Tolvignet in Zwitserland: wat moet je weten over de tolwegen? + waar kopen

Volledige reisgids kopen voor € 10

Tolvignet in Zwitserland: wat moet je weten over de tolwegen? + waar kopen

29 december 2023 in Zwitserland0 reacties

Binnenkort op reis naar het wondermooie Zwitserland? Check dan zeker eens of je een tolvignet nodig hebt! Sommige bestemmingen vragen nu eenmaal een vergoeding om op hun wegen te rijden, de zogenaamde tolwegen. Je wilt natuurlijk geen boete krijgen wanneer je op vakantie bent..

In dit blogartikel lees je alvast meer over de tolwegen in Zwitserland en waar je een tolvignet kan bestellen.

Inhoud artikel

 1. Tolvignet en tolwegen in Zwitserland

Het Zwitserse tolvignet is lokaal bekend als het ‘Autobahnvignet Zwitserland’. Je dient zo’n vignet te hebben om gebruik te mogen maken van de nationale autosnelwegen. Maar er zitten in het Zwitserse wegennet ook enkele tunnels waarvoor je apart moet betalen.

Hierbij gaat het om de Grote-Sint-Bernardtunnel en de Munt-la-Scheratunnel. Voor een andere belangrijke tunnel, de bekende Sint-Gotthardtunnel, moet je dan weer niet betalen.

Wat moet je weten over het Zwitsers tolvignet

 • Ieder voertuig (maximummassa tem 3.500 kg) dat van de Zwitserse autosnelwegen gebruik wenst te maken, moet over een geldig wegenvignet beschikken.
 • Voor een aanhanger (maximummassa tem 3.500 kg) moet een apart vignet worden aangekocht. Ben je van plan erop uit te trekken met de auto én caravan, dan heb je 2 vignetten nodig.
 • Een aanhanger achter een motor is vrijgesteld.
 • Zware voertuigen, inclusief campers, boven de 3.500 kg moeten een “heavy vehicle charge of Schwerverkehrsabgabe” betalen. Het bedrag van deze tol is afhankelijk van het gewicht, de emissie en het aantal kilometers dat je reed in Zwitserland en Liechtenstein.
 • Het tolvignet is een kalenderjaar geldig, met inbegrip van december van het voorafgaande jaar en januari van het volgende jaar. Ieder jaar heeft het vignet een andere kleur en het huidige jaartal staat telkens aangegeven op het vignet.
 • Bestel je vignet eenvoudig online via deze site
 1. Waar kan je zo’n tolvignet voor Zwitserland aankopen?

Een wegenvignet voor Zwitserland nodig? Je kan deze op verschillende plaatsen aankopen, in winkels onderweg aan de grensovergangen of zelfs online. Waar je het vignet ook koopt, zorg in elk geval dat je het aankoopbewijs goed bewaart.

 • Het tolvignet voor Zwitserland kan je onderweg kopen, o.a. bij sommige grensovergangen, veel tankstations, tolstations en postkantoren. Mogelijk probleem hierbij? Deze zijn niet altijd open.
 • Je kan bij de Zwitserse grens ook met euro's (alleen biljetten, geen munten) betalen. Houd er wel rekening mee dat je wisselgeld in Zwitserse franken wordt teruggegeven.
 • We raden je aan om het vignet met een creditcard of bankkaart te betalen of je kan het tolvignet op voorhand online bestellen (in het Nederlands).
 • Bestel je het tolvignet online op werkdagen voor 17u? Dan wordt het dezelfde dag nog verzonden per post naar jouw adres.
 • Een tolvignet voor Zwitserland is alleen verkrijgbaar als sticker, niet digitaal.
TIP: Koop je je vignet online? Doe dit dan ruim op voorhand voor je vertrek. Zo vermijd je onnodige problemen.

Bestel je tolvignet voor Zwitserland hier

 1. Waar moet je het tolvignet kleven?

Sommige mensen denken dat het niet belangrijk is waar je je tolsticker kleeft. Maar niets is minder waar! Zorg er wel voor dat je de sticker zodanig volgens de regels plakt. Zo is het bijvoorbeeld niet toegestaan om de tolvignetten te bevestigen met plakband.

Waar je je tolvignet moet bevestigen, is afhankelijk van het type voertuig waarmee je rijdt

 • Heb je nog een oud vignet hangen? Dan zal je deze eerst moeten verwijderen alvorens je de nieuwe aanbrengt.
 • Ben je met de wagen? Dan dien je het vignet altijd aan de binnenkant van de voorruit te plakken. Er zijn drie verschillende opties: achter de binnenspiegel, linksonder in de hoek aan de bestuurderskant of linksboven in de hoek.
 • Heb je een motor? Zorg er dan voor dat deze goed zichtbaar is op bijvoorbeeld de tank of het windscherm.
 • Heb je een aanhanger? Bij aanhangers zonder ruiten moet het vignet op een niet verwisselbare, gemakkelijk toegankelijke plaats worden aangebracht aan de linkerzijde. Bij aanhangers met alleen zijruiten moet het vignet op een ruit aan de linkerzijde worden geplakt.
Let op! Beschadigde vignetten zijn ongeldig. Ook moeten vignetten van voorgaande jaren die niet meer geldig zijn, verwijderd worden. Bestel hier een geldig tolvignet.
 1. FAQ - Veelgestelde vragen over tolvignetten

Waarom moet ik tol betalen?

Als je met de auto door Europa rijdt, moet je op sommige wegen tol betalen. Waarom moet je zo’n tol betalen? Een weg bouwen kost natuurlijk geld, en om dit te financieren zijn de zogenaamde tolwegen ontstaan. De reden voor de hoge kosten heeft vaak te maken met het gebruik van constructies die op of rondom de wegen gebouwd zijn, denk maar aan tunnels of bruggen.

Als je met de auto langs deze wegen rijdt, moet je dus een tol betalen zodat het uiteindelijk “terug betaald” kan worden.

Klik hier om je vignet online te bestellen

 1. Wat als ik geen tolvignet heb in Zwitserland?

We raden je aan om altijd op voorhand te checken, of je al dan niet een vignet nodig hebt. Doe je dit niet, dan is de kans dat je een boete krijgt erg hoog. De boetes voor het niet hebben van een tolvignet, kunnen oplopen tot zo’n 300 euro. Betaal je de boete niet op tijd, dan kan de boete zelfs oplopen tot 3000 euro.

TIP: Speel dus best op safe en koop je tolvignet online! Een tolvignet voor Zwitserland kan je bestellen op deze website.

 1. Opletten met huurauto’s!

Reis je naar of door Zwitserland met een huurauto? Ga dan even na of er wel een wegenvignet op zit. Huur je het voertuig in Zwitserland? Dan kan je er normaalgezien vanuit gaan dat dat in orde is. Lees hier meer over huurauto's op reis.

Als de huurauto in een ander land geregistreerd staat, kan het al eens zijn dat het vignet echter ontbreekt. Dus moet je hier zelf voor zorgen. Ben je niet zeker? Bespreek het dan best eens met de verhuurder.

Tijdens je rondreis of vakantie in Zwitserland wil je graag bijzonder overnachten. Wij hebben voor jou alvast een overzicht gemaakt van de mooiste hotels en B&B's en enkele leuke alternatieven in Zwitserland. Online boeken, met mogelijkheid om te annuleren tot 1 dag voor aankomst.

 1. Op vakantie naar Zwitserland? Gebruik onze routes en rondreizen

Op reis naar Zwitserland? Nog op zoek naar inspiratie voor je autovakantie? Download dan ook zeker onze rondreizen en uitgestippelde wandelingen, zo mis je niets van het prachtige land.

 1. Extra: inspiratie voor je vakantie Zwitserland

Ben je van plan om binnenkort op vakantie te vertrekken? Lijkt Zwitserland je wel een leuk bestemming maar weet je niet goed waar naartoe? Hieronder vind je alvast een beknopt lijstje met de top-bezienswaardigheden, mooiste steden en verborgen plekjes in Zwitserland!

Bezoek de klassiekers: Genève, Bazel en Bern

Genève is een stad die heel wat te bieden heeft. Het oude centrum is een labyrint van eeuwenoude straten en levendige pleinen waar je rondwandelt tussen middeleeuwse bouwwerken met prachtige voorgevels. Maar ook natuurliefhebbers zijn hier op hun plek. Het prachtige meer van Genève leent zich uitstekend tot boottochtjes en wandelingen en de stad ligt ook in de schaduw van de Mont Blanc.

TIP: Download onze stadswandeling door Genève, langs de mooiste bezienswaardigheden van de stad.

Bazel ligt aan de Rijn op het punt waar Zwitserland, Frankrijk en Duitsland elkaar ontmoeten. Bazel ziet er misschien niet altijd even pittoresk uit, maar het oude centrum langs de Rijn moet zeker niet onderdoen voor pakweg Zürich. Of toch liever de historische hoofdstad Bern bezoeken waar je uren kan slenteren door straten die druipen van de middeleeuwse romantiek?

Zermatt en Matterhorn

Zermatt is een dorpje aan de voet van de indrukwekkende berg Matterhorn, één van de meest gefotografeerde bergen ter wereld. De regio rond Zermatt en de Matterhorn is het grootste en hoogstgelegen zomerskigebied van Europa en biedt adembenemende uitzichten. Je kent deze berg niet alleen als het symbool van Zwitserland maar ook als het symbool van de heerlijke chocolade Toblerone.

Ontdek de tours en excursies in Zermatt en haal het beste uit je vakantie

Natuurfenomeen Creux du Van

Een verborgen pareltje? Dat zal wel het natuurlijk amfitheater Creux du Van zijn, een bijzonder natuurfenomeen in het westen van Zwitserland. Je vindt het op de grens tussen de kantons Neuenberg en Vaud. De hoge verticale rotswanden zijn maar liefst 160 meter hoog en vormen een natuurlijke boog. Hier kan je prachtige foto’s maken!

 1. Toloverzicht in Europa

Ga je op roadtrip let dan steeds op waar er tolwegen van toepassing zijn in Europa. Volgende landen hebben ook een tol. Lees onze uitgebreide blogartikels en kom telkens te weten welke regels er gelden voor deze landen. Bekijk ook het volledige toloverzicht in Europa hier.

Landen met tolwegen

 1. Mis niets tijdens je verblijf in Zwitserland met onze reisgids

Wil je niets missen tijdens je vakantie in Zwitserland? Dan hebben we goed nieuws, want wij deden al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Zwitserland met een volledig uitgestippelde route langs alle bezienswaardigheden (+ gps-coördinaten). Eerst uitproberen? Download dan je gratis preview reisgids Zwitserland.

Zwitserland

Gratis reisgids Zwitserland downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?