Bezoek de grootste ijsgrot ter wereld, Eisriesenwelt in Werfen: info, tips + tickets

Volledige reisgids kopen voor € 10

Bezoek de grootste ijsgrot ter wereld, Eisriesenwelt in Werfen: info, tips + tickets

27 juli 2023 in Oostenrijk0 reacties

Praktische info voor je bezoek aan de Eisriesenwelt in Werfen + verblijftips & tickets

Wist je dat de grootste ijsgrot ter wereld dichter bij huis ligt dan je zou denken? Eisriesenwelt, dat letterlijk “de wereld van ijsgiganten” betekent, bevindt zich in Oostenrijk en strekt zich uit tot meer dan 42 kilometer in het Tennengebergte. Sir David Attenborough, de beroemde vertelstem van de BBC-natuurdocumentaires, noemde het zelfs een van de grote natuurlijke wonderen van de wereld.

Ontdek in deze blogpost meer over je bezoek aan dit natuurschoon in Salzburgerland.

Inhoud artikel

 1. Een korte geschiedenis van Eisriesenwelt

De grot werd miljoenen jaren geleden gevormd door erosie van het Tennengebergte door de Salzach rivier en de bijhorende vorming van kalksteenafzettingen. We weten niet wanneer ze exact voor het eerst ontdekt werd, want allicht was ze al een tijdlang gekend door de plaatselijke bevolking.

 • De eerste schriftelijke bronnen dateren uit 1879 toen een wetenschapper genaamd Anton von Posselt-Czorich de grot verkende en de eerste wetenschappelijke bevindingen neerpende, al geraakte hij niet verder dan 200 meter in de grot.
 • Nadien zouden er nog vele expedities volgen, vooral onder leiding van Alexander von Mörk, en werd Eisriesenwelt verder in kaart gebracht. Leuk/luguber weetje: die laatste zijn wens was om in de grot begraven te worden en zijn urn is effectief hier opgebaard.
 • Mettertijd ontpopte de grot zich meer en meer tot geliefde toeristische attractie en steeds meer mensen wilden deze bijzondere plek met hun eigen ogen komen bewonderen.
 • In 1955 werd de kabelbaan gebouwd om de grot toegankelijker te maken voor bezoekers. Sindsdien is ze uitgegroeid tot een van de populairste bezienswaardigheden van het land, want er komen maar liefst 200.000 mensen per jaar dit natuurwonder bekijken.

Boek hier je Eisriesenwelt-tour in Salzburgerland

 1. Wat kan je verwachten bij een bezoek aan Eisriesenwelt

Allereerst moet je weten dat je de grot enkel met een gids kan bezoeken, je kan dus niet op eigen houtje Eisenriesenwelt verkennen. Een deel van de bezoekers krijgt ook een oude mijnlamp, dit is de enige vorm van verlichting in de grot.

Tijdens je bezoek zal de gids je meer vertellen over de geschiedenis en vorming van de grot. De ijsformaties veranderen trouwens nog elk jaar, door de temperatuurverschillen smelten er bepaalde delen tijdens de zomer en in de winter bevriest het smeltwater opnieuw.

Bezienswaardigheden in de grot

Enkele bijzondere bezienswaardigheden die je zal tegenkomen tijdens je rondleiding zijn ijswatervallen, ijskamers, een indrukwekkende ijsmuur van zo’n 30 meter hoog en verschillende ijspaleizen, die versierd zijn met prachtige ijssculpturen. Het beroemdste is allicht het Kasteel van Hymir, genoemd naar de ijsgigant van de Edda (de oudste Germaanse mythologische saga). Ook het ijsgordijn van stalactieten genaamd Frigga’s Sluier mag je niet missen.

Zoals je hierboven al kon lezen, verandert het uitzicht van de grot regelmatig, wat dus ook met zich meebrengt dat bepaalde bezienswaardigheden verdwijnen of veranderen. Het leuke is dan ook dat geen enkel bezoek hetzelfde is, want dit is een trekpleister die blijft verrassen en verwonderen.

 1. Eisriesenwelt bezoeken: hoe geraak je er?

Eisriesenwelt ligt zo’n 40 kilometer ten zuiden van Salzburg in het Tennengebergte. Werfen is de dichtstbijzijnde stad en is dan ook de ideale uitvalsbasis. Logischerwijze vertrekken vanaf hier de meeste tours, al worden er ook rondleidingen vanuit Salzburg aangeboden. Bekijk hier de tours naar de Eisriesenwelt.

Of ga met het openbaar vervoer en wandel naar de Eisriesenwelt

 • Werfen kan je perfect met de trein bereiken vanuit Salzburg en vervolgens neemt de Eishöhle bus je mee vanaf het station (of iets verder vanaf Parkplatz Gries) naar het bezoekerscentrum.
 • Van hieruit is het dan nog eens 20 minuten wandelen naar het kabelbaanstation, van waar het een ritje van iets meer dan drie minuten is naar de top (of 90 minuten wandelen, echter is dit enkel aangeraden voor ervaren wandelaars).
 • Dan is het nog eens 20 minuten wandelen naar de ingang van de grot.
 • In totaal heb je met de kabelbaan dus 45 minuten nodig, doe je dit te voet is het maar liefst 130 minuten.
Ben je van plan om er langer op uit te trekken? Bekijk dan zeker eens onze roadtrip door Oostenrijk, deze brengt je langs dé mooiste plekjes van het land én de Eisriesenwelt;
 1. Wat kosten tickets voor Eisriesenwelt?

 • Een toegangsticket met kabelbaan kost aan de kassa 39€ voor volwassenen,
 • Voor jongeren van 15 tot 18 jaar kost een ticketje 27€,
 • Voor kinderen van 5 tot 14 jaar betaal je een toegang van 18€.
 • Echter zijn de plekken beperkt, dus je koopt je tickets beter online waarbij je dan ook ineens een tijdsslot kan reserveren. Bestel je tickets hier.
 • Leuke bijkomstigheid is dat ze online ook goedkoper zijn, want dan is de prijs respectievelijk 35€, 25€ en 17,5€.
 1. Openingsuren van de Eisriesenwelt

 • De grot is enkel toegankelijk van 29 april tot 31 oktober (en bijgevolg gesloten van november tot eind april).
 • Tickets kan je bij de kassa kopen van 8u30 tot 15u.
 • Je kan gebruikmaken van een kabelbaan van 8u45 tot 15u30
 • De grot zelf is geopend van 9u30 tot 15u45.
 • Meer info op de website.

Boek je tickets voor de grootste ijsgrot ter wereld

 1. Essentiële informatie voor een bezoek aan Eisriesenwelt

 • Je draagt beste een paar goede wandelschoenen en warme kleren, want de temperatuur is gemiddeld rond de 0 graden. In de zomer gelden dezelfde temperaturen, dus laat je niet verrassen en neem zeker een muts en handschoenen mee in je rugzak!
 • Je klimt in totaal zo’n 134 meter (en 700 treden) oftewel het equivalent van een gebouw van twintig verdiepingen. Je kan dus zelf inschatten of je dit fysiek aankan, al valt het echt goed mee.
 • Je trouwe viervoeter is ook welkom, enkel wanneer deze geen probleem met trappen heeft. Voor kinderen tot vijf jaar zou het misschien wel iets moeilijker kunnen zijn.
 • Fotograferen en filmen is verboden binnen de grot. Uiteraard staat het je wel vrij om buiten naar hartenlust te fotograferen.
 • Van 10u ’s ochtends tot 14u in de namiddag zijn de populairste bezoektijden. In totaal duurt een bezoek aan de grot zelf zo’n 70 minuten. Rondleidingen worden zowel in het Duits als het Engels aangeboden.
 • De ingang van de grot bevindt zich op een hoogte van 1641 meter en je klimt tot een hoogte van zo’n 1775 meter.
 • Heb je na je bezoek honger gekregen? Zowel aan het bezoekerscentrum als aan de kabelbaan is er een restaurant waar je een hapje kan eten.
 • In totaal moet je toch zeker een goede 3 tot 4 uur rekenen voor je uitstap naar Eisriesenwelt.

TOUR: Ben je op vakantie in Salzburgerland? Dan is een bezoekje aan het Eisriesenwelt zeker de moeite waard. Vanuit Salzburg kan je een georganiseerde dagtour boeken naar deze grootste ijsgrot ter wereld. Boek hier je privétour naar Eisrieswelt vanuit Salzburg, inclusief hoteltransfer.

 1. Wat te doen na je bezoek aan Eisriesenwelt?

Je vertrekt best zo vroeg mogelijk op ijsavontuur, waardoor er in de namiddag zeker nog tijd is om de streek verder te verkennen. Hierbij heb je een overzicht van andere leuke bezienswaardigheden in de buurt van Eisriesenwelt.

 • Het kasteel van Hohenwerfen is een middeleeuws fort dat enkel al het bezoek waard is voor het fantastisch zicht op de omliggende bergen. Er is echter nog een andere reden waarom je dit niet mag missen en dat is de wereldberoemde filmmusicalThe Sound of Music”. Je ziet namelijk het kasteel in de achtergrond tijdens het nummer “Do Re Mi”. Er is in Werfen zelfs een heuse “Sound of Music” wandelroute van zo’n 1,4 kilometer, waarbij je ook de befaamde picknickplek bezoekt.
 • Uiteraard mag Salzburg ook niet ontbreken op je reisplanning. In de geboortestad van Wolfgang Amadeus Mozart valt er heel wat leuks te beleven, zoals diens geboortehuis, het prachtige Mirabellgarten paleis, het Hohensalzburg Fort, de oude stad en nog veel meer.
 • De Salzkammergut streek is een van de mooiste regio’s van het land vanwege de talrijke schitterende meren zoals Wolfgangsee, Hallstätter See en Mondsee.
 • De waterval van Golling is een ander stukje natuurschoon dat zeker het bezichtigen waard is.
 • Ten slotte ben je ook zeer dicht bij de Duitse grens en het imposante Berchtesgaden Nationaal Park, waar de uitermate pittoreske meren Königssee en Obersee samen met Hitler's voormalige buitenverblijf (het Adelaarsnest) de belangrijkste trekpleisters zijn.
 1. Waar overnachten nabij Eisriesenwelt?

 1. Wil jij ook niets missen tijdens je vakantie in Oostenrijk?

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Oostenrijk? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Oostenrijk met meer dan 100 bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten) en uitgewerkte stadswandelingen. Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Oostenrijk.

Oostenrijk

Gratis reisgids Oostenrijk downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?