De beste route naar Zuid-Frankrijk? Tol, tanken, etappehotels & tips

De beste route naar Zuid-Frankrijk? Tol, tanken, etappehotels & tips

5 april 2024 in Frankrijk89 reacties

Wil je graag op vakantie naar Zuid-Frankrijk met de eigen wagen?

Wij hebben voor jou de beste route, de leukste hotels en de mooiste stopplaatsen onderweg naar Zuid-Frankrijk verzameld in één handige blogpost.

Met onze autoroutes naar Zuid-Frankrijk kan je zowel langs de snelweg of via de tolvrije Route Nationale reizen. De snelste route naar het zuiden lees je hier ook en belangrijk we wijzen je de weg waarbij een milieuvignet Crit'Air niet nodig is. Met onze twee routes kan je een heuse rondreis maken met de camper of langs etappehotels.

Inhoud artikel

  1. Route naar de westkust van Frankrijk: Bordeaux en Biarritz

Via de snelweg en rond Parijs (zonder milieuvignet Crit'Air)

Met onze eerste route naar het zuiden, richting Bordeaux, starten we in Lille (Rijsel). Deze grote grensstad ligt aan de A1 die je tot Parijs brengt. Maar voor Parijs beginnen de problemen, niet alleen voor de verkeersdrukte maar ook voor het milieuvignet Crit'Air.

Wij geven je hieronder de route hoe zonder milieuvignet Parijs langs te rijden. Daarna is het vrij eenvoudig om Bordeaux te bereiken en door te reizen tot Biarritz.

  • Van Kortrijk (B) E17 kom je automatisch voorbij de grens op de A22 naar Lille. Let op: snelheidsbeperking tot 90 km/u vanaf ca. 10 km voor Lille.
  • Lille dwarsen kan je het best door de pijlen te volgen naar Paris (A1). Dan kom je langs het hart van de stad waar de snelheid nog eens beperkt is tot 70 km/u, en er staan flitspalen (zonder verwittiging vooraf).
  • Je moet heel veel wisselen van snelweg om uiteindelijk op de A1 richting Parijs terecht te komen, eerst aan 90 km/u, later aan 110 km/u en vervolgens aan 130 km/u en je bent zeker 3 flitspalen verder vooraleer je vlotjes naar Parijs kan rijden.
  • Net voor Parijs, als je de landing- en startbanen van de luchthaven Charles de Gaulle bent onderdoor gereden, moet je de A3 nemen. Je zal al onmiddellijk bij de afslag bevestiging krijgen dat die A3 je naar de A86 brengt en vervolgens de A10. Zo kom je zonder milieuvignet rond Parijs rijden, zie kaart hieronder.
  • Op de A3 en vervolgens de A86 moet je soms wel van richting veranderen en zijn er nogal wat splitsingen, het is dus steeds oppassen maar A10 Bordeaux staat heel goed aangeduid.
  • Op de A10 naar Bordeaux ben je goed voor uren rijplezier, steeds rechtdoor en rij je overdag dan is het tegen de zon, wees dan klaar wakker!
  • In Bordeaux kom je op de ringweg terecht en daar neem je de afslag naar de A63 naar Biarritz en Spanje.

Om van Lille naar Biarritz te reizen via de snelste weg en de A86 rond Parijs moet je rekenen op een rijtijd van 11 uur zonder files en zonder stops. Dan heb je zo'n 1040 km afgelegd en betaal je in 2019 ca. 85 euro tol voor een gewone personenwagen zonder aanhangwagen.

Kaart met route rond Parijs zonder milieuvignet



Ons favoriete etappehotel langs de route: Aparthotel Adagio Access Poitiers

Het Aparthotel Adagio Access Poitiers is het ideale etappehotel voor wie reist richting Biarritz. Het hotel ligt niet ver van de A10 en ook niet ver van het centrum van Poitiers.
Elke kamer wordt uitgerust met een kitchenette, maar 's ochtends wordt er wel een degelijk ontbijt geserveerd. Dit hotel biedt een uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding.

Je overnacht er in een 2-persoonskamer vanaf 69 euro en in een familiekamer vanaf 85 euro. Meer info en boeken.

Liever een ander hotel in Poitiers boeken? Bekijk hier het volledige overzicht.

Via de Route Nationale (RN) met tussenstops

Is het mogelijk om van Lille naar Biarritz te rijden via de Route Nationale op één dag? Het antwoord is genuanceerd. Ja, indien je de grote nationale wegen neemt zoals de N10 van Parijs naar Bordeaux, absoluut niet gezellig. Neen als je ons traject volgt zoals hieronder beschreven.

  • We starten onze route aan iets héél Frans: de citadelle van Vauban in Lille, op de Champ de Mars. Neem daar de N41 richting Béthune en vervolgens de N47 naar Lens. Je bevindt zich nu in een regio waar we een heel populaire autoroute hebben: 'Het land van Arras'.
  • In Lens neem je de N17 naar Arras. Om vervolgens door het gebied van de Eerste Wereldoorlog te rijden: de D917 naar Bapaume en daar de D929 naar Albert en Amiens. Wil je meer weten over die slagvelden langs de Somme, download dan onze route 'Picardië Noord'.
  • Vanuit Amiens reis je naar Gairnay-en-Bray via de D210, de D106 en de 930. De volgende plaats is Gisors en die bereik je via de D915, vervolgens gaat het naar Vernon via de D181. En dan ben je heel dichtbij Giverny waar Monet zijn woonhuis had en waar zijn tuinen nu zijn opengesteld voor een bezoek.
  • We vervolgen onze weg rond Parijs via andere kleinere wegen waar toeristen eerder een uitzondering zijn. Eerst naar Pacy via de D181, daar volg je de richting van Ivry-la-Bataille via de D836 om vervolgens dwars door een bos te rijden in de richting van Dreux via de D928. Uiteindelijk is ons doel Chartres en die bereik je via de N154.
  • In Chartres nemen we de N10 richting Tours, deze drukke Route Nationale verlaten we al snel in Vendôme om af te slaan naar Blois en via de oevers van de Loire naar Amboise te rijden. Je bent nu volop in de Loirestreek, download onze autoroute Kastelen van de Loire.
  • In Amboise kies je voor de D31 naar Loches en Châtellerault. Volgende bestemming is Poitiers en bereik je via de D910, zo kom je langs het bekende pretpark Futuroscope.
  • In Poitiers moet je de richting van Limoges kiezen (N147) maar in Bellac verlaten we al deze drukke weg en gaan via de D675 naar Saint-Junien om onderweg af te slaan naar de D9 met als eindbestemming Oradour-sur-Glane. Hier werd het dorp op het einde van de Tweede Wereldoorlog volledig vernield en de bevolking uitgemoord. Het vernielde dorp is nog als toen dat het verlaten werd door de Duitsers. Er is een zeer goed informatiecentrum (bezoek ca. 3 uur). Dit is een onvergetelijk bezoek bij je reis door Frankrijk.
  • In Oradour-sur-Glane gaan we terug richting Limoges via de D9. In Limoges gaat het naar Périgueux via de N21. We zijn dan meteen in de Dordogne aangekomen. Download onze reisgids Dordogne voor nog meer reistips.
  • Via de N21 naar Bergerac en de D933 naar Marmande en Mont-de-Marsan reizen we rond Bordeaux en komen we terecht in de Landes. Nu is het niet ver meer vooraleer we ons eindpunt bereiken en dat doen we via de D824 naar Bayonne en Biarritz.

Met deze route reis je traag door Frankrijk, je hebt minstens één etappeplaats nodig vooraleer Biarritz te bereiken. Van Lille tot Biarritz bedraagt de afstand 1170 km, zonder omrijden of de route even te verlaten.

Kaart met route Lille - Biarritz via Route Nationale

Ons favoriete etappehotel langs de route: La Perluette

Onderweg kan je overnachten in het historische Blois vlakbij het indrukwekkende kasteel van Blois. Bij La Perluette overnacht je in stijl. Deze Bed&Breakfast is gevestigd in een mooi oud gebouw en bevindt zich vlak aan de rivier. Er is ook parking voorzien en je krijgt een heerlijk ontbijt voorgeschoteld. Je overnacht hier voor 132 euro. Meer info en boeken.

Er zijn ook nog heel wat andere hotels in Blois. Je kan er ook voor kiezen om te overnachten in Châtellerault of om te verblijven in Poitiers.
  1. Route naar de Provence, Côte d'Azur en Languedoc

Via de snelweg naar de Côte d'Azur en Languedoc-Roussillon

De snelste route naar Zuid-Frankrijk is via de Route du Soleil, de snelweg naar de zon. Maar tijdens de weekends in juli en augustus is deze snelweg dikwijls één grote file. Neem deze route dus alleen buiten de weekends in de zomermaanden of kies voor onze alternatieven in het volgende item.

  • Onze reis door Frankrijk naar de Côte d'Azur of Languedoc-Roussillon starten we via het Groothertogdom Luxemburg. Je kan daar goedkoop tanken en de tolwegen beginnen pas vanaf Nancy. Reis je via Lille dan kost je dat 27 euro meer aan tolgeld, het is niet korter wel iets rustiger tot Dijon.
  • In Luxemburg ga je de richting van Metz uit en die brengt je automatisch op de drukke A31 naar Nancy waar je die A31 blijft volgen naar Dijon.
  • Van Dijon naar Beaune blijft het de A31 maar de pijlen naar Lyon staan al volop boven de autosnelweg en dan zit je op de A6 naar Lyon.
  • In Lyon kies je best voor de ringweg: A46. Laat je niet verleiden om door de tunnels van Lyon de stad te dwarsen. De A46 bespaart je veel stress en eindeloze files.
  • Voorbij Lyon kom je dan op de A7 naar Avignon en Marseille. Reis je door naar de Côte d'Azur dan neem je voorbij Salon-de-Provence de A8 naar Aix-en-Provence en Nice.
  • Reis je naar de Languedoc-Roussillon dan moet je voor Avignon de A9 nemen naar Montpellier, Narbonne en Perpignan.

De afstand van Thionville naar Marseille is ca. 800 km en heeft een rijtijd nodig van 8 uur. Het kost je in 2019 ca. 58 euro tolgeld met een gewone personenwagen zonder aanhangwagen via Thionville. Een milieuvignet is niet nodig.

Via de Route Nationale naar de Provence en de Côte d'Azur met tussenstops

Ook voor dit traject nemen we grote Routes Nationales maar ook veel kleinere D-wegen of Routes Départementales. En we starten in de Franse Ardennen, nl. in Sedan waar de grootste burcht van Europa staat.

  • Op de Belgische E411, die de Ardennen dwarst, neem je de afslag naar Bouillon (N89) en vandaar volg je de pijlen naar Sedan (N58 vanaf Frans grondgebied).
  • In Sedan ben je in het hartje van de Franse Ardennen die je met onze autoroute Franse Ardennen volledig kan verkennen. Van hieruit vertrek je naar de Champagnestreek: D977 naar Vouziers en vervolgens naar Châlons-en-Champagne, een minder bekende regio in de Champagne maar daarom niet minder mooi.
  • Die D977 blijf je volgen naar Troyes, onderweg verandert het nummer naar D677. Heb je tijd of zoek je een etappe dan is Troyes een must see. Met onze stadswandeling Troyes wandel je langs de mooiste vakwerkhuizen. Lees meer bij onze etappes.
  • Ons volgende bestemming is de Bourgogne. Eerst Châtillon-sur-Seine die je bereikt via de D671 en de D971. Daarna naar Dijon, de stad van de mosterd. Verder zuidwaarts via de hoofdstad van de Bourgognewijnen: Beaune en die bereik je via de D974 tussen beide steden.
  • Nu gaat het via de grote Route Nationale richting Lyon. In Beaune neem je daarvoor eerst de N6 tot in Châlon-sur-Saône (via Mâcon) en vervolgens de D306 tot in Lyon.
  • Wie Lyon graag als etappe neemt moet zeker onze stadswandeling Lyon downloaden.
  • Van Lyon reis je naar Grenoble en dat doe je langs achtereenvolgens de D306 en de D1085. Maar let op: in Grenoble en op de kleine ringweg moet je een milieuvignet hebben. Je kan dus best het centrum vermijden als je dit niet op je voorruit hebt gekleefd, meer info lager op deze pagina.
  • In Grenoble neem je de Route Napoléon tot aan de Azurenkust. Dit is een prachtige rit die je langs en op mooie bergen brengt, dwars door typische dorpjes. Je gemiddelde snelheid zal laag liggen, je moet daar écht rekening mee houden. De totale afstand van Grenoble tot in Cannes is 335 km en daar doe je een volle dag over als je geregeld een korte stop inlast.
  • Van Grenoble naar Gap via de N85, dan verder naar Sisteron via de D1085, Naar Digne en Castellane via de N85, naar Grasse via de D6085 en tenslotte naar Cannes via de D6185.

Van Sedan tot Avignon leg je 780 km af maar is niet te rijden op één dag, je hebt minstens één etappe nodig, zoals Beaune. Reis je door naar Cannes dan leg je in totaal zonder omwegen net geen 1000 km af. Uiteraard tolvrij en zonder milieuvignet.

Vanuit Lyon via de Route Nationale naar Languedoc-Roussillon

We starten eerst met een stukje langs de bekende N7 die vroeger alle Parijzenaars van hun stad tot aan de Azurenkust bracht. Wij gebruiken deze legendarische weg om te reizen tot aan de stad van de nougat, Montélimar.

  • Van Lyon tot Montélimar via de N7, je bent dan al in de Drôme-Provençale.
  • In Montélimar vervolg je de N7 tot in Bagnols-sue-Cèze maar daar verlaten we deze weg en kiezen voor de N580 naar Avignon. De hoofdstad van de Provence. Wens je meer informatie dan moet je zeker onze reisgids Provence downloaden met autoroutes en stadswandelingen.
  • Ons volgende bestemming is Nîmes en dat bereiken we via de D2 naar Beaucaire langs de Gard maar onderweg slaan we af naar Nîmes via de D999.
  • Neem vanuit Nîmes de N113 tot Lunel en vervolgens de D61 naar La Grande Motte en de D62 naar Montpellier. Een vlakke weg langs meren en de zee.
  • Met Perpignan niet meer zover af neem je in Montpellier de D613 via Mèze tot Montagnac en Pézenas. Dan moet je de N9 volgen naar Béziers.
  • Dan blijft er nog de D609 over naar Narbonne en verder naar Perpignan. Op het laatste moet je wel de wegwijzers volgen naar Perpignan, de nummers van de wegen wisselen nogal.

De afstand van Lyon tot Perpignan bedraagt 510 km. Dit kan op één dag afgelegd worden als je stops vrij kort zijn. De route is volledig tolvrij en een milieuvignet is niet nodig als je geen grote steden gaat binnenrijden.

Ons favoriete etappehotel langs de route: Odalys City Lyon Confluence

Het hotel Odalys City Lyon Confluence is vlot te bereiken en er is parking voorzien. Het hotel voorziet ontbijt en de kamers zijn modern ingericht.

De grootste troef van dit hotel is het zwembad, zo kan je vakantie al een beetje beginnen!
Je overnacht er al vanaf 76 euro in een 2-persoonskamer en vanaf 104 euro in een familiekamer. Meer info en boeken.

Wie naar de Provence, Côte d'Azur of de Languedoc op vakantie gaat en onderweg wil overnachten, doet dat het beste in Lyon. Je zit dan al over de helft van het traject en je kan dus de volgende dag je tijd nemen. Boek online een hotel in Lyon.
  1. Péage, tol, vignetten en benzine

Goedkoop tanken op weg naar Zuid-Frankrijk

Kom je Frankrijk in via Lille dan is nog even tanken in België voor de grens geen optie. Je kan dan beter afrijden net over de grens aan de afrit 17 Tourcoing, daar volg je de pijlen naar Auchan Roncq. Dat is het goedkoopste tankstation op je weg naar Parijs. Via Thionville tank je best eerst nog eens goed vol in voor de grens in Groothertogdom Luxemburg.

  • In Frankrijk is het steeds duur om te tanken langs de snelweg.
  • Veel goedkoper en dan spreek ik over 1 tot 1,50 euro goedkoper per liter als je tankt aan een shoppingcenter.
  • Die pompen zijn uitgerust om 24/7 met de bankkaart (Maestro) of kredietkaart te kunnen tanken.
  • Een voordeel uiteraard voor wie langs de Route Nationale door Frankrijk reist.
  • Wie kiest voor de snelwegen zal vooraf moeten uitkijken naar de juiste uitrit.
  • Bekijk hier de actuele brandstofprijzen.

Tol langs de snelwegen in Frankrijk: snel door de péage met badge

In Frankrijk schrikken veel mensen van de tol of péage op de snelwegen. Moet je naar Zuid-Frankrijk? Dan is er maar één vraag: wil je op één dag het zuiden bereiken? Zo ja, dan is er maar één keuze: de autosnelweg en tol betalen. Wil je het rustiger aan doen? Dan kan je via de tolvrije Route Nationale het land doorkruisen en genieten. Lees alles over péage in Frankrijk hier.

Zorg voor comfort bij de tolstations en schaf je een badge aan. Dan kan je de tolpoorten van Télépéage gebruiken, aangegeven met een 't'. Bij sommigen kan je aan een snelheid van 30 km/u doorrijden, bij anderen moet je wel nog even stoppen aan de slagboom.

Er zijn een paar badges in de handel: Bip&Go, Liber-t en APRR, wellicht zijn er nog andere. Ze hebben één zaak gemeen, ze kosten hetzelfde. Je kan alleen een voordeel doen bij de aanschaf van de badge via je lidmaatschap bij VAB, Touring of ANWB. Wat kost het? Een kleine bijdrage voor de maand waarin je het gebruikt. In 2019 is dat bedrag bij Bip&Go 1,70 euro/maand. Gebruik je het niet dan betaal je ook niets. Let op, als je een jaar lang niet door Frankrijk reist dan betaal je wel een kost per jaar, bij Bip&Go is dat 10 euro.

Alle weetjes over het milieuvignet in Frankrijk: Crit'Air

Heel belangrijk om weten, het milieuvignet Crit'Air kan je alleen bestellen via de officiële website. Sommige malafide bedrijven proberen u te verleiden in het Nederlands een aanvraag te doen en vragen 5x de prijs van de officiële website, dit is bij wet verboden. De prijs bedraagt 4,21 euro in 2019, inclusief verzendkosten naar België of Nederland.

Er zijn momenteel al 40 steden die een milieuvignet eisen om in de stad te rijden. Oude diesel- en benzinewagens worden al geweerd in sommige steden zoals Parijs.

  • Niet alleen nodig in het centrum van steden. Sedert juli 2019 is het ook al noodzakelijk om op ringwegen van Grenoble en Parijs, vooral deze dicht tegen het centrum, een milieuvignet op de voorruit gekleefd te hebben.
  • Een goede raad: reis je veel in Frankrijk? Schaf je dan zo'n milieuvignet Crit'Air aan. Het kost je minder dan 5 euro en het vignet is zolang geldig als je nummerplaat, je hoeft dus niet elk jaar opnieuw een vignet aan te vragen.
  • Boetes kunnen oplopen tot 375 euro en de regelgeving verschilt van stad tot stad, het is dus niet bij te houden.
  • Ben je te laat om te bestellen? Geen nood, bestel het minstens 24 uur voor je vertrek. Na je bestelling, ten laatste na 24 uur, krijg je een mail met de factuur (pdf). Op die pdf staat er een screenshot van je vignet. Print die pdf en leg die op je dashboard rechts met het vignet zichtbaar. Zo kan je ook geldig door die zones reizen. Het vignet krijg je per post zo'n 3 weken na bestelling.
  • Je kan ook online je milieusticker in Nederland bestellen via deze link
  1. De leukste tussenstops op weg naar Bordeaux en Biarritz

Compiègne, net voor Parijs

Compiègne is een heel rustige stad voor Parijs met in het hart van de stad een opvallend groot en prachtig bewaard gebleven kasteel. Ook de omliggende tuinen stralen rust en grandeur uit. We hebben naast informatie over het kasteel ook een stadswandeling uitgestippeld in Compiègne. Deze stad ligt aan de rand van grote bossen met daarin o.a. l'Armistice, de plaats waar de overgave van Duitsland werd getekend op het einde van de Eerste Wereldoorlog. Alle informatie lees je in onze gratis pdf-gids van Zuid-Picardië.

Blois, temidden de kastelen van de Loire

We kozen voor Blois omdat dit een rustige stad is in de Loirevallei omgeven door grote kastelen zoals Chambord en Cheverny. Ook Blois zelf loont de moeite want het bezit ook een kasteel met aan de buitenkant een heel bijzondere trap.

Met de download van onze autoroute door de Loirestreek zal je merken dat er meer te beleven valt in deze regio dan kastelen bezoeken. Aanraders zijn het kasteel van Cheverny met het Kuifjemuseum en de unieke bomen in het park, het kasteel in Amboise waar Leonardo da Vinci gewoond heeft en de Zoo van Beauval.

  1. De leukste tussenstops op weg naar de Côte d'Azur en Languedoc-Roussillon

Troyes, met de mooiste vakwerkhuizen en bakermat van de outlet-shops

Dat Troyes nog tot de Champagnestreek behoort is bij weinigen geweten. Ten zuiden van Troyes liggen er nog belangrijke wijngaarden die champagnewijnen mogen produceren. Moest je de stad bekijken vanuit de lucht dan zou je zien dat die in de vorm van een champagnekurk is gebouwd, maar dat is puur toevallig door de loop van de waterwegen.

Troyes bezoek je voor zijn talrijke en goed bewaard gebleven vakwerkhuizen. Met onze stadswandeling in Troyes mis je niets van de mooiste plekjes in de stad. Aan de rand van Troyes heb je dan twee grote outletcentra, de grootste van Frankrijk, Troyes is bovendien de eerste stad waar er outletwinkels geopend werden.

Beaune, het hart van de Bourgognewijnen

De hoofdstad van Bourgogne is Dijon, een heel bezienswaardige stad die je best kan verkennen met onze stadswandeling Dijon.

Beaune is de hoofdstad van de wijnen van de Bourgogne. Het is ook een kleinschalige stad en daardoor heel gezellig. Rond zijn kleine centrum loopt een ringweg, daar liggen ook de parkings en daardoor is het centrum redelijk autoluw. Beaune is goed voorzien van wijnhuizen, degustatieruimtes en goede restaurants en bistro's. Onze stadswandeling in Beaune laat je alle bezienswaardigheden zien.

Onze tip: probeer een bezoek in te lassen aan het Hôtel Dieu (Hospice) zowel exterieur als interieur zijn onvergetelijk.

Lyon, de verrassende stad met unieke bezienswaardigheden

Met onze stadswandeling in Lyon verken je de 3 wijken en je zal merken dat die heel wat bezienswaardigheden hebben. Wat je zeker niet mag missen zijn de Traboules. Dat zijn mysterieuze openbare gangen die je nergens anders zal aantreffen.

Je kan niet naast de kerk Notre-Dame de Fourvière kijken, ze bepaalt mee de silhouet van Lyon. Ze is gesitueerd op het hoogste punt van de stad. En dan is er nog het bestuurlijk hart van Lyon met zijn mooie pleinen, grote musea en vele winkelstraten.

  1. Download onze gratis reisgidsen Zuid-Frankrijk

Wil jij ook graag Frankrijk zo goed mogelijk verkennen? Dat kan! Download onze gratis reisgidsen en mis niets van je verblijf!

BourgogneArdèche & DrômeProvenceZuidwest-FrankrijkOccitaniëChampagnestreekCôte d'Azur en MarseilleDordogneElzas en de VogezenDwars door Frankrijk
Reisgids BourgogneReisgids Ardèche & DrômeReisgids ProvenceReisgids Gironde en Zuidwest-FrankrijkReisgids OccitaniëReisgids ChampagnestreekReisgids Côte d'AzurReisgids DordogneReisgids Elzas en VogezenReisgids Dwars door Frankrijk

Op reis naar Frankrijk? Ben je nog op zoek naar inspiratie voor je autovakantie? Download dan ook zeker onze rondreizen en uitgestippelde wandelingen, zo mis je niets van het prachtige land. Bekijk ons volledige aanbod rondreizen in Frankrijk.

Reisgids Dwars door Frankrijk

Gratis gids Dwars door Frankrijk downloaden


Geschreven door

Geert Van de Voorde

- 1 april 2024 - Bamps Etienne

Dank voor de tips,zal zeker gebruik maken van de zeer nuttige info. Dank u

- 3 maart 2024 - Hugo vermeere

De site heeft mij reeds meermaals geholpen om de juiste routes en de juiste hotels op een uitgelezen plek te ontdekken. Een aanrader voor iedereen.

- 2 februari 2024 - Gijs Holtman

Verrassend leuke gids. Heel uitgebreid en veel tips. Zeker de moeite waard om je er verder in te verdiepen.

- 28 juni 2023 - Walter Decoene

Dit is alweer een top uitgave, heel gebruiksvriendelijk, meer moet dat niet zijn...

- 24 juni 2023 - Maes Noel

Heel ok bedankt

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?