Oktoberfest München 2024 bezoeken? Toegang + festival info

Oktoberfest München 2024 bezoeken? Toegang + festival info

23 mei 2022 in München1 reactie

De Oktoberfesten van München is het grootste volksfeest ter wereld. Het feest gaat door vanaf de eerste zaterdag na 15 september tot het eerste weekend van oktober en is zeer populair.

In 2022 vinden de 188ste Oktoberfesten plaats van zaterdag 17 september tot zondag 3 oktober 2022.

Jaarlijks bezoeken zo’n 6 miljoen mensen van over de hele wereld de festiviteiten, die tegenwoordig vooral om bier draaien. Door de populariteit van het feest worden er over de hele wereld zo’n 300 andere Oktoberfesten gehouden, maar het Oktoberfest München blijft toch de enige echte en dus zeker de moeite waard als je zin hebt in bier en een feestje!

Georganiseerde tours Oktoberfest München

Wil je ook naar de Oktoberfeesten en zeker zijn van je plaatsje? Laat je gaan en draag traditionele dirndls en lederhose en ga mee bier drinken. Reserveer je zitplaats in de Löwenbräu-tent, geniet van het plaatselijke eten en de liters bier. Boek hier je plekje online.

Inhoud artikel

 1. Geschiedenis festival

1.1. De trouw van koning Ludwig I

Op 12 oktober 1810 trouwde de kroonprins van Bavaria, de latere koning Ludwig I, met prinses Therese van Sachsen-Hildburghausen. De trouw werd gevierd met grote festiviteiten die voor een weeklang werden gehouden op de velden buiten de stadspoort van München, wat later de Theresienwiese werd genoemd ter ere van de nieuwe kroonprinses. Het volk van Bavaria was uitgenodigd voor deze festiviteiten en tijdens de festiviteiten werd er dan ook groots gefeest, veel gegeten en gedronken. Daarnaast werden er evenementen gehouden, waarvan de grootste de paardenraces waren.

1.2. Jaarlijks evenement

De festiviteiten waren zo’n groot succes dat er besloten werd om het te herhalen en zo werd in 1811 opnieuw allerlei evenementen georganiseerd op de Theresienwiese, waarbij ook een show ontstond waarbij de Bavariaanse agricultuur werd gepromoot. Uiteindelijk werd in 1819 officieel besloten om het een jaarlijks terugkerend evenement te maken.

1.3. Attracties, bratwurst & openingsparades

Ondanks dat het feest een aantal keer in de volgende decennia niet gehouden door oorlogen en cholera-epidemieën, groeide het Oktoberfest toch enorm. Naast de proeverijen en paardenraces kwamen er meer attracties op de velden te staan en werden er nog meer activiteiten georganiseerd. In 1850 werd het feest geopend met een parade gebaseerd op de huwelijksparade van 1810, waarbij zo’n 8.000 man in traditionele outfits van de Josephspitalstrasse naar de Wiesen liepen. In 1881 werden de eerste bratwurst kraampjes opgezet op het terrein en in 1887 werd de eerste openingsparade gehouden waarbij de verschillende brouwerijen en restaurateurs langs de feestgangers voorbij gingen.

1.4. Groei Oktoberfest

Ook in de 20ste eeuw bleef het feest groeien, maar het werd ook een paar keer stilgelegd tijdens de oorlogen. In totaal zijn er in de ruim 200 jaar dat het feest gehouden is tot wel 24 jaren geweest waarin het Oktoberfest geannuleerd werd. Naast dat de festiviteiten bleven groeien werden er ook evenementen geschrapt. Zo werd in 1945 de laatste paardenrace gehouden in verband met plaatsgebrek. Voor het 200-jarig jubileum in 2010 werden de races echter eenmalig hervat.

 1. Het verloop van Oktoberfest

2.1. Openingsoptocht van het Oktoberfest

Het Oktoberfest wordt geopend met een grote openingsoptocht, waarbij de brouwerijen en andere bedrijven die op het festival te vinden zijn zich naar het festivalterrein begeven in traditionele kledij en met paard en wagen. Ook de burgemeester van München rijdt mee in deze optocht.

Eenmaal aangekomen op het festivalterrein begeeft hij zicht naar de Schottenhamel tent, waar hij om 12u het eerste vat bier tapt. Hierna verklaart hij “O’zapft is!”, ofwel ‘Het is getapt!” en geeft hij het eerste bier aan de minister-president van de staat Beieren. Hierna worden 12 geweerschoten afgevuurd, wat voor de andere tenten het teken is om het bier te mogen tappen.

TIP: Ben je in München, bezoek dan zeker ook de mooiste dorpjes langs de Romantische Straße, download onze reisgids Romantische Straße met een compleet uitgestippelde route.

2.2. Trachten- und Schützenzug parade

Op de eerste zondag van de festiviteiten wordt er nog een optocht gehouden: de Trachten- und Schützenzug parade. Bij deze optocht worden traditionele kostuums, volksdansen, muziek en andere tradities van Europese staten worden getoond. De optocht is zo’n 7 kilometer lang en er doen maar liefst 8.000 man mee aan de parade.

2.3. Het historische gedeelte

Sinds 2010 is het zuidelijke gedeelte van de Theresienwiese het Oide Wiesn, het historische gedeelte van Oktoberfest. Hier zijn onder andere een historische bier- en muziektent ook een museum en andere historische tenten te vinden, die je de geschiedenis van het Oktoberfest laten leren kennen. Ideaal als je er een leuke én leerrijke ervaring van wil maken.

2.4. De Biertenten en soorten bier

Op het festivalterrein zijn verschillende attracties zoals achtbanen, draaimolens en spookhuizen te vinden, maar de grootste attracties zijn de verschillende tenten waarin gegeten en gedronken kan worden. Er zijn in totaal 14 grote en 20 kleinere tenten te vinden op het terrein.

In de tenten is het bier van 6 grote brouwerijen te vinden. Het bier wat op het Oktoberfest geserveerd wordt dient in Münich gebrouwd te zijn en aan het Reinheitsgebot (Zuiverheidsgebod) te voldoen. Dit zijn speciale Duitse bierregels die voorschrijven dat het bier maar 3 ingrediënten mag bevatten hop, gerst en water. Het bier bevat ongeveer 6 procent alcohol.

2.5. Alleen volgende brouwerijen voldoen aan het Reinheitsgebot

 • Augustiner-Bräu
 • Hacker-Pschorr-Bräu
 • Löwenbräu
 • Paulaner
 • Spaten-Franziskaner-Bräu
 • Staatliches Hofbräu-München

2.6. De Schottenhamel tent

De Schottenhamel tent van Spaten-Franziskaner-Bräu is de oudste en de belangrijkste tent op het terrein. In deze tent wordt jaarlijks het eerste biertje getapt door de burgemeester. In de tent en op het terras voor de tent kunnen in totaal zo’n 10.000 man zitten, waarvan de meeste bezoekers de jongere mensen zijn die het festival aan doen. Een deel van de tent is dan ook gereserveerd voor studentenverenigingen.

2.7. De Hofbräu Festzelt

De Hofbräu Festzelt is de tweede grootste tent van het terrein en wordt gezien als de bekendste en de populairste tent onder internationale bezoekers. Ook in deze tent kan bijna 10.000 man, waarbij er naast zitplekken ook staanplekken te vinden zijn. Het is de enige tent die staanplekken biedt.

2.8. De Hackerbräu

De Hackerbräu is één van de andere populairste tenten. De tent wordt ook wel “de hemel” genoemd door het blauw-witte plafond. In het midden van de tent is een podium te vinden waar, in tegenstelling tot de andere tenten, veel rockbanden spelen in de plaats van de traditionelere Duitse muziek die in de meeste andere tenten te horen is.

2.9. De Ambrustschützenzelt

In de Ambrustschützenzelt worden al sinds 1895 kruisboogwedstrijden gehouden. De tent is een stukje kleiner dan de andere tenten en biedt zitplekken voor zo’n 7.400 man en het bier dat er geschonken wordt is van de Paulanerbrouwerij, maar het hoogtepunt in deze tent is toch wel het bekijken van of zelfs het meedoen aan de kruisboogwedstrijden.

2.10. De Augustiner-Festhalle

In de Augustiner-Festhalle wordt volgens vele het beste bier van de Augustiner-Bräu geschonken. Daarnaast wordt het bier hier nog uit houten vaten in plaats van de stalen containers die in de andere tenten te vinden zijn getapt. In de tent en op het terras is plek voor zo’n 8.500 man, waarbij je veel kinderen tegen kan komen. Deze tent is namelijk zeer kindvriendelijk en biedt familieprijzen aan.

2.11. De Löwenbräu Festhalle

De Löwenbräu Festhalle is al van ver af te zien dankzij de 4,5 meter hoge leeuw die naast de toegang en om de paar minuten brult. Binnen wordt het bier van de Löwenbräu brouwerij getapt en kan je typische Bavariaanse gerechten eten. In de tent is plek voor zo’n 8.500 man, waarbij je veel fans van de Münich 1860 voetbalclub tegen zal komen, aangezien dit de ontmoetingsplek van fans van de club is.

2.12. De Käfer Wies’n-Schänke

De kleinste van de grote tenten, de Käfer Wies’n-Schänke tent, is zeer populair en wordt vooral bezocht door beroemdheden. De tent biedt plek aan zo’n 3.200 man en biedt naast Paulaner bier ook een luxe menu. Daarnaast is deze tent iets langer open dan de andere tenten, wat ook inhoudt dat het moeilijker is om binnen te raken.

2.13. De Weinzelt

Wanneer je iets anders dan bier wilt drinken kan je de Weinzelt bezoeken, waar Nymphenburg wijnen en Roederer champagnes worden geserveerd naast Paulaner witbier. De tent is niet erg groot en bied plaats aan zo’n 2.500 man, maar het is een favoriete tent van grote bekendheden.

Onze tip: Bezoek je de Oktoberfesten in München, vergeet dan zeker niet onze gratis stadswandeling door München te downloaden, zo mis je niets van de highlights in München.

 1. Het bezoek aan het festival

3.1. Toegang festival

 • Datum van het Oktoberfest festival in 2020 is tussen 19 september en 4 oktober.
 • Toegang tot het festivalterrein is gratis en er hoeven dan ook geen tickets vooraf gekocht te worden.
 • De kraampjes en tenten zijn maandag tot en met donderdag geopend van 10u tot 23u30, vrijdag van 10u tot middernacht, zaterdag van 9u tot middernacht en zondag van 9u tot 23u30.
 • De attracties en evenementen zijn maandag tot en met donderdag geopend van 10u tot 23u30, vrijdag en zaterdag van 10u tot middernacht en op zondag van 10u tot 23u30.

3.2. Prijzen liter bier & maaltijd

 • De prijzen variëren per tent en per brouwerij, maar gemiddeld kost een Maß bier van een liter zo tussen de €10,50 en €11.
 • Andere drankjes kosten zo tussen de €8 en €10, terwijl een maaltijd gemiddeld tussen de €10 en €25 kost.
 • Je zal merken elk jaar wordt het bier een beetje duurder (3% ongeveer).

3.3. Tips voor je bezoek

Je hoeft niet veel langer dan een paar dagen het festival te bezoeken om het Oktoberfest-gevoel te leren kennen. Wanneer je echter een verblijf gaat boeken, is het aan te raden om dit zo’n 10 tot 12 maanden voor het Oktoberfest te doen.

Hotels, hostels en bed & breakfasts zijn in de Oktoberfest periode namelijk veel duurder en zitten snel vol. Het is ook aan te raden om buiten München te verblijven en met het openbaar vervoer naar München te komen. Vanaf het station van München is het mogelijk om naar het festivalterrein te lopen.

Waar overnachten? Bekijk hier aanbod met leuke hotels die buiten München liggen.

 1. Biertafels op Oktoberfest

De (ongeschreven) regels aan een biertafel

 • Wanneer je geen tafel gereserveerd hebt, geldt de regel 'first come first served'.
 • Je kan alleen maar bier of eten bestellen als je aan een tafel zit. Heb je geen tafel dan kan je natuurlijk wel dansen, maar dan heb je er verder eigenlijk niet zoveel aan.
 • Als je met minder dan 10 mensen aan een tafel zit, kan de bediening je opleggen om de tafel volledig te bezetten.
 • Wanneer je tafel reserveert, is dat meestal voor twee tot vier uur. Je kan ook langer blijven zitten, maar alleen als niemand anders na jou de tafel gereserveerd heeft. Anders moet je helaas je tafel afstaan en de tent verlaten.
 • Er zijn twee 'biershifts': de eerste is van ongeveer 11 tot 16 uur, de avondshift begint om 17 uur en duurt tot sluit.
 • Heb je geen reservering, maar wel een tafeltje kunnen veroveren? Let dan op als je de biertent verlaat. In drukke weekends worden de biertenten rond half twaalf gesloten en daarna mag je niet meer binnen, tenzij je een reserveringsbandje hebt.

Een biertafel reserveren

 • Wil je geen risico lopen en zeker zijn van een tafeltje? Dan kan je er op voorhand één reserveren. En daarvoor geldt hoe vroeger hoe beter, want dan heb je meer kans op een goede tafel.
 • De meeste biertenten bieden vanaf april al tafels aan en die zijn heel fel begeerd, dus je moet er erg vroeg bij zijn.
 • Bovendien is een tafel huren van lang op voorhand nogal ingewikkeld en een beetje vriendjespolitiek. Als je mensen kent, zal je makkelijker binnen geraken. En wanneer je meerdere jaren op een rij in dezelfde biertent een tafel boekt, zal je ook korting krijgen de jaren nadien.
 • De last-minute prijzen voor een tafel kunnen heel duur worden. Het gaat tot zeker 3000 euro om een tafel voor tien personen te reserveren. In deze prijs zitten meestal twee liter bier en een halve kip per persoon inbegrepen en natuurlijk de garantie dat je een tafel hebt + een bandje waarmee je de tent binnen en buiten kan lopen.
 1. Traditioneel Oktoberfest eten

Op het Oktoberfest kan je heel wat traditionele Duitse gerechten proeven. Wanneer je op het Oktoberfest bent, probeer er zeker een paar uit. We lijsten de lekkerste gerechten nog even voor je op:

 • Hendl (gebraden kip)
 • Schweinebraten (knapperig varkensvlees)
 • Schweinshaxe (gegrilde ham)
 • Steckerlfisch (gegrilde vis op een stokje)
 • Würstl (worst)
 • Brezen (pretzels)
 • Knödel (aardappel- of broodknoedels)
 • Käsespätzle (kaasnoedels)
 • Reiberdatschi (aardappelpannenkoeken)
 • Zuurkool
 • Rotkohl/Blaukraut (rode kool)
 • Obatzda (een kruidige kaasboterham)
 • Weißwurst (een witte worst)
 1. Dirndl & Lederhosen

De traditionele Oktoberfest kleding, een Dirndl en Lederhosen, mogen natuurlijk niet ontbreken aan de festiviteiten. Op het Oktoberfest, en eigenlijk in heel München, zal je vrouwen zien in een traditionele 'Dirndl' jurk en mannen in de traditionele 'Lederhosen' oftewel een leren broek. De Dirndl heeft een specifieke look, maar is er in veel verschillende kleuren en stijlen, en de Dirndl-trends veranderen elk jaar een beetje. Wil je zelf graag een Drindl aanschaffen? Dan kan je kiezen uit een dure Dirndl die dan ook van hoge kwaliteit zal zijn, of je kan voor een goedkope toeristische versie kiezen. De Dirndl kan bovendien lang of kort zijn.

Hoe je Drindl dragen?

Wist je dat de strik rond de Drindl een speciale betekenis hebben? En als je er zelf eentje draagt, maak je best geen foutje, anders kan je wel eens foute signalen geven aan de andere aanwezigen. De betekenis van het lint / de strik is namelijk het volgende:

 • Draag je je strik in het midden, dan ben je maagd
 • Rechts betekent gehuwd of in een relatie
 • Draag de strik links als je single bent
 • Een strik op de rug betekent dat je weduwe bent, of serveerster
 1. Praktische info voor je bezoek aan Oktoberfest

 • Er mag alleen gedronken worden in de tenten. Glazen, leeg of vol, mogen niet meegenomen worden op het terrein.
 • Bij elke tent staat security/toegangscontrole die goed op de veiligheid van de bezoekers letten en je bij het kleinste opstandje al buiten de tent zetten.
 • Roken is niet toegestaan in de tenten.
 • Grote tassen en rugzakken zijn niet toegestaan op het terrein.
 • Kinderen tot 6 jaar dienen om 20 uur uur de tent te verlaten.
 • Het is alleen toegestaan om foto’s te maken met een professionele camera wanneer je hiervoor een vergunning hebt. Foto's met een compact camera’s of telefoons mogen gemaakt worden zonder vergunning.
 • Op drukke dagen en in het weekend is er niet altijd zitplaats in de tenten. Wanneer je met een grote groep van meer dan 8 personen naar het festival komt kan je vooraf tafels reserveren. Meer informatie over reserveren vind je op de website.
 • Dansen op banken is toegestaan, maar dansen op de tafels niet
 • Het is niet verplicht om traditionele kledij te dragen maar 90% van de bezoekers kleed zich wel in de traditionele lederhosen en dirndls.
 • Outfits kunnen aangeschaft worden in München, ook op het festivalterrein, maar deze kunnen ook gehuurd worden bij feestwinkels.
 • Zorg goed voor je waardevolle spullen zoals telefoon, portemonnee en geld. Let op voor pickpocketing.Je kan alleen met cash betalen op het Oktoberfest, maar je kan wel op verschillende plaatsen geld afhalen op het terrein.
 • Zodra een tent zijn capaciteit heeft bereikt, wordt hij gesloten en mogen er geen mensen meer in. Dus houd er rekening mee: als je naar buiten gaat, kan je misschien niet meer naar binnen.
 • Tip: elke dag rond 11 uur staan er paarden met biervaten voor verschillende biertenten. Dit is een oude traditie, alleen zit er tegenwoordig (jammer genoeg) geen bier meer in de vaten. Toch zeker de moeite om eens te zien, want de koetsen zijn en paarden zijn erg mooi en in thema!
 1. Zien: de sfeer & festiviteiten op het Oktoberfest

In dit filmpje krijg je een voorproefje van hoe de Oktoberfesten eraan toegaan. Ondertussen krijg je nog een woordje uitleg, maar let vooral eens op alles wat er te zien en te beleven valt op dit grote festival in München!

 1. Download je gratis stadswandeling München

Ga je naar München en wil je graag nog meer zien dan de Oktoberfesten? Ontdek dan zeker de stad met onze gratis stadswandeling München. Ideaal om München volledig te verkennen op eigen tempo. Wil je daarna nog verder op stap? Download dan onze rondreis door Beieren waarmee je het zuidelijkste deel van Beieren met de hoogste bergtoppen en mooiste kastelen van Duitsland kan ontdekken.

Beieren

Gratis reisgids Beieren downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 25 juni 2023 - Rompelberg Michel

Mooie overzichtelijke reisgids, goed te gebruiken als handleiding!

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?