El Caminito del Rey bezoeken vanuit Málaga? Tickets, info & tips

Volledige reisgids kopen voor € 10

El Caminito del Rey bezoeken vanuit Málaga? Tickets, info & tips

4 december 2023 in Andalusië10 reacties

El Caminito del Rey, ofwel het weggetje van de koning, is een wandelpad in Andalusië, Zuid-Spanje zo'n 60 km ten noorden van Malaga. Het wandelpad is 7,5 kilometer lang (inclusief aanlooproutes) door de Desfiladero de los Gaitanes kloof. El Caminito droeg ooit de titel van het gevaarlijkste wandelpad in Europa, en één van de gevaarlijkste ter wereld.

Ga mee met een tour of bewandel zelf het pad. Het pad is er na de renovatie niet minder spectaculair op geworden.

Praktische info & tickets voor je bezoek aan El Caminito del Rey

Reisgids
AdresEl Caminito del Rey, 29550 Ardales, Málaga, Spanje (zie ligging op de kaart)
Tickets
Openingsuren
 • Te bezoeken dinsdag tem zondag tussen 9u en 15u30-17u20
 • Maximum van 1100 mensen wordt dagelijks toegelaten.
 • Kinderen jonger dan 8 jaar zijn niet toegelaten (tussen 8-18 jaar dien je een identiteitskaart bij te hebben).
Bestel hier je ticket € 29 online
Verblijven
PakketreizenDeze reis als pakketreis boeken? Kijk bij Djoser reizen (vanaf € 1759), Euroreizen (vanaf € 675)
Tours en activiteiten

Inhoud artikel

 1. De dodelijke reputatie van El Caminito del Rey

El Caminito del Rey stond ooit bekend als één van de gevaarlijkste wandelpaden ter wereld. De paden waren grotendeels afgebrokkeld en lagen vlak langs 100 meter diepe afgrond. Het pad was dan ook eigenlijk verboden terrein, maar desondanks zochten genoeg durfals hier het avontuur op, wat soms een dodelijke afloop kende. Beelden van avonturieren op het oude pad kan je hieronder bekijken. Het angstzweet breekt je zeker uit bij het bekijken van het filmpje, gelukkig is het nu super veilig.

 1. Geschiedenis van El Caminito del Rey

In de 19de eeuw had men het idee om bij de watervallen van Choro en Gaitanejo hydraulische centrales te bouwen om elektriciteit op te wekken, met daartussen een wandelpad tegen de rotswanden en boven de El Chorro rivier om zo materialen gemakkelijker te kunnen transporteren. In 1901 werd gestart met de bouwwerken, die 4 jaar in beslag namen. De verschillende bouwwerken werden officieel geopend, maar pas na de opening van de dam van Conde del Guadalhorce bij Ardales in 1921 werd het pad vernoemd naar koning Alfons XIII, die niet alleen aanwezig was bij de opening maar ook zelf het pad bewandelde.

Jarenlang werd via dit pad materiaal vervoerd met behulp van ezels

Jarenlang werd via dit pad materiaal vervoerd met behulp van ezels, maar op den duur werd het pad echter niet meer gebruikt, waardoor het in verval raakte. Stukken van de paden vielen weg, leuningen brokkelden af en er ontstonden gaten in het pad. Staalkabels knapten en kwamen los te hangen en balken verroesten zo erg dat je er zo door kon zakken. Dit bleek echter een uitdaging voor waaghalzen. Het pad werd in 1992 al afgesloten, een deel werd zelfs gesloopt en er werd gedreigd met boetes om te voorkomen dat men alsnog El Caminito del Rey op zou gaan, desondanks vielen er 5 doden.

Klik hier om je tickets te reserveren vanaf € 29

 1. Restauratie van het pad

In werd 2006 besloten om het pad te restaureren om meer fatale ongelukken te voorkomen. In 2014 startten de restauratiewerken, waarbij onder andere gebruik gemaakt werd van helikopters en alpinisten. Sinds maart 2015 is El Caminito del Rey weer open voor het publiek, nu met een breder pad, leuningen, trappen en zelfs verankeringen.

Het pad is van hout, maar er zijn een paar delen met glas bedekt zodat er naar beneden gekeken kan worden. Onderweg zijn er meerdere camera's geplaatst die het volledige traject monitoren, zo kan men de veiligheid van de bezoekers garanderen.

 1. Pad naar het startpunt van El Caminito del Rey

Vooraleer je aan het serieuze werk kan beginnen, moet je eerst een korte wandeling maken naar het begin van de kloof. Er is pad van zo’n 2,7 km die je door een bosrijke omgeving en langs het water naar de kloof leidt. Zie dit als een opwarmertje, want het een goed aangelegd pad zonder al te veel moeilijkheden, enkel hier en daar wat hoogteverschillen.

 1. Ingang El Caminito del Rey

Wanneer je aangekomen bent aan het startpunt van het wandelpad, moet je even je beurt afwachten aan de ingang. Probeer iets vroeger te komen dan je tijdslot, zodat je je zeker niet hoeft te haasten. En wie weet kan je nog mee met de groep die voor jouw tijdslot vertrekt. Luister goed naar de instructies en vervolgens ben je klaar om te vertrekken.

Je krijgt een haarnetje en helm mee, deze dien je verplicht op te houden, om te voorkomen dat je je zou verwonden aan vallende of loskomende rotsen. Personen met een oranje helm zijn stewards, die kan je steeds een vraag stellen indien nodig.

 1. Het Caminito del Rey wandelpad

De heuse wandeling kan beginnen! Maar vooraleer je het wandelpad zelf betreedt, delen wij eerst nog even wat we weten. Het wandelpad is redelijk breed, waardoor mensen makkelijk kunnen passeren, en het bestaat uit houten planken die tegen de rotswand steunen. Soms zit er redelijk wat ruimte tussen de planken, dus let goed op je spullen. Eens er daartussen iets valt, ben je het écht wel kwijt.

Er is ook een hek rond het pad wat bestaat uit gevlochten staaldraad. Op verschillende plaatsen is er een kabel aan de rotswand waar je je aan kan vasthouden voor extra steun of wanneer je last krijgt van de hoogte. Kinderen mogen mee vanaf 8 jaar en dankzij het hoge hek is er geen enkel gevaar.

 1. Het eerste deel van de kloof

Wanneer je aan de wandeling begint, word je meteen al overrompeld vanaf het eerste gedeelte van de Gaitanejo-kloof. Het is een erg impressionante ervaring om dit pad te bewandelen. In het begin zal je aan de overzijde van de smalle kloof nog een stuk van het oude pad zien blinken.

Laat je niet storen door de mensen die voor of achter je lopen, maar neem de tijd om deze ervaring helemaal in je op te nemen! Vergeet ook niet af en toe een foto te nemen, maar zorg er wel voor dat je de camera rond je pols hangt (om valgevaar te vermijden).

 1. Tweede deel van de wandeling

Na een wandeling door het stuk open vlakte begint het pas écht. Bereid je voor om steile rotswanden te trotseren, zodanig steil dat je hier echt ziet dat deze formatie zich al miljoenen jaren geleden gevormd heeft. 100 meter onder je zie je de smaragdgroene Guadalhorce rivier door de kloof stromen, indrukwekkend!

Nog wat verder op de wandeling, in een bocht in een smal deel van de kloof, krijg je opnieuw een heel goed zicht op het oude pad en je krijgt ook een oude King’s Bridge (Puente del Rey) te zien. Te bedenken dat mensen dit oude pad ooit écht bewandeld hebben is absurd.

Voor de durvers: je vindt onderweg ook het bekende stuk van het pad met een vrij hangend deel met glazen bodem dat je kan betreden.

 1. De El Chorro kloof met hangbrug

In het laatste stuk van de wandeling kom je bij de kloof "Desfiladero de los Gaitanes" je zal zien dit is werkelijk adembenemend mooi met de nodige tintelingen in je buik.

De 35 meter lange hangbrug (Puente Colgante) die je aan het einde van je tocht door de El Chorro kloof tegenkomt is nog van een ander kaliber dan de rest van de wandeling. Het overbrugt niet alleen een erg diepe afgrond, maar het ding beweegt ook nog eens bij het kleinste zuchtje wind. Praat jezelf dus alvast wat moed in en gaan!

De hangbrug is wel enorm spectaculair, aangezien je door het rooster de afgrond kan in kijken. Verzamel dus al je moed en maak de oversteek. Houd in het achterhoofd dat het heel normaal is dat de brug beweegt: eerst en vooral hangt er op dit punt van de kloof bijna altijd wind en ten tweede zullen er nog mensen zijn die de brug bewandelen.

Wist je trouwens dat de hangbrug een veelvoorkomende reden is voor het sluiten van de El Chorro kloof? Dit is uit veiligheidsredenen door bijvoorbeeld wind, steenval, regen...

 1. Terugkeren met de shuttlebus

Hou er rekening mee dat ook wanneer je denkt dat het avontuur er bijna op zit, het is nog zo'n 2 km wandelen naar de busterminal nabij het station in El Chorro, hier kan je de veiligheidshelm terug inleveren.

De pendelbus kost ca. €3 voor een rit van 12 km en hij passeert om het uur of in het weekend om het halfuur. De bus stopt op de parking van het bezoekerscentrum, de grote parkeerplaats om deze wandeling te stappen.

Met of zonder gids de El Caminito del Rey wandelen?

Wil je nog meer te weten komen over het wandelpad en de geschiedenis, dan is het aan te raden om het pad af te leggen met een gids. Zo krijg je info over de bezienswaardigheden onderweg waar je anders gewoon aan voorbijloopt zoals de prehistorische grotten, fossielen van zeedieren en andere leuke weetjes.
Voor ons was het een aanrader: boek je voorrangsticket + gids online voor € 29

 1. Wat is de totale wandelafstand?

De wandeling door Caminito del Rey is één ding, maar er komt ook nog de wandeling naar de kloof bij en de route naar de shuttlebus, in het totaal maak je een wandeling van ongeveer 8 km.

 • De wandeling naar het begin van de kloof is een kleine 3 km
 • De impressionante route door de Caminito del Rey is zo'n 3,5 km
 • Het laatste deel - het stukje na de kloof - is tot slot nog 2 km, hierna rest je nog één ding: uitrusten en nagenieten!
 1. Hoe je tickets boeken voor El Caminito del Rey?

12.1. Tickets online kopen

 • Koop je tickets ruim op voorhand, toegang is beperkt (1100 personen per dag worden toegelaten) en snel uitverkocht.
 • Een ticket met een ervaren gids boeken of een tour vanuit Malaga boeken? Klik hier en boek je ticket.

 • Koop je entreeticket van €14,5 best vooraf via de site van GetYourGuide (opgelet, ... is mogelijks de volgende maanden volzet) Koop ook een ticket voor de transferbus, zodat je die ook vast op zak hebt.

Help alle tickets zijn volzet wat nu? Je kan nog steeds mee met een georganiseerde tour of met een gids, is iets duurder maar zo kan alvast nog El Caminito del Rey bezoeken.

Bij aankomst dien je naar de zelfbedieningsmachines te gaan, en hier dien je je ticket én de kredietkaart waarmee je de tickets hebt aangeschaft te scannen. Neem dus de bevestiging van je reservering en je kredietkaart mee, en vergeet ook niet je paspoort of identiteitskaart. Wanneer je het ticket boekt dien je voor een tijdslot te kiezen, dus hou hier rekening mee.

Je dient 15 minuten voor het opgegeven tijdslot aanwezig te zijn bij de ingang. Op het ticket staat Acceso Norte, wat inhoudt dat je naar de ingang bij Ardales moet zijn. (zie hierboven)

12.2. Vergeet geen ticket voor de bus te kopen

Vanaf het einde van het pad dien je nog 2 kilometer naar het treinstation van El Chorro te lopen naar de transferbus om naar Ardales terug te rijden. Deze bussen vertrekken elk half uur en de rit duurt ongeveer 30 minuten. Ben je vergeten om vooraf een ticket voor de bus te kopen dan is het ook mogelijk om dat hier ter plekke te doen.

Het is mogelijk om het laatste stuk naar Ardales terug te wandelen, maar dit kan alleen op wegen waar ook auto’s rijden, waardoor de weg niet alleen lang is maar ook gevaarlijk.

Het is ook mogelijk om via El Caminito del Rey terug te keren. Je kan dus halverwege omkeren en teruglopen (rekening houden met tegenliggers). In totaal kan je zeker rekenen op een tocht van 3 à 4 uur van begin tot einde.

12.3. Vanuit Málaga of vanaf de Costa Del Sol naar El Caminito Del Rey?

Wil je je liever geen zorgen maken over alle praktische zaken? Ga mee met een tour (vanuit Málaga en andere steden) of boek een gids voor je bezoek aan het koningspad (zo kom je veel meer te weten).

 1. Hoe bereik je El Caminito del Rey?

Met de auto

 • Rij naar de gemeente Ardales, je zal onderweg reeds meerdere borden zien richting El Caminito del Rey (Acesso Northe).
 • Dichtst parkeren kan op Parking Ardales, zie ligging hier. Hier betaal je 2 EUR/dag
 • Rij naar Parking Bezoekerscentrum, zie ligging hier, een pendelbus brengt je tot bij de toegang naar het wandelpad. Hier betaal je 2 EUR/dag.
 • Of parkeer je auto op de gratis parking aan station El Chorro (zie locatie hier), (Acesso Sur) van daar kan je de pendelbus nemen naar de ingang van Caminito Del Rey, de rit duurt zo'n 20 minuten.

Met de trein

 • Vanuit Malaga of Sevilla naar El Chorro. Het treinstation ligt vlakbij El Caminito del Rey.
 • Vanaf het treinstation El Chorro kan je met de pendelpus naar het startpunt.
 1. Wat zijn de openingsuren van El Caminito del Rey?

 • Open van dinsdag tot en met zondag tussen 9u en 15u30-17u20 (afhankelijk van seizoen en weersomstandigheden).
 • Gesloten op maandagen, 1 januari en 24, 25 en 31 december.
 • Er worden maar een beperkt aantal wandelaars tegelijk toegelaten op het pad.
 • Een maximum van 1100 mensen wordt dagelijks toegelaten, waarbij men elk half uur het pad op kan.
 1. Praktische info voor je bezoek

Waar aan denken bij je bezoek aan El Caminito del Rey?

 • Kinderen dienen ouder dan 8 jaar te zijn, en tot 18 jaar dienen ze altijd een identiteitskaart bij zich te hebben zodat ze bij de toegangspoorten hun leeftijd kunnen bewijzen.
 • Het is niet nodig om wandelschoenen mee te brengen, met sportschoenen of sneakers is het goed uit te doen.
 • Slippers of losse schoenen zijn verboden.
 • El Caminito del Rey is af te raden wanneer je extreem last van hoogtevrees hebt, aangezien het pad op ruim 100 meter boven de grond loopt.
 • Houd er rekening mee dat het vanaf de parkeerplaats naar entree nog ongeveer 25 minuten lopen is.
 • Breng vooraf een bezoek aan het toilet, er zijn geen toiletten onderweg (ivm vorige puntje).
 • Neem genoeg eten en drinken mee, je kan dit niet kopen onderweg.
 • Ga indien mogelijk vroeg, het kan er zeer warm zijn.
 • Dieren zijn niet toegelaten op het pad.
 • Paraplu's zijn niet toegelaten bij regenweer.
 • Neem al je afval weer mee en gooi het bij terugkomst in de vuilnisbak.
 • Let op: als het hevig waait (wind van meer dan 40 kilometer per uur) kan het pad voor de veiligheid afgesloten worden. Wanneer dit het geval is zal er geprobeerd worden om de reservatie naar een ander tijdstip te verplaatsen.
 • Wil je je liever geen zorgen maken over alle praktische zaken? Ga mee met een tour (vanuit Malaga en andere steden) of boek een gids voor je bezoek aan het koningspad.
 1. Wandel de Caminito del Rey op Google Maps

Je kan virtueel de Caminito del Rey wandelen via Google Streetview ... laat dit een voorproefje zijn voor je echte wandeltocht.

 1. Waar overnachten in de buurt van Caminito del Rey?

El Caminito del Rey wandelen zonder zorgen? Boek je verblijf in de buurt van de El Chorro kloof, zo ben je zeker dat je op tijd bent om op je aangegeven tijdslot de wandeling te starten. Je zal merken verblijven in de buurt zijn vaak volzet, snel zijn is de boodschap. Wijzelf verbleven in Complejo Turístico La Garganta, een hotel gevestigd in een oude meelfabriek uit 1827 en geheel gerenoveerd.

Er is gratis parking, zwembad en een prachtig uitzicht op de omgeving. We sliepen in een luxe duplex kamer voor €85/nacht Voor ons zeker een aanrader, meer info, en boeken.

Andere opties in de buurt zijn:

 1. Waar overnachten in Málaga?

Ben je nog op zoek naar een aangenaam verblijf voor je stedentrip Málaga? Wij hebben alvast onze favoriete adresjes voor je opgelijst of bekijk meteen het volledige aanbod hotels & appartementen in Málaga.

 • Ben je op zoek naar een stijlvol en gezellig appartement? Dan is het Pacificio Beachfront vlakbij het strand misschien wel iets voor jou. Dit appartement met prachtig interieur is geschikt voor 6 personen en heeft een balkon waarop je kan zonnen met uitzicht op zee. Meer info en boeken.
 • ICON Malabar is een stijlvol hotel met een fris interieur en lichte tinten. Het hotel ligt in de bekende wijk Soho op amper een kilometer van het La Malagueta strand. Meer info en boeken.
 • Of verblijf in het moderne Barceló Malaga op wandelafstand van het historische centrum. Het 4* hotel beschikt over een luxe uitstraling, een gastronomische bar waar je kan proeven van internationale en lokale gerechten en een solarium met zwembad dat een indrukwekkend uitzicht. Meer info en boeken.
 1. Mis niets tijdens je verblijf in Andalusië: Download onze reisgids!

Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Andalusië? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop de reisgids Andalusië met een volledige uitgestippelde rondreis van Andalusië, en alle belangrijke bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download hier je gratis preview reisgids Andalusië.

Andalusië

Gratis reisgids Andalusië downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 20 mei 2023 - Inkie

De keuze voor een bezoek aan Malaga was al gemaakt. De reisgids geeft zoveel mooie aanvullende informatie, goed gedocumenteerd en makkelijk leesbaar. Prettig en handzaam formaat van de reisgids. De voorpret is al begonnen.

- 26 juli 2022 - Amanda

Een site die de moeite is om te ontdekken ! Een aanrader ;-)

- 19 april 2022 - Kees

Weer een goede reisgids, mooi geschreven details. Is een aanrader om mee door het land te reizen.

- 9 december 2021 - Schaefer jean

Top. Grtjes

- 26 oktober 2021 - Agnes Ratering

Ga zeker een keer boeken!

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?