet voor een prachtig panoramisch uitzicht over de stad. Op de Lookout op het dak vind je daarnaast ook een bar waar je een drankje kan halen. Wie geen hoogtevrees heeft kan er ook op de hoogste schommel van Europa zitten. Op maar liefst 100 meter hoogte kan je hier boven de stad schommelen. De naam van de toren verwijst enerzijds naar de naam van de stad, maar is ook een afkorting voor Amsterdam Dance en Music. De toren is de creatieve speelhoek van de stad. Onder andere de A’dam Music School en een evenementenbedrijf zijn in de toren gevestigd. Tickets voor de A'DAM Lookout kan je makkelijk online kopen.

 1. Het Magna Plaza

Het Magna Plaza is een minder bekend monument van de stad en ligt verstopt achter het Paleis op de Dam. Het gebouw deed ooit dienst als postkantoor, maar is tegenwoordig een luxueus winkelcentrum vergelijkbaar met de Galeries Lafayette van Parijs en Harrods in London. Net als veel andere monumenten in de stad is ook het Magna Plaza opgenomen in de UNESCO Werelderfgoedlijst en is dan ook zeker een bezoekje waard.

 1. He Hua Tempel

De Chinese FGS He Hua tempel (uitgesproken als "gguh ggwaa") - wat lotusbloem betekent in het Chinees - is de grootste boeddhistische tempel van zijn soort in Europa. De tempel is opgetrokken in de traditionele Chinese paleisstijl. Het volledige bouwwerk is samengesteld uit veschillende symbolen: de toegangspoort stelt de poort voor naar de kloosters in de bergen, de trappen leiden je in het boeddhisme stap voor stap naar het hoogste wat je kan bereiken, en de draken op het dak moeten de kwade geesten wegjagen. Je kan de tempel bezoeken en er een rondleiding krijgen.


 1. De Waag

De Waag was vroeger een stadspoort op het water. Samen met de Munttoren is dit de enige nog overblijvende stadspoort van Amsterdam. De functie viel echter weg toen de stadsmuur begin 17de eeuw werd afgebroken. Het gebouw kreeg toen allerlei andere functies, waaronder functie als “waag”, een gebouw waar goederen werden gewogen, en huisvestte ook de gilden. Je kan het pand niet bezoeken. Een deel ervan wordt verhuurd als restaurant (In de Waag) en een ander deel aan de Waag Society (instituut voor kunst en wetenschap).

 1. Ons’ Lieve Heer op Solder

Eind 16de eeuw was het voor katholieken verboden om nog erediensten te houden. Het resultaat was dat er dan stiekem erediensten gehouden werden in herenhuizen, zoals bij Ons’ Lieve Heer op Solder, waar op zolder een kerk werd gebouwd. Andere delen van het huis werden gebruikt voor bezoekers en gesprekken met de priester. Het gebouw is nu ingericht als museum en geeft je een interessante kijk op het leven in de 16de eeuw.

 1. Madame Tussauds Amsterdam

Je Madame Tussauds voorstellen hoeft waarschijnlijk niet. In Amsterdam munten ze uit door hun ideale locatie op de Dam, de meest centrale plaats in de stad. Ook is de vestiging één van de beste van Madame Tussauds. Uiteraard kan je er bekende sterren zien alsof ze in levende lijve naast je staan. Maar Madame Tussauds staat ook voor een unieke belevenis die jaarlijks een grondige wijziging ondergaat.

Onze tip: Wil je het wassen beelden museum Madame Tussauds bezoeken? Sla de wachtrijen over en bestel je tickets online.
 1. Westerkerk

De 17de eeuwse Westerkerk steekt boven alle gebouwen uit en kun je gemakkelijk herkennen door de keizerskroon op de 87 meter hoge toren. Deze werd aangebracht ter ere van Maximiliaan van Oostenrijk. In deze protestantse kerk is Rembrandt begraven, maar men weet zijn graf niet meer te vinden. Opnieuw valt het op dat er kleine winkeltjes tegen de gevel aan zijn gebouwd. Alsof het kuikentjes zijn, die schuilen bij moeder.

 1. Begijnhof Amsterdam

Het Begijnhof werd gesticht in de 14de eeuw en ligt in het hartje van de stad. Als je binnenkomt zal je links een houten huis zien dat zou dateren van de 15de eeuw. De meeste huizen die je ziet zijn 17de en 18de eeuws. Ze werden grondig gerestaureerd en mogen alleen bewoond worden door vrouwen. Alhoewel er al 40 jaar geen begijnen meer zijn, is het nog steeds zo, dat er geen mannen wonen binnen de muren. Deze oase van stilte en groen heeft een mooie Engelse kerk. Deze kerk is sinds de 17de eeuw gevestigd in de voormalige Begijnhofkerk, die de begijnen hadden moeten afstaan aan de Engelsen. Recht tegenover de ingang zie je de katholieke kapel, die het verlies van de Begijnhofkerk moest compenseren.

 1. Theo Thijssenschool

De Theo Thijssenschool is een school voor voorbereidend voortgezet onderwijs (voor-universitair niveau). Het gebouw is niet te bezoeken. Eromheen lopen is ook niet mogelijk, helaas. Maar de façade en hoek van het gebouw aan de straatzijde zijn prachtige voorbeelden van Amsterdamse School Architectuur!


 1. Rembrandtplein

Het Rembrandtplein is ruim voorzien van restaurants, terrasjes en andere uitgaansgelegenheden, b.v. de Escape (discotheek) en De Kroon (café-restaurant, prachtig oud interieur!). Het is daardoor één van de bekendste uitgaansgebieden van Amsterdam, en de ideale plek om even uit te rusten!

Op het plein bevindt zich een beeld van de naamgever, Rembrandt, het oudste nog bestaande standbeeld van de stad. Een bronzen opstelling van zijn beroemdste schilderij, De Nachtwacht, staat er soms wel, soms niet. Je moet geluk hebben. Op nummer 47 zie je de voormalige Amsterdamse Bank, nu Booking.com, gebouwd door Berlage. Verder is er een waterpartij met rotsfontein.

 1. Tuschinski

Tuschinski is tegenwoordig onderdeel van de Pathé bioscopen en heeft 6 zalen. Er zijn regelmatig Nederlandse premières met rode loper en paparazzi. Het gebouw is vernoemd naar zijn grondlegger Abraham Tuschinski die het heeft laten bouwen naar zijn smaak en inzicht. De stijl is een mengeling van Jugendstil, Art Deco en Amsterdamse School. Het hele interieur tot en met de lampen, tapijten, wandbekleding, muur- en plafondschilderingen maken deel uit van het totaalconcept. Naast film werden er aanvankelijk ook variéténummers ten tonele gebracht.

Het is één van de mooiste filmtheaters van Europa.


 1. Negen Straatjes Amsterdam

De Negen Straatjes zijn – hoe kan het ook anders – negen straatjes in de Jordaan waar winkelen centraal staat. Er zitten allerlei leuke boetiekjes, flagship stores van grote merken, eettentjes, cafeetjes, pop-up stores.... Het is er een gezellige drukte. Er is een paar jaar geleden ook een Nederlandstalige film opgenomen: Hartenstraat, vernoemd naar één van de straatjes.

Het gebied ligt tussen de Prinsengracht en Singel in. Veel van de straatnamen herinneren aan de handelaren en ambachtslieden die er vroeger woonden en werkten, en gespecialiseerd waren in het verhandelen en bewerken van huiden van reeën, herten, wolven, beren… Neem de tijd om rustig tussen de winkeltjes en eettentjes door te lopen en het allemaal in je op te nemen, te shoppen en/of iets te nuttigen.

Wil je graag Amsterdam ontdekken met een local? Een unieke photo shoot tour doen? Dat kan, boek je tour online.
 1. Weetjes over Amsterdam

 • Traditioneel trouwt het Nederlandse staatshoofd in Amsterdam. Ook de kroning vindt plaats in de hoofdstad, hoewel de Nederlandse regering in Den Haag zetelt.
 • De Amsterdammers zijn een beetje de New Yorkers van Nederland: direct, fresh, en laconiek.
 • In 1928 hostte Amsterdam de Olympische spelen. Het oude atletiekstadion in Zuid getuigt er nog van.
 • De bijnaam van Amsterdam is Mokum, het Hebreeuwse woord voor stad.
 • Amsterdam heeft meer fietsen dan inwoners. Je zou het niet zeggen, als je meemaakt hoevaak fietsen ongevraagd van ‘eigenaar’ wisselen!
 • Amsterdam telt met 1281 vier keer meer bruggen dan Venetië.
 • Heldhaftig, vastberaden en barmhartig, is het devies van Amsterdam. De drie St. Andreaskruizen in het stadswapen symboliseren dit.
 • Jajem is Amsterdams voor jenever en een pikketanissie is een borreltje.
 • Het eerste homohuwelijk ter wereld is gesloten in Amsterdam in 2001.
 • Amsterdam is gebouwd op palen. Een gemiddeld huis telt er 10.
 1. Filmpje: de hoogste schommel van Europa!

Benieuwd naar het uitzicht vanop de A'DAM Lookout in Amsterdam? In dit filmpje kan je al even genieten van het mooie uitzicht. Om op de hoogste schommel van Europa te zitten, zal je wel zelf naar Amsterdam moeten reizen!
Zelf ook eens doen? Tickets voor de A'DAM Lookout kan je makkelijk online kopen.

 1. Waar overnachten in Amsterdam?

Op zoek naar een slaapplaats tijdens jouw verblijf in Amsterdam? Dan raden wij je aan om vooral te zoeken in de buurt van het Centraal Station, Jordaan, Grachtengordel en Museumkwartier. In deze wijken is het aanbod het grootst en dit zijn ideale uitvalbasissen.

Op zoek naar een leuk hotel in Amsterdam? Wij verbleven in het DoubleTree hotel nabij het Centraal Station. Met een prachtig uitzicht + parking voorzien (mocht je niet met de trein komen).
 1. Wil jij ook niets missen tijdens jouw verblijf in Amsterdam?

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je citytrip in Amsterdam? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Amsterdam met meer dan 87 bezienswaardigheden en uitgestippelde stadswandelingen. Eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids Amsterdam.

Amsterdam

Gratis preview reisgids Amsterdam downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?