11 x Sound of Music in Salzburg? Info + tips voor je bezoek aan Salzburg

Volledige reisgids kopen voor € 10

11 x Sound of Music in Salzburg? Info + tips voor je bezoek aan Salzburg

12 januari 2022 in Oostenrijk2 reacties

De film Sound of Music werd geproduceerd in de jaren zestig van de vorige eeuw, maar ruim vijftig jaar later is de film nog steeds erg populair. De film is een ware klassieker.

De meeste mensen kunnen minstens één van de nummers uit de film meezingen. De film werd opgenomen in het Salzburgerland in Oostenrijk, een prachtige omgeving rond historisch Salzburg.

Lees hier meer over de bekendste filmlocaties van de Sound of Music en boek alvast online je tickets voor een Sound of Music tour.

Tours en tickets Sound of Music

Inhoud artikel

 1. Sound of Music

1.1. Het echte verhaal van de familie Von Trapp

Het verhaal van de Sound of Music werd geïnspireerd op het leven van Maria Augusta Kutschera. In 1924 werd zij een novice van de kloostergemeenschap van Stift Nonnberg. Ze begon in 1926 één van de zeven kinderen van de marine officier George von Trapp te doceren en later begon ze ook voor de andere kinderen te zorgen. Kapitein von Trapp vroeg haar in 1927 ten huwelijk, maar nadat de familie in een financiële crisis terechtkwam, begon het gezin een zangcarrière. Ze ontvluchtten Oostenrijk aan het begin van de Tweede Wereldoorlog en gingen in de Verenigde Staten wonen.

1.2. De verfilming

In 1949 publiceerde Maria een boek over haar familie. Het boek werd eerst in Duitsland en Oostenrijk verfilmd, maar in 1959 maakten Richard Rodgers en Oscar Hammerstein II een Broadway-musical van het verhaal. De musical was een groot succes en in 1965 verfilmde Robert Wise het verhaal met Julie Andrews en Christopher Plummer in de hoofdrollen van Maria en kapitein Von Trapp. In deze versie speelt het verhaal zich in 1938 af, aan het begin van de Tweede Wereldoorlog.

De film was een groot succes en won vijf Academy Awards, inclusief de prijzen voor beste film en beste regisseur. Nog steeds wordt de film als één van de beste filmmusicals beschouwd.

 1. Opnames in en rond Salzburg

De opnames voor de Sound of Music gebeurden veelal op locatie in Salzburg en in de omgeving van de stad. Men filmde op locaties die Maria en de familie Von Trapp echt bezocht hadden in hun leven en die een belangrijke rol in het leven van de familie gespeeld hebben, zoals het Nonnenberg klooster.

Onze tip: Wil je graag alle locaties van de Sound of Music bezoeken in en rond Salzburg? Ga mee met een georganiseerde tour. Lekker relax !
 1. Mehlweg, Marktschellenberg

Deze alpenweide bevindt zich eigenlijk in Duitsland op een privéterrein. Het is waarschijnlijk het bekendste plekje uit de film. Julie Andrews danst er als Maria over de weide, het is de openingsscène van de film en je kan deze locatie dus echt niet missen.

 1. Het klooster Nonnenberg

Stift Nonnberg is het oudste nog bestaande nonnenklooster ter wereld. Het Benedictijnse klooster werd in de achtste eeuw door Sint-Rupert van Salzburg opgericht. Sinds 1996 staat het monument op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. In de film verzoekt Maria om lid te worden van de kloostergemeenschap. Ze blijkt echter ongeschikt voor een leven als non en de nonnen zingen op het binnenplein het bekende nummer ‘How do you solve a problem like Maria?’.

Het klooster zelf is niet toegankelijk voor het publiek, maar het is wel mogelijk om de Maria Himmelfahrt Kerk van het klooster te bezoeken. Deze kerk is jonger dan het klooster zelf en dateert uit de elfde eeuw. De kerk is dagelijks tussen 07:00 en zonsondergang te bezoeken.

 1. Mirabellgarten

Het kasteel van Mirabell stamt uit 1606 en het is de plek waar het hof van Salzburg twee eeuwen lang gewoond heeft. In 1854 werd het kasteel door keizer Franz Josef aan Salzburg geschonken. De tuinen van het paleis zijn een grotere toeristenattractie en dat komt mede door de Sound of Music.

Nadat Maria kleding heeft gemaakt van oude gordijnen voor de kinderen van de familie Von Trapp trekken ze zingend door de stad. Tijdens het bekendste nummer van de hele film, ‘Do Re Mi’, komen ze in de Mirabellgarten van het kasteel terecht. Ze dansen er rond de paardenfontein en ze gebruiken de treden als muzikale schaal. Je kan de tuinen dagelijks bezoeken tussen 06:00 en zonsondergang. Het kasteel zelf kan je dagelijks bezoeken tussen 08:00 en 18:00.

 1. Schloss Leopoldskron

Het Schloss Leopoldskron, een achttiende-eeuws kasteel, is tegenwoordig een luxueus hotel. Het kasteel heeft in de Sound of Music dienst gedaan als de achtergrond van maar liefst tien verschillende buitenscenes. De bekendste scène is misschien die waarin Maria en de kinderen in een roeiboot op het meer varen en omslaan. Ook de scene waarin ze de roze limonade drinken is hier opgenomen.

Het kasteel werd wel niet gebruikt voor de interieurscenes van de villa van de familie Von Trapp. Daarvoor werd het Nabijgelegen Bertelsmann gebruikt.

VERBLIJFTIP: Altijd al willen overnachten in een kasteel? Wacht niet langen en boek snel je verblijf in het Schloss Leopoldskron.

 1. Het paviljoen

In de film staat op het landgoed van de villa een paviljoen waar twee liefdesscène plaatsvinden. De eerste is de scène tussen Liesl en postbode Rolf waarin ze ‘Sixteen going on seventeen’ zingen. De tweede is de scène tussen Maria en de kapitein. Het paviljoen werd nagebouwd op de geluidssets in Hollywood en enkel de shots waarin het paviljoen in de verte te zien is, zijn beelden van het daadwerkelijke paviljoen van Schloss Leopoldskron.

Na het succes van de film verhuisde het paviljoen naar de andere kant van het meer om het toegankelijker te maken voor toeristen. Enkele jaren later verhuisde het nog een keer, ditmaal naar de ingang van de kasteeltuinen van Schloss Hellbrunn. Hier was het nog makkelijker toegankelijk voor de bussen vol toeristen die het paviljoen komen opzoeken.

 1. Felsenreitschule

In de zeventiende eeuw liet de toenmalige bisschop van Salzburg, Johann Ernst von Thun, een barok theater met drie rijen bogen uit de Mönchsberg hakken. Deze stenen rijen vormen de achtergrond van het podium in de zaal van het Festspielhaus. In 2015 werd hier een groot gala gehouden om de vijftigste verjaardag van de Sound of Music te vieren.

Het Festspielhaus verschijnt in de film wanneer de familie Von Trapp deelneemt aan een muziekwedstrijd. Kapitein Von Trapp zingt tijdens deze wedstrijd het liedje ‘Edelweiss’ waardoor ze de wedstrijd winnen. Bij de uitreiking is de echter familie verdwenen omdat ze op de vlucht zijn geslagen voor de nazi’s.

Onze tip: Wil je graag alle locaties van de Sound of Music bezoeken in en rond Salzburg? Ga mee met een georganiseerde tour. Lekker relax !
 1. De begraafplaats

De begraafplaats van de Sint-Pieterkerk is de plek waar de leden van de familie zich verstoppen voor de nazi’s na de zangwedstrijd. Deze scene werd niet op de echte begraafplaats gefilmd, maar op een valse begraafplaats die nagebouwd werd in de studio’s.

 1. De Sint-Michaelsbasiliek van het Kloster Mondsee

Verder in de regio rond Salzburg staat de Sint-Michaelsbasiliek van het Kloster Mondsee. De basiliek werd gebruikt voor de scène waarin Maria en kapitein Von Trapp eindelijk met elkaar trouwen. Het klooster stamt uit de achtste eeuw, maar de kerk zelf dateert uit de vijftiende eeuw. Na een recente grote restauratie van de kerk is het gebouw één van de meest gefotografeerde kerken ter wereld. Die populariteit heeft de basiliek helemaal aan de Sound of Music te danken. De kerk is dagelijks open tussen 09:00 en 19:00.

 1. De picknickplek bij Werfen

Op zo’n 50 kilometer van Salzburg ligt Werfen. In dit dorpje ligt een alpenweide die in de film gebruikt wordt als picknickplek door de familie Von Trapp. In 2015 werd in Werfen een wandelpad van 1,4 kilometer aangelegd die het dorp verbindt met de alpenweide. Langs deze Sound of Music trail staan informatieborden die het verhaal van de film vertellen. De wandeling is erg makkelijk en goed te doen met jongere kinderen. Wel is het aan te raden om stevige schoenen of wandelschoenen aan te trekken voor de wandeling.

 1. Hoe bereik ik de locaties?

12.1. Vanuit Salzburg

In Salzburg worden verschillende tours georganiseerd die je langs de bekendste filmlocaties brengen. Tickets voor een Sound of Music tour kan je makkelijk online kopen. Zo zie je de plaatsen met een gids en kan je alles bezoeken in 1 dag. Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om zelf een auto te huren en zelf langs de plekjes te rijden.

12.2 Vanuit Wenen

De locaties in Salzburgerland zijn ook te bezoeken vanuit Wenen. Je kan dan een auto om naar de verschillende locaties te rijden, maar het is misschien een beter idee om een tour te boeken. Met een tour kan je namelijk de belangrijkste plekjes in 1 dag bezoeken met een gids zonder dat je zelf iets hoeft te regelen.

De tour duurt de hele dag en brengt je langs de mooiste filmplekken in de regio rond Salzburg. Onderweg naar Salzburg stop je om foto’s te maken van alpenweides en meren en tijdens de tour heb je ook de tijd om door Mondsee te wandelen en een bezoek te brengen aan de Sint-Michaelsbasiliek. In Salzburg zelf maak je een begeleide wandeltocht langs de filmlocaties in de stad. De tours worden gegeven in het Engels door een professionele gids. Tijdens de tour krijg je allemaal informatie mee over de film, maar wordt er ook verteld over Maria Kutschera en de echte Von Trapp familie. Tickets voor deze Sound of Music tour zijn online te verkrijgen.

 1. Filmpje: enkele filmlocaties uit de Sound of Music

Ben je benieuwd naar hoe de filmlocaties er in het echt uitzien? In dit filmpje zie je enkele van de belangrijkste plekken die in de film voorkomen. Om de film te herbeleven, zal je natuurlijk zelf naar Salzburg moeten reizen!

 1. Mis niets tijdens je bezoek aan Salzburg of Wenen in Oostenrijk

Wil je niets missen tijdens je vakantie in Oostenrijk? Dan hebben we goed nieuws! Wij hebben alle info voor jou al op een rijtje gezet zodat je zelf niets meer hoeft op te zoeken.

Oostenrijk

Gratis preview reisgids Oostenrijk downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 23 augustus 2022 - Katia janssens

De wandeling in Wenen was top! Die in Salzburg wat minder, moeilijk te volgen op de kaart, liep ook een lang stuk langs minder interessante plekjes vonden wij....

- 6 februari 2022 - Eveline De Zwaan Bijlsma

Wij gaan waarschijnlijk in juni naar Salzburg en zodra wij terug zijn zal ik u hier over berichten.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?