Dé 21 top bezienswaardigheden Noorwegen: álle highlights op een rij

Volledige reisgids kopen voor € 10

Dé 21 top bezienswaardigheden Noorwegen: álle highlights op een rij

14 november 2023 in Noorwegen18 reacties

Overzicht met de mooiste bezienswaardigheden en highlights in Noorwegen

De grootste troef van Noorwegen zijn de adembenemende natuurlijke rijkdommen van het land. De prachtige fjorden, de ruige kliffen, de oeverloze meren en de magie van het Noorderlicht maken van dit stukje Scandinavië het paradijs voor natuurliefhebbers. Je geniet in Noorwegen volop van mooie vergezichten over de Barentszzee, de Noorse Zee en het Skagerrak en ook de indrukwekkende fauna en flora, de talloze culturele bezienswaardigheden en authentieke dorpjes maken van Noorwegen een absolute topbestemming.

Hieronder zetten we de allermooiste bezienswaardigheden in Noorwegen op een rijtje.

Tours en dagexcursies boeken in Noorwegen

De mooiste bezienswaardigheden en avontuurlijke excursies boeken in Noorwegen met een georganiseerde tour of gids? Ga mee met een lokale gids of boek een spectaculaire tour in Noorwegen hier.

Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie. Bekijk alle tours en mogelijkheden online.

Ontdek hier de mooiste tours en excursies in Noorwegen en haal het beste uit je vakantie!

Inhoud artikel

  1. Trolltunga

In Noorwegen kan je honderden uitgestippelde wandelpaden volgen die je langs steile bergwanden en helderblauwe meren gidsen, maar de wandeltocht naar Trolltunga is misschien wel de bekendste van allemaal. Het prachtige uitzicht op de top krijg je wel niet voor niets. Om de wandeltocht heen en terug af te leggen, moet je 27 lange kilometers trotseren en ongeveer 12 uur voorzien. We beloven je wel dat het onklopbare uitzicht bovenaan absoluut de moeite waard is!

Onze tip: Wandel naar Trolltunga bij zonsondergang

Het is sterk aan te raden voor minder geoefende wandelaars om de wandeling naar Trolltunga met een gids te maken. Online kan je tickets kopen voor een begeleide wandeling naar Trolltunga.

Een aanrader: wie Trolltunga bij zonsondergang wil zien, kan ook een speciale nachtwandeling naar Trolltunga maken, een onvergetelijke ervaring!

  1. The Atlantic Road

Wie met de auto naar Noorwegen rijdt of ter plekke een wagen huurt, moet zeker over de Atlantic Road rijden. Het is één van de mooiste autoritten op onze planeet en in 2005 werd de weg zelfs gestemd tot de Noorse technische hoogstand van de eeuw. Een absolute must dus! De unieke weg bereik je het beste vanaf het pittoreske Kristiansund en verbindt Averøy met het vasteland via een reeks eilandjes en indrukwekkende bruggen.

  1. Preikestolen

Preikestolen betekent “de preekstoel” en wanneer je deze bijzondere klif ziet, zal je ook meteen begrijpen waarom. Om de steile klif die 600 meter boven de omgeving uittorent te bereiken moet je een wandeling van een tweetal uur maken. Het is één van de bekendste wandelroutes van Noorwegen en makkelijk haalbaar voor iedereen met een degelijke conditie. Jaarlijks bezoeken maar liefst 150 000 mensen Preikestolen en de kans is dus groot dat je er niet alleen zal zijn.

De meeste bezoekers die Preikestolen bezoeken, logeren in oliehoofdstad Stavanger. Het is de ideale uitvalsbasis om de Lysefjord en de omliggende natuur te verkennen, maar ook in Stavanger zelf valt heel wat te beleven.

VERBLIJFTIP: Op zoek naar een leuk, uniek verblijf? Overnacht dan in de knusse chalets van Preikestolen BaseCamp met uitzicht op de bergen. Meer info en boeken.

Ben je geen ervaren wandelaar of wil je graag op een veilige en ontspannen manier de wandeling naar de Preikestolen maken, dan kan je altijd mee onder begeleiding van een ervaren gids.

De gids komt je ophalen in je hotel in Stavanger en brengt je ook veilig terug. Onderweg krijg je leuke weetjes te horen en je geniet van een adembenemend uitzicht op de Lysefjord. Boek je tour of wandeling online bij GetYourGuide.

  1. Sverd i fjell monument

Het 3 zwaarden monumument "Sverd i fjell", kan je vinden net buiten Stavanger. Deze gigantische zwaarden die in een rots zijn geplaatst en herdenken de Slag bij Hafrsfjord, die plaatsvond in het jaar 872. Deze slag markeerde de uiteindelijke vereniging van Noorwegen onder de heerschappij van koning Harald I van Noorwegen.

De drie zwaarden symboliseren de drie koningen die deelnamen aan de slag: Harald Hårfagre (Harald I), Koning Erik van Hordaland en Koning Sulke van Rogaland. Zie ligging van het monument hier.

  1. Kjeragbolten

De wandeling naar Kjeragbolten is een andere wandeling vlakbij Stavanger en de Lysefjord. Net als de tocht naar Preikestolen, is ook deze wandeling erg populair. Kjeragbolten is een rotsblok zo groot als een auto die vastzit tussen 2 kliffen op een duizelingwekkende hoogte van 1000 meter boven de fjord. Een magische plek! Onderweg heb je prachtige uitzichten op het nationaal park Frafjordheiane en op de Lysefjord.

Om de beroemde Kjeragbolten te zien, moet je eerst naar Lysebotn reizen. Er varen ferry’s tussen Stavanger en Lysebotn op maandagen, woensdagen en vrijdagen doorheen het hele jaar en vanuit Lauvik op alle andere dagen. In juli en augustus kan je vanuit Stavanger ook de bus nemen naar Lysebotn. Daar kan je wandeling dan beginnen.

  1. Oslo

De Noorse hoofdstad Oslo bevindt zich in het zuidoosten van het land en is een baken van cultuur en geschiedenis. De stad ligt tussen het Oslofjord en de omliggende heuvels en werd in 2019 tot Europese Groene Hoofdstad gekroond. De onwrikbare band tussen de inwoners van Oslo, de natuur en hun streven naar duurzaamheid werpt dus duidelijk zijn vruchten af.

Deze hippe stad is erg compact, maar heeft heel erg veel te beiden. Wandel in Oslo langs het Akershus en het moderne operagebouw, bezoek “De Schreeuw” in het Edvard Munch Museum en wandel in het beeldenpark Vigelandspark. Bezoek ook zeker de dertiende-eeuwse kerk en het grootste openluchtmuseum van Europa, het Noorse Volksmuseum. Je vindt er maar liefst 155 traditionele Noorse huizen. Voor het mooiste uitzicht op de stad moet je naar de skischans van Holmenkollen gaan. Onze stadswandeling Oslo brengt je langs de mooiste bezienswaardigheden.

Onze tip: Maak een stadswandeling door Oslo

Wil je Oslo samen met een gids verkennen? Boek dan online een georganiseerde stadswandeling door Oslo.

De beste manier om de stad te verkennen is met de hop on hop off-bus. Die bus rijdt tussen alle bekende bezienswaardigheden. Online kan je een ticket voor de hop on hop off-bus kopen waarmee je de bus kan gebruiken en een boottocht kan maken.

  1. Geirangerfjord

De Noorse Fjorden, uitgesleten door de bewegende gletsjers, zijn simpelweg adembenemend mooi. Er zijn in Noorwegen diverse fjorden te bezoeken, zoals de Trollfjord, de Lysefjord en de Sognefjord, maar toch steekt de Geirangerfjord er met kop en schouders bovenuit. Deze fjord staat sinds 2005 zelfs op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Aan de voet van de fjord vindt je het gelijknamige, authentieke dorpje Geiranger. Verken de fjord zeker vanop het water om de beroemde watervallen te bewonderen zoals de Syv Søstrene (De Zeven Zusters), de Friaren (de Vrijer)en de Brudesløret (de Bruidssluier). Nabij het plaatsje Ørnesvingen heb je een prachtig panorama over de Geirangerfjord.

Wil je graag een cruise door de Noorse fjorden maken? Lees ons blogartikel over cruises door de fjorden om er alles over te weten te komen.
  1. Bergen

Bergen is de op één na grootste stad van Noorwegen, na Oslo. Het is een populaire plek voor vakantiegangers die de fjorden willen verkennen. De bekendste fjorden in de omgeving zijn de Hardangerfjord en de Sognefjord, met zijn lengte van 200 kilometer meteen ook de langste fjord van Noorwegen.

Het idyllische middeleeuwse handelscentrum Bryggen bevindt zich midden in de stad, aan de baai van Vågen, en staat op de UNESCO-werelderfgoedlijst. Zowel ’s avonds als overdag is het een gezellige plek om te vertoeven. Tussen de statige huizen in het centrum vind je ook heel wat interessante musea die een bezoekje waard zijn. Het mooiste uitzicht op de stad heb je dan weer vanop de berg Fløyen. De kabelbaan Fløibanen brengt je in enkele minuutjes naar de top. Onze reisgids Noorwegen bevat een complete stadswandeling door Bergen.

Onze tip: Bespaar met een Bergen Card

We raden je zeker aan om de Bergen Card te kopen. Daarmee kan je al het openbaar vervoer gratis gebruiken en je krijgt korting bij de belangrijkste bezienswaardigheden in de stad. De kaart is 24, 48 of 72 uur geldig.
Bestel je Bergen Card online.

Liever een rondleiding of geoganiseerde tour doen?
  1. Nationaal park Jostedalsbreen

Het nationaal park Jostedalsbreen werd opgericht om de gigantische Jostedalsbreen-gletsjer te beschermen. Die gletsjer bedekt bijna de helft van het park en is ook de grootste gletsjer op het Europese vasteland. In totaal is de gletsjer 80 kilometer lang en het ijs is zelfs meer dan 500 meter dik.

De ijsmassa van de Jostedalsbreen-gletsjer is één van de indrukwekkendste natuurlijke bezienswaardigheden in Noorwegen en je mag het nationaal park Jostedalsbreen daarom absoluut niet links laten liggen.

  1. Het noorderlicht spotten in Tromsø

Noorwegen is één van de beste plekken ter wereld om het fenomeen ‘aurora borealis’ te bewonderen. Je maakt de beste kans om het noorderlicht te zien tussen 21 september en 21 maart. Wie de lichte gloed van dansende stralenbundels en bewegende bogen tussen de sterren wil bewonderen, trekt het beste richting de noorderlichtstad Tromsø.

Tromsø wordt ook wel eens de hoofdstad van het Noordpoolgebied genoemd en is de uitgelezen plek om in Noorwegen een avontuurlijke noorderlichtsafari te maken. Geen geluk met het noorderlicht? Dan is het ook een fantastische plek om een sleetocht met husky’s te maken of om walvissen te spotten.

Tours en dagexcursies boeken in Tromsø

De mooiste bezienswaardigheden en avontuurlijke excursies boeken in Tromsø met een georganiseerde tour of gids? Ga mee met een lokale gids of boek een spectaculaire tour in Tromsø hier.

Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie. Bekijk alle tours en mogelijkheden online.

Ontdek hier de mooiste tours en excursies in Tromsø en haal het beste uit je vakantie!

  1. Ålesund

Ålesund is een unicum onder de Noorse steden. Hier vind je geen oude houten huizen of moderne betonnen en glazen constructies die zo typisch zijn voor andere plaatsen in het land. Het is één van de enige Noorse art-nouveausteden. De gebouwen in Ålesund zijn dus allemaal tamelijk recent en dat komt door een tragische brand die Ålesund in 1904 bijna helemaal vernielde.

Noorse architecten die in Duitsland waren opgeleid kregen de opdracht om Ålesund opnieuw op te bouwen en inspireerden zich daarvoor op de Duitse Jugendstil. Je stuit er op een eigenzinnige verzameling van hoge, bakstenen gebouwen in de art-nouveaustijl en huizen die uitgerust zijn met torens en geschilderde voorgevels.

  1. De Noordkaap

Na een bezoek aan Tromsø is de Noordkaap niet meer zo veraf. Deze plek is het noordelijkste punt van het Europese continent. De Noordkaap bevindt zich op het eiland Magerøya, dat met een tunnel te bereiken is vanaf het Noorse vasteland. Het bevindt zich op 2080 km van de Noordpool, op dezelfde breedtegraad als Siberië en het noorden van Alaska.

Het was de Engelse ontdekkingsreiziger Richard Chancellor die de Noordkaap zijn naam gaf toen hij op zoek was naar een noordelijke route richting Indië. De Golfstroom zorgt er voor de aanlevering van tropische stromen vanaf de Atlantische Oceaan wat een verrassend relatief mild zeeklimaat oplevert. Je geniet op de Noordkaap van een adembenemend uitzicht over de Noordelijke Ijszee, de kleine authentieke vissersdorpjes en de wilde bloemen en grazende rendieren.

In het dichtstbijzijnde dorp Honnigsvag, zo’n 40 kilometer van de Noordkaap, kan je het Noordkaapmuseum en de kerk van 1884 bezoeken, het enige gebouw in Honnigsvag dat tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Duitsers gespaard werd . In de zomer is er in dit gebied 24 uur op 24 zon.

  1. Trondheim

Trondheim bevindt zich in de provincie Trøndelag en ligt aan de Trondheimfjord. Ooit was Trondheim de hoofdstad van Noorwegen en tegenwoordig is het nog steeds een levendige studentenstad met talloze eet-en uitgaansgelegenheden. Het is een moderne en innovatieve stad, maar ook een stad met een rijke geschiedenis.

Het bekendste bouwwerk is er de Nidaroskathedraal, gewijd aan de heilige Sint Olav. Het dateert uit 1070 en is het belangrijkste gotische bouwwerk in Noorwegen. Andere bezienswaardigheden zijn onder andere Fort Kristiansten en het eiland Munkholmen. Ook het kasteel van koning Sverre en de koninklijke residentie Stiftsgården zijn de moeite waard.

  1. Flåm

Flåm is een schilderachtig dorpje omringd door indrukwekkende bergen en prachtige watervallen. De plek bevindt zich op de binnenste oevers van het Aurlandsfjord en leent zich als de perfecte uitvalsbasis om de mooie natuur van Noorwegen te verkennen.

Wat te doen en zien in Flåm?

  • Wandel langs de door UNESCO beschermde Nærøyfjord,
  • Ga vissen in de rivier Flåmselven
  • Fietsen richting Rallervegen langs de spoorarbeidersweg, misschien wel de mooiste fietsroute van Noorwegen.

In Flåm vertrekt ook de Flåm-trein tussen Flåm en Myrdal, één van de steilste en spectaculairste treinroutes ter wereld. Er wordt slecht 20 kilometer overbrugd, maar wel bijna 1000 meter hoogteverschil. De trein maakt verschillende tussenstops, maar het hoogtepunt onderweg is ongetwijfeld de Kjosfossen-waterval. Aan boord worden ook heerlijke pannenkoeken geserveerd.

  1. Aurland

Aurland staat niet op de toeristische kaart, maar is absoluut een bezoekje waard. Het bevindt zich niet ver van het populaire Flåm en lijkt ook goed op dat stadje, maar het grote verschil is dat je Aurland voor jezelf hebt. Het is de ideale plek om het traditionele leven in Noorwegen te observeren.

Het is ook een goede plek om een cruise naar Gudvangen te nemen, want op die manier vaar je door de door UNESCO beschermde Nærøyfjord. Je kan er verder ook een wandeling maken naar het uitkijkpunt Stegastein, het schoenenmuseum bezoeken en langsgaan bij de lokale glasblazer.

  1. De Lofoten-eilanden

Deze noordelijke eilanden bevinden zich in de provincie Norland en zijn door National Geographic verkozen tot een van de mooiste bestemmingen ter wereld. De Lofoten bestaan uit weidse landschappen, authentieke dorpjes, enorme bergen en magnifieke fjorden. De bekendste plekjes op de Lofoten zijn de eilandjes Røst, Gimsøya, Skomvær en Moskenesøya.

Het gebied is in Noorwegen vooral bekend omwille van zijn visserijtraditie. Proef hier dus zeker van de heerlijke, vers gevangen kabeljauw. Je vindt er verder ook mooie witte zandstranden en dankzij de warme golfstroom kan de temperatuur hier in de zomer tot wel 30 graden oplopen. Op de nabijgelegen eilandengroep Vesterålen kan je het hele jaar door dolfijnen en walvissen spotten en met een beetje geluk zie je ook zeearenden en papegaaiduikers.

  • Verder zijn ook de authentieke dorpjes Nusfjord en Reine absoluut een bezoekje waard. Je kan er de typische haring proeven, snorkelen, en prachtige wandelingen maken middenin een adembenemend landschap.
  • Bezoek hier ook het nationaal park Lofotodden. Dit kleine natuurgebied van 86 km² wordt gedomineerd door indrukwekkende bergen, kliffen en rotskusten.
  • Bekijk hier ook onze blogpost met de 10 mooiste wandelingen Lofoten & Vesterålen.
  1. Trollstigen

De autoroute Trollstigen, of "Trollenladder", is één van de bekendste panoramische routes in Scandinavië. Het is een weg vol haarspeldbochten en bergtoppen die je werkelijk moet zien om te geloven. Trollstigen is een onderdeel van de weg nummer 63 die loopt van Åndalsnes tot voorbij Geiranger iets zuidelijker.

Op het bekendste stuk van de Trollstigen trotseer je 11 spectaculaire haarspeldbochten die de bergwand opslingeren. Bovenaan ligt het uitkijkpunt Trollstigheim vanwaar je kan genieten van het uitzicht op de haarspeldbochten van Trollstigen en je hebt er ook een prachtig uitzicht op de watervallen Stigfossen.

  1. Svalbard (Spitsbergen)

Spitsbergen is een Noors eiland waar Moeder Natuur nog helemaal baas is. Je vindt er gigantische gletsjers en je wandelt er tussen onherbergzame landschappen. Spitsbergen ligt ongeveer 1000 kilometer ten noorden van Tromsø en slechts 1000 kilometer ten zuiden van de Noordpool wat betekent dat de zon er niet ondergaat tijdens de zomer. De Noren noemen de archipel waarin Spitsbergen ligt Svalbard.

Het eiland deed vroeger dienst als een uitvalsbasis om walvissen te vangen en daarna om kolen te winnen. Tegenwoordig is toerisme echter de belangrijkste inkomstenbron voor Spitsbergen. Het eiland maakt deel uit van Noorwegen, maar heeft wel een verregaande autonomie. Het is een erg bijzondere plek op onze wereld! Er wonen onder andere ijsberen en walrussen.

  1. Skudeneshavn

Skudeneshavn is één van de best bewaarde geheimen in Noorwegen. Dit stadje ligt op het eiland Karmøy in de omgeving van Stavanger en lijkt recht uit een postkaartje te komen. Het negentiende-eeuwse centrum van Skudeneshavn staat vol romantische witgeschilderde huisjes langs smalle straatjes, aanlegsteigers en kleine winkeltjes en restaurantjes. Het is een stadje waar je helemaal tot rust kan komen, een echte aanrader!

  1. Nationaal park Jotunheimen

Het nationaal park Jotunheimen is één van de bekendste natuurgebieden van Noorwegen. Jotunheimen is vooral populair bij wandelaars die het adembenemende berglandschap willen verkennen. Vergeet dus je stevige wandelschoenen zeker niet!

Jotunheimen betekent letterlijk “huis van de reuzen” en die naam is goed gekozen. Er liggen meer dan 200 bergen die hoger zijn dan 1900 meter en je vindt in dit nationaal park ook enkele van de hoogste bergen van Noord-Europa.

In het nationaal park lopen 3 bekende wandelroutes voor ervaren wandelaars.

  • De beroemdste is de wandeling naar de bergkam van Besseggen, een wandeling van ongeveer 17 kilometer die je 759 meter hoger brengt. Ervaren wandelaars doen er 5 à 7 uur over om de afstand te overbruggen.
  • Deze wandelroute is erg populair, niet alleen bij toeristen, maar ook bij de Noren zelf.
  • Bovenaan heb je een indrukwekkend uitzicht over het hooggelegen meer en de fjord. Ontdek nog meer nationale parken in Noorwegen.
  1. Lillehammer

Lillehammer is een klein Noors stadje op zo’n 170 kilometer ten noorden van Oslo. Toch doet Lillehammer misschien een belletje rinkelen, want in 1994 werden de Olympische Winterspelen hier georganiseerd. Overal in het stadje vind je daar nog sporen van. Bezoek bijvoorbeeld het Noors Olympisch Museum of ga naar de plekken waar atleten 15 jaar geleden het beste van zichzelf gaven.

Ook in de omgeving van Lillehammer valt heel wat te beleven. Er liggen pittoreske stadjes en uitgestrekte natuurgebieden in de buurt die zeker een bezoekje waard zijn. De leukste plek om in Lillehammer te bezoeken is waarschijnlijk de skischans van Lillehammer. Je kan de schans ook zelf opwandelen en van het uitzicht genieten, een aanrader!

  1. Filmpje: de natuurpracht van Noorwegen

De grootste troef van Noorwegen is de natuur. In deze prachtige video vlieg je over enkele van de mooiste natuurlandschappen in Noorwegen en je ziet ook hoe landschap door de seizoenen verandert. Geef je ogen de kost! Als je al dat moois in het echt wil bewonderen, haast je dan naar Noorwegen!

  1. Wil jij ook niets missen tijdens je rondreis in Noorwegen?

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Noorwegen? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Noorwegen met meer dan 78 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Noorwegen.

Noorwegen

Gratis reisgids Noorwegen downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 1 februari 2024 - Jolanda

Erg complete gids als goede voorbereiding van een mooie vakantie!

- 14 september 2023 - Jan

Heel mooi. Ga het zeker gebruiken.

- 21 augustus 2023 - Arend berends

Ziet er heel goed uit en duidelijk.

- 4 augustus 2023 - Jose van Sprundel

Met deze digitale reisgids, die ik heb gedownload voor slechts 10 euro, hebben we de reis van ons leven gehad en niks gemist! Dikke 10 voor reisroutes.be. jullie hebben mij vanaf nu als vaste klant.! Mensen! Gewoon doen: reisroutes.be!

- 18 juni 2023 - Bert

Voor onze reis naar Noorwegen hebben we de reisgids als wegwijzer gehanteerd, omdat die zo duidelijk is met goede tips en mooie plekken. Een top beslissing waar we 6 weken gemak van hebben gehad.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?