15 x top bezienswaardigheden in Bovec: Wat te zien en doen + verblijf tips

Volledige reisgids kopen voor € 10

15 x top bezienswaardigheden in Bovec: Wat te zien en doen + verblijf tips

25 februari 2024 in Slovenië1 reactie

De mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Bovec en omgeving: wat zien en doen? + verblijftips

Bovec is een van de mooiste plekken gelegen in de idyllische Soča vallei en aan de rand van het Triglav National Park. Het is een waar paradijs met prachtige natuur en een walhalla voor outdoor- en natuurliefhebbers.

Of je nu op zoek bent naar een mooie wandeling langs diepe kloven en schilderachtige watervallen of een avontuurlijk namiddagje raften en paragliden, in Bovec vind je het allemaal. Ontdek in deze blogpost wat je kan zien en doen in en rondom Bovec.

Praktische info & tickets voor je bezoek aan het Nationaal Park Triglav

Reisgids.
Vliegtickets1u40 vliegen naar Ljubljana (op 50 minuten rijden van het nationaal park) vergelijk prijzen bij Transavia of Cheaptickets
Met de autoDe afstand tot Kranjska Gora en Bled is ongeveer 1150 km vanuit Utrecht / Brussel. Reken op 12 à 15 uur rijden. Aan te raden is om te overnachten onderweg naar Slovenië.
VerblijvenOvernachtingen voor deze rondreis zijn:
Camper hurenZelf geen camper? Huur een camper bij Goboony
PakketreizenDeze reis als pakketreis boeken? Kijk bij TUI (va. € 265), DeJongIntra (va.€ 167) of ga avontuurlijk Packraften in Slovenië (va. € 720)
HuurautoIn Slovenië is een auto eigenlijk onmisbaar, boek je huurauto bij Sunnycars (alle verzekeringen incl.) of EasyTerra (meestal de goedkoopste)
Tours en activiteiten

Inhoud artikel

  1. Het centrum van Bovec

Bovec zelf is een klein dorpje met een charmant centrum. Je wandelt er door de smalle straatjes met hier en daar een souvenirwinkeltje en cafeetje. Na een actieve dag kan je plaatsnemen op een van de vele terrasjes en lekker nagenieten met een biertje of een glaasje wijn.

VERBLIJFTIP: Wil je graag enkele dagen doorbrengen in de Soča vallei? Dan raden we een verblijf aan in Bovec. De Adrenaline Check Camping is een ideale uitvalsbasis om de regio te verkennen. Deze camping biedt luxe tenten aan om een aangenaam verblijf te hebben met verzorgde badkamers en prachtige uitzichten. Meer info en prijzen

  1. Soča rivier, een verborgen parel in Slovenië

De Soča rivier loopt van de Julische Alpen in het westen van Slovenië tot aan Nova Gorica waar de rivier Noord-Italië binnengaat en na 135 kilometer uitmondt in de Adriatische Zee. De smaragdgroene rivier wordt door velen benoemd als de mooiste rivier in Slovenië. Het water kleurt smaragdgroen of turquoise blauw door de vele mineralen, terwijl de rotsen die de rivier omringen opvallend wit zijn. Een schilderachtig decor!

De Soča rivier is natuurlijk dé bezienswaardigheid van Bovec en de grootste reden waarvoor men hier naartoe trekt. Je kan je dan ook uren vermaken op de Soča rivier. De Soča rivier leent zich perfect voor het uitoefenen van watersporten. We geven je alvast de leukste activiteiten mee die je kan doen op de Soča rivier.

EXCURSIE BOEKEN: Wil je graag zelf de wateren van de Soča rivier trotseren met een kajak, kano of met een raft? Bekijk dan hier het volledige aanbod op de Soča rivier.

Soča Trail

Vergeet je beste paar wandelschoenen niet mee te nemen want de omgeving leent zich uitstekend voor mooie wandelingen te maken. Een daarvan is de beroemde Soča Trail die van de bron in het Triglav National park langs de Soča rivier loopt. De wandelroute is onderdeel van de 750 kilometer lange Alpe-Adria-Trail die door Oostenrijk, Italië en Slovenië loopt. Uiteraard is het aan te raden om een stukje van de wandeling te doen. Het bekendste gedeelte van de route is van de Great Soča Gorge naar Bovec.

  • De Soča Trail is ongeveer 25 km en begint bij de bron ten noordwesten van het dorpje Trenta.
  • De Soča Trail is op zich geen zware route ondanks de bergachtige omgeving en wordt duidelijk aangegeven.
  • Je wandelt langs de rivier over eeuwenoude wandelpaden, door smalle valleien waar je soms alleen het kolkende water van de rivier hoort.
  • Hier en daar steek je enkele charmante voetgangersbruggen over en uiteraard geniet je van prachtige uitzichten.
  • Houd er wel rekening mee dat dit een populair stukje is. We raden je dan ook aan om zo vroeg mogelijk op pad te gaan zodat je andere wandelaars kan ontlopen.
  1. Leukste activiteiten op en rond de Soča rivier

Aan outdoor activiteiten geen gebrek. Of je nu op zoek bent naar een rustig plekje om te zonnen of een uitdagende kajaktocht, je vindt het hier allemaal. Sommige delen van de rivier zijn erg rustig waardoor die plek eerder geschikt is voor een namiddagje zonnebaden of een ontspannende kajaktocht terwijl andere delen van de rivier een sterke stroming hebben en dan weer ideaal zijn om te raften.

Er zijn meerdere aanbieders waar je tours kan boeken met of zonder gids. Wij hebben alvast de leukste activiteiten en tours op en rond de Soča rivier voor je opgelijst.

Raften op de Soča rivier

In Bovec zijn er een aantal bedrijven die wildwater rafting aanbieden. De rivier is op bepaalde plekken redelijk kalm waardoor ook gezinnen met (iets oudere) kinderen en mensen zonder raftervaring zich in een boot kunnen wagen. Maar er zijn ook gedeeltes van de rivier waar zelfs de meest ervaren rafters een adrenalinestoot van zullen krijgen.

Raften is één van de populairste manieren om van de rivier te genieten, zowel voor de plaatselijke bevolking als de toeristen. Bovec Rafting Team en Soca Rafting zijn twee goed aangeschreven bedrijven die verschillende mogelijkheden aanbieden. Beide zijn in Bovec te vinden.

Wil jij ook graag raften op de Soča rivier? Boek je dagexcursie raften op de Soča rivier online op voorhand!

Kajakken & kanoën op en rond Soča

Een andere leuke manier van waterrecreatie is natuurlijk om te gaan kajakken over de prachtige Soča rivier. Er zijn verschillende touroperators die kajak- of kanopakketten aanbieden. Afhankelijk van welk stuk van de rivier je kiest, kan je rustig peddelen op een kalme rivier of voor iets meer uitdaging gaan. Zin in wat afkoeling? Dan is een kajak of kanotocht een absolute aanrader want nat worden, dat doe je sowieso.

Vanuit Bovec kan je naar de stroomversnellingen die iets verder in de Julische Alpen liggen gaan of juist stroomafwaarts naar Tolmin. Kajakken is slechts het topje van de ijsberg – er zijn nog talloze andere waterrecreatiemogelijkheden.

Ziplinen over de Soča vallei

De Učja Rivier stroomt over in de Soča Rivier bij het dorp Žaga, die door de ontoegankelijke Učja canyon gaat. Zeven lijnen zijn er over de vallei gespannen waardoor je nu toegang hebt tot plekken met een prachtig uitzicht, die anders zeer moeilijk te bereiken waren. Door een rit met de zipline, krijg je de kans om naar beneden te kijken naar een plek van ongerepte schoonheid en krijg je tegelijkertijd wat actie voor de kiezen. Dit is een milieuvriendelijk avontuur waarbij je in vogelvluchtperspectief van de omgeving kan genieten. Boek een dagje ziplinen in Bovec hier.

Mountainbiken in de Soča Vallei

Mountainbiken is in dit deel van het land een populair tijdverdrijf en waarschijnlijk zal je onderweg wel heel wat mountainbikers tegenkomen die door de Soča Vallei rijden. Je kan op meerdere plaatsen een mountainbike huren en op één van de fietspaden of mountainbike trials rond Bovec jezelf gaan uitleven en afzien.

TIP: Zelf geen fiets of mountainbike bij je? Dan kan je online altijd eentje huren. Huur je fiets/mountainbike hier. Hier kan je trouwens ook je alle soorten uitrusting voor watersport huren.

Canyoning in Bovec

Nabij het centrum van Bovec kan je terecht bij de Sloveense canyoning-enthousiasteling van Canyoning Slovenia. Hier kan je de beste canyoning ervaring vinden in de Soča-vallei. Alle teamleden wonen in dé canyoningregio van Slovenië en kennen deze door en door. Hier kan je met kleine groepen, en op een duurzame manier een geweldigecanyoning-ervaring meemaken. meer info op de website.

  1. Proef Sloveense wijn in Soča vallei

Wijnliefhebbers mogen een bezoekje aan het charmante stadje Vipava zeker niet overslaan. Deze stad staat gekend als het centrum van de Sloveense wijnindustrie. Je vindt hier maar liefst 2500 hectare wijngaarden.

In de vinotheek van Vipava kan je maar liefst 170 verschillende lokaal geproduceerde wijnen proeven. Als je wil, kan je er ook een wijnroute volgen langs een 30-tal wijnplaatsen en wijnkelders, vraag info in de vinotheek. Nog meer over de wijngaarden in de Soča vallei.

Weetje: Wanneer je wijn gaat proeven in de Soca vallei is het best handig om te weten dat het maximaal toegestane alcoholgehalte om met de wagen te rijden in Slovenië 0,5 promille is.
  1. De watervallen in de buurt van Bovec

In de buurt van Bovec kan je natuurlijk een aantal mooie watervallen bezichtigen. Er zijn verschillende wandelpaden uitgestippeld die je leiden naar de watervallen in een prachtig decor. Onderweg kan je vaak ook de lokale fauna en flora spotten.

Boka waterval

In Bovec kan je de hoogste waterval van Slovenië bezoeken. De Boka waterval (Slap Boka) is maar liefst 144 meter hoog en is makkelijk te bereiken. Je kan de waterval bereiken via twee verschillende wandelpaden. Beide wandelpaden brengen je naar een uitkijkpunt vanwaar je een prachtig zicht het op de waterval. De waterval is op zijn mooist van april tot en met juni.

Kozjak waterval

Niet ver van Tolmin ligt een andere topbezienswaardigheid van de Soča vallei. De wondermooie Slap Kozjak is een absolute must-see. De 15 meter hoge waterval komt uit in een pittoreske poel in een natuurlijk amfitheater in de rotsen. De wandeling duurt ongeveer 45 minuten en is net zo mooi als de plek zelf. Het water is ook warm genoeg om er een duik in te nemen. Vergeet je zwemkledij dus niet mee te nemen!

Virje waterval

Een andere waterval die je kan bezoeken is de Virje waterval (zie ligging hier) op slechts 4 km verwijderd van Bovec. De 12-meter hoge waterval is op zich is niet zo groot maar de sprookjesachtige omgeving maakt het toch een bezoekje waard. In de zomer heb je ook de mogelijkheid om even af te koelen in het verfrissende water van de Slap Virje.

We raden je aan om de watervallen zo vroeg mogelijk te bezoeken. Op die manier kan je de grote massa toch een beetje ontlopen en is het nog erg rustig. Bovendien geniet je ook nog eens van een prachtige zonsopgang in een idyllisch decor.
  1. Bezoek de prachtige Tolmin kloof

De pittoreske Tolmin Gorges (Tolminska korita) in het gelijknamige dorpje, zijn dé reden waarom de meeste mensen naar dit gedeelte van Slovenië komen. De kloven liggen op 45 minuten rijden van Bovec en is een ideale uitstap.

Eens je de Tolmin Gorges bereikt heb, volg je een pad door de rotsen en kan je deze natuurlijke geografische formaties van zowel onder als boven aanschouwen. Deze kloven zijn het eerste voorproefje van het Triglav National Park en ze zijn het laagste punt in dit beschermde gebied – hoewel je bezoek zeker in het rijtje van hoogtepunten zal komen. Toegangskaartjes zijn te koop bij het ticket office, net voorbij het restaurant (bekijk ligging).

ROADTRIP: Wil jij ook op roadtrip door Slovenië? Download hier onze complete route voor je roadtrip Slovenië.

  1. De Napoleonbrug bij Kobarid

In de buurt van Kobarid, een gezellig dorpje in de Soča vallei, kan je de Napoleonbrug bezoeken. Deze stenen brug dateert uit 1750 en verbindt de linker- en rechteroever van de Soča in Kobarid. De smalle oude brug dankt zijn naam aan de Franse troepen die zich in de tijd van Napoleon over de brug verplaatsten.

In de loop der jaren werd de brug meerdere keren beschadigd en hersteld. Vandaag de dag is het een van de vele bezienswaardigheden in de Soča vallei en biedt het een van de mooiste uitzichten over de Soca rivier en de prachtige omgeving.

  1. Openluchtmuseum Ravelnik

Op een halfuurtje wandelen van het centrum van Bovec, kan je het openluchtmuseum Ravelnik bezoeken (bekijk ligging). Ben je een geschiedenisliefhebber? Dan mag een bezoekje aan dit museum natuurlijk niet ontbreken.

Het openluchtmuseum Ravelnik is een voormalige Oostenrijks-Hongaarse eerste verdedigingslinie uit 1900 en geeft je een goed beeld over de Oostenrijks-Hongaarse frontlinie tijdens de wereldoorlog. Je kan er enkele ruïnes bezichtigen en je ziet hoe de soldaten hier hun dagen doorbrachten.

REISGIDS: Download dan nu onze gratis preview reisgids Slovenië en kom langs de leukste plekjes van dit verrassend mooie land.

  1. Fort Kluže

Op 5 minuten rijden kan je een bezoekje brengen aan Fort Kluže. Dit fort is jarenlang van groot belang voor deze regio. Het fort speelde namelijk een belangrijke rol in de verdediging tegen Ottomaanse invasies en vijandelijke aanvallen van Napoleon. Het fort ligt aan het begin van de vallei en wordt ook wel eens de toegang tot Bovec genoemd. Bij een bezoekje aan het fort, keer je als het ware terug in de tijd. Je kan het fort bezoeken van 10u tot en met 17u (juni - september). Meer info op de website.

  1. Rijd naar de top van het Mangart gebergte

Heb je nog wat tijd over? Rijd dan nog even naar het Mangart gebergte dat op 45 minuten rijden ligt van Bovec. De Mangart berg ligt op de grens van Italië en Slovenië en is maar liefst 2679 meter hoog. De Mangart is de op drie na hoogste berg van Slovenië.

De Mangart road brengt je langs kronkelende wegen, rotstunnels en talloze haarspelbochten naar een hoogte van 2000 meter. Je kan zelf kiezen of je nog wat verder wandelt. Wat je ook kiest, je wordt hoe dan ook beloond met een adembenemend uitzicht over het landschap. Vergeet dus zeker je fototoestel niet mee te nemen om dit plaatje vast te leggen.

Let op: Je betaalt een klein bedrag om de weg op te mogen, maar dit is echt de moeite waard, zelfs wanneer je niet van plan bent om de wandeling te doen.
  1. Waar overnachten in (de buurt van) Bovec?

Op zoek naar een aangenaam verblijf voor je vakantie in Bovec en omgeving? Als je liever op een rustigere plek wil verblijven, raden we aan om naar één van de omringende dorpjes uit te wijken zoals Čezsoča, Plužna, Soča, Trenta of Kobarid.

Deze dorpjes zijn nog steeds vlak bij alle attracties maar hebben toch een iets rustigere atmosfeer. Wij hebben alvast enkele van onze favorieten voor je opgelijst of bekijk meteen het volledige aanbod hotels en vakantiehuizen in Bovec online.

  • Bovec: De Adrenaline Check Camping is de ideale uitvalsbasis om de regio te verkennen. Deze camping biedt luxe tenten aan om een aangenaam verblijf te hebben. Met verzorgde badkamers en prachtige uitzichten is dit een echte aanrader voor wie kennis wil maken met glamping. Meer info en boeken.
  • Bovec: De Krona Apartments zijn drie ruime appartementen. Ideaal voor grotere groepen om toch op één plaats te kunnen verblijven. De appartementen zijn allemaal modern ingericht en beschikken over alle voorzieningen. De centrale ligging van de appartementen zorgen er ook voor dat je over gemakkelijk geraakt in de Soča Vallei. Meer info en boeken.
  • Soča: Of verblijf in de charmante vakantiehuizen van Lepena Alpine Cottage Holiday Home. De vakantiehuizen bieden accommodaties voor 6 personen en beschikken over een gezellige woonkamer, ruime slaapkamers, een balkon en een terras. Meer info en boeken.
  • Kobarid: Een overnachting in de Nebesa Chalets in Kobarid tegen de flank van de berg Kuk kunnen we zeker aanraden. Deze minimalistisch ingerichte chalets bieden heel wat ruimte maar vooral een prachtig uitzicht. Op het domein zijn er verder nog heel wat wellnessfaciliteiten te vinden. Meer info en boeken.
  1. Wat is de ligging van Bovec op de kaart?

  1. Filmpje: Sfeerbeelden van Bovec in de Soča vallei

Ben je benieuwd naar wat je mag verwachten van je bezoek aan Bovec in de Soča vallei? In onderstaand filmpje kan je al een voorproefje bekijken. Als je zelf alles met geuren en kleuren wil ontdekken zal je natuurlijk moeten afreizen naar Slovenië.

  1. Mis niets tijdens je vakantie in Slovenië met onze reisgids!

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Slovenië? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Slovenië met heel wat beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je preview reisgids Slovenië met een gratis stadswandeling Ljubljana.

Slovenië

Gratis reisgids Slovenië downloaden


Geschreven door

Yenthe Elsen

- 10 augustus 2023 - Sonja

Deze reisgids gedownload en gebruikt voor onze reis in juli 2023. Perfecte reisgezel :) - alles klopt en gemakkelijk te volgen !

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?