Rondreis Campania: Complete route voor je roadtrip door Campanië regio + kaartje

Volledige reisgids kopen voor € 10

Rondreis Campania: Complete route voor je roadtrip door Campanië regio + kaartje

Dé mooiste plekjes en bezienswaardigheden rond Napels en Campanië in deze uitgestippelde roadtrip

De Zuid-Italiaanse regio Campanië heeft alles in huis om van een heerlijke vakantie te genieten. Indrukwekkende bergpartijen, mooie stranden, kraakhelder zeewater, schilderachtige natuurgebieden en historische bezienswaardigheden zorgen ervoor dat je hier onmogelijk uitgekeken raakt. Tel daar de smakelijke culinaire specialiteiten bij op en je weet dat je de ideale vakantiebestemming hebt gevonden.

Door al het moois kan het zijn dat je door de bomen het bos niet meer ziet

Het uitstippelen van een route kan daarom wat voeten in de aarde hebben en vaak plan je te veel activiteiten en stops in een te kort tijdsbestek. Om jou op weg te helpen bij het maken van een vakantieplanning, delen wij ter inspiratie onze favoriete reisroute door dit stukje Italië.

De uitgestippelde reisroute door Campania omvat 14 dagen, inclusief dag van aankomst en vertrek. Er zijn 3 stops in verwerkt zodat je in 2 weken tijd de voornaamste hoogtepunten van deze regio kunt bekijken, de authentieke sfeer van de verschillende plaatsen kunt ervaren en de diversiteit van het gebied leert kennen. Uiteraard kun je de reis naar wens inkorten of uitbreiden. Zowel met de auto als met het openbaar vervoer is deze route prima te doen.

Praktische info & tickets voor je rondreis Campania

Duur10 - 14 dagen ()
Vliegtickets2,5 uur vliegen op Napels (Capodichino) - richtprijs € 99. Vergelijk bij TuiFly en Cheaptickets
Shuttle transferVan de luchthaven naar het centrum van Napels, boek je luchthaven transfer hier
VerblijvenAan te raden tijdens je roadtrip Campanië:
HuurautoWil je ook de Amalfikust verkennen, boek je huurauto bij Sunnycars of EasyTerra (meestal de goedkoopste)
PakketreizenDeze reis als pakketreis boeken? Kijk bij Euroreizen (vanaf € 599), Eliza was Here (vanaf € 800) of bij TUI (vanaf € 608)
Napels City PassMet deze Pass bespaar je geld als je de top bezienswaardigheden van Napels wil bezoeken
Tours en activiteiten

Inhoud artikel

Kaartje route roadtrip Campania

Dag 1: Aankomst in Napels, door naar Salerno

Vanuit Nederland en België vlieg je op de luchthaven van Napels (boek je vliegtickets hier goedkoop online). Aangezien Napels ook het eindpunt van de reis is, vertrekken we bij aankomst direct naar een andere plaats: Salerno. De sfeervolle havenstad Salerno ligt op ongeveer zestig kilometer van Napels en zit je er in een mum van tijd.

OVERNACHTEN IN SALERNO: Tijdens een bezoek aan Salerno heb je natuurlijk ook een goed verblijf nodig. Wij hebben een overzicht gemaakt van de fijnste hotels en b&b’s in Salerno. Je vindt het overzicht in dit artikel.

Dag 2: Salerno

Salerno vormt de perfecte uitvalsbasis om de wereldberoemde Amalfikust te verkennen, die op slechts een steenworp afstand ligt. Maar de sfeervolle havenstad is zelf ook zonder meer het ontdekken waard. De gezellige straatjes van het historisch centrum zijn heerlijk om doorheen te slenteren en de plek waar je je midden in het lokale leven onderdompelt. Je kijkt hier je ogen uit.

De nauwe steegjes zijn gevuld met schattige winkeltjes, mooie barretjes en eettentjes waar je voor een goede prijs van lokale specialiteiten kunt proeven. Daarnaast zijn er beeldige historische palazzi te bewonderen en een handvol interessante bezienswaardigheden die je gezien moet hebben. Lees ook onze blogpost met de mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Salerno die je zeker moet zien en doen.

Waar overnachten in Salerno?

Ben je nog op zoek naar een verblijf in Salerno? Wanneer je met het openbaar vervoer reist kan je kiezen voor een accommodatie in het historische centrum van Salerno. In dit levendige en mooie deel van de stad, kan je zo goed als alles te voet bereiken. Hieronder vind je alvast enkele van onze favorieten of bekijk het volledige aanbod hotels in Salerno.

  • Ook de gezellige B&B Casa Santangelo is een aanrader. Deze prachtige bed & breakfast is gelegen in een rustige omgeving. Iedere ochtend kan je genieten van een lekker ontbijtje vooraleer je de stad in duikt. Meer info en boeken.
  • Het Pension Vinto House Salerno Downtown is gelegen aan het strand van Salerno en biedt moderne accommodatie met uitzicht op de zee. Privéparkeergelegenheid is beschikbaar tegen een toeslag. Meer info en boeken.
  • Hotel Montestella is gevestigd in de hoofdstraat van Salerno, de Corso Vittorio Emanuele en op een steenworp afstand van het treinstation. Het hotel wordt door een familie beheerd en biedt ruime moderne designkamers voorzien van parketvloeren. Iedere ochtend geniet je van een zoet en hartig ontbijtbuffet. Meer info en boeken.

Dag 3: de Amalfikust

Zoals aangegeven vormt Salerno de ideale uitvalsbasis voor het verkennen van de Amalfikust. Vanuit de stad kun je zelfs te voet de eerste parel van de Amalfikust bereiken, het kleurrijke Vietri sul Mare dat bekend staat om zijn keramiek. Naast de plaatsen Amalfi en Positano, die toch altijd het meest in trek zijn, kent de Amalfikust ook een groot aantal onbekende parels waar je zelfs in de drukste periode van het jaar de onvervalste sfeer van het gebied kunt ervaren.

Onze tip: laat je wagen aan de kant staan

  • Wil je meerdere plaatsen aan de kust bezoeken dan is het aan te raden om met name in het hoogseizoen de auto te laten staan. Je bent langer onderweg dan dat je in een plaats doorbrengt en daarnaast is het vinden van een parkeerplek bijna een onmogelijk opgave.
  • Maak gebruik van het openbaar vervoer, dat in dit gebied goed geregeld is. Vanuit de stad vertrekken er meerdere malen per uur Sita-bussen met als eindbestemming Amalfi.
  • Geen zin om alles zelf te regelen met bus en openbaar vervoer? Je kan ook een gegidste daguitstap met chauffeur boeken, dit is eenvoudig en je kan 100% relaxen en genieten.
  • Wanneer je verder langs de kust wilt reizen, stap je in Amalfi op een andere bus met als eindbestemming Sorrento. Deze stopt onder andere in Furore, Praiano en Positano (zie uurregeling bus hier)
Zelf op rondreis langs de Amalfikust? Download onze reisgids Amalfi en gebruik onze compleet uitgewerkt rondreis langs de Amalfi kust

De fijnste manier om je te verplaatsen is zonder twijfel de veerboot

Vanuit Porto Masuccio (ook wel aangeduid als Concordia) (zie ligging hier) en Molo Manfredi (zie ligging hier) vertrekken er in het hoogseizoen dagelijks boten die aanmeren in verschillende kustplaatsen. Voor de tijden, aanmeerhavens en tarieven kun je de website van rederij Travelmar raadplegen.

Vooralsnog is het bij Travelmar niet mogelijk om een combi-ticket te kopen waarmee je in één keer een kaartje koopt om in meerdere kustplaatsen van boord te gaan. Je koopt bijvoorbeeld een kaartje tot Amalfi en kunt tussentijds niet uitstappen in een andere plaats om daarna met hetzelfde kaartje weer door te varen. Wel is er een ticket van busmaatschappij Sita, Costiera Terra&Mare genaamd, waarmee je een hele dag onbeperkt met de bus kunt reizen en waar tevens een tocht met de veerboot van Travelmar is inbegrepen (boek je ticket hier online).

Dag 4: Wandeling aan de Amalfikust

Wanneer je een wandelliefhebber bent, zit je aan de Amalfikust helemaal goed. Het gebied kent talrijke prachtige wandelroutes waarmee de schoonheid van het gebied goed in kaart worden gebracht. Trek naast het bezoeken van de verschillende kustplaatsen ook tijd uit voor het maken van een van deze wandelingen, waarmee je zeker wel een dag zoet bent.

WANDELTIP: Meer info met de mooiste wandelroutes aan de Amalfikust hebben we in dit artikel opgelijst.

Dag 5: Paestum

Ten zuiden van Salerno begint de Cilento, wat tot de mooiste gebieden van de regio Campanië wordt gerekend. De Cilento begint officieel in Paestum, een stad die in het oude Magna Graecia zeer belangrijk was en toen Poseidonia heette, genoemd naar de god van de zee. Met de komst van Romeinen werd de naam veranderd in Paestum. De stad vormt een van de waardevolste archeologische vindplaatsen in Italië, rijk aan overblijfselen en kunstwerken uit verschillende periodes.

De stad werd in de 7de eeuw v.Chr. gesticht door de verdreven inwoners van Sybaris (tegenwoordig Sibari, Calabrië), die met hun bezittingen en rijke ervaring de plaatselijke economie een goede impuls wisten te geven. Een herinnering aan deze bloeiperiode zijn de Griekse tempels die hier tot op de dag van vandaag fier overeind zijn. Twee van de drie tempels zijn gewijd aan de Griekse godin Hera, de derde aan de godin Athena. De bouwwerken zijn zeer goed bewaard gebleven en je kunt deze van dichtbij bekijken.

Hoe vanuit Salerno naar Paestum?

  • Vanuit Salerno is Paestum eenvoudig met de trein te bereiken.
  • Je doet er ongeveer een 30 minuten over en is het vanaf het treinstation in Paestum nog zo’n 10 minuten wandelen om bij het Parco Archeologico te komen.
  • Voor de tijden en tarieven kun je de website van Trenitalia raadplegen.

TICKETS: Wil je graag Paestum bezoeken? Boek je tickets voor Paestum hier online, liever meegaan met een tour, hierbij een overzicht van daguitstappen vanuit Salerno en Napels.

Dag 6: Vertrek naar Sorrento

Op de zesde dag is het tijd om van omgeving te wisselen. Deze dag laten we Salerno achter ons en reizen we door naar een andere plaats die bij veel mensen op het verlanglijstje staat: Sorrento. Sorrento ligt op het Penisola Sorrentina, het Sorrentijns schiereiland en is een leuke en levendige badplaats waar het fijn verblijven is.

  • Ga je met de (huur)wagen, is het een optie om de bekende Strada Statale 163 te nemen. Deze kustweg, die bestaat uit honderden bochten, baant zich een weg door de rotsachtige bergwanden van de Amalfikust en schittert de azuurblauwe zee ver onder je. Het is voor veel mensen een droom om deze route af te leggen.
  • In het hoogseizoen doe je er echter verstandig aan om óf heel vroeg uit de veren te gaan voor het berijden van deze route, of om een andere route te kiezen via de autostrada (snelweg) waarmee je in aanzienlijk kortere tijd in Sorrento bent en filerijden kunt vermijden.
  • Ben je afhankelijk van het openbaar vervoer, dan zijn er diverse mogelijkheden om Sorrento vanuit Salerno te bereiken.
  • Het makkelijkst is om vanuit de haven de veerboot naar Positano te nemen en daar over te stappen op een boot die je naar Sorrento brengt.
  • Het kan zijn dat er in het hoogseizoen ook boten zijn die vanuit Salerno doorvaren naar Sorrento. Hiervoor kun je het beste de website van de cruise terminal in Salerno in de gaten houden.
  • Wanneer je liever niet over het water reist, kun je de Sita-bus nemen. In Amalfi stap je over op de bus met als eindbestemming Sorrento.

Overnachten in Sorrento: Sorrento is een populaire badstad, dus aan hotels en andere verblijf accommodatie is er geen gebrek. Wij geven graag een paar tips mee van accommodaties waar je van een fijne overnachting in deze prachtige badplaats kunt genieten.

Tot een van onze favorieten behoort Hotel Central, uitgerust met een zwembad en een dakterras dat een fraai panorama op de Vesuvius en de Golf van Napels biedt. Ook in de appartementen van Coltur Suites is het goed toeven. Het ligt op nog geen minuut lopen van het strand, heeft een beeldig uitzicht op Marina Grande en je mag gebruik maken van het zwembad van een nabijgelegen hotel. Meer info en prijzen

Dag 7: Sorrento

Sorrento heeft het een en ander te bieden. Van het sfeervolle historische centrum dat is gevuld met kleurrijke winkeltjes waar je altijd wel een goed souvenir voor jezelf of een ander kunt scoren, tot interessante bezienswaardigheden. Op je gemak rondslenteren door de straten van Sorrento is iets wat je gedaan moet hebben om de mystieke sfeer die deze badplaats ademt maximaal in je op te nemen.

Wandel over het Piazza Tasso, door de steegjes van het centrum, bekijk de Chiesa di San Francesco met de schilderachtige kloostertuin en bezoek een citroenboomgaard. De mooiste tips voor Sorrento hebben we in dit artikel op een rijtje gezet.

Dag 8: Capri

Vanuit de haven van Sorrento is het slechts 25 minuten varen naar het beeldschone eiland Capri. Stap vroeg in de ochtend op de boot zodat je een lange dag op het jetset-eiland door kunt brengen. Vervelen zal je je op Capri zeker niet.

Het eiland heeft verrassend veel bijzondere bezienswaardigheden en biedt daarnaast een flink aantal mooie wandelroutes waar je de grootste drukte even achter je kunt laten. Handigetips voor je bezoek aan Capri lees je hier, we hebben ook een leuk artikel voor wie graag wil gaan eilandhoppen in de baai van Napels.

Je bereikt Capri na een korte boottocht van 50 minuten vanuit Napels. Wil je Capri op één dag bezoeken, kies dan voor een georganiseerde tour naar Capri vanuit Napels € 75. Je hoeft zo geen boottickets te kopen, je vermijdt wachtrijen en je ziet alle hoogtepunten van het eiland.

Dag 9: Sorrento

De idyllische badplaats en de directe omgeving hebben zo veel mooist te bieden, dat een extra dag hier niet overbodig is. Misschien wil je van deze dag gebruik maken om even bij te komen en te relaxen op een van de stranden in de omgeving.

  • Hou je niet van stilzitten, stap dan op de Circumvesuviana (treinverbinding tussen Sorrento en Napels) om andere plaatsen op het Penisula Sorrentina te ontdekken. Op een paar minuten met de trein zit je in Vico Equense en is ook Massa Lubrense met gemak te bereiken.
  • Wanneer je graag de nodige stappen wilt maken, trek dan richting Nerano waar eenschitterende wandelroute loopt die je naar de Baia di Ieranto leidt.

Dag 10: Aankomst Napels

Vandaag reizen we verder naar de bruisende stad Napels, tevens de laatste stop van deze reis. Vanuit Sorrento is de stad gemakkelijk te bereiken door op de Circumvesuviana te stappen. Hiermee sta je binnen een 1u15min op het centraal station van Napels. Heb je tijdens jouw reis een auto gehuurd, dan doe je er verstandig aan om deze bij aankomst in Napels weer in te leveren. In Napels is een auto overbodig en zijn alle uitstapjes prima met het openbaar vervoer in Napels te doen.

OVERNACHTEN IN NAPELS: Tijdens je bezoek aan Napels wil je natuurlijk overnachten in een prachtige accommodatie. Als je van plan bent om in de omgeving van Napels kunnen wij jou daar alvast met helpen. Wij hebben speciaal voor jou de meest unieke accommodaties van Napels en omgeving in een overzicht gezet.

Dag 11: Napels

Napels is een stad die is doordrenkt van geschiedenis. Wanneer je dol bent op historie, kun je in deze fascinerende stad je geluk niet op. Zowel boven als onder de grond is er veel te zien en te ontdekken. Bewonder middeleeuwse kastelen, ontdek de mooiste muurschilderingen en proef van traditionele specialiteit.

Wie graag de lokale wijnen leert kennen in Napels hebben we een volledig overzicht gemaakt van de beste wijntours en wijnproeverijen in Napels en omgeving.

Wanneer je niet weet waar je moet beginnen, stap dan op de fiets om een goed overzicht van Napels te krijgen en direct de voornaamste hoogtepunten van Napels mee te pikken. Aan de hand van de tips die je van de ervaren gids meekrijgt, kun je de rest van de dag een mooie invulling geven en je nog meer in Napolitaanse sferen onderdompelen.

  • Ben je van plan om niet één maar verschillende musea te bezoeken?
  • Dan kan je geld besparen met de Artecard van de stad Napels € 21.
  • Met de kaart krijg je gratis toegang tot 2 musea naar keuze en korting op alle andere bezienswaardigheden.
  • Bovendien mag je ook 3 dagen lang gratis gebruik maken van het openbaar vervoer. Zo reis je snel van het ene naar het andere museum. Kortom: alleen maar voordelen.

TIP: Koop hier je Artecard van de stad Napels online en bespaar flink wat geld uit.

Waar overnachten in Napels?

Voor je bezoek aan Napels, ben je vast op zoek naar een aangenaam verblijf. Wij hebben alvast onze favoriete voor je opgelijst. Of je kan ook altijd het volledige aanbod hotels en B&B's in Napels online bekijken.

  • Het Relais Della Porta is gelegen in het centrum van Napels aan de Via Toledo. Dit hotel beschikt over heel ruime kamers met zeer comfortabele bedden en zijn zeer fijn ingericht met oog voor detail. 's Ochtends kan je genieten van een heerlijk ontbijt in de prachtige eetruimte van het hotel. Met al jouw vragen over Napels kan je terecht bij de vriendelijke staff van het hotel. Meer info en boeken.
  • Hotel Piazza Bellini is gevestigd in een gebouw uit de 16e eeuw in het historische centrum van Napels. De kamers hebben een unieke inrichting, waarbij een modern design wordt gecombineerd met artistieke elementen. Daarnaast zijn alle kamers ingericht met originele schilderijen van de lokale kunstenaar Alessandro Cocchia. Meer info en boeken.
  • Gelegen op een gunstige locatie, in de wijk Plebiscito in Napels, ligt Le Corti del Re Hotel. Dit hotel biedt stijlvolle kamers voorzien van moderne faciliteiten. Sommige beschikken zelfs over een knus terrasje waar je 's avonds even kan tot rust komen. Graag in alle rust ontbijten? Het ontbijt wordt geserveerd op de kamer zodat je rustig kan wakker worden. Meer info en boeken.

Dag 12: Procida

Voor de kust van Napels liggen er 3 beeldige eilanden die van oudsher al een enorme aantrekkingskracht op mensen hebben gehad. Eerder op de reis was er al tijd ingepland voor het charmante Capri, vanuit Napels varen we over naar Procida. Dit eiland beslaat slechts 4,1 km² en is daarom zeer geschikt om als dagtrip aan te doen. Procida mocht in 2022 de titel van Italiaanse Culturele Hoofdstad dragen, wat al reden genoeg is om op dit schilderachtige eiland even een kijkje te nemen.

Het eiland is bekend van de vrolijk gekleurde huisjes in de vissershaven van Corricella en heeft daarnaast nog een handvol andere mooie bezienswaardigheden die je tijdens een dagtocht kunt bekijken. De mooiste bezienswaardigheden op het eiland Procida hebben we voor jou in dit artikel in beeld gebracht.

Mee met een georganiseerde tour naar Procida?

Dag 13: Pompei & Vesuvius

Een bezoek aan Pompei en de imposante Vesuvius kan tijdens een verblijf in Napels niet ontbreken. Vanuit de stad is Pompei makkelijk te bereiken, zowel met de auto als met het openbaar vervoer. Alles wat je moet weten voor een bezoek aan Pompei en de Vesuvius hebben wij overzichtelijk op een rijtje gezet zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Er zijn ook een aantal prachtige villa’s die je kan bezoeken in Pompeï. De bekendste is Villa dei Misteri, die in een buitenwijk van Pompeï ligt. Villa dei Misteri is één van de best bewaarde gebouwen van Pompeï en is daarom enorm populair onder toeristen. Dit huis was hoogstwaarschijnlijk de residentie van een rijke Romein, wat te zien is aan de luxueuze versierde ruimtes, de aangelegde tuinen en de verschillende fresco’s die in het huis te vinden zijn.

Klik hier om je tickets voor Pompeii te reserveren

Dag 14: Dag van vertrek

Vandaag is de dag van vertrek aangebroken en reis je weer terug naar de luchthaven van Napels. Wanneer je een vlucht later op de dag hebt, kun je de tijd nog goed benutten door een mooie stadswandeling in Napels te maken om nog even wat langer in Italiaanse sferen te blijven.

Wil jij ook niets missen tijdens je vakantie in Napels?

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Napels? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Napels met 49 bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten) en een uitgestippelde rondreis. Download je gratis preview reisgids Napels-Amalfi-Pompeii.

Napels en Amalfikust

Gratis reisgids Napels & Amalfikust downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

Reisroutes in de buurt

Napels stadswandeling

Baai van Napels en Amalfi kust
Premium

Napels en Sorrento rondreis

Baai van Napels en Amalfi kust

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?