14 x bezienswaardigheden in Karinthië: wat moet je zeker zien en doen tijdens je bezoek?

Volledige reisgids kopen voor € 10

14 x bezienswaardigheden in Karinthië: wat moet je zeker zien en doen tijdens je bezoek?

13 januari 2022 in Oostenrijk1 reactie

Karinthië, het zonnige zuiden van Oostenrijk, een prachtige bestemming!

Een vakantie in Karinthië is puur genieten. Door het unieke, bergachtige landschap zijn er in de winter talloze leuke skigebieden en in de zomer mooie wandelroutes. Het maakt niet uit wanneer je hier op vakantie bent, er valt altijd wat te doen. Je vindt hier bovendien ook de hoogste berg van Oostenrijk, de Grossglockner.

Benieuwd naar wat je allemaal kan bezichtigen en beleven in het zonnige zuiden van Oostenrijk? Lees gerust verder en ontdek de mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Karinthië.

Inhoud artikel

  1. Klagenfurt

Klagenfurt is de hoofdstad van de deelstaat Karinthië en is gelegen aan het warmste en grootste alpenmeer van Europa: de Wörthersee. Een bezoekje aan Klagenfurt is zeker de moeite waard, het bezit een van de mooiste oude stadscentra van Oostenrijk.

Slenter door de pittoreske straten en ontdek de schilderachtige renaissance binnenhofjes, waarin moderne boetiekjes, cafés en gezellige restaurants gevestigd zijn. En als je nog even tijd hebt, moet je zeker even naar het nieuwe plein gaan. Hier vertelt de Lintworm, het symbool van de stad, het verhaal rondom het ontstaan van Klagenfurt.

Nog op zoek naar een aangenaam verblijf voor tijdens je bezoek aan deze mooie stad? Bekijk het volledige aanbod hotels in Klagenfurt en haal het beste uit je vakantie.

  1. Wörthersee

Zoals hierboven vermeld, ligt Klagenfurt aan de Wörthersee. De Wörthersee wordt afgeschermd door de noordelijke Alpen en is ieder jaar het middelpunt voor vele waterliefhebbers en zonnekloppers. Het klimaat is hier dan ook enorm aangenaam en je kan er tal van activiteiten ondernemen.

Wat dacht je van een namiddagje baden langs het helderblauwe water? Of een mooie wandeling maken en een gezellige picknick met je vrienden? Of kan je het wel vinden om te gaan wakeboarden of duiken in het meer? Het kan hier allemaal! Bovendien kan je ook overnachten langs het meer, benieuwd? Bekijk het aanbod accommodaties aan de Wörthersee.

  1. Villach

Villach is de op één na grootste stad van Karinthië en ligt op 505m hoogte, in de brede vallei van de rivier de Drau. Daarnaast ligt de stad ook vlak bij het drielandenpunt van Italië, Slovenië en Oostenrijk. De stad kent enkele mooie, historische bezienswaardigheden en een gezellig centrum.

Wandel tussen de pastelkleurige huizen uit de barokke periode en breng een bezoekje aan de bekende, gotische St. Jakobkerk, het stadsmuseum of ga eens even kijken naar de ruïne van kasteel Landskron vanwaar je een prachtig uitzicht hebt op de omgeving. Genoeg gezien van de stad? Bezoek dan ook even het natuurpark, de Faaker See of Ossiacher See net buiten de stad, hier kan je heel wat recreatiemogelijkheden ondernemen.

Nog op zoek naar een aangename verblijfplaats voor tijdens je bezoek? Bekijk hier het volledige aanbod hotels in Villach.

  1. Natuurpark Dobratsch

Het stadje Villach ligt aan de voet van de Dobratsch. Deze 2166 meter hoge berg verzorgt het drinkwater van de stad. Dit zorgde er onder meer voor dat Villacher Alpen in het Natuurpark Dobratsch werd omgedoopt. Het natuurpark was het eerste natuurpark van Karinthië.

In 1997 kreeg het stadje Villach als eerste de titel ‘Alpenstad van het jaar’. En bij die titel hoort natuurlijk een duurzame manier van toerisme en leven en dus ook van het behoud van de natuur. Kenmerkend voor dit natuurpark is dat er een verscheidenheid aan typische Alpendieren en mediterrane dieren leeft. Je vindt er meer dan 125 vogelsoorten, 1400 vlindersoorten, beren, schorpioenen en gemzen. Er zijn verschillende wandelpaden aangelegd, zodat je heerlijk kan wandelen tussen al het mooie groen. Een rustig namiddagje? Dan zit je hier goed!

  1. Weißensee

De Weißensee, ook wel geschreven als Weissensee, is een bergmeer in de Oostenrijkse deelstaat Karinthië. Het bergmeer wordt omringd door de bergen van de Gailtaler Alpen en de Karnische Alpen en is ongeveer 12 kilometer lang. Het lijkt wel een beetje op een Noors fjord. Het landschap is er bosrijk, vol groene Alpenweiden met bloemen en het water is er ontzettend helder en zuiver.

Je zal je hier zeker niet vervelen. Op en rond de Weißensee kan je namelijk verschillende activiteiten ondernemen. Wat dacht je van een namiddagje watersporten, wandelen of heerlijk zwemmen? Of misschien liever een gezellige wandeltocht? Het is hier allemaal mogelijk!

  1. Nockalmstraße

De Nockalmstraße wordt gezien als een van de mooiste Alpenwegen. Deze route ligt tussen de plaatsen Innerkrems in Ebene Reichenau in Karinthië. De weg is 35 km lang en slingert via 52 haarspeldbochten door de bergen. Onderweg kom je langs prachtige plekken in het Nationaal Park & Biosphärenpark Nockberge en kan je genieten van prachtige vergezichten.

Nationaal Park & Biosphärenpark Nockberge

Dit nationaal park én UNESCO biosfeerreservaat op de berghellingen van de Nocken bestaat uit mooie bergweides omringd door glooiende bergtoppen en bevlekt met schitterende bergmeren. Er is een grote diversiteit aan fauna en flora te vinden, die door de benoeming tot biosphärenpark beschermd worden.

  1. Iselsbergpas

De Iselsbergpas kan je vinden op de grens tussen Oost-Tirol en Karinthië. Deze pas heeft al duizenden jaren een belangrijke functie. In de oudheid gebruikten de Romeinen deze pas om hun mijnen in het Mölltal te bereiken. Neem gerust je tijd om deze pas af te leggen. Onderweg kan je genieten van de prachtige uitzichten en er is regelmatig de mogelijkheid om te parkeren.

  1. Heiligenblut

Heiligenblut, of Heiligenblut am Großglockner, is een pittoresk dorpje aan de voet van de hoogste berg van Oostenrijk. Bij het dorpje begint dan ook de Großglocknerpas, een prachtige panoramische route, maar het dorpje zelf is ook al een prachtige bezienswaardigheid. Het plaatsje wordt gekenmerkt door de hoge toren van de St. Vincent kerk, die mooi uitsteekt tegenover het groene landschap rondom Heiligenblut. De karakteriserende kerk is dé trots van het prachtige dorp.

  1. Malta Hochalmstraße

De Malta Hochalmstrasse is een spectaculaire bergweg in Karinthië die begint op 911 meter hoogte en eindigt op een hoogte van 1900 meter. De Maltadal wordt ook wel de 'Tal der stürzenden Wasser' genoemd, het 'Dal van het vallende water'. Je komt namelijk langs heel wat mooie watervallen. Bijzonder indrukwekkend zijn onder meer de "Malteiner Wasserspiele" waar het water over verschillende rotsachtige treden in de diepte stroomt.

Kölnbreinsperre: de grootste stuwdam van Oostenrijk

De Kölnbreinsperre, is met een hoogte van 200 m en een breedte van 626 m is het de grootste stuwdam van Oostenrijk. Achter de stuwdam accumuleert tijdens piekmomenten maar liefst 200 miljoen m3 water, wat een badkuip voor ongeveer 20% van de wereldbevolking zou kunnen vullen. Wandel ook eens over de Skywalk Bella Vista om de grootsheid van de dam in je op te nemen. Deze gelegenheid krijg je niet vaak. Vanop een glazen oppervlak heb je adembenemend uitzicht op het hoogalpiene landschap van de Hohe Tauern én zicht op de afgrond onder je.

Wil je graag meer te weten komen over deze dam? Tijdens een rondleiding heb je de mogelijkheid om meer te weten te komen over energieopwekking en om het interieur van de stuwdam te bekijken.

  1. Friesach

Friesach is een klein middeleeuws stadje in Karinthië maar echt wel een bezoekje waard. Zeker wanneer je interesse hebt in de middeleeuwen. Je vindt hier nog wat overeind staande stadsmuren, mooie historische huizen en kerken en verschillende kastelen. Nadat je het oude centrum van de stad, vol pastelkleurige huizen, hebt bezocht moet je ook zeker eens een kijkje gaan nemen bij Burg Petersberg en Burg Geiersberg.

  1. Bad Kleinkirchheim

Bad Kleinkirchheim ligt aan de rand van Nationaal Park & Biosphärenpark Nockberge. Het dorp is onderdeel van het district Spittal an der Drau en wordt omgeven door de glooiende heuvels van de Nockberge. Bad Kleinkirchheim is een dorp waar veel bergsporten mogelijk zijn en waar je even lekker kan ontspannen. Zo wordt de stad sinds de middeleeuwen vooral bezocht met maar één doel: ontspannen in één van de wellnesscentra.

Kom tot rust in de thermen van Bad Kleinkirchheim

Bad Kleinkirchheim is namelijk dé geboorteplaats van de wellnesscultuur. Vandaar de naam 'Bad' Kleinkirchheim. Er zijn meerdere kuuroorden, spa’s en andere wellnesscentra waar je even kan terugtrekken en echt kan ontspannen. De bekendste kuuroorden van Bad Kleinkirchheim zijn Therme St. Kathrein en het Thermal Römerbad.

  1. Millstatt en de Millstättersee

Millstatt aan See ontleent zijn naam aan het meer Millstättersee, waar het dorpje zich bevindt. Millstatt is zowat het oudste dorp rond het meer en kent een mengelmoes van verschillende van culturen en stijlen. Heel wat kunstenaars komen dan ook naar Millstatt om inspiratie op te doen voor hun kunstwerken.

Na je bezoek aan Millstatt kan je nog een namiddagje doorbrengen aan de Millstättersee. Dit prachtige bergmeer heeft heel wat te bieden. Er zijn maar liefst 12 verschillende stranden te vinden en op verschillende plekken langs het meer kan je kanoën, waterskieën en zeilen. Liever wat wandelen? Dat kan in het omliggende berglandschap dat een uitgebreid netwerk van wandel- en fietsroutes biedt.

  1. Burg Hochosterwitz

Burg Hochosterwitz is gelegen op een 150 meter hoge rots en is één van de beroemdste burchten van Oostenrijk. Deze burcht is een uitstekend voorbeeld van een middeleeuws fort. De kronkelende toegang wordt geblokkeerd door zo'n 14 versterkte poorten en komt uit bij de wapenkamer voor het hoofdkasteel. De 14 poorten zijn het herkenningspunt van het kasteel.

Heb je nog wat tijd over? Dan moet je zeker even het museum bezoeken. Het museum bevat een deel van de wapens die Napoleon heeft achtergelaten, evenals een arsenaal aan arsenaal, helmen, speren, lansen, geweren etc. uit verschillende periodes. De muren zijn versierd met portretten van voorouder- en historische schilderijen van Khevenhüller. En ook documenten die de nauwe band met de keizerlijke familie aantonen, worden hier tentoongesteld!

  1. Innerkrems

Innerkrems - Kremsbrücke is een relatief onbekend, hooggelegen skigebied in Karinthië. Het is de ideale bestemming voor een wintervakantie! Tijdens een vakantie in Innerkrems geniet je vooral van de frisse buitenlucht. Het gebied leent zich niet alleen uit voor te skiën maar ook voor mooie wandeltochten. Doorheen de natuurrijke omgeving slingeren namelijk tal van wandelwegen. Vergeet je wandelschoenen dus zeker niet!

Innerkrems is bovendien het beginpunt van de Nockalmstrasse. De 35 kilometer lange weg slingert onder meer doorheen het Nationaal Park & Biosphärenpark Nockberge. Na elke (pittige) haarspeldbocht wacht je wel een nieuw panorama over de groene ronde toppen van de Nockbergen.

Nog op zoek naar een verblijf tijdens je bezoek aan Innerkrems? Bekijk hier het volledige aanbod resorts en hotels in Innerkrems.

  1. Wil jij ook niets missen tijdens je vakantie in Oostenrijk?

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Oostenrijk? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Oostenrijk met meer dan 100 bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten) en uitgewerkte stadswandelingen. Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Oostenrijk.

Oostenrijk

Gratis reisgids Oostenrijk downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?