13 x mooiste bezienswaardigheden in Metz: wat zien en doen tijdens je verblijf?

13 x mooiste bezienswaardigheden in Metz: wat zien en doen tijdens je verblijf?

10 mei 2023 in Lorraine6 reacties

De mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Metz + waar verblijven?

Metz is prachtig gelegen aan de oevers van de Moezel in het noordoosten van Frankrijk. Het is de grootste stad en de hoofdstad van de regio Lotharingen. Metz loopt over van de bezienswaardigheden en leuke pleintjes. Breng een bezoekje aan een van de velen historische gebouwen die de stad rijk is, of wandel door de prachtige tuinen van de stad.

Benieuwd naar je bezoek aan deze stad? Ontdek alvast meer over de topbezienswaardigheden in Metz.

Inhoud artikel

 1. Metz bezoeken

Frankrijk kent heel wat mogelijkheden om een aangename vakantie door te brengen. Metz (spreek uit als Mes), een stad in het noordoosten van het land, is een van die topbestemmingen. Door zijn strategische ligging aan de oevers van de Moezel is de stad door de geschiedenis heen een felbegeerde regio geweest: onder Romeins bewind werd Metz een van de voornaamste steden uit Gallië en in de vroege middeleeuwen verkreeg de stad de titel van bisschopszetel.

Daarna zal Metz aanleiding geven tot verschillende conflicten tussen Duitsland en Frankrijk. Van die rijke geschiedenis zijn er vandaag nog allerlei sporen terug te vinden. Dit artikel biedt een overzicht van de mooiste bezienswaardigheden uit deze streek. Laat je volop inspireren door alles wat deze stad te bieden heeft!

Mooiste bezienswaardigheden in Metz op de kaart

 1. Kathedraal Saint-Étienne

Metz staat wereldwijd bekend om haar indrukwekkende kathedraal. Wel is het zo dat de Saint-Étienne eigenlijk uit twee kerken bestaat die in 1240 werden omgebouwd tot de huidige kathedraal. Naast die bijzondere ontstaansgeschiedenis valt het gebouw eveneens op door de vele glas-in-loodramen uit de veertiende tot de zestiende eeuw. Daarom wordt de kathedraal ook wel ‘la Lanterne du Bon Dieugenoemd wat zich vertaalt naar ‘de Lantaarn van de Goede Heer’.

Voor wie meer van de kathedraal wil zien, is er de mogelijkheid om de schatkamer en tentoonstellingsruimte te bezoeken maar dit kan alleen na betaling en tijdens de (beperkte) openingsuren.

VERBLIJFTIP: Op zoek naar een verblijf dichtbij de kathedraal? Overnacht dan in het Hotel La Cathédrale gevestigd in een prachtig 17de eeuws gebouw tegenover de Kathedraal van Metz. Het hotel biedt een klassiek interieur waarbij je het gevoel krijgt dat je teruggaat in de tijd. Verblijf in comfortabele kamers, waar onder andere Madame de Staël en Chateaubriand ook ooit verbleven. Meer info en boeken.

 1. Porte des Allemands

Een ander topbezienswaardigheid in Metz is de indrukwekkende Porte des Allemands. Deze stadspoort werd gebouwd in de 13e eeuw en werd vernoemd naar het nabijgelegen ziekenhuis van de Duitse Orde. Het imposante gebouw wordt gekenmerkt door haar opvallende ronde torens en is het enige overblijfsel van de middeleeuwse wallen van Metz.

De Porte des Allemands is bovendien ook het startpunt voor een prachtige wandeling langs de oude wallen van Metz aan de oevers van de Seille (een zijrivier van de Moezel).

 1. Marché Couvert Metz

Tegenover de kathedraal ligt de overdekte markt van Metz. Van dinsdag tot zaterdag kan je hier terecht voor dagverse producten zoals kaas, vleeswaren, groenten en fruit. Daarnaast zijn er heel wat kraampjes die lokale specialiteiten verkopen terwijl andere stalletjes dan weer internationale gerechten zoals pizza aanbieden.

Probeer tijdens het eten ook even op de omgeving te letten. Zo was het marktgebouw eigenlijk een bisschoppelijk paleis maar na de Franse Revolutie verloor het pand haar oorspronkelijke functie. Sindsdien wordt er bijna alle dagen markt gehouden.

TIP: Wil jij ook graag Metz verkennen? Download onze stadswandeling in Metz en ontdek de mooiste plekjes.

 1. De Temple Neuf aan de overs van de Moezel

Metz behoort nu tot Frankrijk maar dat is niet altijd zo geweest. Vanwege zijn strategische ligging aan de Moezel en de Seille kent de stad een rijke geschiedenis. Zo behoorde het tijdens de late middeleeuwen lange tijd tot het Duitse Rijk.

 • In de helft van de 16de eeuw komt Metz echter in de handen van het Franse koninkrijk. Daar blijft het wel niet bij: na de Duits-Franse oorlog wordt de stad in 1870 opnieuw bij Duitsland ingelijfd.
 • Tijdens die periode wil men het prestige van de stad behouden maar er een Duits randje aan toevoegen. Dat leidt tot de constructie van allerlei prominente gebouwen.
 • Tevergeefs, zo blijkt, want tijdens de Tweede Wereldoorlog maakt Metz wederom deel uit van Frankrijk.

Toch is die Duitse invloed niet helemaal weg te denken

Zo zijn er in de stad nog heel wat bezienswaardigheden uit die periode terug te vinden. Denk bijvoorbeeld aan de Temple Neuf, een romaanse heroplevingskerk op het riviereiland Petit-Saulcy. Bovendien brengt een bezoek aan deze kerk je via verschillende pittoreske bruggen over de Moezelrivier naar de Place de la Comédie.

Zoals de naam al doet vermoeden is dit de locatie van het Opéra-en-Theatergebouw. Het gebouw dateert uit de 18de eeuw en is daarmee de oudste schouwburg uit het hele land. Ook vandaag de dag worden er nog steeds voorstellingen georganiseerd.

 1. Quartier Impérial de Metz

Ook de Quartier Impérial is een overblijfsel uit die Duitse periode: toen Kaiser Wilhelm de stad aan het einde van de 19de eeuw in handen kreeg, wilde hij Metz een Duits karakter geven door aan het middeleeuwse centrum een grote nieuwe wijk toe te voegen.

Bijgevolg staan de indrukwekkende gebouwen langs de brede wegen allemaal in het teken van de Duitse grootheid. Wel moest Kaiser Wilhelm akkoord gaan met een compromis. Zo mocht hij voor de bouw van deze wijk enkel de steensoorten uit het historisch centrum gebruiken. Vandaar dat beide stadsdelen een zekere eenheid vertonen. Loop zeker eens door de Avenue Foch om de mooiste Jugendstil huizen te bewonderen.

RONDREIS: Wil je graag nog meer ontdekken van deze regio? Bekijk dan zeker onze autoroute langs de belangrijkste steden in Lorraine.

 1. Station van Metz-Ville

Het stationsplein is een derde bezienswaardigheid uit de Duitse tijd: het gaat immers om stadsdeel dat pas na 1870 werd gebouwd. Bijgevolg wordt deze buurt wel eens ‘de nieuwe stad’ genoemd. Het stationsgebouw zelf is een pareltje uit de Romaanse Revival-architectuur. Dit betekent dat het men zich liet inspireren door de typische Romaanse stijl uit de 11ste en 12ste eeuw.

Op die manier wil Wilhelm II opnieuw de Duitse macht in Metz benadrukken: met zijn hoge klokkentoren heeft het station iets weg van een kerkgebouw en de aankomsthal lijkt doet denken aan een heilig Romeins paleis.

Maar het gebouw heeft eveneens een militaire functie

De stad had namelijk een strategische ligging met het oog op de verdediging van het Duitse Rijk. Daarom beschikt het station over een ondergronds tunnelsysteem om duizenden militairen – ongezien – vanuit Berlijn te halen. Bovendien werd er ook een appartement voor de keizer zelf voorzien dat nu als kantoorruimte wordt gebruikt. Het naburige Place du Général-de-Gaulle stamt weliswaar uit een recenter verleden.

 1. Centre Pompidou de Metz

Het Centre Pompidou van Metz mag niet op deze lijst ontbreken. Zoals de naam waarschijnlijk doet vermoeden gaat het om een kleinere vestiging van het bekende Centre Pompidou in Parijs: vanaf 2010 presenteert men hier een deel van de collectie dat niet meer in de Franse hoofdstad wordt tentoongesteld. Daarnaast trekt het Centre Pompidou in Metz eveneens lokale kunstenaars aan.

Maar ook de buitenkant van het gebouw is zeker de moeite waard

Als tweede vestiging van een toonaangevend museum voor moderne kunst, valt het ook het Centre Pompidou uit Metz op door zijn opvallende architectuur. De Japanner Shigeru Ban bedacht samen met zijn Franse collega’s deze uitzonderlijke constructie met het dak als letterlijk en figuurlijk hoogtepunt. Het gebouw is immers zo ontworpen dat het dak het zonlicht binnenlaat waardoor het binnenin aangenaam vertoeven is. ’s Avonds wordt dit opmerkelijke design nog eens extra in de verf gezet door een aanvullende lichtinstallatie.

Tot slot nog een aantal praktische tips voor je bezoek

 • In de inkomsthal van het Centre Pompidou in Metz kan je openbare toiletten terugvinden. Hiervoor hoef je nog geen inkom te betalen.
 • Om een hapje te eten kan je dan weer bij La Voile Blanche terecht, het restaurant dat zich onder een van de dakgebinten bevindt.
 • Wie de kunstwerken wil bezichtigen spendeert hier gemakkelijk meer dan 3 uur.

TICKETS: Maak het jezelf gemakkelijk en bestel je tickets voor het Centre Pompidou in Metz online.

 1. Chapelle des Templiers

Deze achthoekige kapel wijst op de aanwezigheid van de Orde van de Tempeliers. Ten tijde van de kruistochten trok deze orde ten strijde tegen de moslims in Palestina, het Heilige Land. In de tweede helft van de twaalfde eeuw beschikten zij over een commanderij in Metz die aanvankelijk uit een burcht en een kapel bestond. Ondertussen is die burcht helaas verdwenen maar de kapel staat er nog steeds.

Hoewel het gebouw zelf er niet zo speciaal uitziet, loont het toch om hier even binnen te gaan: de muren van de kapel zijn namelijk met indrukwekkende fresco’s versierd. De oudste schildering dateert uit de eerste helft van de 14de eeuw, de andere tekeningen zijn weliswaar tussen 1910 en 1913 gerestaureerd. Niettemin blijft de kapel een imposante bezienswaardigheid.

Op diezelfde open vlakte kan je het Arsenaal van Metz terugvinden: dit langgerekte zandkleurige gebouw kent zijn oorsprong in 1864 tijdens de heerschappij van Napoleon III. In 1989 werd de centrale hal omgebouwd tot een auditorium waar regelmatig concerten, exposities en andere voorstellingen plaatsvinden. Meer info op de website.

 1. Place Saint-Louis

Met zijn gezellige terrasjes en sfeervolle cafeetjes is de Place Saint-Louis, in het oude centrum van de stad, de perfecte plaats voor een hapje en een drankje. Dit plein was dan ook lange tijd het commerciële hart van Metz. Wat de Place Saint-Louis zo bijzonder maakt zijn de renaissance huizen met hun arcadebogen: deze zijn tussen de 400 en 600 jaar oud en zouden steunen op de fundamenten van de stadswallen uit de Romeinse tijd. Onder die galerij werd voornamelijk handel gedreven.

Naast de vele eetgelegenheden kan je op huisnummer vijf een gravure van een hand aantreffen. Volgens de legende is dit de woning van een handschoenmaker die een Duitser tijdens een discussie in het gezicht geslagen heeft. De zaak kwam voor de rechtbank waar de handschoenmaker uiteindelijk werd vrijgesproken en een schadevergoeding van 300 marken van de Duitser zou ontvangen. Deze was echter bereid om die som te weigeren in ruil voor de toestemming om de afbeelding van een hand op zijn huis aan te brengen.

Op zoek naar een aangenaam verblijf? Bekijk het volledige aanbod hotels en B&B's in Metz.
 1. Musée de La Cour d'Or de Metz

Dit voormalig klooster werd omgebouwd tot een museum dat je meeneemt door de geschiedenis van Metz. De tentoonstelling bestaat uit verschillende afdelingen. Vooral de archeologische vondsten zijn de moeite waard: zo vormde Metz het kruispunt van verschillende Romeinse wegen en werden er in de kelder van la cour d’Or nog restanten van een Romeins badhuis teruggevonden.

De graanschuur uit de 15de eeuw is een ander topstuk uit de collectie. Wie het museum wil bezoeken moet wel weten dat veel informatie alleen in het Frans te verkrijgen is. Meer info op de website.

STADSWANDELING: Met onze stadswandeling door Metz kom je alvast langs dit boeiende museum.

 1. Zoek de natuur op in Metz

Metz is eveneens een topbestemming voor natuurliefhebbers: door de vele parken en tuinen wordt Metz als een van de groenste steden in Frankrijk gezien. Vooral de Jardin Botanique is een echte aanrader. Deze botanische tuin is elke dag open van 8u tot 21u en de toegang is gratis.

Daarnaast beschikt de Jardin Botanique ook over een 150 jaar oude serre waar je niet alleen exotische planten maar ook vijvers met vissen en schildpadden kan bezichtigen. Vergeet onderweg niet te stoppen bij de volière waar je allerlei exotische vogelsoorten kunt bewonderen. Met tuinen en parken zoals deze is Metz de ideale plek om volledig tot rust te komen.

 1. Winkelen in Metz

Ook voor modeliefhebbers heeft Metz enorm veel te bieden, het is namelijk een echte winkelstad! In de Serpenoise en Les Clercs – de twee belangrijkste winkelstraten – kan je naast de grote internationale winkelketens ook bekende Franse merken terugvinden. Maar ook de lokale boetiekjes zijn zeker een bezoekje waard. Bovendien liggen de winkelstraten grotendeels in het centrum en is er (meestal) voldoende parkeerplaats voorzien.

 1. Bezoek Metz in de kerstperiode

Wie zijn bezoek aan Metz extra bijzonder wil maken, moet een bezoek tijdens de kerstperiode inplannen. Op dat moment is de hele stad versierd en wordt er een enorme kerstmarkt georganiseerd. Vooral de Sentier des Lenternes zorgt voor feeërieke taferelen. Dit is een wandeling langs verlichte installaties en figuren.

Wel is dit een activiteit die voornamelijk ’s avonds plaatsvindt: in het donker komen de lichtkunstwerken volledig tot hun recht. Ten gevolge van deze beperkte tijdspanne kunnen er echter lange wachtrijen ontstaan. Hou daar dus rekening mee als je de Sentier des Lenternes zelf wil afleggen.

 1. Waar overnachten in Metz?

Ben je nog op zoek naar een aangenaam verblijf voor je bezoek aan Metz? Wij hebben alvast onze favoriete verblijven even voor je opgelijst. Of bekijk meteen het volledige aanbod hotels en B&B's in Metz.

 • Hotel de Fouquet is dé bed and breakfast bij uitstek voor designliefhebbers. Het stijlvolle en artistieke interieur van de kamers maakt dit verblijf uniek. Elke kamer is voorzien van een eigen badkamer, tv en gratis wifi. Bovendien is deze B&B gelegen in het historische hart van Metz, vlakbij verschillende bezienswaardigheden en restaurants. Meer info en boeken.
 • Hotel La Cathédrale is gevestigd in een prachtig 17de eeuws gebouw tegenover de Kathedraal van Metz. Dankzij het klassieke interieur en de vele kunstwerken in het gebouw heb je het gevoel dat je echt teruggaat in de tijd. Je overnacht er in comfortabele kamers, waar onder andere Madame de Staël en Chateaubriand ook ooit verbleven. Meer info en boeken.
 • Als je graag in een luxueuzere setting verblijft dan is een overnachting in Hôtel La Citadelle zeker de moeite! Het hotel is gelegen in een oud militair gebouw dat in 1559 opgericht werd vlakbij het culturele hart van Metz. Je kan er prachtige kamers boeken en genieten van het heerlijke eten in het bijbehorend sterrenrestaurant. Het hotel is bovendien gelegen in een groene buurt vlakbij de Moezel, de ideale plek dus voor een mooie wandeling. Meer info en boeken.
 1. Filmpje: Sfeerbeelden van Metz

Ben je benieuwd naar wat je mag verwachten van je bezoek aan Metz? In onderstaand filmpje kan je al een voorproefje bekijken. Als je zelf alles met geuren en kleuren wil ontdekken zal je natuurlijk moeten afreizen naar Metz!

 1. Download onze reisgids Lorraine

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in de Lorraine? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Download ons roadbook met een complete route door de Lorraine.

Lorraine autoroute

Gratis reisgids Lorraine downloaden


Geschreven door

Yenthe Elsen

- 2 februari 2024 - marthe

Beste Geert, al jaren werk ik met jullie reiscatalogen! Deze zijn up-to-date, goed samengevat, overzichtelijk en we missen zo geen enkele bezienswaardigheid. De stadsplannen zijn ideaal om een stad te bezoeken en leiden ons langs historische gebouwen, monumenten en idylische pleintjes. Zelfs hotels en restaurants worden aanbevolen. Wat wil je nog meer? Onze reis naar de Lorraine moet nog plaatvinden, we gebruiken altijd jullie gids om de nog onbekende streken en steden voor te bereiden. Zo missen we niets van de bezienswaardigheden. Alweer bedankt, Marthe

- 10 oktober 2023 - Van Droogenbroeck Kim

Bedankt voor deze zeer mooie wandeling in Metz, we hebben zeer veel gezien van de stad op korte tijd, was zeker de moeite om te doen !! Zeer gevarieerd programma !

- 15 augustus 2023 - Nico

Hebben Chartres bezocht met de reisgids. Aan te raden!

- 9 maart 2023 - Pierre Schavey

Enkele dagen in Metz om de stad te verkennen.

- 30 september 2022 - anne de buck

de wandeling gemaakt en er van genoten. bovendien hadden we het geluk dat het "jour de patrimoine" was: we konden er ook het huis van de gouverneur en het volledige opera gebouw bezoeken. Zelfs kostuums kopen kon. een heel erg leuke dag in een ondergewaardeerde stad: maar laat nu net het gebrek aan massa toerisme een troef zijn! zeker een aanrader!

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?