Tolvignet in Italië: wat moet je weten over de tolwegen? + waar kopen

Volledige reisgids kopen voor € 10

Tolvignet in Italië: wat moet je weten over de tolwegen? + waar kopen

29 december 2023 in Italië0 reacties

Binnenkort op reis naar het zonnige Italië? Check dan zeker eens of je een tolvignet nodig hebt! Sommige bestemmingen vragen nu eenmaal een vergoeding om op hun wegen te rijden, de zogenaamde tolwegen. Je wilt natuurlijk geen boete krijgen wanneer je op vakantie bent..

In dit blogartikel lees je alvast meer over het tolvignet en de tolwegen in Italië.

Inhoud artikel

 1. FAQ - Veelgestelde vragen over tolvignetten

Waarom moet ik tol betalen?

Als je met de auto door Europa rijdt, moet je op sommige wegen tol betalen. Waarom moet je zo’n tol betalen? Een weg bouwen kost natuurlijk geld, en om dit te financieren zijn de zogenaamde tolwegen ontstaan. De reden voor de hoge kosten heeft vaak te maken met het gebruik van constructies die op of rondom de wegen gebouwd zijn, denk maar aan tunnels of bruggen.

Als je met de auto langs deze wegen rijdt, moet je dus een tol betalen zodat het uiteindelijk “terug betaald” kan worden.

Klik hier om je vignet online te bestellen

 1. Toloverzicht in Europa

Ga je op roadtrip let dan steeds op waar er tolwegen van toepassing zijn in Europa. Volgende landen hebben ook een tol. Lees onze uitgebreide blogartikels en kom telkens te weten welke regels er gelden voor deze landen. Bekijk ook het volledige toloverzicht in Europa hier.

Landen met tolwegen

 1. Tolvignet en tolwegen in Italië

In Italië mag je er van uit gaan dat bijna alle Italiaanse snelwegen, tolwegen zijn. Er zijn heel wat tolpoorten waar je tol of ‘pedaggio’ betaalt. Zorg ervoor dat je het ticket dat je bij het oprijden van de snelweg of onderweg krijgt niet verliest, anders betaal je het maximumtarief met een toeslag.

Hoe verder je rijdt, hoe meer je betaalt

Hoeveel tol je betaalt in Italië hangt af van je bestemming en van de tariefklasse van je voertuig.

Tariefklassen van de tolwegen in Italië

 • Klasse A: motoren en tweeassige voertuigen waarvan de hoogte gemeten vanaf de onderkant van het voorwiel minder bedraagt dan 1,30 m (hieronder vallen de meeste personenauto’s).
 • Klasse B: tweeassige voertuigen waarvan de hoogte gemeten vanaf de onderkant van het rechtervoorwiel meer bedraagt dan 1,30 m.
 • Klasse 3: voertuigen of combinaties met in totaal drie assen (bv. een voertuig van klasse A of B met aanhangwagen of caravan).
 • Klasse 4: voertuigen of combinaties met in totaal vier assen (bv. een voertuig van klasse A of B met tweeassige caravan).
 • Klasse 5: voertuigen of combinaties met in totaal vijf of meer assen.
 • Voor meer informatie en afbeeldingen van de klassen bekijk de website.

Italië is een populaire vakantiebestemming en veel toeristen kiezen ervoor om de Laars met de auto te verkennen. Maar wat is nu de beste route om Italië te bereiken? Lees meer over de beste route naar Italië en enkele tips.

 1. Hoe de tolwegen in Italië betalen?

Voor de verschillende trajecten op je route moet je tol betalen. Met een aanhanger of caravan ben je meer tolgeld kwijt, dan met een personenwagen. Dat kan je afleiden uit de bovenstaande tariefklassen.

Op de meeste tolwegen wordt een tarief per kilometer gerekend. Op een aantal trajecten zoals bijvoorbeeld de rondweg rondom Milaan worden kosten per traject gerekend. Door het grote aantal op- en afritten weet men niet precies waar je begonnen bent of waar je zal eindigen, vandaar dat je op een centraal punt allemaal hetzelfde bedrag moet betalen.
 • Betaal met je creditcard: dit is het makkelijkste manier om te betalen op de tolwegen bij de tolpoorten. Deze worden aangegeven door een bordje met ‘Alt Stazione’ op.
 • Zo kan je meteen doorrijden naar de loketten waar in blauwe borden ‘Carte’ geschreven staat.
 • Contant betalen kan ook: er zijn bemande tolhokjes waar je kan cash kan betalen. Een medewerker ontvangt het geld en geeft wisselgeld terug indien nodig.
 • Er zijn ook onbemande tolhokjes waar je je kleingeld moet doneren in een laatje.
 • Bekijk hier het volledige overzicht met de toltarieven in Italië.

Betalen met de Viacard

 • Een Viacard is een soort van magnetische kaart, die vooral bedoeld is voor wie geen creditcard heeft.
 • Hiermee kan je betalen bij tolpoorten met het opschrift 'Carte', waar het vaak sneller gaat dan bij bemande tolpoorten.
 • Viacards kan je kopen bij servicestations langs de autostrada en bij de tabakswinkels voor € 25, € 50 en € 75.
 • Als je geen tegoed meer op je Viacard hebt, kan je betalen met een tweede Viacard of bijbetalen met contant geld.
 • Let erop dat de kaart als contant geld wordt beschouwd. Verlies je deze kaart? Dan heb je geen recht op een vergoeding.
 1. Betalen met de tolbadge

Maak het jezelf gemakkelijk met een tolbadge

Ga je regelmatig op vakantie naar Italië, Frankrijk, Portugal of Spanje? Dan kan je misschien beter een tolbadge aankopen, de zogenaamde Bip&Go-badge. Deze investering maakt het reizen met de auto net iets aangenamer. Zo heb je geen last van wachtrijen, of geklungel met kleingeld. Minder stress dus!

Indien je een tolbadge hebt, betaal je voor elke maand dat je het apparaatje gebruikt 3 euro en daar komt dan nog het toltarief bij. Het apparaatje plaats je in het midden van de voorruit, achter de achteruitkijkspiegel zodat het bakje goed zichtbaar is.

 • Je kan een tolbadge aankopen in de ANWB-winkels of online op de website van VAB.
 • Zo’n tolbadge is in 4 landen geldig: Italië, Frankrijk, Spanje en Portugal.
 • Ga je vaak op vakantie in deze landen? Dan is een tolbadge sterk aan te raden!
 1. Hoe kan je de tolwegen in Italië het best vermijden?

Je wilt natuurlijk zo min mogelijk geld kwijt zijn alvorens je op je bestemming toekomt. Dan kan je proberen om de tolwegen te vermijden. Vrijwel elke route kan je via een Strade Statale (SS) afleggen, deze nationale wegen kan je gratis berijden. Maar, deze wegen kunnen echter lange en bochtige trajecten zijn, waardoor je ook meer kilometers zal afleggen.

Ook zal je minder snel op je bestemming arriveren als verwacht. Houd hier dus best rekening mee en weet dat je hierdoor misschien niet alleen geld kwijt bent aan extra kosten voor brandstof maar ook heel wat tijd verliest. Vraag je af of dit het allemaal wel waard is.

 1. Op vakantie naar Italië? Gebruik onze routes en rondreizen

Op reis naar Italië? Nog op zoek naar inspiratie voor je autovakantie? Download dan ook zeker onze rondreizen en uitgestippelde wandelingen, zo mis je niets van het prachtige land. Bekijk ons volledige aanbod rondreizen in Italië.

 1. Extra: inspiratie voor je vakantie Italië

Ben je van plan om binnenkort op vakantie te vertrekken? Lijkt Italië je wel een leuk bestemming maar weet je niet goed waar naartoe? Hieronder vind je alvast een beknopt lijstje met de top-bezienswaardigheden, mooiste steden en verborgen plekjes in Italië!

Bezoek de klassiekers: Rome, Napels en Florence

Ahh, Rome... de Eeuwige Stad herbergt een groot aantal van de bekendste monumenten van Italië en mag dus zeker niet ontbreken op je lijstje. Rome is als het waar een groot openluchtmuseum vol met imposante bezienswaardigheden die je terug mee de tijd in nemen.

Ook Napels heeft een zeer rijke en lange geschiedenis, en dat zal je merken aan de vele bezienswaardigheden en historische gebouwen die de stad rijk is. Of liever naar Florence? Ook wel bekend als het Firenze. Misschien wel de charmantste stad van heel Italië? Het is dan ook dé stad van de kunst, de geboorteplek van de renaissance en een van de belangrijkste cultuursteden van heel Europa!

Bezoek je Napels dan kan je dit ook combineren met een bezoekje aan Puglia, deze streek gekend om zijn typische paddenstoelen huisjes is gelegen in de hak van de Italiaanse laars. Ontdek onze volledig uitgestippelde route voor je rondreis door Puglia hier.

Kan je haast niet wachten deze bestemmingen te bezoeken? Download onze gratis preview reisgids Rome, reisgids Napels en reisgids Toscane en bereid je alvast voor op je volgende reis!

Genieten aan het Gardameer en Comomeer

Het helderblauwe Gardameer ligt in Noord-Italië tussen Milaan en Venetië en wordt omgeven door een prachtig berglandschap. Aan de oevers bevinden zich verschillende historische dorpjes, prachtige bezienswaardigheden en boomgaarden vol olijf- of citroenbomen.

Het Comomeer ligt ten noorden van Milaan vlakbij de grens met Zwitserland. Rond het helderblauwe meer liggen idyllische dorpjes verstopt tussen grote bergkloven. Bezoek de historische gebouwen en maak mooie wandelingen. Vanaf het Comomeer kan je zelfs de besneeuwde bergtoppen rondom St. Moritz zien liggen!

Proef heerlijke Chianti wijn in Toscane

Elke Italiaanse regio heeft wel zijn eigen streekproducten die absoluut het proeven waard zijn. Bij je bezoek aan Toscane, is het de lokale wijn Chianti die zeker moet proeven. De regio is heel vruchtbaar en de glooiende heuvels liggen er bezaaid met wijngaarden en wijnhuizen. Lees hier meer over een tour langs de Chianti wijngaarden.

Tussen je bezoek aan de toren van Pisa en de Dom van Florence door moet je daarom zeker eens stoppen bij een wijnhuis of meegaan met een leuke wijnproeftour. Boek je wijntour in Toscane alvast op voorhand! Dan ben je zeker van je plaatsje en kan je wachtrijen vermijden.

Bezoek de pittoreske dorpjes van Cinque Terre

De Cinque Terre zijn een van de bekendste bezienswaardigheden in de regio Ligurië. Dit UNESCO Werelderfgoed bestaat uit 5 oude vissersdorpjes en maken deel uit van het Nationaal Park. Onze rondreis langs het Gardameer en Ligurië laat je de mooiste bezienswaardigheden zien.

Wil jij ook de Cinque Terre bezoeken? Download onze reisgids Cinque Terre en ontdek de mooiste en verborgen plekjes.

 1. Wil jij ook niets missen tijdens je bezoek aan Napels?

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Napels? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Napels met 49 bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten) en een uitgestippelde rondreis. Download je gratis preview reisgids Napels-Amalfi-Pompeii.

Napels en Amalfikust

Gratis reisgids Napels downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?