Op wintersport met de wagen? 7 x tips: waaraan te denken + voorbereiding?

Op wintersport met de wagen? 7 x tips: waaraan te denken + voorbereiding?

4 oktober 2021 in Reisinfo0 reacties

Voordat je op die besneeuwde bergtoppen staat, gaat er meestal nog wel wat voorbereiding aan vooraf, zeker als je met de auto gaat. Het is niet een kwestie van alleen je kleding en toiletspullen inpakken als je op wintersport gaat. Zowel voor jezelf als voor je auto heb je het een en ander nodig. Als je bijvoorbeeld je eigen ski’s of snowboard meeneemt, dan kan een dakkoffer nog wel eens handig zijn.

Maar je thermo- en skikleding neemt ook aardig wat ruimte in beslag. Je kunt het allemaal in je auto stoppen, maar vergeet niet dat je in het buitenland ook nog eens verplicht bent om het een en ander bij je te hebben. Wat dat is, kan nog weleens wisselen en het verschilt ook nog eens per land. Voordat je op die besneeuwde bergtoppen staat, gaat er meestal nog wel wat voorbereiding aan vooraf, zeker als je met de auto gaat.

Het is niet een kwestie van alleen je kleding en toiletspullen inpakken als je op wintersport gaat. Zowel voor jezelf als voor je auto heb je het een en ander nodig. Als je bijvoorbeeld je eigen ski’s of snowboard meeneemt, dan kan een dakkoffer nog wel eens handig zijn. Maar je thermo- en skikleding neemt ook aardig wat ruimte in beslag.

Je kunt het allemaal in je auto stoppen, maar vergeet niet dat je in het buitenland ook nog eens verplicht bent om het een en ander bij je te hebben. Wat dat is, kan nog weleens wisselen en het verschilt ook nog eens per land. Lees ook hier onze tips als je met een elektrische wagen op reis gaat?

  1. Zijn winterbanden verplicht? Liggen ze erop?

De winterbanden hoeven gelukkig niet in de kofferbak, maar je kunt ze beter wel onder je auto doen. In veel Europese landen zijn winterbanden namelijk verplicht. Heb je de winterbanden er niet onder in een land waar het wel verplicht is, dan kun je een flinke boete krijgen.

Maar het kan nog erger. Als je een ongeluk krijgt of schade maakt, dan kan je aansprakelijk worden gehouden voor de kosten ook al is het niet jouw schuld. Dan kun je misschien flink bespaard hebben tijdens je autoverzekering berekenen, maar dat voordeel ben je dan gelijk weer kwijt aan deze kosten. De autoverzekering dekt namelijk meestal niet de kosten omdat je je niet de regels van dat land hebt gehouden.

  1. Zijn sneeuwkettingen verplicht?

Als het flink sneeuwt, heb je sneeuwkettingen nodig voor meer grip en dus ook voor meer veiligheid. Op de rijksweg zal je ze misschien niet zo vaak nodig hebben, maar zodra je in de buurt van je wintersportbestemming komt, wordt de kans groter. In veel wintersportgebieden is het zelfs verplicht om de sneeuwkettingen te gebruiken.

Deze gebieden herken je aan de ronde blauwe borden met een sneeuwketting erop afgebeeld. Hier wordt streng op gecontroleerd en soms wordt zelfs de toegang tot het gebied ontzegd als je geen sneeuwkettingen hebt. Zorg dus in ieder geval dat je ze bij je hebt en indien nodig je ze veilig langs de weg ook om je banden kunt doen.

Onze tip: Oefen thuis al eens om de sneeuwketting aan te brengen. Zo weet je precies hoe het gaat als je op reis plots moet stoppen voor hevige sneeuwval.
  1. Gevarendriehoek en fluo hesje

Als je onderweg pech hebt of je moet toch ineens de sneeuwkettingen om doen, is het verstandig als je dit veilig doet. Plaats een gevarendriehoek achter je auto en draag een reflecterend veiligheidsvestje. Zorg dat deze spullen goed bereikbaar zijn en zorg dus dat ze niet achter alle bagage in de kofferbak verdwijnen.

In veel Europese landen zijn zowel een gevarendriehoek als een reflecterend hesje verplicht, dus er kan ook om gevraagd worden. Maar ze zijn vooral handig voor je eigen veiligheid. Het overige verkeer kan hierdoor duidelijk zien dat jij je op de weg bevindt.

  1. Even blazen onderweg

Nog iets wat je beter in je auto kunt hebben is de ongebruikte alcoholtest. Zeker als je in Frankrijk rijdt want hier is het in ieder geval verplicht. Ze kunnen er naar vragen en alhoewel je geen boete meer krijgt, kun je hem toch beter bij je hebben.

  1. De verbanddoos

We hopen natuurlijk dat je deze nooit nodig zult hebben, maar zorg dat je een verbanddoos in je auto hebt. Ook deze verbanddoos is in sommige landen verplicht. Zorg dat hij net zoals de overige verplichte attributen binnen handbereik ligt. Dat is ook prettig als je hem echt nodig hebt. Download zeker ook onze handige checklist + reisapotheek (100% gratis).

  1. Brandje blussen

Alle Belgen zijn verplicht om zowel een verbanddoos als een brandblusser in de auto te hebben. Voor auto’s met een Nederlands kenteken is dit niet verplicht, maar het scheelt je wel een discussie met de Belgische politie als je hem wel bij je hebt.

  1. Vergeet het wegenvignet niet

In landen zoals Zwitserland en Oostenrijk heb je een vignet nodig om gebruik te mogen maken van de snelweg. Deze kun je vooraf kopen of aan de grens van het desbetreffende land.

Hier wordt meestal streng op gecontroleerd en het kan je een flinke boete opleveren als je hem niet hebt en je wordt aangehouden. Zorg gewoon dat je het vignet op je voorruit hebt zitten, een boete kan de vakantiepret flink drukken.

Inpaklijst + reisapotheek

Gratis inpaklijst op reis downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?