11 x mooiste bezienswaardigheden aan de Sloveense Kust & Rivièra

Volledige reisgids kopen voor € 10

11 x mooiste bezienswaardigheden aan de Sloveense Kust & Rivièra

23 februari 2024 in Slovenië5 reacties

De mooiste plekjes en bezienswaardigheden aan de Sloveense Kust + verblijftips

Slovenië is een prachtige vakantiebestemming en heeft veel meer te bieden dan enkel en alleen het idyllische Meer van Bled of de bruisende stad Ljubljana. Ook langs de Sloveense kust vind je enkele mooie plekjes zoals Piran, Koper en Izola die wachten om ontdekt te worden.

Wil je graag nog meer ontdekken van West-Slovenië? Ontdek in deze blogpost alvast de mooiste plekjes en bezienswaardigheden langs de Sloveense Kust.

Inhoud artikel

  1. Piran: Juweel op de kroon van de Sloveense kust

Piran wordt vaak omschreven als het juweel op de kroon van de 47 km lange Sloveense kust. Hoewel de pittoreske oude stadjes Koper en Izola ontegensprekelijk fraai zijn, heeft Piran toch nog net iets extra dankzij zijn doolhof aan smalle straatjes. Het oude centrum in Venetiaanse stijl is adembenemend mooi, het ligt op een schiereiland en strekt zich uit tot aan de zee.

Piran kan in de zomermaanden erg druk zijn en is populair bij toeristen. Dit is één van de best bewaarde historische stadjes aan de Adriatische kust. Begin in het centrum van de oude stad op Tartinijev Trg en bekijk zeker ook de spectaculair gelegen kathedraal en klokkentoren van St. Joris die boven de rode daken uittorent. Wil je graag naar het strand? Wandel naar het Plaža Fiesa vlakbij Piran.

TIP: Een wandeling of fietstocht maken door Piran, klik hier voor meer info.

  1. Het Venetiaanse Izola

Het stadje Izola werd gesticht door vluchtelingen uit Aquileia in de 7e eeuw op een eiland. Sindsdien heeft het een afwisselende geschiedenis gekend. Izola kwam in 1920 als toeristische bestemming in beeld, toen hier een thermische bron werd ontdekt. Nog steeds wordt Izola vaak voorbijgereden door toeristen.

Izola heeft een Venetiaanse charme over zich en het loont zeker de moeite om hier een stop in te lassen. Wandel langs de grote haven door naar het gezellige kiezelstrand om even uit te rusten of waan je een weg door de smalle kronkelende straatjes van de oude stad. Vanuit de haven kan je ook een daguitstap maken naar Venetië.

Wil je niets missen tijdens je bezoek aan deze charmante stad? Boek je dan een privéwandeling met gids door Izola en kom langs de bekende en minder bekende plekjes.
  1. Het havenstadje Koper

Koper is een typisch haven- en kuststadje met een interessant middeleeuws centrum rond het Titov trg. Dit plein wordt omringd door prachtige gebouwen van Venetiaanse architectuur, zoals het Praetoriaanse Paleis en een loggia in gotische stijl. Er is een replica van de Rialto Brug uit Venetië en een 12e eeuwse kathedraal.

Beklim tijdens je bezoek ook zeker eens de klokkentoren om te genieten van het weidse uitzicht over de zee. Koper wordt, net zoals Izola, vaak overgeslagen door toeristen, maar als de grootste stad aan de Sloveense kust, is het zeker een bezoek waard.

  1. De wereldberoemde Lippizaner paarden

Bij de Lipica Stud Farm (bekijk ligging) kan je een wandeling of rondleiding doen op de plek waar de traditie van de wereldberoemde Lippizaner paarden teruggaat tot 1580. Je kan er ook alles te weten komen over Lipica, Lippizaner paarden en de stoeterij in het interactieve Lipikin Museum.

TICKETS: Ben je verzot op paarden, dan moet je zeker een bezoekje brengen aan deze Lippizaner paarden fokkerij. Boek je tickets alvast hier online, zo ben je zeker dat je binnen kan.

  1. Het zinkgat van Risnik

Het Risnik Sinkhole is zeer bekend bij de plaatselijke bevolking maar minder bekend bij buitenlandse bezoekers. Dit grote zinkgat is een geografisch verschijnsel dat werd veroorzaakt door de instorting van een onderaardse grot. De grot is populair bij lokale klimmers en is zeker een mooie locatie voor een rustige wandeling voordat je de reis weer verderzet. Je kan het zinkgat vinden ten zuiden van Divača in Slovenië (bekijk ligging).

  1. Het Strunjan Natuurreservaat

Het Strunjan Nature Reserve is een beschermd natuurgebied, tussen Piran en Izola, met een openbaar strand (Plaža Strunjan) in de zomermaanden is er wel toengang te betalen, maar de stranden zijn er wel zeer mooi.

Breng er een bezoek aan de bijzondere Moon Bay (Bay of St. Cross), voor ons één van de mooiste stranden van Slovenië. Je kan het kiezelstrand onder de hoge klif bereiken vanuit Strunjan, door het wandelpad dat door het bos gaat, te volgen. In het hele park staan borden met informatie over de bezienswaardigheden.

  1. Kustplaats Portorož

Portorož is een andere levendige kustplaats aan de Sloveense Kust dat een bezoekje waard is tijdens je rondreis door Slovenië. Het is een populaire toeristische bestemming, bekend om zijn milde klimaat, schilderachtige stranden en thermale baden.

De stad heeft een lange geschiedenis van toerisme, die teruggaat tot de 19e eeuw, toen het een populaire bestemming werd voor rijke Oostenrijks-Hongaarse aristocraten. Tegenwoordig vind je er een breed scala aan accommodaties, van luxe hotels tot budgetvriendelijke appartementen. Voor een luxe-verblijf kan je bijvoorbeeld overnachten Hotel Kempinski Palace Portorož.

De belangrijkste attractie van de stad zijn de mooie zandstranden, die goed onderhouden zijn en waar je een dagje kan zwemmen, zonnebaden en watersporten kan uitoefenen. Naast de stranden staat Portorož ook bekend om de thermale baden, die verschillende behandelingen bieden.

OVERNACHTEN: Op zoek naar een aangenaam appartement? Forgotten Garden Apartments and Rooms biedt moderne accommodatie op een rustige locatie en wandelafstand van het strand. Meer info en boeken.

  1. Holy Trinity Church

Er bestaat onenigheid over het ontstaan van de interessante Holy Trinity Church in Hrastovlje. Sommigen beweren dat het eerst een 12e eeuwse romaanse kerk was, anderen dat het een voorbeeld is van de Istrische variant van de Venetiaanse Renaissance architectuur die teruggaat tot de 15e eeuw.

Welke versie ook correct is, de kerk bevindt zich achter een in de 16e eeuw gebouwde verdedigingsmuur, die gebouwd werd om het volk te beschermen tegen Turkse aanvallen. Het interieur van de kerk is versierd met prachtige fresco’s van Johannes de Castua, waarvan de meest beroemde de ‘Dance Macabre’ is. De kerk staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

  1. De zoutpannen van Sečovlje

De Sečovlje Salt Pans (de zoutpannen van Piran) zijn een belangrijk ‘wetland gebied’, dat niet alleen interessant is omwille van het ecosysteem maar ook vanwege de ambachtelijke geschiedenis. In het bezoekerscentrum kan je meer te weten komen over de geschiedenis van de zoutpannen in Slovenië, maar ook over de flora, fauna en natuurgeschiedenis van dit gebied.

Er is ook een mooi uitzichtpunt (bekijk ligging) met een panoramisch uitzicht over de zoutpannen. Het bezoekerscentrum heeft tevens een schaalmodel van het gebied. Wandelliefhebbers kunnen eventueel een begeleide wandeling van ongeveer 2 kilometer volgen.

  1. De wonderbaarlijke Škocjan Caves

De Škocjan Caves behoren tot de meest bekende bezienswaardigheden in Slovenië. Dit grottensysteem staat op de UNESCO lijst en is één van de grootste onderaardse kloven ter wereld. Het is van een uitzonderlijke schoonheid en bezit een uniek ecosysteem dat van grote waarde is voor wetenschappers.

Je vindt er natuurlijke bruggen, meren, kloven en watervallen onder de grond. 6,2 kilometers van de grotten die zijn uitgesleten door de ondergrondse kanalen van de Reka Rivier, zijn inmiddels onderzocht. Dit mag je zeker niet missen en ze zijn alvast veel minder druk dan de Postojna grotten.

  1. Het minder bekende Ankaran

Ankaran is misschien wel de minst bekende kustplaats in het zuidwesten van Slovenië. Het ligt slechts een paar kilometer ten zuiden van de stad Koper en is vooral geliefd om zijn schilderachtige stranden, historische architectuur en natuurlijke schoonheid. In de stad kan je enkele verschillende historische bezienswaardigheden bezoeken, waaronder de 16e-eeuwse St. Nicolaaskerk en de 18e-eeuwse Villa Bor - een voormalige zomerresidentie van de Venetiaanse aristocratie.

Ook het schilderachtige landschap, dat bezaaid is met wijngaarden, olijfboomgaarden en boomgaarden, is de moeite waard om te verkennen. Maak een ontspannende wandeling of fietstocht door de omgeving, of volg een rondleiding bij een van de lokale boerderijen en wijnmakerijen.

CAMPING: Camping Adria is ideaal gelegen aan de azuurblauwe Adriatische Zee op de grens met Italië. Zo kan je tijdens een strandvakantie op deze camping in Slovenië een leuke uitstap maken naar Triëst op 20 minuten rijden. Meer info en boeken.

Ontdek nog meer van de Sloveense Kust tijdens een dagtour

  1. Hoe bereik je de Sloveense kust?

  • Vanuit België (Brussel) is het zo'n 13u rijden naar de Sloveense Kust. De route naar de kust loopt via Bled en hoofdstad Ljubljana (twee leuke tussenstops!).
  • Vanuit Ljubljana is het nog 1,5 uur rijden; vanaf Bled is het een half uur langer.
  • Ook vanuit Italië (Triëst) of Kroatië (grensovergang Dragonja of Secovlje) rijd je eenvoudig naar de Sloveense kustplaatsen toe.
  • Zelf op rondreis door Slovenië? Houd er dan rekening mee dat er tolwegen zijn in Slovenië.
  • Je kan natuurlijk ook een georganiseerde dagtour vanuit verschillende steden als Ljubljana boeken naar de Sloveense kust. Bekijk het aanbod hier.
Ben je van plan om met je eigen wagen naar Slovenië te rijden? Bekijk dan zeker de beste route naar Slovenië, inclusief etappehotels en interessante tussenstops.
  1. Wat is de beste reisperiode voor de Sloveense kust?

De beste reisperiode is afhankelijk van wat je wilt doen tijdens je reis

  • Als je op zoek bent naar warm weer en wilt genieten van de stranden en het water, dan zijn de maanden juni tot en met september de beste tijd om te bezoeken. Tijdens deze maanden zijn de temperaturen aangenaam en is er veel zonneschijn. De gemiddelde temperaturen liggen tussen de 20°C en 30°C. Deze periode is echter ook het hoogseizoen, dus houd er rekening mee dat de stranden en toeristische attracties drukker kunnen zijn.
  • Wil je graag die drukte vermijden en de natuurlijke schoonheid van de regio wilt ontdekken? Dan zijn de maanden april, mei, en oktober een betere optie. Het weer is nog steeds mild en er zijn minder toeristen, waardoor je meer ruimte hebt om te ontspannen en te genieten van de omgeving.
  1. Waar verblijven in Slovenië?

Garden Village in Bled

Je kan ook kiezen voor te overnachten in het gezellige Garden Village in Bled. Hier verblijf je in een boomhut, basic tentje, luxe glamping of een appartement mét eigen bubbelbad. De keuze is volledig aan jou! Beleef een sprookjesachtige nacht naast het heldere meer van Bled, waar je heel wat kan meemaken. Een echte aanrader! Meer info en boeken.

Onderstaande blogposts zullen je heel wat inspiratie geven voor een verblijf in Slovenië

  1. Mis niets tijdens je vakantie in Slovenië met onze reisgids!

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Slovenië? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Slovenië met heel wat beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je preview reisgids Slovenië met een gratis stadswandeling Ljubljana.

Slovenië

Gratis reisgids Slovenië downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 25 augustus 2021 - Claudia

Interessante tips!

- 24 maart 2020 - Chris Van Camp

Bondig en zeer interessant. Leuke aanbevelingen, doet dromen naar de bezichtiging ter plaatse. Mooi.

- 13 augustus 2019 - Karine Dierickx

Leuke gids, volledig en goed gedocumenteerd. Dank u.

- 22 mei 2019 - Dirk van der velde

Een prima overzicht van waar we naar toegaan en kunnen beleven.

- 12 april 2019 - Rogier

Dit jaar willen we voor het eerst Slovenië gaan ontdekken met een rondrit langs verschillende campings. Met onze caravan willen we dan twee weken gaan genieten. Als ik deze website bekijk, dan kan ik al bijna niet meer wachten tot het juni is. Wat een mooi land en wat kunnen jullie Slovenië mooi presenteren via deze website. Het is erg leuk om hier rond te kijken en weg te dromen in mijn gedachten naar de vakantie. Ga zo door, zodat we onze reis kunnen plannen. Ik denk dat twee weken veel te kort zal zijn.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?