17 steden en bezienswaardigheden in Vorarlberg: Leuke tips en info

Volledige reisgids kopen voor € 10

17 steden en bezienswaardigheden in Vorarlberg: Leuke tips en info

8 oktober 2021 in Oostenrijk4 reacties

Vorarlberg ligt in het westen van Oostenrijk. De deelstaat grenst aan Duitsland, Zwitserland en Liechtenstein. Het is na Wenen de kleinste deelstaat van het land en staat vooral gekend voor haar cultuur en prachtige landschappen. Zo vind je er hoge bergtoppen, vele valleien rondom rivieren, helderblauwe meren en mooie watervallen.

Maar de bekendste plek in Vorarlberg is de Bodensee. Ontdek hier alvast wat je zeker moet gezien hebben in dit prachtige stukje van Oostenrijk.

Inhoud artikel

 1. Bodensee

De Bodensee is een meer bestaande uit 2 kleinere meren, de Obersee en de Untersee, die door een verbindingskanaal van 4 km verbonden worden. Het meer ligt op de grens van Duitsland en Zwitserland en stroomt voor een klein deel ook Oostenrijk binnen. Het meer is een zeer grote toeristentrekker, waarbij Bregenz de grootste stad langs het Oostenrijkse deel van het meer is. Op het meer kan je perfect watersporten uitvoeren. Of je kan ook lekker genieten van de mooie natuur in je omgeving.

 1. Bregenz

Bregenz is de hoofdstad van de regio Vorarlberg en ligt aan aan het Bodenmeer. De stad is vooral gekend vanwege het jaarlijkse operafestival, de Bregenzer Festspiele. In de zomer wordt er een gigantisch podium gebouwd in de Bodensee waarop de voorstellingen plaatsvinden. Het festival werd kort na de Tweede Wereldoorlog in 1946 voor het eerst gehouden en kent elk jaar meer en meer succes.

Naast het festival heeft het stadje nog veel meer te bieden

 • Voor shoppers is het gezellig winkelen in de Kaiserstrasse en de Schulgasse en kunstliefhebbers moeten zeker het Kunsthaus bezoeken.
 • Wandelaars kunnen zich dan weer helemaal uitleven langs de promenade van de Bodensee.
 • Het opvallende Kunsthaus heeft de vorm van een kubus en werd ontworpen door de bekende architect Peter Zumthor. De bouw van het museum duurde maar liefst zeven jaar. Je kan er verschillende tentoonstellingen vinden van bekende kunstenaars. Zo waren er reeds exposities met werken van Jeff Koons, Roy Lichtenstein en Doug Aitken. Het museum is alleen al een bezoek waard vanwege het gebouw.
 • Ook het Vorarlberger Landesmuseum is een aanrader. In dit museum kan je de geschiedenis ontdekken van Vorarlberg. Zo kan je er onder meer heel wat archeologische vondsten vinden.
 1. Dornbirn

Dornbirn is de grootste stad van Vorarlberg. De stad had jarenlang een minder goede reputatie maar heeft dit imago de laatste decennia van zich kunnen afschudden. Maar de afgelopen jaren heeft Vorarlberg zich ontwikkeld tot het centrum van moderne architectuur in Europa en dit is vooral op te merken in Dornbirn. Zo was het Martinspark Hotel een echte voorloper op dit gebied in 1995 en werd er naar verwezen als het eerste designhotel van Oostenrijk.

Wil jij graag overnachten in het eerste designerhotel van Oostenrijk? Wacht niet langer en boek je volgende verblijf in het Martinspark Hotel!

Een ander mooi voorbeeld van de moderne architectuur is het Inatura museum. Het museum bevindt zich in het midden van een stadspark van maar liefst 25 000 m². In het museum ligt de nadruk vooral op de dieren en planten die je in Vorarlberg kan vinden.

Verder vind je hier het grootste Rolls Roycemuseum ter wereld. In het museum staan er maar liefst een 50-tal Rolls Royces tentoon. Het museum ontstond in 1982 op initiatief van Franz Vonier. Deze landbouwerszoon had een enorme liefde voor deze wagens en door een reeks toevalligheden slaagde hij erin zijn indrukwekkende collectie uit te bouwen.

 1. Hohenems

Hohenems stond in de 19e eeuw vooral gekend als woonplaats van Joden. In die periode woonden er tot 546 Joden, waarmee zij ruim 12% van de lokale bevolking uitmaakten. Het opmerkelijke was vooral dat zij als enige gemeente twee burgemeesters hadden: een Christelijke en een Joodse.

Het aantal Joden in Hohenems verminderde fors na de oprichting van een Joodse gemeente in het nabije Sankt-Gallen. Toch bleven sindsdien de Joodse school en het Joodse kerkhof bewaard. In Villa Heimann-Rosenthal werd er een Joods museum ingericht ter herinnering van de Joodse medeburgers. Het gebouw is een prachtige neoclassicistische villa, die ooit eigendom was van een katoenfabrikant. In het museum vind je een permanente tentoonstelling over de geschiedenis van de Joden in Hohenems.

In Hohenems kan je ook het oudste koffiehuis van Vorarlberg vinden. Het Kitzinger Haus’ opende reeds in 1797 zijn deuren. Verder vind je in Hohenems een privaat molenmuseum, dit is een initiatief van Amann familie. Het vertelt je meer over de evolutie van de molentechniek sinds de 19e eeuw.

 1. Feldkirch

Het romantische Feldkirch bestaat uit ontelbare smalle steegjes en vakwerkhuizen. Het was ook de inspiratie van de Ierse romanschrijver James Joyce bij het schrijven van zijn romans “Ulysses” en “Finnegans Wake”.

Wat moet je hier zeker zien?

 • Het stadhuis van Feldkirch was oorspronkelijk in de 15e eeuw een koren- en lakenhal. Maar door een brand in 1697 werd het grotendeels vernield. Bij de heropbouw werd er gekozen om er het stadhuis van te maken. In de jaren '30 van de vorige eeuw werden er fresco's geschilderd op de gevel van het stadhuis die de bewogen stadsgeschiedenis afbeelden.
 • De Marktplatz is een langgerekt plein waarop je arcade bogen kan vinden uit de 12e tot 14e eeuw. Op het plein staat de Johanneskirche, die meerdere malen werd verbouwd.
 • De Domkirche Sankt-Nikolaus is het belangrijkste gotische kerkgebouw in Vorarlberg. De kerk werd oorspronkelijk gebouwd in de 13e eeuw maar werd door verschillende stadsbranden geteisterd. De kerk is zijn huidige staat werd gebouwd aan het einde van de 15e eeuw. De opmerkelijke glasramen van de kerk zijn werden gemaakt in de jaren '60 door de lokale kunstenaar Martin Häusle.
 • De Schattenburg staat voor het begin van Feldkirch. Deze indrukwekkende burcht werd in de 12e eeuw gebouwd door de Grafen van Montfort. Zij bleven hier wonen tot het einde van de 14e eeuw. Tegenwoordig biedt de burcht plaats aan een interessant heemkundig museum.
Tip: Het bijhorende restaurant van dit museum, staat vooral gekend voor haar schnitzels. Hier zouden de grootste schnitzels van Oostenrijk geserveerd worden.
 1. Bludenz

Bludenz heeft een rijk verleden. De eerste vermelding van de nederzetting is gevonden in documenten uit 830 als Villa Pludeno. Rudolph van Montfort bouwde hier in de 13e eeuw een kasteel dat herhaaldelijk werd verwoest. Twee van de oorspronkelijke stadspoorten bleven bewaard en kan je nu terugvinden in de levendige Altstadt. Vanuit Bludenz kan je de kabelbaan nemen naar de 1401 meter hoge top van de Muttersberg, een echt wandelparadijs.

Bekende van de heerlijke chocolade Milka

Het jaarlijkse hoogtepunt in de stad is het Chocoladefeest, dat telkens begin juli plaatsvindt. Kinderen kunnen tijdens dit feest hun gewicht in chocolade kunnen winnen. De reden dat hier het Chocoladefeest doorgaat is omdat Bludenz ook de thuishaven is van chocoladeproducent Milka. Verder wordt er hier ook nog het Fohrenburger Bier gebrouwen. In de regio is dit één van de populairste bieren en zeker een aanrader.

 1. Montafon

Montafon is een uitgestrekt dal van 39 km lang dat gevormd is door de rivier de Ill. Het dal strekt zich uit vanaf het plaatsje Bludenz en loopt door tot aan het bergmassief de Silvretta. In het gebied kan je dan ook prachtige wandelingen maken met zicht op deze bergketen. Montafon kent in totaal zo’n 1130 km aan gemarkeerde wandelpaden, waarbij er ook een groot aantal goed te doen zijn met jonge kinderen en zelfs toegankelijk zijn met kinderwagens.

Wil je graag een rondreis maken door Oostenrijk? Bekijk onze complete rondreis Oostenrijk. Kom langs de uitgestrekte landschappen, bijzondere bouwwerken tussen de bergen en prachtige bezienswaardigheden!

 1. Schruns

Schruns is het belangrijkste dorp in de Montafon vallei. Het was in dit dorpje dat Ernest Hemingway zijn eerste versie van Fiësta bewerkte tot een roman in de winter van 1925-26. In Schruns kan je het grootste vrijetijdspark van Vorarlberg vinden, het Aktivpark Montafon. Het park bestaat uit onder andere een gigantisch zwembekken en tal van sportmogelijkheden.

 1. Partenen en de Europatrap

Partenen is een pittoresk dorp en staat vooral gekend voor de Europatrap, een uitdaging van formaat. De trap werd gebouwd in 1928 en verbindt Partenen (1.030 m) met Trominier (1.730 m). De trap telt maar liefst 4 000 treden en heeft een maximaal stijgingspercentage van maar liefst 86%.

Tip: Ons advies is om er niet aan te beginnen als je conditioneel niet in orde bent. Als je het toch wilt proberen kan je onderweg even tot rust komen op één van de talrijke banken en genieten van het prachtige landschap.

 1. Silvretta Hochalpenstrasse

De Silvretta Hochalpenstrasse is één van de mooiste Alpenwegen die je kan vinden. Het traject telt 32 haarspeldbochten over een lengte van 22,3 km, het maximale stijgingspercentage is 12%. Op de top kan je genieten van een prachtig uitzicht over de 3312 meter hoge Piz Buin, de hoogste berg van Vorarlberg.

 1. Galtür

Het bergdorpje Galtür is gelegen op een hoogte van 1600 meter. Het is de ideale uitvalsbasis voor een actieve vakantie. Zo kan je er meer dan 250 km aan wandelwegen vinden en zijn er heel wat mountainbiketrajecten. Klimmers kunnen dan weer terecht in het gigantische Bouldergebied. Voor wie last heeft van een pollenallergie is Galtür ook ideaal omdat je hier veel minder last hebt van de pollen vanwege de hoogte.

Ben je ook helemaal in de ban van Oostenrijk? Lees ook volgende blogartikels!

 1. Ischgl

Ischgl is vooral in de winter een heel populaire bestemming. In de winter geniet het dorp van vele uren zon en daardoor heeft het sterke reputatie verworven als après-ski oord. In de zomer is het er minder druk maar toch kan je hier heel wat doen. De jongste jaren organiseert de toeristische dienst meer en meer activiteiten en is het een echt paradijs geworden voor wandelaars en mountainbikers.

 1. Sankt-Anton am Arlberg

Een waar wintersportparadijs

Met meer dan 260 km aan skipistes, waarvan 180 km in diepsneeuw, is het de ideale uitvalsbasis voor de meest veeleisende skiërs. Tot enkele jaren geleden liep de spoorweg door het midden van het oord, wat zeker niet aangenaam was voor de bezoekers en hun nachtrust. Toen er in 2001 hier het wereldkampioenschap ski werd georganiseerd besloot men om het spoor en het station buiten de dorpskern te verleggen, wat er voor gezorgd heeft dat het oord heel wat meer charme uitstraalt.

In het dorp kan je ook een groot congres- en vrijetijdscentrum vinden. Hier is het mogelijk om tal van kuren te boeken in het gigantische sauna- en wellnessdomein. Het Hospiz in de deelgemeente St. Christoph is wereldwijd een begrip. Het luxueuze vijfsterrenhotel Arlberg Hospiz staat onder leiding van Adolf Werner en zijn zoon. Adi Werner wordt gezien als een cultfiguur en levende Oostenrijkse legende.

Het hotel is namelijk al jarenlang de uitvalsbasis van het Broederschap van St. Christoph. Deze caritieve vereniging kent zijn oorsprong in de Middeleeuwen, maar werd in 1961 nieuw leven ingeblazen en heeft sindsdien al meer dan 7 miljoen euro aan hulp verleend aan de gezinnen van gezinnen van de 18 bij de bouw van de Arlbergtunnel verongelukte arbeiders. Lid worden van het broederschap is enkel mogelijk op uitnodiging en Adi Werner heeft hier nog steeds de leiding over. De vergaderingen van de broederschapsraad vinden plaats in de Broederschapskelder met een in Oostenrijk unieke wijnverzameling (o.a. tientallen magnumflessen van Château d’Yquem, Château Pétrusse en andere topwijnen).

 1. Flexenpas

De top van de Flexenpass kan je vinden op een hoogte van 1773 meter. De bergpas zorgt voor de verbinding van het Klostertal met het Lechtal. De aanleg van deze pas werd reeds gestart in 1895 en wordt al gebruikt sinds 1897. Heel kenmerkend voor de Flexenpass zijn de vele galerijen die je moeten beschermen tegen vallende rotsblokken.

Langs deze route kan je genieten van talrijke adembenemende uitzichten

 1. Lech

Lech is één van de meest populaire Oostenrijkse skioorden. Het is hier dat de Nederlandse koninklijke familie al jarenlang haar wintervakantie doorbrengt. Het is een klein bergdorp maar vooral een charmant oord. Tot de aanleg van de Flexenpass was hier niet veel meer te zien dan alleen de landbouw.

Aangezien dat het dorp makkelijker toegankelijk werd met de komst van de Flexenpass begon men hier met organiseren van skicursussen in het begin van de 20ste eeuw. Dit evolueerde naar het oprichten van een skischool en in de jaren dertig werden er de eerste skiliften gebouwd. Hier kon je ook de eerste sleeplift in Oostenrijk vinden. Sindsdien is Lech uitgegroeid tot één van de toonaangevende skioorden in de wereld en wordt het in één adem genoemd met skioorden zoals St.-Moritz, Chamonix en Zermatt.

De laatste jaren worden er ook heel wat inspanningen geleverd om toeristen in de zomer naar Lech te trekken. Er worden heel wat evenementen georganiseerd en er is een gigantisch wandelaanbod te vinden. Zo kan je hier gezellige uitstapjes doen naar onder meer de Spuller See en de afgelegen Formarinsee.

Nog op zoek naar een aangenaam verblijf tijdens je bezoek? Bekijk het volledige aanbod hotels en chalets in Lech.

 1. Bregenzerwoud

In het Bregenzerwoud kan iedereen zich uitleven. Zo kan je onder meer een ritje maken met de kabelbaan van Au-Schoppernau naar de Diedamskopf. Boven op de Diedamskopf vind je een prachtig wandelgebied in de zomer. Hier kan je de mooiste uitzichten vinden van het Bregenzerwoud en misschien zelf van Vorarlberg. Op de top kan je het Panorama-Bergrestaurant vinden waarvan de bovenste verdieping omgetoverd is tot een speelparadijs van meer dan 300 m² bestemd voor kinderen van 3 tot 8.

 1. Biosphärenpark Großes Walsertal

Het biosfeerreservaat Großes Walstertal is het eerste biosfeerreservaat binnen de deelstaat Voralberg en omvat verschillende bergalmen, kleine dorpjes en de proosdij St Gerold. Door het gebied lopen meerdere wandelingen, waarvan het Walderlebnispfad een leuke en informatieve wandeling is voor jong en oud.

 1. Waar overnachten in Oostenrijk?

Op zoek naar een slaapplaats tijdens jouw verblijf in Oostenrijk? In Oostenrijk kan je over het hele land veel hotels vinden. Dankzij de vele skigebieden zijn er namelijk heel wat hotels te vinden die ook in de zomer open zijn. Het grootste aanbod aan hotels vind je natuurlijk in de grote steden zoals Wenen, Salzburg en Innsbruck.

Booking.com

 1. Wil jij ook niets missen tijdens je vakantie in Oostenrijk?

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Oostenrijk? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Oostenrijk met meer dan 100 bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten) en uitgewerkte stadswandelingen. Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Oostenrijk.

Oostenrijk

Gratis reisgids Oostenrijk downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 2 september 2023 - Els Piels

Duidelijk interessant En spannend om te ontdekken

- 24 maart 2022 - Rita Timperman

Een prima leidraad voor een trip naar Vorarlberg !!

- 30 juni 2021 - Henk Tuin

Het is een mooie en zeer duidelijk tips met bezienswaardigheden etc. houden zo.

- 7 augustus 2020 - Joost van Leeuwen

Een prachtige route zoals u die ons hebt toegestuurd. Als camperaars hebben we de route gevolgd. Dan is het moeilijker om rustplaatsen/camperplaatsen of campings te vinden. Mede daarom zijn we vanaf Lech een route via Reutte gevolgd. De Silvretta Hochalpenstrasse was prachtig te rijden met z'n 32 haarspeldbochten. Een uitdaging voor mij als chauffeur. Volop genoten we van onze trip.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?