15 x mooiste bezienswaardigheden Goslar: wat zien & doen tijdens je verblijf? + info

Volledige reisgids kopen voor € 10

15 x mooiste bezienswaardigheden Goslar: wat zien & doen tijdens je verblijf? + info

21 februari 2023 in Harz0 reacties

De mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Goslar + verblijftips

Aan de voet van het Harz-gebergte ligt het charmante Goslar, een stad met een geschiedenis die meer dan 1000 jaar teruggaat en een schatkamer van middeleeuwse architectuur biedt die wordt omgeven door een betoverende omgeving. Tijdens het kuieren op de geplaveide straatjes vind je overal kleurrijke vakwerkhuizen die zo typerend zijn voor de streek, afgewisseld met indrukwekkende kerken en andere gebouwen.

Goslar heeft terecht de UNESCO-werelderfgoed status gekregen, ook vanwege haar schitterende Keizerlijk Paleis en de niet te missen Rammelsbergmijnen. In deze reisgids kan je de belangrijkste bezienswaardigheden van Goslar vinden en al gauw zal je ontdekken waarom deze stad bovenaan je reisbucketlist moet komen te staan.

Inhoud artikel

Een korte geschiedenis van Goslar

Goslar werd in 922 gesticht door keizer Heinrich I en al gauw zou de stad uitgroeien tot een belangrijk handelscentrum tussen het Heilige Romaanse Rijk en Scandinavië. Tijdens de middeleeuwen groeide Goslar uit tot een bekende Hanzestad en een van de belangrijkste producenten van zilveren en koperen muntstukken. Door deze rijkdom konden de inwoners hun huizen (en zo het stadsbeeld) bijzonder verfraaien. Goslar werd ook een toonaangevend religieus centrum met heel wat kloosters en kerken, maar ook andere imposante gebouwen zoals het befaamde Keizerlijk paleis.

In 1525 werd de stad verwoest door een brand en ook nadien zou ze tot tweemaal toe opnieuw zwaar beschadigd geraken (door de Zweden tijdens de 30-jarige oorlog en tijdens de Tweede Wereldoorlog). Gelukkig werd Goslar telkens in al haar eer en glorie hersteld, waardoor je vandaag nog kan genieten van de prachtige en kleurrijke architectuur die de stad zo kenmerkt.

TIP: Mis niets tijdens je verblijf met onze reisgids Nedersaksen.

  1. Het Keizerlijk Paleis (Kaiserpfalz)

Toen het tijdens de Ottonische periode als koninklijke jachtloge werd gebruikt, had niemand kunnen dromen wat voor status het uiteindelijk zou bereiken als een van de belangrijkste culturele monumenten van heel Duitsland. Het aanvankelijk bescheiden stulpje zou door de eeuwen heen door heel wat belangrijke keizers en koningen (waaronder Hendrik de Leeuw en Frederick Barbarossa) opgesmukt worden, die hier maar al te graag verbleven.

Het paleis bestaat eigenlijk uit twee gebouwen: het feitelijke paleis en de Keizerlijke Hal

  • Het eerstgenoemde is het oudste en bevat onder meer de oorspronkelijke keuken en wijnkelder.
  • De Keizerlijke Hal is het grootste gebouw en werd in de twaalfde eeuw gebouwd. Hier vind je belangrijke staatskamers zoals de Kaiserstube (kamer van de keizer), troonzaal, kapel en grote hal.

Hoewel het een lange tijd verwaarloosd was, werd het Keizerlijk Paleis (gelukkig) in 1879 gereconstrueerd. De Hal is nu ingericht als museum, dat een aantal artefacten uit de geschiedenis van het paleis huisvest. Je betaalt 7,5€ voor een kaartje waarmee je ook toegang krijgt tot de keizerlijke tuinen. Dit stukje UNESCO-werelderfgoed mag je dan ook niet missen tijdens je bezoek aan Goslar. Meer info op de website.

  1. De oude binnenstad van Goslar

De oude stad van Goslar, nog meer UNESCO-werelderfgoed

Het is zo een van die betoverende plekjes waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan, vanwege de geplaveide straten en de kleurrijke iconische vakwerkhuizen. Voeg daar het Harz-gebergte op de achtergrond aan toe en je waant je echt in een sprookje.

Je kan uiteraard perfect doelloos ronddwalen in de oude stad en je laten verrassen door wat je op je pad tegenkomt, of je kan ook iets doelgerichter te werk gaan. Het is heerlijk om rond te kuieren langs de voormalige middeleeuwse stadsmuur en/of de Abzucht rivier die door de stad loopt. De Altstadt van Goslar lijkt wel een openluchtmuseum.

  1. Das Breite Tor en de Rieslingsturm

Twee andere belangrijke bezienswaardigheden in de stad, zijn de imposante Breites Tor en Rieslingsturm. Deze massieve vestingwerken waren tot laat in de middeleeuwen onderdeel van de belangrijkste stadspoort. Halverwege 15e eeuw werd Breites Tor gebouwd als binnenpoort om de stad te beschermen tegen vijandelijke aanvallen. In de 19e eeuw werd een groot deel van de vestingwerken helaas gesloopt. Gelukkig zijn sommige delen nog goed bewaard gebleven, zoals de Breites Tor en de Rieslingsturm.

  1. Marktplein van Goslar

Beginnen je wandeling door het centrum op het gezellige Marktplein waar de fontein meteen in het oog springt. De Marktbrunnen werd maar liefst zes eeuwen lang veranderd. Zo stamt het laagste (bronzen) waterbassin uit de 12de eeuw en de gouden adelaar op de top uit de 18de eeuw. Oorspronkelijk was deze echt van goud, maar omdat deze dure vogel te vaak werd gestolen, hebben ze hem ingewisseld voor een exemplaar van bladgoud.

Leuk weetje: de middeleeuwers weigerden de mensen te aanvaarden dat men zo’n massieve fontein naar het midden van het plein had kunnen dragen. De duivel moest er dus mee gemoeid zijn. Daarom geloofde men ook dat als je om middernacht bij volle maan tegen de fontein zou kloppen, de duivel warempel zou verschijnen. Aan jou om uit te zoeken of dit echt zo is.

OVERNACHTEN: Verblijf tijdens je bezoek aan Goslar in het Hotel Kaiserworth Goslar, gelegen aan de grote markt. Het hotel zit gevestigd in het gotische Kaiserworth, een prachtig gebouw met een weelderig interieur. Meer info en boeken.

  1. Glockenspiel und Figurenspiel am Marktplatz

Geen Duits marktplein is compleet zonder klokkenspel en ook in Goslar kan je er een bewonderen. Het leuke aan dit Glockenspiel is dat de figuurtjes het begin van de mijnindustrie van de stad tonen. Het is een populaire toeristische attractie in de stad. Wil je dit schouwspel graag zelf bijwonen? Dan kan dat elke dag om 9u, 12u, 15u en 18u (en om 8u30 en 18u30 zonder muziek).

  1. Rathaus van Goslar

Op het plein vind je ook het mooie stadhuis (Rathaus). Het stadhuis is een belangrijk voorbeeld van laatgotische architectuur in Noord-Duitsland en werd gebouwd in de 15e eeuw. Door de jaren heen heeft het stadhuis al verschillende renovaties en uitbreidingen ondergaan.

In het stadhuis bevindt zich ook de Huldigungssaal (eerbetoonzaal), een belangrijke ruimte die oorspronkelijk diende als ontvangst- en ceremoniële zaal voor de gemeenteraad van Goslar. Vandaag de dag kan je de zaal ook bezichtigen. Je vindt er indrukwekkend houten plafond versierd met ingewikkeld houtsnijwerk en schilderijen. Ook aan de muren hangen er verschillende portretten van keizers en andere persoonlijkheden die door de geschiedenis heen met de stad Goslar zijn geassocieerd.

  1. Marktkirche St. Cosmas und Damian

De historische Marktkirche St. Cosmas und Damian zal je meteen opvallen dankzij de twee verschillende torens heeft. De kerk werd gebouwd in de 12de eeuw in romaanse stijl. De gevel van de kerk is rijkelijk versierd met romaanse sculpturen en ornamenten. Ga ook zeker binnenin een kijkje nemen en beklim de 231 treden om te genieten van een prachtig zicht op de stad.

  1. Zwinger-toren

Wanneer je de torens van de Marktkirche St. Cosmas und Damian beklommen hebt, zal ook de Zwinger-toren in het oog springen. Deze batterijtoren van zandsteen was gebouwd om de stad te beschermen en met een diameter van 26 meter en muren van 6 meter dik, kon deze joekel van vier verdiepingen maar liefst 1000 mensen huisvesten. Nu is het ingericht als museum van de late middeleeuwen, waar je naast de wapens en wapenuitrustingen van ridders en musketiers ook foltertuigen kan aanschouwen. Meer info op de website.

OVERNACHTEN: Ferienwohnung Burg im Zwinger is gevestigd in deze historische versterkte toren en biedt ruime, klassiek ingerichte appartementen. Meer info en boeken.

  1. Wandel langs de Abzucht beek

De Abzucht is een beekje dat dwars door de oude binnenstad van Goslar stroomt. Het water zorgde eeuwenlang voor de aandrijving van ruim 40 industriële watermolens, die verspreid langs de smalle rivier opgesteld stonden. Het is heerlijk wandelen langs het beekje dat overspannen wordt door houten en stenen bruggen. Langs het wandelpad vind je kleurrijke bloembakken en historische vakwerkhuizen waar hier en daar een winkeltje in gehuisvest zit.

  1. De Rammelsbergmijnen

Als er nog een beetje meer UNESCO-Werelderfgoed mag zijn, moet je naar de 636-meter hoge Rammelsberg trekken. Deze kanjer heeft Goslar voorgoed veranderd, toen Otto de Grote in 968 de eerste zilvermijnen hier opende. Het was trouwens in diens kielzog dat Koning Heinrich II het bovenstaande Keizerlijk Paleis zou bouwen. Naast zilver werden hier ook lood, koper en zink gemijnd, goed voor zo’n 30 miljoen ton erts in totaal.

In 1988 gingen de mijnen definitief toe en werden ze ingericht als museum. Maar zeg echter niet gewoon museum tegen de Rammelsbergmijnen, want het is een van de leukste bezienswaardigheden van heel het land. Je kan een ritje maken op de “Rolli-Mobil”, het mijnwagentje waarmee de mijnwerkers de diepte in trokken. Daarbovenop kan je ook nog eens de oorspronkelijke mijnbouwmachines uittesten.

Naast een virtuele rondleiding zijn er ook nog “levensechte” die worden gegeven door ervaren mijnwerkers. Zo komt de geschiedenis echt tot leven en leer je wat het levensgevaarlijke beroep van mijnwerker inhield. Na je bezoek kan je in het restaurant traditionele streekgerechten uitproberen. Meer info op de website.

  1. Siemenshaus

Wandel ook even langs het Siemenshaus, het voorouderlijk huis van de familie Siemens die oorspronkelijk uit Goslar komt. Ook Werner Siemens, die je wellicht kent als mede-oprichter van het elektriciteitsbedrijf Siemens, komt uit deze familie. Het huis is eind 17e eeuw gebouwd door Hans Siemens en deed vroeger dienst als woonhuis en winkel.

Vandaag de dag is het een van de mooiste vakwerkhuizen in de stad en doet het dienst als archief en verzamelpunt voor familiedocumenten en foto's. De woning bevindt zich op de hoek van de Schreiberstrasse en de Bergstrasse (bekijk ligging) en is enkel en alleen bezoeken op afspraak.

  1. Bezoek een van de vele musea in Goslar

Als je een leergierige reiziger bent, of als je op zoek bent naar een activiteit in Goslar wanneer het regent, dan kan je kiezen uit een aantal musea.

  • Het Goslarer museum staat, zoals de naam al weggeeft, in het teken van de stad zelf. Het is in ingericht in een klooster en je leert er alles over de sociologische en culturele geschiedenis van de stad en streek.
  • Het Zinnfiguren museum herbergt dan weer een indrukwekkende verzameling tinnen figuurtjes: maar liefst meer dan 10.000 handgeschilderde exemplaren. Als kers op de taart kan je hier ook je eigen tinnen poppetje maken en beschilderen!
  • Ten slotte is er ook nog het Monchehaus museum, dat gewijd is aan moderne kunst. Hier vind je het werk van onder meer Max Ernst en Georg Baselitz.
  1. De Gustav Adolf staafkerk

Technisch gezien ligt deze net buiten Goslar (zo’n 10 kilometer), maar het zou zonde zijn dit opmerkelijke bouwwerk niet op te nemen in ons lijstje van bezienswaardigheden. Voor het ontwerp vond de architect Karl Mohrmann inspiratie bij de Borgund staafkerk in Noorwegen. In 1907 startte men met de bouw en een jaar later was ze al ingewijd en vernoemd naar de Zweedse koning.

Een staafkerk is een soort van houten kerk die door Vikings werd gebouwd. Deze waren fantastische schepenbouwers en gebruikten hun kennis van houtwerking ook voor andere doeleinden. Het zal je dan ook niet verbazen dat deze staafkerk een aantal Viking-elementen bevat (zo lijkt het dak op een omgekeerd Vikingschip en is er een kroonluchter in de vorm van een stuurrad).

  1. Ontdek de natuur

Je kon al lezen dat Goslar gelegen is in het Harz-gebergte (dat deel uitmaakt van het Harz nationaal park) en dit is het ideale decor voor heel wat schitterende outdoor activiteiten. Daarbij springt deze Rammelsberg wandeling van negen kilometer meteen in het oog.

De wandeling vertrekt in Goslar en brengt je via een mooie lus langs de mijnen en onderweg heb je ook een prachtig zicht op de stad zelf. Maar ook echte avonturiers vinden hier zeker hun gading met geweldige klim- mountainbikeroutes, de mogelijkheid om te kajakken of raften op de Oker en in de winter kunnen ze snowboarden en/of skiën.

Is dit toch wat te extreem en wil je liever wat gematigd avontuur? Dan moet je op de ErlebnisBocksBerg zijn waar je onder meer kan rodelen en met driewielers (Bocksberg-karren) naar beneden kan racen. Ook voor kleine kinderen zijn er heel wat leuke activiteiten zoals de bandenglijbaan en een funpark met onder meer trampolines en speeltuin. Meer info.

  1. Goslar bezoeken tijdens de kerstperiode

Duitsers zijn dol op kerstmarkten en uiteraard is er ook een in Goslar. Van eind november tot net na Kerstmis kan je hier ook Glühwein drinken en Bratwurst eten. Verder zijn er in totaal zo’n 60 kraampjes en een heus kerstbos. Voeg hier de feeërieke omgeving aan toe en je begrijpt meteen waarom dit een van de leukste kerstervaringen van heel het land is!

  1. Gastronomisch genieten in Goslar

  • Kasseler is een soort van gerookte varkenslende, geserveerd met puree, vleesjus en (uiteraard!) Sauerkraut!
  • Eintopf is een stoofpotje van aardappelen, bonen en vlees.
  • We weten allemaal dat Duitsers gek zijn op worst en uiteraard vind je hier ook Bratwursten bij de vleet, maar probeer zeker ook de plaatselijke specialiteit: Goslarer Weisswurst (met kalfs- en varkensvlees en kruiden) of Gänsebratwurst (van ganzenvlees).
  • Kartoffelpuffer zijn ook zeer geliefd bij de plaatselijke bevolking: aardappelpannenkoekjes die met zure room of appelmoes of geserveerd worden.
  • Harzer Käse is de plaatselijke half-harde kaas die een pittige smaak heeft.
  • Käsekuchen is een populair dessert, dit is een soort van kaastaart met fruit of chocolade.
  • Ten slotte is er de Schwarzwalder Kirschtorte: een rijkelijke chocoladetaart met een kersenvulling met daarop een toefje slagroom. Het ideale dessert na een dagje heerlijk kuieren in Goslar!
  1. Hoe bereik je Goslar?

De gemakkelijkste optie is je trouwe vierwieler (auto), maar ook met het openbaar vervoer zijn er verschillende opties. Als je van een andere Duitse stad komt, neem je best de trein naar Hanover. Van hieruit kan je dan de trein naar Goslar nemen, waarbij je zo’n dik uur over de reis doet.

Wat is de ligging van Goslar op de kaart?

  1. Waar overnachten in Goslar?

Van heinde en verre trekken reizigers naar Goslar, dus aan overnachtingsmogelijkheden geen gebrek. Er zijn meer dan genoeg accommodaties, waardoor je gerust nog genoeg last-minute opties kan vinden. Hieronder vind je alvast enkele van onze favoriete adresjes of bekijk meteen het volledige aanbod hotels in Goslar en omgeving.

  • AKZENT Hotel Villa Saxer bevindt zich in het historische centrum, beschikt over ruime, modern ingerichte kamers waarvan sommigen een eigen balkon hebben. 's Ochtends geniet je van een gastronomisch ontbijtbuffet met regionale specialiteiten. Meer info en boeken.
  • Romantik HotelAlte Münze biedt meer van hetzelfde, maar in een iets luxueuzer jasje. Ook hun restaurant is een absolute topper, eens te meer omdat je kan eten in een kamer uit 1509! Meer info en boeken.
  • Als je liever in de natuur verblijft, dan is het Torfhaus Harzresort een uitstekende keuze. Naast in de traditionele tweepersoonskamers, kan je ook verblijven in charmante huisjes en mag je gratis gebruik maken van de sauna en fitness. Meer info en boeken.
  1. Mis niets tijdens je bezoek aan de Nedersaksen

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je bezoek aan de Nedersaksen? Stop je opzoekingswerk, wij deden dit reeds voor jou. We hebben een complete digitale reisgids Nedersaksen voor je uitgewerkt met de mooiste en meest indrukwekkende bezienswaardigheden. Download je gratis reisgids Nedersaksen hier.

Nedersaksen

Gratis reisgids Nedersaksen downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?