Rondreis Toscane langs Pisa, Lucca en Carrara, onze route + kaart

Volledige reisgids kopen voor € 10

Rondreis Toscane langs Pisa, Lucca en Carrara, onze route + kaart

  • Startpunt: Mulazzo, Italy
  • Eindpunt: Mulazzo, Italy
  • Type: Rondreis
  • Afstand: 270 km
  • Duur: 8 dagen
  • Wegdek: Verhard
  • Bewegwijzering: Geen (zie kaart in reisgids)

Volg route op kaart met GPS-tracker

Adv.
Park Hotel La Pineta *** in Mulazzo

Toscane, La Lunigiana, 8 dagen in 3* hotel incl. half pension

Vanuit Hotel La Pineta *** in Mulazzo kan je een heel gevarieerde vakantieweek plannen in La Lunigiana. Fietsen zijn volgens beschikbaarheid gratis te huren. Een unieke plek, 8 dagen in halfpension.

Onze 8-daagse rondreis 'verrassend Toscane'. Download de route en relax

Op deze rondreis verkennen we La Lunigiana, een minder bekende regio van Toscane, vandaar de ondertitel 'verrassend Toscane'. Je zal inderdaad in minder gekende dorpen en stadjes komen zoals Pontremoli, Villafranca en Casola.

Tegelijk leer je de mooie natuur van La Lunigiana ontdekken. Deze regio situeer je op de grens met Cinque Terre aan de Ligurische kust. Je verblijft de ganse rondreis op slechts één logeerplaats, in Mulazzo. Toch leg je elke dag weinig kilometers af. De bekendste stad dichtbij is Carrara met zijn bekende marmergroeven.

Ga je dan op deze rondreis de toppers écht uit de weg? Toch niet, in het reisprogramma voorstel steken topbezienswaardige steden zoals Pisa en Lucca. En wie dan nog iets anders wil, die kan naar Forte dei Marmi, een shoppingstad pur sang aan de kust of het middeleeuwse stadje Pietrasanta gaan verkennen.

Toscane Verrassend

Gratis autoroute Verrassend Toscane downloaden

GPX bestand(en) van deze route downloaden

GPS-tracks Toscane: we hebben de GPS-tracks van deze route in een zip-bestand geplaatst dat je vrij kan downloaden.
Lees meer voor info over het gebruik van GPS-tracks.

Wachtrijen vermijden en speciale tours

Top 5 bezienswaardigheden van deze autoroute 'Verrassend Toscane'

La Lunigiana is een regio in Toscane waar rustige pittoreske dorpjes liggen te wachten op wat meer aandacht. Je vindt het in alle opzichten verrassende La Lunigiana op de grens met de Cinque Terre nabij de Ligurische kust. Pisa, Lucca, Carrara liggen niet ver weg. Met een kleine roadtrip verkennen we de natuur en wat er aan cultuur te zien is. Daarom rijden we naar Pontremoli om er het duizend jaar oude kasteel te bezoeken en een terrasje te doen op de Piazza del Duomo. Villafranca heeft een leuk museum over ambachten uit de streek. Wil je veel opsteken van de natuur van de Lunigiana, dan raden we aan in Aulla het Museo di Storia Naturale binnen te stappen.

Grotten en thermen zijn de thema's die je zal terugvinden in Equi Terme of je kan er heerlijk wandelen. Dit uitje kan je best combineren met het nabijgelegen Casola, een versterkt stadje met huizen die inmiddels hun 500ste verjaardag vierden. 
Copyright: Shutterstock.com

De titel klinkt misschien wat bombastisch, maar tijdens de verkenning van deze rondreis was dát het gevoel toen wij de weg inzetten naar de marmergroeven van Carrara die toch een eind buiten de stad liggen. Plots ben je met de wagen zigzaggend aan het klimmen met uitzicht op blinkende rotsen van marmer. Het doet je denken aan eeuwige sneeuw maar het is wel degelijk marmer dat er wacht om uitgehouwen te worden. Hoe dichter je nadert, hoe indrukwekkender de rit wordt. Je rijdt door tunnels, tussen de werkkranen zelfs. Hier voel je je erg klein omringd door niks anders dan marmer. Op het laatste stuk van het traject tot de marmergroeve loopt de weg constant 10% omhoog. 

Eenmaal aangekomen is een bezoek aan de groeve beslist een aanrader. Je wordt er in korte tijd ingeleid in hoe blokken marmer gehaald worden uit die blinkende massa. Er is ook een klein museum om nog meer kennis te verzamelen, een shop en een cafetaria.
Copyright:  Fotolia.com

Lucca is helemaal ommuurd wat op zich al een attractie is omdat de stad zich dan al eens laat zien vanaf de wandelpromenade met zijn mooi aangelegde paden, de bomen, de uitnodigende zitbanken. Maar je kan gerust op de promenade ook fietsen. Een pauze met een koffietje erbij, dat kan zeker ook. Daarna kan je zelf beleven hoe het voelt om de warme charme van de geboortestad van de componist Puccini zich laat ontdekken.

Geheel op eigen tempo kan je die ontdekking doen met onze stadswandeling die je tot bij alle bezienswaardigheden van Lucca brengt. Al de pareltjes die je niet mag missen tref je aan onderweg: de renaissance paleizen, de twee basilieken, de kathedraal, de musea, de pleintjes, de leukste shoppingplekjes en de chique winkelstraten, de stadstorens, enz. 

trekpleister is uiteraard de scheve toren van Pisa op het Piazza dei Miracoli, maar de stad heeft véél meer aan te bieden dan die ene toren die wat scheef staat. Alleen al op het plein geniet je van een aantal niet te missen toppers. In de schaduw van de toren staat een van de mooiste kathedralen van Italië, de Duomo Santa Maria Assunta. Bewonder de mozaïeken, het gekleurde marmer. Let op de harmonie van de bogen, de zuiltjes. En laat je binnen overweldigen door de pracht en praal. Nog op het plein vind je de grootste doopkapel van de ganse wereld, kan je een unieke collectie schetsen van fresco's zien in het Museo delle Sinope, word je heel stil op de monumentale begraafplaats Camposanto, enz. 

De Ponte di Mezzo over de rivier de Arno, het Piazza dei Cavalieri met een prachtige invulling van historische gebouwen, het weinig gekende verrassend mooie kerkje Santa Maria della Spina en tal van andere kerken die je eenvoudigweg móet gezien hebben in Pisa. Raak je stilaan overtuigd om de stad met die scheve toren te vereren met een bezoek? Oh ja, studies wijzen uit dat die pas in 2220 eventueel zou omvallen. Je veiligheid is dus nog lang gegarandeerd.   

Mocht je nu eens jezelf trakteren op ... Parma. Inderdaad, Parma behoort niet tot Toscane maar ligt wel te schitteren in Emilia-Romagna. Vanaf je logies in net geen honderd kilometer ver (enkel). Dus waarom niet een autorit naar de stad van de ham, kaas en pasta. Van een verrassing gesproken! Op de Piazza del Duomo staat niet toevallig de kathedraal (duomo), één van de mooiste romaanse kerken in Noord-Italië. Fresco's van grote artistieke waarde zijn te bewonderen in de koepel van de San Giovanni Evangelista kerk. Grootmeesters van de schilderskunst vind je in de Galleria Nazionale (da Vinci, van Dyck, Gresco, ...). 

Parma staat bekend als een stad waar je de beste smaken van de Italiaanse keuken proeft. Ook de wijnen zijn er superieur. Met uitgestippelde routes verken je diverse DOC-domeinen. Shopping liefhebbers kunnen hun hartje ophalen in de straten rond het centrale plein Piazza Garibaldi. En om je lichamelijk te laten verwennen, moet je even buiten de stad, naar de gemeente Salsomaggiore Terme waar minerale bronnen liggen en een paar kuuroorden.

Route op de kaart


Geschreven door

Geert Van de Voorde

65 ervaringen

- 4 februari 2023 - Marc Van Eycken

Interresante informatie

- 24 maart 2022 - Chris Bruin De

Prettig om te lezen geeft al een vakantie kriebelen Top misschien wat leuke restaurantjes aangeven of plaatselijke onbekende plekjes

- 22 juli 2021 - ARJO OLDENBEUVING

Prima reisgids. Fijne manier om reklame te maken voor het reisbureau.

- 21 juli 2021 - paul gerard

goed overzicht, te overwegen voor reis

- 31 januari 2021 - Schollier

Zit boordevolle tips, echt een aanrader om deze reis te maken met de wagen.

Gratis autoroute Verrassend Toscane downloaden

Volledige reisgids kopen voor € 10

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?