Skiën of snowboarden in Italië: Hoe je wintersport vakantie? + voordelig boeken

Volledige reisgids kopen voor € 10

Skiën of snowboarden in Italië: Hoe je wintersport vakantie? + voordelig boeken

18 december 2023 in Italië0 reacties

Graag je skivakantie in Italië plannen?

Italië is misschien niet meteen de eerste vakantiebestemming waar je aan denkt als het om wintersport gaat, toch leent het land zich perfect uit voor een geslaagde wintersportvakantie. Geniet van de mooie en populaire skigebieden die worden gekenmerkt door authentieke dorpjes en sneeuwzekere pistes.

Wil je graag je wintersportvakantie in Italië doorbrengen? Lees dan zeker verder en ontdek onze tips en tricks voor de beste skivakantie in Italië.

Inhoud artikel

  1. Op wintersport in Italië

Italië is misschien niet het eerste land waar je aan denkt om op wintersport te gaan. Je denkt meer aan een leuke citytyip naar Rome of mooie rondreis langs het verrassende Toscane.

Toch kent Italië meerdere skigebieden en heeft zoveel meer te bieden voor een onvergetelijke wintersportvakantie. En net omdat Italië niet het voor de meest hand liggende land is voor een skivakantie, zal je ook merken dat er hierdoor minder massatoerisme is. Mooi meegenomen, niet?

Laat je niet afschrikken door de afstand

Een van de grootste redenen waarom men niet op wintersport gaat in Italië is omwille van de afstand. Toch rijd je net zo ver naar Italië als naar de Franse skigebieden.

Je rijdt dan wel langs veel Oostenrijkse skigebieden wanneer je op weg bent naar de skigebieden in de Dolomieten. Maar daar krijg je dan wel mooie pistes, geweldig eten en schitterende uitzichten voor terug!

Graag een rondreis maken door Noord-Italië? Onze uitgestippelde rondreis Noord-Italië brengt je langs de hoge toppen van de Dolomieten, maar ook langs prachtige meren en leuke steden.

Populaire en mooiste skigebieden in Italië

Italië kent een aantal fantastische besneeuwde skigebieden voor zowel beginnelingen als ervaren skiërs. Het prachtige landschap waarin de gebieden zich bevinden, is erg afwisselend. Je kan skiën met uitzicht op de indrukwekkende bergen van de Dolomieten, maar ook op de ‘gewone bergen’. Of wat dacht je van de Etna in Sicilië eens af te skiën?

Daarnaast is het over het algemeen een stuk rustiger dan in Frankrijk of Oostenrijk. Je zal dan ook zelden moeten aanschuiven bij de skiliften of sleepstoeltjes, zelfs niet in het hoogseizoen. En ook voor kinderen zijn er verschillende faciliteiten voorzien. Van kinderlanden tot allerlei leuke activiteiten.

Val Gardena (Dolomieten)

In de Dolomieten ligt misschien wel het meest bekende skigebied van Noord-Italië: Val Gardena. Het skigebied behoort tot de Dolomiti Superski, een gigantisch gebied met ruim 1200 kilometer aan pistes.

Of je nu gaat snowboarden, skiën, freestylen of langlaufen, voor elk niveau valt er hier genoeg te beleven. Daarnaast is het een van de skigebieden die je als uitvalsbasis kan gebruiken om de beroemde Sella Ronda te skiën.

Alta Badia

Een ander gebied in de Dolomieten is Alta Badia. Volgens heel wat Italianen is Alta Badia in Trentino-Alto Adige een van de mooiste plekken in Italië om je wintersportvakantie door te brengen. Het skigebied telt 130 km aan pistes die reiken tot een hoogte van 2778 meter. In het ‘midden’ van het skigebied vind je een zonnig bergmassief met verschillende brede afdalingen.

Niet alleen een ervaren skiër, komt hier aan z’n trekken maar ook voor de beginnende skiër zijn er meer dan genoeg pistes te vinden. Verder vind je er ook nog een snowpark en vier ‘sneeuwspeeltuinen’ voor de kinderen.

Livigno

Meer naar het westen toe van Italië vind je het belastingvrije en zeer sneeuwzekere Livigno. Livingo is een Lombardisch bergdropje dat gelegen is op ongeveer 40 kilometer aan de Zwitserse grens. Livigno is een nog redelijk onbekend dorp en skigebied in Italië en biedt veel meer dan alleen skiën.

Het skigebied Livigno is het grootste skigebied van de regio Lombardije. Je vindt hier ruim 115 km aan pistes om te skiën en te snowboarden en er is een funpark aanwezig waar je de uitdaging aan kan gaan bij de halfpipe, rails en kickers. Verder kan je ook wat spanning opzoeken op de offpiste. Snowboarders kunnen op de Mottolino terecht bij de half-pipe, snowpark en boardercross. Maar ook langlaufers en wandelaars kunnen zich hier prima vermaken!

Ligging van de Italiaanse skigebieden op de kaart

  1. Boek je wintersportvakantie voordelig

Via een touroperator

Eerst en vooral: waar ga je je wintersportvakantie boeken? De dag van vandaag zijn er heel wat touroperators en reisorganisaties waar je een leuke skivakantie kan boeken. De goedkoopste manier om een wintersportvakantie te boeken, is via een pakketreis. Hieronder vind je alvast een paar goede en bekende reisorganisaties en touroperators waar je je skivakantie kan boeken:

Onze tip: Je boekt best je skivakantie al in de zomer. Zo kan je gebruikmaken van interessante vroegboek-kortingen. Ook de vliegtickets kunnen een pak goedkoper zijn als je deze vroeg boekt.

Liever zelf je wintersportvakantie plannen?

Plan je liever zelf je skivakantie? Geen probleem! Het voordeel dat je hierbij hebt, is dat je meer keuze hebt uit verschillende accommodaties en je zit ook niet vast aan bepaalde data. Op deze manier kan je heel wat geld uitsparen door buiten de vakantieperiode op reis te gaan. Onderstaande tips zullen je ook helpen met het plannen van je volgende skivakantie.

  1. Met de auto of het vliegtuig op skivakantie?

Wanneer je je wintersportvakantie aan het plannen bent, moet je ook de keuze maken of je liever met de auto gaat of met het vliegtuig. Wanneer je een pakketreis boekt, is het vervoer vaak inbegrepen. Maar wanneer je zelf je vakantie plant, kan je ook zelf bepalen hoe je naar je eindbestemming reist.

Meeste mensen kiezen nog altijd voor de vrijheid van de auto. Dit is niet alleen voordeliger maar je kan ook zelf bepalen hoe laat je weggaat en hoelang je onderweg bent. Daarnaast kies je ook zelf hoeveel je meeneemt.

Maar voordat je op die besneeuwde bergtoppen staat, gaat er meestal nog wel wat voorbereiding aan vooraf als je met de auto gaat. Lees meer over op wintersport gaan met de wagen.

Wil je het liefst zo snel mogelijk op de latten staan? Dan kies je natuurlijk best voor een vliegreis. Met het vliegtuig bereik je in een paar uur de luchthaven van Genève, Chambéry en Nice. Lees onze uitgebreide blogpost met hoe je voordelig je vliegtickets kan boeken.

Huur een auto voor je wintersportvakantie

Liever met het vliegtuig naar je bestemming reizen en ter plekke een auto huren? Dat kan natuurlijk ook. Zo ben je op een paar uurtjes op je bestemming en kan je nadien met een auto de omgeving makkelijk verkennen.

Wil jij graag een auto huren voor op vakantie? Vergelijk dan zeker eens de aanbieders van huurauto’s en kijk ook zeker naar welke verzekering is inbegrepen. Om het jou gemakkelijk te maken, hebben wij alvast een overzichtje gemaakt met verschillende gespecialiseerde autoverhuurbedrijven:

Een auto huren op vakantie kan heel handig zijn. Je bepaalt zelf waar je gaat en staat en wanneer jij dat wilt. Je hebt ook de vrijheid om meer van de omgeving te bewonderen. Maar waarop dien je te letten bij het huren van een auto op reis? Lees onze tips bij het huren van een auto op vakantie.

  1. Boek je accommodatie

Het is uiteraard belangrijk om een fijne accommodatie te hebben als je op wintersport bent. Dat is de plek waar je tot rust komt na een inspannende dag. Er zijn wat dat betreft allerlei soorten accommodatie te onderscheiden. Je kan bijvoorbeeld in een luxe hotel verblijven of in een gezellig Gasthof net als in een appartement of in een chalet.

De keuze voor een accommodatie is af te stemmen op je reisgezelschap en op je eigen wensen. Let daarbij natuurlijk ook op de ligging ten opzichte van de skipistes en de bereikbaarheid.

Hotels en pensions

Een hotel beschikt over heel wat luxe en comfort. Je kan zelf kiezen of je kiest voor een comfort hotel of een luxe hotel waar je geniet van extra voorzieningen zoals een zwembad, wellnessfaciliteiten of een gezellige bar. Daarnaast heb je ook steeds de mogelijkheid om te kiezen voor een overnachting met of zonder ontbijt.

  • Op Booking.com vind je een uitgebreid aanbod aan verschillende soorten accommodaties zowel zoals hotelaccommodaties, appartementen en B&B's.
  • SunwebSki biedt een ruim aanbod aan appartementen, hotelaccommodaties en ski chalets.

Chalets en vakantiehuizen

Maar een appartement of chalet geeft je toch iets meer vrijheid in vergelijking met een kamer in een hotel of een Gasthof. Daarnaast heeft een chalet ook iets meer charme wanneer je op wintersportvakantie bent. Boek je chalet of appartement bij:

  • Skichalets biedt het beste van twee werelden: de service van een hotel en de gezelligheid en privacy van een eigen chalet. Bij aankomst wordt je ontvangen door de Nederlandstalige staf die de hele week klaarstaan om je op en top te bedienen. Koken, kuisen, boodschappen,.. Het wordt allemaal voor jou gedaan! Bekijk het volledige aanbod accommodatie op Skichalets.be.
  • Belvilla ken je ongetwijfeld. Deze organisaties heeft heel wat vakantiewoningen en andere types accommodaties in de bekende en minder bekende skigebieden. Er is een groot aanbod, met maar liefst bijna 4.000 accommodaties, waaruit je kan kiezen. Bekijk het volledige aanbod accommodaties op Belvilla.
  • Chalet.be is een zelfstandige touroperator, gespecialiseerd in het verhuren van gezellige chalets en appartementen voor 2 tot 44 personen in Frankrijk, Oostenrijk, Zwitserland en Italië. Alle accommodaties zijn van goede kwaliteit en variëren van standaard tot zeer luxe. Bekijk het volledige aanbod accommodaties op Chalet.be.

Vakantieparken

Naast de hotels en chalets, heb je ook nog een paar leuke vakantieparken waar je kan verblijven tijdens je wintersportvakantie.

  • LandalSki Life: Bij LandalSki Life geniet je van eindeloos pisteplezier en een adembenemend uitzicht! In combinatie met de faciliteiten (wellness, restaurants, ..) op de winterparken is jouw wintersportvakantie helemaal compleet. We raden je een verblijf bij Landal vakantieparken vooral aan als je met kinderen op stap bent. Bekijk het volledige aanbod accommodaties bij LandalSki Life.
  • Je zou het misschien niet direct verwachten, maar ook bij CenterParcs kan je eventueel terecht voor een leuke skivakantie. In Duitsland vind je een aantal CenterParcs in gekende skigebieden. Wil je na het skiën ook nog wat genieten van een gezellig huisje en/of indoor waterpret? Dan is Centerparcs misschien wel het overwegen waard. Bekijk het volledige aanbod accommodaties bij CenterParcs.
  1. Nog op zoek naar een goede skiuitrusting?

Skimateriaal kopen of huren? Dat is natuurlijk de vraag die je je moet stellen. Ben je een beginnende skiër? Dan raden we je aan om skimateriaal te huren! Verhuurbedrijven hebben het perfecte materiaal voor beginnende wintersporters en kunnen je hierin goed adviseren. Ga je vaker skiën? Dan is het best interessant en ook fijner om je eigen skimateriaal te gebruiken. Houd alleen in je achterhoofd, dat dit best een dure investering kan worden.

Waar je skiuitrusting kopen?

Waar je skiuitrusting huren?

  • Skiset.nl is de nummer één in het verhuren van skiuitrusting en beschikt over een uitgebreid netwerk met 800 ski-en snowboardwinkels in 400 wintersportgebieden.
  • Netski heeft meer dan 120 winkels in Frankrijk en Europa. Geef je skigebied in op de website, selecteer de data van je verblijf, kies je skiuitrusting (van beginner tot experts) en reserveer je ski’s! Zo simpel en eenvoudig gaat het.
  • GO Sport Montagne heeft meer dan 90 winkels in Frankrijk en Andorra, in het hart van de populaire resorts en dicht bij accommodatie. Huur hier je ski- of snowboarduitrusting van de grootste merken.
  1. Handige tips voor de (beginnende) skiër

Om zo goed mogelijk te genieten van je wintersportvakantie, hebben we alvast enkele tips voor je opgelijst. Vooral voor de beginnende skiër kunnen onderstaande tips heel handig zijn.

  • Zorg dat je beschikt over goede kledij. De juiste wintersportkleding houdt je warm, droog en zorgt voor voldoende bewegingsvrijheid.
  • Als beginnende skiër neem je best eerst skilessen. Hierdoor leer je direct de juiste techniek aan. Wil je graag zoveel mogelijk genieten van je vakantie? Dan kan je eventueel op voorhand al eens een les nemen bij een indoor skibaan.
  • Beginnende skiërs huren best hun materiaal. Wanneer je overtuigd bent om vaker op wintersportvakantie te gaan, kan je een complete ski- of snowboarduitrusting kopen.
  • Kies niet meteen voor het hoogste gebergte maar ga op zoek naar een skigebied dat aan jouw niveau voldoet. De beste keuze is een skigebied waar groene pistes zijn, althans voor de beginnelingen. Eventueel kan je ook kiezen voor een blauwe piste maar dit kan voor sommigen alsnog een uitdaging zijn.
  • Probeer een gebied te vinden waar voldoende verschillende beginners pistes zijn voor de afwisseling.
  • Zorg dat je altijd in bezit bent van dagcrème en zonnebrandcrème.
  • Last but not least: vergeet vooral niet om plezier te hebben!
  1. Coronaregels wintersportseizoen 2021/2022

In het wintersportseizoen 2021/2022 gelden er regels in verband met corona. Dat geldt niet alleen voor de toegang tot landen, maar ook ter plekken. Houd rekening met de toegangseisen per land en kijk voor vertrek altijd naar de actuele situatie. Ter plekke gelden aanvullende eisen.

In Oostenrijk is het bijvoorbeeld nodig om in een gesloten skilift of gondel een mondkapje te dragen van het type FFP2. Ook kan er bij de verkoop van tickets in dalstations controle plaatsvinden op het 3G-bewijs (vaccinatie, test of genezen). Het 3G-bewijs is eveneens van toepassing voor de après-ski.

  1. Download je reisgidsen voor wintersportvakanties

Wil je graag zoveel mogelijk uit je wintersportvakantie halen? Gelijk heb je! Download onze reisgidsen en ontdek dé mooiste plekjes en bezienswaardigheden. Liever alles in één? Koop dan onze digitale reisgidsen en geniet ten volle van je vakantie!

Franse AlpenOostenrijkSaarlandZwitserlandPyreneeënTsjechië
Reisgids Franse AlpenReisgids OostenrijkReisgids Zwarte WoudReisgids ZwitserlandReisgids PyreneeënReisgids Tsjechië
Emilia-Romagna en Gardameer

Gratis reisgids Ligurië downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?