8 x mooiste skigebieden in de Franse Alpen: Wintersport in Frankrijk

Koop de volledige reisgids voor € 10

8 x mooiste skigebieden in de Franse Alpen: Wintersport in Frankrijk

15 december 2021 in Frankrijk0 reacties

Frankrijk staat naast de prachtige steden en dorpjes ook bekend omwille van de beste skigebieden ter wereld. En vooral de Franse Alpen zijn dé ideale bestemming voor wintersport. De skigebieden worden gekenmerkt door authentieke dorpjes en sneeuwzekere pistes.

Nog op zoek naar inspiratie voor je volgende reis? Wij hebben de mooiste skigebieden in de Franse Alpen voor je op een rijtje gezet.

Inhoud artikel

  1. Chamonix-Mont-Blanc

Chamonix-Mont-Blanc is een bekende stad voor wintersporters, in 1924 werden hier bovendien de eerste Olympische Winterspelen ooit gehouden. De stad ligt tegen de Mont Blanc aan, de hoogste berg in de Franse Alpen met een hoogte van 4810 m. In de zomer kan je hier perfect wandelen, fietsen en bergbeklimmen door de vele valleien, bossen, watervallen en meren. In de winter zit je hier uiteraard perfect voor je ski- of snowboardvakantie.

Zoek je graag de adrenaline op? Ga paragliden in deze adembenemende omgeving! Boek hier op voorhand vanaf €120!
  1. Les Trois Vallées

Les Trois Vallées is een heel bekend skigebied

Niet voor niets, want het is het grootste aaneengesloten skigebied ter wereld. Je hebt hier slechts één skipas nodig om de pistes in alle onderling verbonden valleien te kunnen uitproberen en dat heeft Les Trois Vallées tot een van de populairste skigebieden in de Alpen gemaakt. Het ene gerenommeerde skigebied ligt hier naast het andere:

Val Thorens

Val Thorens, in het zuiden van die reeks van onderling verbonden valleien, is misschien wel het bekendste skioord. Het stadje ligt in de Belleville-vallei. Er is nu eigenlijk ook een vierde vallei in het skigebied opgenomen, je zou dus eigenlijk van Les Quatre Vallées kunnen spreken.

  • De pistes van Val Thorens zijn geopend van half november tot begin mei.
  • Ook tijdens de zomer zal je je in de Belleville-vallei en de bergen rond Val Thorens zeker niet vervelen.
  • Het populairst zijn natuurlijk de adembenemend mooie Alpenwandelingen.
  • Er vallen bovendien een aantal historische bezienswaardigheden in de Belleville-vallei te bewonderen waaronder barokke kerken en kapellen, een gerestaureerde oude graanmolen en vele charmante kleine gehuchtjes en dorpen die je een kijkje gunnen in de traditionele alpiene manier van leven.

Méribel

Naast de Belleville-vallei ligt de even mooie Allues-vallei. Daar bevindt zich een ander bekend skigebied: Méribel. Tot 2011 werd hier het bekende Altitude Festival georganiseerd. De drie dorpen die samen het skigebied vormen, gaan met hun charmante chalets en mooie huizen met houten gevels perfect op in het landschap. Van skiën in de winter tot wandelen in de zomermaanden, ook dit deel van Les Trois Vallées heeft veel te bieden.

Courchevel

Deze stad is de meest westelijke wintersportplaats in de drie valleien en bestaat uit een aantal satellietdorpjes die samen een geheel vormen. Dit is het vakantieoord bij uitstek voor, onder andere, rijke Russische oligarchen. In Rusland wordt de naam Courchevel geassocieerd met de superrijken. Onder enthousiaste skiërs is Courchevel ook bekend om zijn couloirs, die tot de moeilijkste zwarte pistes ter wereld worden gerekend. Natuurlijk kan je ook vanuit Courchevel prachtige zomerse wandeltochten maken.

  1. Les Portes du Soleil

Les Portes du Soleil is een prachtig skigebied dat zowel in Frankrijk als Zwitserland ligt. In dit gebied geniet je van meer dan 600 kilometer aan piste. Je kan je hier dus helemaal uitleven! Ook langs het skigebied zijn er tal van dorpjes die je kan bezoeken.

Eén van deze dopjes is Les Gets, een authentiek dorpje met prachtige houten chalets, gezellige restaurants en après-ski clubs. Maar ook dorpen als Chatel, Avoriaz en Morzine zijn absoluut de moeite waard! Voor de ervaren skiër is vooral de “Muur van Avoriaz” een fantastische piste om aan te raden.

  1. Val d’Isere

Val d’Isère is natuurlijk een van de populairste en beroemdste skigebieden van de Franse Alpen. Dit skigebied maakt deel uit van het skigebied Espace Killy en is verbonden met het nabijgelegen Tignes. Je kan hier genieten van meer dan 300 kilometer aan skipistes. Val d'Isère is ook beroemd om enkele van de beste lift-toegankelijke off-piste skimogelijkheden. Natuurlijk kan je in de zomermaanden heel wat avontuurlijke wandeltochten maken in de omliggende bergen.

De westelijke en centrale gebieden van Val d'Isère lopen over van de typische chalets, terwijl in het oosten eerder stedelijke hoogbouw domineert. Er zijn tal van high-end hotels, winkels, restaurants en andere toeristische voorzieningen.

Wil je graag een roadtrip maken door de prachtige Franse Alpen? Met onze 16-daagse rondreis door Franse Alpen kom je langs de mooiste plekjes en 's werelds bekendste ski- en wandeloorden.

  1. Paradiski

Het skigebied Paradiski-skigebied bestaat uit twee losse gebieden, La Plagne en Les Arcs en beschikt over meer dan 400 km aan skipistes. De twee skioorden zijn met elkaar verbonden door een lift. Zo heb je met één skipas toegang tot twee fantastische gebieden.

Zowel beginnelingen als gevorderden zullen zich hier niet vervelen. Er zijn namelijk blauwe pistes en talloze uitdagende afdalingen te vinden in het Paradiski-skigebied. Ook heb je de mogelijkheid om leuke daguitstappen te maken naar de nabijgelegen dorpjes waar je kan genieten op de gezellige terrasjes.

  1. Megève

Megève is een ander bekend skioord

Het was het eerste kunstmatig gebouwde skiresort in de Alpen. Het werd ontworpen als een Frans alternatief voor Sankt Moritz in Zwitserland in opdracht van de Rothschilds. Oorspronkelijk was het een populaire toeristische bestemming bij de Franse aristocratie en het is nog steeds een van de meest bekende en high-end skigebieden ter wereld.

Ondanks het feit dat Megève een speciaal gebouwd resort is, heeft het een opvallend authentiek alpien charme. Het is dankzij de vele spa’s en zwembaden ook een populaire wellnessoord en je vindt er heel wat luxehotels, gastronomische eetgelegenheden en boetieks die zich vooral richten op welgestelde klanten.

Nog op zoek naar een aangenaam verblijf? Bekijk alvast onze favoriete verblijven in de Franse Alpen en haal het beste uit je verblijf.
  1. Les Sybelles

Het Les Sybelles-skigebied is gelegen in de Savoie en bestaat uit 310 kilometer aan pistes. Dit skigebied heeft alles in huis voor geslaagde wintersportvakantie. De pistes liggen bijna allemaal boven de 1500 meter, waardoor het skigebied zo goed als altijd besneeuwd is. Daarnaast zijn de pistes ook erg afwisselend. Er is dus voor ieder wat wils! Het is bovendien het ideale skigebied als je met kinderen op stap bent. Sommige delen worden hier zelfs aangeduid met het ‘Familie Pluslabel.

Daarnaast zijn er zes gezellige dorpjes die allemaal op het skigebied aangesloten zitten

  • La Toussuire en Le Corbier zijn twee ietwat grotere moderne dorpen die pal aan de piste grenzen.
  • Saint Jean d’Arves en Saint Sorlin d’Arves zijn iets authentieker. Je vindt er dan ook enkele schattige huisjes en smalle straatjes.
  1. Les Deux Alpes

Het skigebied van Les Deux Alpes is een ander mooi skigebied dat enorm aanspreekt! Skigebied Les Deux Alpes bestaat uit twee skigebieden en bestaat uit zo’n 200 kilometers aan skipiste. Het grootste gedeelte van de pistes is blauw (voor de beginners), maar ook de ervaren skiër kan zich hier prima vermaken. Bovendien leent het skigebied haar sneeuwzekerheid niet aan de enorme hoogte (+-1650 meter) maar aan de gletsjer in de gebieden. Zo kan je er dan ook goed skiën in zowel het na- en voorseizoen.

Daarnaast is er in het skigebied ook een groot snowpark waar je kan genieten van talloze obstakels en waar je enkele indrukwekkende sprongen kan maken. En voor jongeren is het skigebied ook zeker een aanrader. Het stikt hier namelijk van de sfeervolle après-ski bars. Ongetwijfeld een een onvergetelijke vakantie!

TIP ROUTE: Vertrek je op rondreis naar het zuiden van Frankrijk met de auto? Wij hebben voor jou de beste route naar Zuid-Frankrijk met de leukste hotels en de mooiste stopplaatsen onderweg verzameld in één handige blogpost.

  1. Waar overnachten in de Franse Alpen?

Voor je wintersportvakantie in de Franse Alpen, ben je vast op zoek naar een aangenaam verblijf. Wij hebben alvast onze favoriete voor je opgelijst. Of je kan ook altijd het volledige aanbod hotels en B&B's in de Franse alpen online bekijken.

Chalet-Hôtel Hermitage

Chalet-Hôtel Hermitage is een andere topper in Chamonix-Mont-Blanc, op een steenworp afstand van het treinstation en het stadscentrum. Het charmante hotel biedt uitzicht op Brevent en de Mont Blanc en beschikt over een ontspannende alpinetuin met 3 buitensauna's, een vijver en een bubbelbad.

Je verblijft in een van de kamers die voorzien zijn van geluidsisolatie, een moderne badkamer en een eigen balkon met uitzicht op de bergen. Graag een namiddagje gaan skiën? Er is een skiberging in het hotel en de bus naar de skipistes stopt op 100 meter afstand. Meer info en boeken.

Andere toppers die we kunnen aanraden voor je vakantie:

  1. Mis niets tijdens je verblijf in De Franse Alpen met onze reisgids

Wil je niets missen tijdens je vakantie in de Franse Alpen? Dan hebben we goed nieuws, want wij deden al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Franse Alpen met een volledig uitgestippelde route langs alle bezienswaardigheden (+ gps-coördinaten). Eerst uitproberen? Download dan je gratis preview reisgids Franse Alpen.

Franse Alpen

Gratis reisgids Franse Alpen downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?