Tolvignet in Spanje: wat moet je weten over de tolwegen? + waar kopen

Koop de volledige reisgids voor € 10

Tolvignet in Spanje: wat moet je weten over de tolwegen? + waar kopen

29 december 2023 in Spanje0 reacties

Binnenkort op reis naar het zonnige Spanje? Check dan zeker eens of je een tolvignet nodig hebt! Sommige bestemmingen vragen nu eenmaal een vergoeding om op hun wegen te rijden, de zogenaamde tolwegen. Je wilt natuurlijk geen boete krijgen wanneer je op vakantie bent..

In dit blogartikel lees je alvast meer over het tolvignet en de tolwegen in Spanje.

Inhoud artikel

 1. FAQ - Veelgestelde vragen over tolvignetten

Waarom moet ik tol betalen?

Als je met de auto door Europa rijdt, moet je op sommige wegen tol betalen. Waarom moet je zo’n tol betalen? Een weg bouwen kost natuurlijk geld, en om dit te financieren zijn de zogenaamde tolwegen ontstaan. De reden voor de hoge kosten heeft vaak te maken met het gebruik van constructies die op of rondom de wegen gebouwd zijn, denk maar aan tunnels of bruggen.

Als je met de auto langs deze wegen rijdt, moet je dus een tol betalen zodat het uiteindelijk “terug betaald” kan worden.

Klik hier om je vignet online te bestellen

 1. Toloverzicht in Europa

Ga je op roadtrip let dan steeds op waar er tolwegen van toepassing zijn in Europa. Volgende landen hebben ook een tol. Lees onze uitgebreide blogartikels en kom telkens te weten welke regels er gelden voor deze landen. Bekijk ook het volledige toloverzicht in Europa hier.

Landen met tolwegen

 1. Tolwegen in Spanje

Ook in Spanje zal je op het overgrote deel van de autosnelwegen tol moeten betalen. In totaal ligt er hier zo’n 3000 kilometer aan ‘autopistas’. De meeste andere wegen, zoals de ‘autovias’ (bv. expreswegen) zijn tolvrij.

Een van de bekendste tolwegen van Spanje is toch wel de AP-7 snelweg in het noordoosten. Deze loopt van de Franse grens naar het zuiden en is voor heel wat bestuurders een populaire route. Het tolbedrag dat je betaalt, is niet voor iedereen hetzelfde. Er zijn namelijk drie verschillende klasse, afhankelijk van die klasse zal je tolbedrag bepaald worden.

Toltarieven in Spanje

 • Klasse 1: motoren met of zonder zijspan, tweeassige personenauto's met of zonder eenassige aanhangwagen, caravan zonder dubbele wielen, tweeassige busjes, bestelwagens en campers.
 • Klasse 2: tweeassige voertuigen (personenauto's, bestelwagens, campers) met een eenassige aanhangwagen of caravan met dubbele wielen, tweeassige vrachtwagens en bussen met een eenassige aanhangwagen, drieassige vrachtwagens en bussen.
 • Klasse 3: tweeassige personenauto's, busjes, bestelwagens, campers met 4 wielen en met een aanhangwagen of caravan met 2 of meer assen waarvan ten minste 1 as voorzien is van dubbele wielen, vrachtwagens en bussen met of zonder aanhangwagen met in het totaal ten minste 4 assen.

Spanje is en blijft één van de populairste vakantielanden ter wereld. Maar, wat is nu de beste route om naar Spanje te reizen? Wij hebben alvast de beste autoroutes naar Spanje op een rijtje gezet.

 1. Hoe de tolwegen in Spanje betalen?

 • Het betalen van tol kan op verschillende manieren op de tolwegen in Spanje.
 • Het is mogelijk om aan de bemande hokjes contant te betalen in euro's.
 • De bekende creditcards worden geaccepteerd, waaronder de ANWB Mastercard of ANWB Visa Card.
 • In tolstations in Spanje kan je vaak ook met een Nederlandse bankpas betalen, zonder het ingeven van de pincode. Dit is doorgaans herkenbaar aan borden met het Maestrologo.
 • Heb je geen zin om onderweg elke keer te stoppen om tol te betalen? Dan is een tolbadge de oplossing! (hieronder meer info over de tolbadge)
 1. Betalen met de tolbadge

Maak het jezelf gemakkelijk met een tolbadge

Ga je regelmatig op vakantie naar Italië, Frankrijk, Portugal of Spanje? Dan kan je misschien beter een tolbadge aankopen, de zogenaamde Bip&Go-badge. Deze investering maakt het reizen met de auto net iets aangenamer. Zo heb je geen last van wachtrijen, of geklungel met kleingeld. Minder stress dus!

Indien je een tolbadge hebt, betaal je voor elke maand dat je het apparaatje gebruikt 3 euro en daar komt dan nog het toltarief bij. Het apparaatje plaats je in het midden van de voorruit, achter de achteruitkijkspiegel zodat het bakje goed zichtbaar is.

 • Je kan een tolbadge aankopen in de ANWB-winkels of online op de website van VAB.
 • Zo’n tolbadge is in 4 landen geldig: Italië, Frankrijk, Spanje en Portugal.
 • Ga je vaak op vakantie in deze landen? Dan is een tolbadge sterk aan te raden!
 1. Op vakantie naar Spanje? Gebruik onze routes en rondreizen

Op reis naar Spanje? Nog op zoek naar inspiratie voor je autovakantie? Download dan ook zeker onze rondreizen en uitgestippelde wandelingen, zo mis je niets van het prachtige land. Bekijk ons volledige aanbod rondreizen in Spanje.

 1. Extra: inspiratie voor je vakantie Spanje

Ben je van plan om binnenkort op vakantie te vertrekken? Lijkt Spanje je wel een leuk bestemming maar weet je niet goed waar naartoe? Hieronder vind je alvast een beknopt lijstje met de top-bezienswaardigheden, mooiste steden en verborgen plekjes in Spanje!

Bezoek de klassiekers: Barcelona en Madrid

De oude stad Barcelona, een ware toeristenmagneet. Bezoek de wereldbekende Sagrada Familia of loop tussen de bijzonder mooie kunstwerken van Gaudi in Park Güell. Vergeet alvast je tickets niet op voorhand te boeken! Zo vermijd je lange wachtrijen en ben je zeker van een plekje. Bekijk het volledige aanbod tours en excursies in Spanje!

Of toch liever naar de Spaanse hoofdstad Madrid? Madrid bruist van de geschiedenis, kunst en voetbal en loopt over van de bezienswaardigheden. Waar wacht je nog op?

El Caminito del Rey

Mag het iets meer uitdagender zijn? Bezoek dan zeker eens El Caminito del Rey, ofwel het weggetje van de koning. Een avontuurlijk wandelpad in Andalusië, Zuid-Spanje zo'n 60 km ten noorden van Malaga. El Caminito droeg ooit de titel van het gevaarlijkste wandelpad in Europa, en één van de gevaarlijkste ter wereld. Ga mee met een tour of bewandel zelf het pad. Het pad is er na de renovatie niet minder spectaculair op geworden.

Wil je graag meer ontdekken van deze regio? Download je gratis preview reisgids Andalusië en geniet van de mooiste plekjes!

Las Salinas de Torrevieja

Las Salinas of de zoutmeren van Torrevieja zijn een betoverende must-see. Wanneer je de meren bezoekt, krijg je een surreële ervaring, omdat het water er roze is. Door het enorme zoutgehalte in het water blijf je hier ook drijven, wat heel bijzonder is om mee te maken. De modder van het meer schijnt een geneeskrachtige werking te hebben, maar laat je hier toch vooral betoveren door de fantastische kleuren: het roze dat overgaat in blauw, het contrast met het zand… Een échte droomplek, je komt er bij met onze rondreis door Valencia en Murcia.

Wil jij ook Torrevieja verkennen? Download onze reisgids Murcia en Valencia en zie het mooiste van deze Spaanse regio.

 1. Wil je niets missen tijdens je vakantie in Noord-Spanje?

Herkenbaar: Bij je bezoek aan dit prachtige stukje Spanje wil je zeker zijn dat je niets mist tijdens je bezoek? Koop onze volledige reisgids Noord-Spanje met een uitgewerkte autoroute, 2 stadswandelingen, tips + verborgen pareltjes. Eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids Noord-Spanje om in de stemming te komen en ga op pad!

Noord-Spanje

Gratis reisgids Noord-Spanje downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?