5 x beste ski jas kopen? Wat is de ideale ski jas voor je wintersportvakantie: alle info + tips

Koop de volledige reisgids voor € 10

5 x beste ski jas kopen? Wat is de ideale ski jas voor je wintersportvakantie: alle info + tips

9 november 2021 in Reisinfo0 reacties

Trek je binnenkort op skivakantie? Dan mag een warme comfortabele ski jas zeker niet ontbreken! Maar waar moet je eigenlijk op letten als je deze gaat aankopen? En hoe zorg je ervoor dat je bij alle mogelijke weersomstandigheden heerlijk droog en warm kan blijven?

Lees gerust verder en ontdek dé beste ski jassen voor je wintersportvakantie. Daarnaast hebben we ook nog enkele handige tips voor je verzameld waarop je zeker moet letten als je een ski jas gaat kopen.

Inhoud artikel

Onze favoriete ski jassen opgelijst

Ben je nog op zoek naar een goede ski jas? De dag van vandaag is het aanbod ski jassen enorm groot. Om je zoektocht naar de beste ski jas te vergemakkelijken, hebben wij alvast een selectie gemaakt van de beste ski jassen. Of bekijk het volledige aanbod skijassen online.

  1. O'Neill Wintersportjas Adelite

  • De gewaagde en stijlvolle Adelite Jacket van O'Neill (vrouwen) is een absolute aanrader voor vrouwen.
  • Deze winterjas is onderdeel van de O'Neill Blue-collectie en heeft een waterkolom 10 000 mm.
  • De jas is waterdicht en bestaat uit ademend materiaal.
  • Verder beschikt de jas over getapete naden, sneeuwvanger, een afneembare kraag en ventilatie-, audio-, google- en liftpaszakken.

Bestel je O'Neill Wintersportjas Adelite online. Verkrijgbaar in meerdere kleuren.

  1. Quiksilver Mission Plus Wintersportjas

  • Deze Mission Plus Wintersportjas van Quiksilver (heren) is ideaal om te gaan alpineskiën, freeride skiën , langlaufen en snowboarden.
  • De jas is waterdicht en winddicht en beschikt over een waterkolom van 10 000 mm.
  • Verder beschikt de jas over sneeuwvanger, een afneembare en verstelbare capuchon en vier zakken.
  • Deze jas van Quiksilver is iets prijziger.

Bestel je Quiksilver Mission Plus Wintersportjas online. Verkrijgbaar in meerdere maten.

  1. Spex Eriyx Ski Jas

  • Slinger maar hard door de sneeuw met deze strakke Eryx ski-jas van Spex (vrouwen).
  • Deze blauwe ski jas heeft echt alles waar je om vraagt, zoals een waterdichte en ademende 5K-coating en sneeuwvanger op de zoom.
  • Ook de ritszakken zijn strategisch geplaatst (in totaal vijf) zodat je jouw skipas of handschoenen direct bij de hand hebt.
  • Daarnaast beschikt deze ski jas over een kabelgleuf voor je headphone kabel.
  • Met de capuchon beschik je over extra comfort en slaat de wind jou niet om je oren.
  • Mocht je het nu te warm krijgen van al deze toffe technologie, dan kan je even ventileren met de ritsluitingen onder de armen.

Bestel je Spex Eriyx Ski Jas online. Verkrijgbaar in meerdere maten.

  1. Falcon Wintersportjas

  • En ook deze winterjas van Falcon is een aanrader.
  • Deze jas is gemaakt van soepel softshell materiaal en heeft een warme voering en ademend vermogen.
  • Verder heeft deze jack ook nog een afritsbare en verstelbare capuchon, een uitneembare sneeuwvanger, een ingang voor je telefoonsnoer en zakken voor je skipas en skibril.

Bestel je winterjas van Falcon online. Verkrijgbaar in meerdere kleuren.

  1. Brunotti Aucklet Colourblock Women Snowjacket

  • Op zoek naar een fijne jas die je zowel op de piste als daarbuiten lekker warm houdt? Dan is deze Brunotti Aucklet Colourblock Women Snowjacket (vrouwen) een aanrader.
  • Uiteraard is hij water- en winddicht door de getapete naden op de kritieke punten, maar ook sneeuwvrij door de antislipsneeuwvanger. Waterkolom van 10 000mm.
  • Bovendien beschikt deze jas over allerlei mooie extra’s, zoals de koperen ritsen, unieke stof met print.
  • Ook zitten er zakken in voor je skipas en je muziek. Deze jas is namelijk voorzien van revolutionaire Clo-i padding. Deze padding combineert bewegingsvrijheid, ventilatie en warmte voor optimaal draagcomfort.

Bestel je Brunotti Aucklet Colourblock Women Snowjacket nu online en test ze je eerst volgende skivakantie uit!

  1. Waarop letten bij het kopen van een ski jas?

Tijdens je zoektocht naar de beste ski jas voor je wintersportvakantie, houd je best rekening met enkele belangrijke aandachtspunten. Wij sommen de meest belangrijke punten even voor je op. Je kan zelf nagaan aan welke eisen jouw ski jas moet voldoen.

Functionaliteit is belangrijker dan de looks

Laat je bij het kopen van een skipak niet afleiden door het uiterlijk van je nieuwe ski-jas of skibroek. Het belangrijkste bij skikleding is dat het functioneel is. Schenk vooral aandacht aan het materiaal waaruit je skiuitrusting werd gemaakt.

Kan je het skipak eenvoudig sluiten?

Het aan- en uittrekken van een skipak kan soms wat moeite vragen. Daarom is het altijd handig dat je op zoek gaat naar een skipak met een gebruiksvriendelijke sluiting. Niets vervelender dan wanneer je gehaast bent (hoogdringend naar toilet moet bijvoorbeeld), je skipak niet makkelijk open gaat.

Water- en winddicht

Een ander belangrijk aspect van je skiuitrusting is de waterdichtheid. Hiervoor kijk je best naar de zogeheten waterkolom die de mate van de waterdichtheid aangeeft. Hoe hoger de waterkolom (deze wordt uitgedrukt in millimeter), des te meer je skiuitrusting waterdicht is. Best ga je voor een ski jas met een minimale waterkolom van 5.000 - 10.000 millimeter.

De wind is echter de grootste boosdoener als het gaat om afkoelen. Je wilt de wind geen invloed laten hebben op je lichaam. Daarom is een goede winddichte ski jas ook erg belangrijk. Er zijn verschillende soorten membranen die men op kleding toepast zodat deze winddicht zijn:

  • Een van de bekendste is het GORE-TEX membraan dat ervoor zorgt dat de wind niet kan binnendringen.
  • Daarnaast bestaan er ook alternatieven zoals E-Vent en Sympatex, die met een soortgelijk principe werken.
Onze tip: Kijk ook even naar de ritsen die worden afgeschermd met een rubberachtige laag. Je denkt er misschien niet meteen aan maar ritsen zijn namelijk gevoelig voor het doorlaten van wind.

Sneeuwdichtheid

Ook is het belangrijk om te kijken hoe sneeuwdicht je jas is. Meestal kan je er van uitgaan dat er een sneeuwvanger rond de middel zit die van binnen af te sluiten is. Zo kan de sneeuw niet via de onderkant naar binnen dringen. Ook zal je bij je mouwen een soortgelijke sluiting van klittenband terugvinden.

Extra tip: Trek ook even je skihandschoenen aan als je een nieuwe jas past. Zo kan je kijken of deze goed op elkaar aansluiten en weet je zeker dat sneeuw, wind en kou in ieder geval niet via de mouwen binnendringen!

Pasvorm

Idealiter valt je ski-jas ongeveer twintig centimeter over je skibroek, zonder dat die je lichaam afknelt tijdens het wintersporten. Ook moeten je mouwen lang genoeg zijn zodat je deze over je skihandschoenen kan trekken. Wanneer je een skipak gaat kopen, pas je deze best eens. Ga in skihouding staan als je een ski jas wilt passen. Bedekken de mouwen je polsen en eventueel een stukje van je handen? Dan zit de ski jas goed.

Zorg dat je voldoende bewegingsvrijheid hebt

Tijdens het skiën beweeg je veel. Het is dan ook belangrijk dat je bewegingen niet beperkt worden door je skiuitrusting. Je koopt je skikleding dus best niet té klein. Kies gerust een maatje groter en let vooral op de pasvorm. Tegenwoordig zijn er kan je ook heel wat wintersportkledij verkrijgen die gemaakt zijn van een elastische stof, wat zorgt voor nog meer bewegingsvrijheid.

Isolatie: welke voering heeft je ski jas?

Hoe goed een ski jas isoleert, is afhankelijk van de voering. Een jas geeft namelijk zelf geen warmte af, het zorgt er enkel voor dat jouw lichaamswarmte niet weg kan. In een jas met een goede voering zal je dan ook minder snel koud krijgen. Dus, hoe beter de voering, hoe hoger de isolatiewaarde en hoe meer lichaamswarmte vastgehouden wordt.

Met uitzondering op ski jassen met een voering van dons die zorgen voor optimale warmte. Een donzen jas is daardoor minder geschikt op dagen met neerslag. Als dons nat wordt, duurt het best lang voordat het weer droog is. En daarbij maakt nat dons de jas erg zwaar. Deze jassen zijn dus vooral geschikt tijdens droge dagen of als voering onder een hardshell jas.

Andere aandachtspunten bij het kopen van een skipak:

Naast bovenstaande aandachtspunten, zijn er nog wat handige extra’s. Het is niet noodzakelijk om deze te hebben, maar het maakt je skiuitrusting wel comfortabeler. Hieronder vind je alvast een paar extra aandachtspunten waar wij zelf ook waarde aan hechten.

  • Heeft jouw ski jas een capuchon? Wanneer het regent kan dit erg handig zijn. Als je de keuze hebt, kies je ook best een ski jas met een afneembare capuchon.
  • Het gewicht van de jas: een goede ski-jas is niet te zwaar. Tijdens het wintersporten wil je namelijk niet gehinderd worden in je bewegingsvrijheid vanwege een lompe of zware jas.
  • Een ander pluspunt bij een skipak zijn zakken. Hier kan je persoonlijke bezittingen in kwijt zoals je sleutels, een skibril, zonnecrème of je ski-pas.
  1. Belangrijke tip: het 3-lagensysteem

Hét geheim om lekker warm te blijven? Draag verschillende lagen! Daarnaast zorgt het lagensysteem niet alleen voor optimale warmte, het zorgt er ook voor dat je gemakkelijk van kledij kan veranderen. Zo kan je op warme zomerdagen kiezen voor een dunnere tussenlaag. Zodat je wanneer je gedaan hebt met skiën, niet té warm hebt.

  • Belangrijk is een goede onderlaag die meestal bestaat uit thermo ondergoed.
  • Daarover draag je een warme fleece of pull.
  • Als laatste trek je hierover nog een comfortabele ski-jas. Zorg ervoor dat deze water- en winddicht is.

Vertrek je binnenkort op ski- of snowboardvakantie in Frankrijk? Bekijk alvast onze tips om je wintervakantie in Frankrijk te plannen.

  1. Een ski jas én skibroek of een skipak?

De meeste skipakken voor volwassenen bestaan uit twee delen, namelijk een ski-jas en een skibroek. De dag van vandaag kan je ook een skipak overall kopen. Zo’n overall is natuurlijk een stuk warmer dan een aparte skibroek en jas. Je profiteert meer van je eigen lichaamswarmte als je één geheel draagt. Daarnaast heb je normaalgezien ook geen last van sneeuw dat onder de jas of broek kruipt.

Wil jij toch graag zo’n skipak overall kopen? Bekijk het volledige aanbod overall skipakken.

Aparte ski jas en skibroek blijven het populairst

Over het algemeen kiezen de meeste mensen toch eerder voor een aparte ski jas en skibroek. Het voordeel hiervan is dat je dan een ski jas kan kopen die je ook als normale winterjas kan gebruiken. Daarnaast heb je ook niet meteen een compleet nieuwe outfit nodig als je bijvoorbeeld enkel je skibroek scheurt tijdens het skiën. Dat komt je dan ook veel voordeliger uit.

  1. Welke ski jas kies je het best?

Er zijn diverse soorten ski-jassen die je kan kopen voor je wintersportvakantie. De dag van vandaag heb je keuze uit hardshells, softshells of klassieke ski-jassen. Ieder type jas heeft zo z'n voor- en nadelen, en de vraag is welke type jas het beste bij jou past. Hieronder sommen we alvast de belangrijkste voor- en nadelen van ski-jassen op. Voor welke ski-jas je ook kiest, het is altijd aan te raden je te kleden volgens het 3-lagen systeem.

Hardshell jas

  • De hardshell ski jassen zijn van buiten wind- en waterdicht, en zijn licht tot zwaar geïsoleerd.
  • Deze jassen zijn niet gevoerd en erg duurzaam.
  • Bij een licht geïsoleerde jas kan je kiezen voor een iets warmere tussenlaag zoals een fleece of donsjasje, en bij de zwaarder geïsoleerde jassen volstaat een dun pulletje.
  • Een hardshell ski-jas is, wanneer deze alleen gedragen wordt, geschikt voor de warmere dagen.
  • Deze jassen zijn iets prijziger maar gaan vaak jarenlang mee.

Softshell jas

  • De softshell is een buitenlaag die je goed beschermd tegen de wind en je bovendien vaak een goede bewegingsvrijheid geeft, omdat softshells veelal elastisch zijn.
  • Veel softshells zijn voorzien van een kleine laag isolatie in de vorm van fleecevoering, wat ze een stukje warmer maakt dan hardshells.
  • Een nadeel van de softshell is dat ze meestal niet goed waterdicht zijn.
  • Over het algemeen is de softshell jas vriendelijker geprijsd dan de hardshell.

Klassieke ski-jas

  • Voor heel wat wintersporters is de klassieke ski-jas nog steeds de beste oplossing.
  • De klassieke ski-jas is gevoerd en de buitenlaag zorgt ervoor dat je wordt beschermd tegen wind en sneeuw en de isolerende binnenlaag houdt je lekker warm.
  • Afhankelijk van de weersomstandigheden draag je onder je ski-jas nog 1 of 2 lagen. In ieder geval altijd een thermoshirt en eventueel een (dunne) fleece.
  • Het is een ideale ski-jas voor koudere en milde dagen op de piste.
  1. Extra tip: accessoires voor tijdens het skiën

Naast een goede ski jas of een goede skibroek, zijn er nog een aantal andere zaken die handig zijn als je op wintersportvakantie vertrekt. Volgende ski-accessoires kunnen altijd van pas komen tijdens je ski- of snowboardvakantie:

  • Skihelmen: het dragen van een stevige skihelm tijdens het skiën voorkomt geen ongelukken, maar het vermindert wel de kans op (ernstig) hersenletsel.
  • Skihandschoenen: op wintersport zijn skihandschoenen erg belangrijk om je handen warm te houden tijdens het skiën.
  • Sneeuw- of skibrillen: met een skibril kan je je ogen goed beschermen tegen de zon en sneeuw.
  • Een goede zonnebrandcrème voor wanneer het zonnetje erdoor komt.
  • Skistokken helpen je om blessures te voorkomen. Daarnaast zorgt het ook voor je balans tijdens het skiën.
  • Sneeuwschoenen of snowboots: goede sneeuwschoenen zorgen voor warme en droge voeten. Je wilt natuurlijk niet dat jouw voeten nat en koud worden als je door de sneeuw loopt. Niets vervelender dan dat!
  • Skimutsen
  • Nekwarmers: iedere wintersporter weet dat het enorm koud kan zijn bovenaan de skipiste. Je goed aankleden, is daarom ook een must. Sjaals zitten al gauw in de weg en daarom is een nekwarmer net iets interessanter.
  1. Download je reisgidsen voor wintersportvakanties

Wil je graag zoveel mogelijk uit je wintersportvakantie halen? Gelijk heb je! Download onze reisgidsen en ontdek dé mooiste plekjes en bezienswaardigheden. Liever alles in één? Koop dan onze digitale reisgidsen en geniet ten volle van je vakantie!

Franse AlpenOostenrijkSaarlandZwitserlandPyreneeënTsjechië
Reisgids Franse AlpenReisgids OostenrijkReisgids Zwarte WoudReisgids ZwitserlandReisgids PyreneeënReisgids Tsjechië
Franse Alpen

Gratis reisgids Franse Alpen downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?