17 mooiste steden & dorpen in Duitsland: Wat zien & doen in Duitsland?

Koop de volledige reisgids voor € 10

17 mooiste steden & dorpen in Duitsland: Wat zien & doen in Duitsland?

27 maart 2024 in Duitsland1 reactie

Wil je op vakantie en graag nieuwe plaatsen ontdekken, de witgekalkte huisjes en brede zandstranden links laten liggen? Kies voor Duitsland. Duitsland ligt vlak naast België en Nederland, en dus de perfecte bestemming voor een een auto- of treinvakantie.

Ontdek in deze blog 17 prachtige steden en dorpen in Duitsland.

Inhoud artikel

  1. Hamburg

In het noordwesten van Duitsland ligt de stad Hamburg. Hamburg ligt op een 600 km van Brussel, maar is ook gemakkelijk te bereiken met de trein. Het is de op een na grootste stad van het land en ligt langs de rivier Elbe, wat het ook een belangrijke havenstad maakt. Verder zorgt de rivier Aalster er ook voor een gezellige uitstraling door de vele bruggetjes (zo’n 2400) die de verschillende delen van de stad met elkaar verbinden.

  • In de Altstadt kun je statige gebouwen beschouwen zoals het stadshuis en de gotische St. Petri Hauptkirche.
  • In Nuestadt wandel je door chique winkelstraten en ligt het luxe grootwarenhuis Alsterhous.
  • In de havenwijk kun je terecht voor een aangename wandeling langs het water en de vele moderne gebouwen, je kunt er ook heerlijk op het water varen in een bootje.

Verder is een nog een hippe jonge buurt waar je kunt genieten van vele culinaire en biologische gerechtjes en lekkere cocktails en in St. Pauli kun je helemaal losgaan in de vele nachtclubs.

  1. Bremen

Deze oude Hanzestad Bremen kunnen we vinden in noordwest Duitsland. De stad is een grote havenstad, maar brengt ook oude en nieuwe cultuur samen. In het centrum van de stad ligt de historische Marktplatz met op het plein een statueske 15de-eeuws standbeeld van Bremen Roland, de stadsbeschermer, en de weelderige renaissancefaçade van de stadshal die uit dezelfde periode dateert.

Verder staat er ook een standbeeld ‘de Bremer Stadtmusikanten’ die de beschouwers doet herinneren aan het gelijknamige sprookje neergeschreven door de gebroeders Grimm, bestaande uit de ezel, de hond, de kat en de haan. Download onze stadswandeling Bremen en ontdek de mooiste plekjes van de stad.

Wist je dat Bremen ook zeer bijzondere “underground” heeft? Er zijn tal van kerkers, bunkers en wandelgangen onder te stad te vinden, deze zijn echter enkel en alleen te bezoeken met een gids. Boek je tours of wandeling online.

Wil je even terug naar de middeleeuwse tijd? Dan kun je terecht in Schnoor Viertel, een historisch district met nauwe geplaveide straatjes, eeuwenoude gebouwen en kleine winkeltjes en cafeetjes.

De Altstadt wordt ook omringd door een groot park waar je heerlijk kunt wandelen. Hier vind je ook een aantal musea en historische bezienswaardigheden. De stad beschikt ook over zijn eigen Shakespeare theatergroep te vinden op de Leibnizplatz in de Alte Nuestadt wijk.

  1. Dresden

De stad Dresden in het oosten van Duitsland staat wel vaak op de lijst van mooiste steden van het land. De stad onderscheidt zichzelf van anderen door de vele kunstmusea en klassieke architectuur die te vinden is in de Altstadt.

De stad wordt in tweeën verdeeld door de Elbe

In Altstadt vinden we onder meer de Frauenkirche. Hoewel ze pas recent herbouwd is geweest vertoont ze de glorie van oudere dagen met haar barokke façade gevuld met stenen van de eerder gebombardeerde kerk. Het is mogelijk om in de koepel van de kerk te gaan en de stad te bewonderen van hogerop voor een klein prijsje.

Verder vind je in Altstadt ook het Zwingerpaleis en Residenzschloss, twee imposante gebouwen die een hele geschiedenis met zich meedragen. Kuier over de Augustusbrug en geniet van een heerlijk uitzicht over de Elbe en beide delen van de stad, of exploreer Nuestadt met de vele shoppingstraatjes en restaurants.

In het Zwingerpaleis bevindt zich een Glockenspiel gemaakt van porselein die zalig weerklinkt door de hallen van het paleis.

De Malerweg

Daarnaast beschikt Dresden ook over een prachtige natuurlijke omgeving. De stad is namelijk ook bekend voor de mooiste etappe van de Malerweg, ook wel vertaald als de Schildersweg. Deze ligt net iets buiten de stad maar is de trip daarheen helemaal waard!

  1. Düsseldorf

De stad Düsseldorf is onder meer vrij bekend voor zijn kerstmarkten, maar ook buiten de kerstperiode valt er heel wat te zien en doen in deze stad. Een aanrader tijdens je bezoek aan deze stad is het bezoeken van een of meerdere bierbrouwerijen. De stad beschikt over 8 verschillende brouwerijen die allemaal Altbier produceren. Een andere manier om de verschillende bieren te testen is door een begeleide tour van een aantal cafés.

Ontdek de Luxueuze Shops van de Altstadt

Geniet van een wandeling door de Altstadt van Düsseldorf waar je vele musea en historische gebouwen kan terugvinden. Hoewel je op een halfuurtje door de straatjes heen bent, kan je heel wat tijd spenderen in gebouwen zoals het Rathaus, het Schlossturm met een maritiem museum vanbinnen of de historische St. Lambertuskerk. In de Koningsallee kan je geweldig shoppen, hier vind je grote luxemerken zoals Louis Vuitton, Gucci en Prada. Maar zelfs als je niets koopt kan je nog steeds een aangename wandeling maken langs het kanaal.

Japan in Duitsland

Een unicum in de stad is de Japanse wijk met zijn vele restaurantjes, en de prachtige kersenbomen die tijdens het bloeiseizoen je in Japan doen wanen met hun prachtige roze bloesems.

Verder beschikt de stad ook over heel wat mooie Street art die je kunt ontdekken tijdens een tour van de stad. Een hoogtepunt van deze tour is zeker de Kiefern Strasse die volledig bedekt is met graffiti, elk huis is beschilderd door een andere artiest.

Ben je benieuwd naar Düsseldorf? Download onze stadswandeling Düsseldorf en zie de mooiste plekjes van de stad.

  1. Mainz

Mainz is de hoofdstad van de deelstaat Rijnland-Palts en is één van de oudste plaatsen aan de Rijn. De stad werd al in de Romeinse tijd gesticht, maar wat vele toeristen aantrekt in de stad zijn de vakwerkershuisjes die het alles een sprookjesachtige uitstraling geeft.

In de stad vind je maar liefst 34 poorten en andere uitkijktorens die stammen uit de middeleeuwen, de bekendste hiervan is de Alexandertoren. Hier kan je bovenin een mooi uitzicht verkrijgen over zowel de Altstadt als de Neustadt.

Kunstige kerk en andere culturele bezienswaardigheden

Bezoek zeker ook de St. Stephankirche, een gotische kerk uit de 13e eeuw met zijn prachtige glas-in-lood ramen die ontworpen zijn door Marc Chagall.

Ook de citadel, het Romeinse Theater en het Antieke Scheepsmuseum kunnen niet missen op je lijstje van historische bezienswaardigheden in de stad. Voor liefhebbers van geschiedenis en een gezellige wandeling door de middeleeuwse straatjes is Mainz een topbestemming.

  1. Frankfurt

Manhatten van Duitsland

De skyline van Frankfurt wordt getekend door verschillende moderne gebouwen en kan daardoor wel eens vergeleken worden met New York en zijn vele wolkenkrabbers. De stad is een economisch centrum en huist de Europese Centrale Bank. Download onze stadswandeling in Frankfurt en ontdek zelf alle top bezienswaardigheden.

Wist je dat? Frankfurt is ook de geboortestad van beroemde schrijver Johann Wolfgang von Goethe wiens huis je er kan bezoeken!

De Altstadt van Frankfurt werd grotendeels gebombardeerd in de 2de wereldoorlog, maar toch zijn er nog heel wat dingen te zien. Het stadhuis Römer is een van die dingen, het gebouw is zo’n 600 jaar oud en is te vinden op het Romerbergplein.

Het plein zelf wordt omringd door kleurrijke middeleeuwse huizen. Vanaf hier kun je ook aangenaam rondwandelen en de vele terrasjes en eethuisjes ontdekken. Indien je op zoek bent naar een stukje exotische natuur kun je terecht in de botanische tuin die vooral een uitgebreide collectie van palmbomen en orchideeën heeft.

Aanrader: beklim zeker ook de Main Tower, een glazen wolkenkrabber van 56 verdiepen met een observatieplatform en verschillende restaurants en cocktailbars.

VERBLIJFTIP: Wil je graag een unieke overnachting in Frankfurt? Wij maakten voor jou een lijstje met de beste accommodaties in de stad!

  1. Rothenburg ob der Tauber

Rothenburg ob der Tauber, dit pittoreske stadje gelegen langs de Duitse Romantische Strasse zou het bekendste stadje zijn van de route. Door zijn charmante middeleeuwse uitstraling met geplaveide straatjes en nauwe steegjes word je zo getransporteerd naar een Disneyfilm. Geen wonder dat Walt Disney het stadje zou genomen hebben als inspiratie voor zijn versie van Pinokkio!

Een stadje vol geschiedenis!

Het marktplein is het historische hart van de stad, handel werd er al gedreven sinds de 12de eeuw. Het wordt dan ook omringd door prachtige gebouwen zoals het gotische Rathaus, de Ratstrinkstube (Raadsdrinkhal) wat ooit een herberg voor de gemeenteraadsleden was, het huis van de burgemeester en het Fleisch und Tanzhaus. Ontdek het centrum van de stad via onze handige stadswandeling in Rothenbrug od Tauber.

Voor meer middeleeuwse gebouwen kun je ook het Staudthof bezoeken, een impressionant bouwwerk aangelegd in de jaren 1100. Ook de Sint-Fransiskanerkirche getuigt van de geschiedenis van de stad, net zoals het Kasteel Hohenstaufen met zijn prachtige barokke tuinen. De stad heeft ook heel wat torentjes in de nauwe straatjes die het alles een authentieke uitstraling geven.

LEESTIP: Benieuwd naar Rothenburg? Download onze reisgids langs de Romantische Strasse en ontdek op eigen tempo.

  1. Heidelberg

Heidelberg is gelegen langs de Neckar Rivier in zuidwest Duitsland. Hier torent de imposante gotische Heiliggeistkirche uit boven de Marktplatz, het centrum van de Altstadt dat omringd wordt door vele cafeetjes. Deze charmante stad is ook gekend als studentenstad door de Heidelberg Universiteit.

  • Wandel heerlijk over de Karl Theodorbrug om zo een mooi zicht te verkrijgen op de stad met de rivier errond
  • Bezoek de overblijfselen van Schloss Heidelberg die tot aan de Negenjarige Oorlog de thuisbasis was van de vorsten van de Palts.
Ben jij een echte kasteelliefhebber? Plan je weekendje weg en bezoek de mooiste kastelen van Duitsland.

Universiteitsstad

De universiteit is een van de oudste van het land en dateert uit de 14de eeuw, de gebouwen van de universiteit zijn daardoor soms wonderbaarlijke pareltjes van architectuur om te aanschouwen. Door de aanwezigheid van veel studenten in de stad is het nachtleven er ook soms wild en dus perfect voor het feestvierend volk.

Maar er kan ook zeker gerelaxt worden, hiervoor kun je een wandeling maken op de heuvel tegenover Schloss Heidelberg waar je bovenaan de heuvel kunt ontspannen in een prachtig bloemenveld.

TICKETS: Het slot Heidelberg is dagelijks geopend, maar sommige delen zijn enkel met een gids te bezoeken. Bekijk hier de mogelijke tours vanaf €10.

  1. Leipzig

Leipzig ligt in de deelstaat Saksen en telt zo'n 600.000 inwoners. Leipzig is een typische studentenstad waar de universiteit al meer dan 500 jaar oud is. Hier studeerde onder andere bondskanselier Angela Merkel. Dat er studenten leven valt vooral op aan de vele terrasjes en het uitbundige nachtleven.

Het is ook de geboortestad van bekende musicus Johann Sebastian Bach. De stad is al lang een epicentrum voor muziek, zowel klassiek als modern. Dit valt op door de vele muzikale instellingen zoals het Oper Liepzig, een van de meest prominente operahuizen van Duitsland, of de Universiteit voor Muziek en Theater Felix Mendelssohn Bartholdy.

De esthetische stad

Ook is deze stad een waar plaatje op vlak van architectuur. Je vindt er namelijk heel wat gebouwen in de historische stijl uit de Gründerzeit periode. Net voor de aandelencrash in 1873 werden heel wat rijkelijk versierde gebouwen opgetrokken die terugblikken naar bekende architectonische stijlen van de geschiedenis. Als je een wandeling neemt door de stad, kijk dan zeker uit voor de overdekte passages die pure luxe uitstralen, de stad heeft er wel 24.

Een unieke bezienswaardigheid in deze stad die je zeker niet mag missen is de Panometer

Gebouwd in een oude gasometer, of gascontainer, kan je hier een prachtig panorama aanschouwen, en nog eens de grootste van zijn soort in de wereld. Door zijn combinatie van technologie projecteren de foto’s op de binnenmuren van de gasometer. Om de x-aantal jaren verandert de tentoonstelling, zo is er nooit iets saai te zien.

Ben je nog op zoek naar een aangenaam verblijf in Leipzig? Bekijk het volledige aanbod hotels en B&B's in Leipzig.

  1. Berlijn

Berlijn is de hoofdstad van Duitsland en die titel draagt de stad ook met veel trots

De metropool is een van de grootste in Europa op vlak van zowel cultureel, wetenschappelijk en politieke infrastructuren. Het lijkt bijna alsof de stad een heel andere mentaliteit heeft dan de buitenwereld, dit komt door de liberale levensstijl of moderne ‘zeitgeist’ van de inwoners. Daarbovenop is Berlijn ook nog eens een van de groenste steden van Europa met maar liefst 22% van de stad als groene zone. Er is ook ontzettend veel te doen in de stad.

De Brandenburger Tor

Breng tijdens je verblijf in Berlijn zeker een bezoekje aan de Brandenburger Tor, het belangrijkste monument van de stad. De poort staat nu symbool voor de eerdere scheiding tussen West- en Oost-Berlijn tijdens de 2de Wereldoorlog omdat ze op een grenspunt staat. Bekijk onze wandeling tussen West en Oost Berlijn.

Ook het Museumeiland is een must-see samen met de Berliner Dom die er te vinden is. De East Side Gallery doet zijn best om van een pijnlijk verleden een kleurrijk heden te maken met de vele muurschilderijen die er te vinden zijn. Ze zijn namelijk geschilderd op de Berlijnse Muur.

Andere bezienswaardigheden

  • Als hoofdstad van het land heeft de stad natuurlijk nog veel andere bezienswaardigheden te bieden.
  • Zo kan je door de Holocaust Memorial wandelen, een bezoekje brengen aan de Reichstag, Checkpoint Charlie of van een prachtig uitzicht over Berlijn genieten vanaf de Fernsehturm.
  • Proef zeker ook de lokale cuisine, we hebben het natuurlijk over curry-wurst. Deze kun je wellicht overal vinden in de stad.
  • Geniet ook van een fietstocht door de stad, een wandeling in het Tiergartenpark of de Botanische tuin.
  • Verder raden we een tour naar Potsdam aan waar je ondergedompeld wordt in klassieke muziek en een barok interieur.

LEESTIP: Zelf ook Berlijn bezoeken? Download onze reisgids Berlijn met 5 stadswandelingen door Berlijn.

  1. Hannover

Hannover is de hoofdstad en grootste stad van de staat Nedersaksen. Geniet hier tijdens de zomermaanden van een uitzicht over de stad op een rooftopbar die ook een strand is, omringd door palmbomen.

Elke zaterdag vindt er ook een vlooienmarkt plaats in de stad, deze is tevens ook de oudste van het land. Een leuke manier om je zaterdag te spenderen. Natuurlijk is het niet Duitsland zonder de vele vakwerkershuisjes die de nauwe straatjes van de stad een historische, maar ook gezellige feel geven. Dwaal door de vele straatjes en geniet van kleine boetiekjes hier en daar. Voor grotere winkels kun je ook terecht aan het Kröpkeplein die omringd wordt door winkelstraten, exclusief voor voetgangers.

Vrije tijdsbeleving

Voor de liefhebbers van street art is er ook een hele wijk vol kleurrijke muurschilderijen. Ook de lantaarnpalen zijn er versierd met borduurwerkjes, en sticker van de artiesten zijn er overal te vinden.

Beroemde Nanas staan te pronken aan de oevers van de Leine. De kunstwerken werden volledig gedecoreerd door Niki de Saint Phalle. Met deze sculpturen wou ze anticiperen op de ontluikende vrouwenbeweging in de jaren 60. De ‘Nanas’ staan symbool voor sterke en vrije vrouwen en dat werd niet meteen aanvaard in de stad.

Hannover is ook een heel erg groene stad, zo is er de Maschsee, wat perfect is voor een dagje zwemmen, de Belevenis-Zoo, en de tuinen van het Herrenhausenpaleis. Hier kun je gemakkelijk een hele namiddag door de vele verschillende scenes kuieren en genieten van zowel inheemse alsook exotische planten.

Neem ook zeker de tijd om het nieuwe Rathaus te bezoeken, het gemeentehuis weerspiegelt de rijkdom van de stad. Om een goed uitzicht te krijgen over de stad vanuit dit mooie gebouw kun je terecht in een lift die je meeneemt naar de hoogste toren.

  1. Goslar

In het Harzgebergte vinden we het stadje Goslar dat vooral bekend is voor zijn vakwerkhuisjes die de stad een historische uitstraling geven. Wandel gezellig door de vele geplaveide straatjes en langs de smalle Gose rivier die door de stad loopt, langs de marktplaats. Daar vind je de Huldigungsaal in het Rathaus, een raadzaal met een spectaculaire collectie van Renaissancekunst die je zeker niet mag missen. Ook de Marktkirche met zijn romaneske glas-in-lood ramen uit de 13de eeuw zijn een waar zicht om te beschouwen.

Je kunt de stad ook ontdekken door middel van een paardenkoets of met de Bimmelbahn, een stadstreintje die je in 35 minuten het hartje van de stad toont. Indien je liever een echte trein neemt kun je de stoomtrein nemen naar de Brocken, het hoogste punt van de regio in het hart van het Harz Nationale Park.

Hier wordt elk jaar op 30 april de Walpurgisnacht gevierd met mensen die zich verkleden als heksen en tovenaars en vele folklore verhalen vertellen.

De hoofdattractie van de stad is wel de Kaiserpfalz, het keizerlijke paleis gebouwd door Heimlich III in de 11de eeuw. Dit mooi stukje architectuur brengt de kunst en overwinningen van het Tweede Reich goed in kaart. Proef ook zeker van een ‘windbeutel’, een soort bladerdeeg gebakje gevuld met vanille-ijs en chocolade, een lokale specialiteit!

VERBLIJFTIP: Romantik Hotel Alte Münze is gevestigd in twee traditionele gebouwen in het historisch centrum van Goslar. De buitenkant van het gebouw heeft een klassieke Duitse stijl. De kamers zijn volledig uitgerust en modern ingericht, maar ook daar zijn nog heel wat authentieke elementen terug te vinden. Meer info en boeken.

  1. Garmisch-Partenkirchen

Garmisch-Partenkirchen is een ski-resort in Beieren en bestaat vanouds uit 2 steden die samengesmolten zijn in 1935. Het stadje ligt dicht bij de Zugspite, het hoogste punt van Duitsland met maar liefst 2962 m hoog. De enorm groene omgeving van de stad zorgt voor een fantasierijke uitstraling van de stad.

  • Hier kun je een kabelbaan nemen tot aan de Alpspix om zo te genieten van een wonderbaarlijk berguitzicht, of natuurlijk te gaan hiken in de Alpen.
  • Breng een bezoekje aan de Partnachkloof waar het water van 750m hoog naar beneden stroomt met een verschrikkelijk sterke kracht en neem een wandeling rond de kloof.

Een van de meest gefotografeerde kerkjes van Beieren kun je vinden in het nabijgelegen dorpje Grainau, door de Zugspite in de achtergrond zorgt dit voor een perfecte foto.

Ook het sprookjeskasteel Linderhofpaleis mag niet missen tijdens je bezoek aan deze stad. Hier vind je uitgebreide tuinen met sculpturen en een fontein dat 25 m hoog reikt. Heel wat van het paleis is gemodelleerd op het Franse Versailles door Koning Ludwig II’s obsessie met Louis XIV. Niet ver van het paleis is er ook de Ettalabdij waarvan het interieur adembenemend mooi is.

In 1936 was de stad ook host voor de Olympische Winterspelen waardoor je het olympische dorp nog steeds kunt bezoeken, het skistadium is bijvoorbeeld nog steeds in gebruik voor de wereldbeker. Natuurlijk heeft de stad nog veel andere dingen om te zien, maar net daarom raden we een reis naar Garmisch-Partenkirchen net aan!

  1. München

München is de hoofdstad van Beieren en huist heel wat eeuwenoude gebouwen en verscheidene museum. De stad is vooral bekend voor Oktoberfest en vele bierhallen waaronder het Hofbrëuhaus uit de 16de eeuw.

Leuk weetje, geen enkel gebouw in het centrum van de stad mag hoger gebouwd worden dan 100m, wat de Frauenkirche het hoogste gebouw maakt van het centrum.

Gemakkelijk in en rond München

Om alles van de stad gemakkelijk te bezoeken kun je de CityTourCard met openbaar vervoer en kortingen aankopen waarmee je op heel wat plaatsen korting kan verkrijgen, maar ook 45 gratis attracties kunt bezoeken, alsook gebruik maken van het openbare vervoer. Enkele van deze attracties zijn het Nymphenburgpaleis, waar je een van de grootste en meest belangrijkste tuinkunstwerken van Duitsland kunt beschouwen, alsook het Reuzerad en de Olympische toren.

Het Centrum

  • De Viktualienmarkt is een markt met meer dan 100 verkopers die je elk wel iets willen doen proeven, van zoet naar hartig en natuurlijk heel wat verschillende bieren.
  • Op de Marienplatz, het centrum van de stad, kun je ook dagelijks tussen 11u en 12u luisteren naar het intense klokkenspel van 43 bellen waarbij 32 kleine figuurtjes in de toren van de stadshal dansen.
  • Passeer ook zeker langs Der Verrückte Eismacher, een ijssalon waar je letterlijk geen enkele smaak kan bedenken die ze niet serveren, kies je voor een pizza ijsje of liever klassieke vanillesmaak? Anything goes!

VERBLIJFTIP: Nog geen idee waar te overnachten? Geen zorgen, wij maakten alvast een lijstje met de beste spots voor jou. Download ook onze stadswandeling in München en zie de mooiste plekjes.

  1. Kempten

Een van de oudste steden van Duitsland is Kempten te vinden in de regio Allgäu in Beieren.

  • Een leuke manier om dit stadje te ontdekken is via de gratis app die ook een scavenger-hunt aanbiedt. Daarnaast bevat de app ook een audiogids voor een zelfstandige tour doorheen de stad.
  • Deze tour, en andere, nemen je meer doorheen de stad en vertellen zo over de Middeleeuwen of zelfs de oude Romeinse tijd van de stad.
  • In het Cabodunum Archeologische Park kun je heel wat te weten komen over de Romeinse geschiedenis van Kempten.

De Residenz Kempen, of de Residentie van de Prins, is een monumentaal gebouw dat je zeker moet gezien hebben. Het gebouw is grotendeels gedecoreerd in de rijkelijk Rococostijl. De balzaal is de kers op de taart, waar de muren bedekt zijn met schilderijen, fraaie beelden en vele spiegels. Aan het plafond hangen lumineuze kristallen kroonluchters.

Wil je gaan voor een unieke belevenis? Dan kun je opteren om in de natuur te overnachten in de boomhuthotels. Tijdens de winter verandert de stad ook in een prachtig verlichtte sprookjesstad met de stadshal als een waar pronkstuk in het midden van de kerstmarkt. Geniet hier van lekkere gebraden kastanjes en warme wijn terwijl je van hutje naar hutje wandelt en de vele koopwaar bekijkt.

  1. Hattingen

In het noorden van Noordrijn-Westfalen ligt het stadje Hattingen met 3 kastelen op zijn naam. Ook hier kun je verdwalen in de vele straatjes met vakwerkhuisjes in de Altstadt.

Door zijn liggen in het Ruhrgebied vinden we ook heel wat tekenen in het landschap die doen herinneren aan de industriële geschiedenis van de regio. In Hattingen vinden we dan ook de Henrichshütte, wat deel uitmaakt van het Industrieel Museum. De Henrichshütte is een oude staalfabriek waar je nu doorheen kunt wandelen met een koffietje in de hand van het koffiehuis aan de voet van de constructie.

Ontdekt ook Burg Isenberg, een van de drie kastelen van de regio, dat dateert uit de 12de eeuw. De ruïnes worden omgeven door een groots natuurdomein aan de overkant van de Ruhr waar je heerlijk kunt wandelen of kajakken op de Ruhr zelf.

  1. Blaubeuren

Een unieke plaats om te bezoeken in Duitsland is toch wel Blaubeuren in Baden-Württemberg. De belangrijkste reden voor een bezoekje aan dit dorp is de Blautopf. Blautopf, of de blauwe pot, is een waterbron die uitloopt in de rivier Blau, een vertakking van de Donau.

Om je weg te vinden naar dit fantastisch plaatsje hoef je in de stad enkel de blauwe potten met gele pijlen te volgen. De blauwe wateren van de Blautopf zijn het resultaat van de onderliggende kalksteen en hebben voor heel wat sprookjes en legendes gezorgd in de omliggende regio.

Wat is er nog te zien buiten de Blautopf?

  • Zo kun je er heerlijk wandelen doorheen de sprookjesachtige straatjes, of de ruïnes van een van de vele kastelen bezoeken die er te vinden zijn.
  • Breng ook zeker een bezoekje aan de Blaubeuren abdij dat er al staat sinds de 11de eeuw. Binnen de muren van de abdij verschuilt namelijk een mooi parkje.
  • Op vele van de historische huisjes in het dorpje staat ook de uitleg over de geschiedenis van het huisje.

Je kunt het dorpje ook ontdekken door middel van een toeristentreintje, de Blautopfbähne. Met het treintje kun je ook opteren om de Blauwe grotten te bezoeken, een belangrijke archeologische site in de stad en ook gewoon heel mooi om te zien. Hier loopt het blauwe water langs de vele rotsformaties van kalksteen tot stalactieten en stalagmieten.

  1. Mis niets van de Romantische Straße met onze reisgids

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in de Romantische Straße? Dan is er goed nieuws, wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Romantische Straße met een volledige uitgestippelde rondreis, en meer dan 100 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Romantische Straße hier.

Romantische Straße

Gratis reisgids Romantische Strasse downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 21 september 2023 - G Exalto

Prachtige gids veel te ontdekken schitterende route dikke aanrader.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?