Bezienswaardigheden in Lillehammer en omgeving: wat te zien en doen

Volledige reisgids kopen voor € 10

Bezienswaardigheden in Lillehammer en omgeving: wat te zien en doen

9 maart 2021 in Noorwegen1 reactie

Lillehammer is een klein Noors stadje op zo’n 170 kilometer ten noorden van Oslo. Toch doet Lillehammer misschien een belletje rinkelen, want in 1994 werden de Olympische Winterspelen hier georganiseerd. Overal in het stadje vind je daar nog sporen van. Bezoek bijvoorbeeld het Noors Olympisch Museum of ga naar de plekken waar atleten 15 jaar geleden het beste van zichzelf gaven.

Ook in de omgeving van Lillehammer valt heel wat te beleven. Er liggen pittoreske stadjes en uitgestrekte natuurgebieden in de buurt die zeker een bezoekje waard zijn.

Hieronder geven we je meer informatie over Lillehammer en een overzicht van de mooiste plekjes in de omgeving van de Olympische stad.

Inhoud artikel

  1. Lillehammer

Lillehammer staat vooral bekend als de stad waar in 1994 de Olympische Winterspelen werden gehouden. Lillehammer is daar erg trots op en je zal dan ook overal verwijzingen naar de Olympische Winterspelen zien opduiken. Daarnaast kan je ook de prachtige natuur in de omgeving verkennen.

Het Noors Olympisch Museum

Het Noors Olympisch Museum werd 3 jaar na de spelen in Lillehammer geopend. Je leert er alles over de Olympische Spelen en over de meest succesvolle Noorse atleten. Daarnaast is ook een hele zaal gewijd aan de Winterspelen van 1994. Wie Lillehammer bezoekt, mag dit museum niet missen.

Sport als een Olympische atleet

De meeste faciliteiten die gebouwd werden voor de Winterspelen worden vandaag nog steeds gebruikt. Dat maakt van Lillehammer één van de meest populaire wintersportgebieden van Noorwegen. Je kan er uitstekend skiën, langlaufen of schaatsen op de plekken waar in 1994 de beste atleten ter wereld om de gouden medaille streden. Het wintersportseizoen loopt van november tot en met april.

De beste plekken om te langlaufen vind je bij Rondane en het Gudbrandsdal. Op zo’n 45 kilometer van Lillehammer vind je de Olympische ijshockyhal in Gjøvik. Die hal werd aangelegd in een grot en er ligt altijd ijs, zowel in de zomer als in de winter. Je kan in Lillehammer ook bobsleeën op de piste die tijdens de Spelen werd gebruikt. Het bekendste overblijfsel is echter de schans.

De schans

Ook de schans die in Lillehammer tijdens de Winterspelen werd gebruikt, de zogenaamde Lysgårdsbakken, torent ook nu nog boven de stad uit. Er worden ook nog steeds wedstrijden georganiseerd. In 2007 moest de schans wel aangepast worden om aan de nieuwe regels te voldoen.

Je kan de schans ook bezoeken. Sportievelingen kunnen de 936 treden trotseren en wie daar geen zin in heeft, kan ook met de stoeltjeslift omhoog. Vanop de top heb je een indrukwekkend uitzicht over Lillehammer en het grote meer Mjøsa. Een echte aanrader!

Het Hunderfossen Park

Hunderfossen is een klein pretpark dat zich helemaal richt op jonge kinderen. Er staat een piratenboot, een achtbaan, botsauto's en veel meer. Wie met kleine kinderen reist, kan hier een leuke dag beleven. Op de picknickplaats in het park staan barbecues die je gratis mag gebruiken.

Maihaugen

Maihaugen is een gigantisch openluchtmuseum in Lillehammer waar je de Noorse geschiedenis in duikt. Het is zelfs het grootste openluchtmuseum van Europa. Je wandelt hier makkelijk enkele uren rond tussen historische gebouwen uit heel Noorwegen die hier verzameld werden. Het pronkstuk is de staafkerk van Garmo die in de twaalfde eeuw gebouwd werd.

  1. Eidsvoll

In de stad Eidsvoll liggen verschillende bezienswaardigheden die een bezoekje waard zijn. Zo is Eidsvollbygningen, het herenhuis waar de Noorse Grondwet werd opgemaakt en ondertekend in 1814, één van Noorwegens belangrijkste historische sites. Het herenhuis zelf prijkt in een park waar zich ook een café en een museum bevinden. Het hele complex staat bekend als Eidsvoll 1814.

Het Eidsvoll Bygdetun, op slechts enkele minuten rijden van Eisdvoll, is een openluchtmuseum waar 28 gebouwen uit de negentiende eeuw verzameld werden. Je kan er ook leuke demonstraties van lokale ambachten bijwonen en het Eidsvoll Bezettingsmuseum bezoeken.

  1. De Velmundenstreek

We raden je zeker aan om de streek rond het Velmunden-meer te verkennen met de kano of de kajak. Dit gebied in ligt in het oosten van Noorwegen op zo'n 130 kilometer van Lillehammer. Het is dus even rijden, maar de prachtige natuur in de omgeving is de omweg zeker waard.

De populairste activiteit hier is kajakken en je kan er ook mooie wandelingen maken in het gevarieerde landschap tussen de Randsfjord en de Sprillenmeren. De beste plek om te kajakken is rond het Velmundenmeer. Daar kan je op verschillende plekken kajaks en kano's huren. Plezier verzekerd!

  1. Hamar

Hamar ligt net als Lillehammer op de oevers van Mjøsa, het grootste meer van Noorwegen. Hamar is een bruisende stad die omringd wordt door uitgestrekte landbouwvelden waarop lokale specialiteiten geteeld worden. Treinfanaten kunnen hier ook het Noorse Spoorwegmuseum bezoeken.

Op de landtong van Domkrikeodden vind je de overblijfselen van de 950 jaar oude kathedraal van de stad. In 1998 werd er een stalen en glazen structuur over het bouwwerk neergepoot om de ruïne te beschermen. Het is de grootste glasstructuur in heel Europa! De kathedraal maakt tegenwoordig deel uit van het historische Hedmarkmuseum waar je alles leert over de geschiedenis van de streek.

  1. Het meer Mjøsa

Het meer Mjøsa, waar onder andere Lillehammer en Hamar langs liggen, is het grootste meer van Noorwegen. Het is ook het vierde diepste meer van het land. Je kan er uitstekend afkoelen tijdens hete zomermaanden en in de winter kan je er soms op schaatsen!

In de zomer vaart de 130 jaar oude stoomboot DS Skibladner heen en weer op het meer Mjøsa. Het is de ideale manier om helemaal te ontspannen en om te genieten van het uitzicht op de stadjes langs de oever en de omringende bergen. De boot vertrekt vanuit Hamar op woensdag, vrijdag en zaterdag en de tocht duurt 4,5 uur. Tickets kan je aan boord kopen.

  1. Raften op de Sjoa

Verder in noordwestelijke richting kronkelt de Sjoa zich een weg door het bergachtige landschap. De Sjoa is een rivier van bijna 100 kilometer lang die ontspringt in het nationaal park Jotunheimen. De Sjoa staat bekend als één van de beste rivieren om te raften. Durvers kunnen zich hier zelf ook in een bootje op de wilde rivier wagen. Wie wat minder avontuurlijk aangelegd is, kan de mooie regio ook te voet verkennen. Je kan hier uitstekend wandelen!

  1. Het nationaal park Rondane

Als je tijd hebt, raden we je zeker aan om het nationaal park Rondane te bezoeken op 2 uurtjes rijden van Lillehammer. Dit nationaal park werd al opgericht in 1962 en is daarmee het oudste van Noorwegen. De natuur in de omgeving is adembenemend mooi. In het midden van het park ligt het meer Rondvatnet, omringd door bergtoppen die bekleed zijn met gras en mos. Er werden verschillende wandelpaden uitgestippeld door het park die je langs de mooiste plekjes brengen.

  1. Lom

Het dorpje Lom is de toegangspoort tot het naburige Jotunheimen Nationaal Park. Toch is ook Lom zelf een bezoekje waard. Vooral de staafkerk in het historische centrum valt op. Daarnaast staat Lom ook bekend als culinaire hotspot van de regio. Er zijn heel wat restaurantjes waar je de lokale specialiteiten kan proeven.

  1. Jotunheimen Nationaal Park

Jotunheimen Nationaal Park is één van de meest bekende nationale parken van Noorwegen en het is ook het walhalla voor wandelaars. Het berglandschap van Jotunheimen Nationaal Park is van een uitzonderlijke schoonheid en het is hier haast een misdaad om je wandelschoenen niet aantrekken. Jotunheimen betekent ‘Huis van de Reuzen’ en dat is een toepasselijke naam. Het park beschikt over een verbluffende verzameling hoge bergtoppen waaronder de bergen Galdhøpiggen (2,469 m) en Glittertind (2,452 m).

Benieuwd naar Jotunheimen Nationaal Park? Lees ons blogartikel om er alles over te weten te komen.
  1. Wil jij ook niets missen tijdens je rondreis in Noorwegen?

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Noorwegen? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Noorwegen met meer dan 78 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Noorwegen.

Noorwegen

Gratis reisgids Noorwegen downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 7 juli 2021 - Alie jolman

Mooie uitgebreide gids. Heeft ons thuis al goed geholpen met de voorbereidingen van onze reis naar Noorwegen en zal ons daar zeker goed van pas komen

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?