Premium

Hike naar de Gran Cir: wandelroute over de Gardena-pas

Volledige reisgids kopen voor € 10

Deze wandeling is onderdeel van de betalende reisgids

Hike naar de Gran Cir: wandelroute over de Gardena-pas

  • Startpunt: Rifugio Frara
  • Eindpunt: Rifugio Frara
  • Type: Wandelroute
  • Afstand: 3,0 km
  • Duur: 3 uur
  • Bewegwijzering: Geen (zie kaart in reisgids)

Wil je een van de meest dramatische toppen van de Dolomieten van dichtbij bewonderen, dan is de beklimming van de Gran Cir een echte aanrader. Dit is echter niet de meest geschikte wandeling voor onervaren wandelaars. Er zijn uitdagende stukken en je moet een via ferrata overbruggen. De adembenemende 360-graden uitzichten vanaf de top zijn de inspanning echter meer dan waard. En je doet er waarschijnlijk niet de hele dag over.

Volg route op kaart met GPS-tracker

Wachtrijen vermijden en speciale tours

Gran Cir: hike

Parkeer je auto op de betaalde parkeerplaats van de Rifugio Frara (bekijk ligging). Begin de wandeling bij Rifugio Frara, op de Gardena-pas. Van daaruit slinger je je een weg omhoog over een met steenslag begroeide geul. Het is een mix van wandelen, klauteren en klimmen. Delen van de route zijn een via ferrata (waarbij je omhoog moet klimmen langs een stalen kabel), en hoewel je niet vastgemaakt moet worden aan een touw om de via ferrata te voltooien, is dit toch niet voor mensen met hoogtevrees.

Verwar de Gran Cir niet met de Cir V (Pitla Cir, Kleine Cirspitze), want de klim naar deze piek is uitdagender.
  • Bij het afdalen kan je kiezen om dezelfde route terug te nemen of het linker pad in te slaan. Misschien vind je het leuk even binnen te springen in de Jimmy Hütte om een hapje te eten voor je verder naar beneden gaat.
  • Je komt terug uit op de Garden-pas en vervolgt je weg naar Corvara. De beklimming en afdaling zouden minder dan drie uur moeten duren. Verdwalen zal je niet, want je hoeft alleen maar te mikken op het kruis op de top, dat je vanaf de weg kan zien.
  • Als je kan, doe deze wandeling dan vóór zonsopgang. Zo kan je genieten van het geweldige uitzicht bij de opkomende zon. Vergeet dan niet om een hoofdlamp mee te nemen.
  • Wie iets minder uitdaging wil, kan kiezen voor een van de vele andere wandelingen in dit gebied.
Dolomieten & Zuid-Tirol

Gratis preview reisgids Dolomieten downloaden

Nog meer in de volledige reisgids Dolomieten & Zuid-Tirol

Ontdek de Dolomieten & Zuid-Tirol via 18 uitgewerkte wandelingen en hikes die je langs adembenemende bergtop en bekende meren leiden, maar ook minder bekende plekken laten zien. Uitgebreide praktische en achtergrondinfo maken deze reisgids compleet. Volledige reisgids kopen voor € 10

GPX bestand(en) van deze route downloaden

Route op de kaart


Geschreven door

Wouter Coppens

Gratis preview reisgids Dolomieten downloaden

Volledige reisgids kopen voor € 10

Deze wandeling is onderdeel van de betalende reisgids

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?