De panoramische route Trollstigen en de Geirangerfjord: het beste van Noorwegen

Volledige reisgids kopen voor € 10

De panoramische route Trollstigen en de Geirangerfjord: het beste van Noorwegen

27 maart 2023 in Noorwegen8 reacties

De Trollstigen, of 'Trollenladder' is één van de bekendste panoramische routes van Noorwegen. Het is een weg vol haarspeldbochten langs hoge bergtoppen die je moet zien om te geloven. Trollstigen is 20 kilometer lang en loopt van Åndalsnes richting het zuiden. Onderweg passeer je ook verschillende watervallen en je kan genieten van onklopbare vergezichten.

Als je verder rijdt op de weg kom je aan bij de beroemde Geirangerfjord, misschien wel de mooiste fjord van Noorwegen. Je kan de Geirangerfjord met de kajak verkennen of meegaan met een cruise.

Hieronder zetten we alle informatie over Trollstigen en de Geirangerfjord op een rijtje.

Inhoud artikel

  1. Trollstigen: de mooiste route van Noorwegen

De 20 mooiste kilometers van Noorwegen

De Trollstigen, of 'Trollenladder' route is één van de bekendste panoramische routes in Scandinavië. Het is een weg vol haarspeldbochten en bergtoppen die je werkelijk moet zien om te geloven. Trollstigen is een onderdeel van de weg nummer 63 die loopt van Åndalsnes tot voorbij Geiranger iets zuidelijker.

20 kilometer van die weg staat bekend als Trollstigen. Dat stuk telt 11 spectaculaire haarspeldbochten die de bergwand opslingeren. Op Trollstigen heb je onklopbare uitzichten op de omringende natuur en je passeert ook verschillende watervallen.

Langs Trollstigen werden verschillende uitkijkpunten gebouwd

Je hebt er een prachtig uitzicht over de weg, de omringende bergen en de spectaculaire watervallen. Die uitkijkpunten werden bovendien allemaal zorgvuldig aangelegd en zien er erg modern uit. Het zijn bezienswaardigheden op zich!

Het bekendste uitkijkpunt is Trollstigheim, een platform op de top van de bergwand (bekijk ligging). Je kan er genieten van het uitzicht op de haarspeldbochten van Trollstigen en je hebt er ook een prachtig uitzicht op de watervallen Stigfossen.

De Stigfossen-watervallen

Na de hoge top van de Trollstigplataet zie je de bulderende Stigfossen-watervallen. Ze storten maar liefst 180 meter naar beneden langs de bergwand. Het is een sprookjesachtig tafereel. Wanneer je bijna bovenaan bent, rijd je ook vlak naast de waterval en je steekt het kletterende water ook over via een kleine stenen brug.

Let op: in de winter is Trollstigen gesloten, maar ook in de zomer kan het er glad zijn. De weg zelf is bovendien tamelijk smal. Wees dus steeds voorzichtig!
  1. Åndalsnes, het startpunt van Trollstigen

Het uitkijkpunt van Rampestreken

De stad Åndalsnes ligt verscholen tussen hoge bergtoppen en langs het frisse water van de Isfjord. Åndalsnes zelf heeft niet zo veel te bieden, maar wie geen last heeft van hoogtevrees moet hier zeker naar het uitkijkpunt van Rampestreken gaan (bekijk ligging). Het ligt bovenaan de bergkam van Romsdalseggen en je hebt er een niet-te-kloppen uitzicht op de omringende natuur. Een absolute aanrader!

De hike naar Romsdalseggen

De bergkam van Romsdalseggen is zeker een aanrader als je wat tijd hebt hier. De heenwandeling is zo’n 11 kilometer lang, een uitdagende route die, ruw geschat, 8 à 8,5 uur in beslag neemt. Je kan de wandeling naar Romsdalseggen enkel maken tussen begin juli en eind september. Je neemt eerst vanuit Åndalsnes de bus naar het startpunt van het pad. Die bus vertrekt tijdens de zomermaanden elke morgen om 9:30 uur (maar dat is wel afhankelijk van het weer).

Deze wandeltocht is niet geschikt als je niet voorbereid of niet in conditie bent. Er zijn lange klimmen en steile afdalingen op een oneffen ondergrond en aangezien het pad langs een klifrand loopt, kan het gevaarlijk zijn. Dat gezegd zijnde, deze route is een absoluut hoogtepunt in Noorwegen. Op het einde heb je vanop het uitkijkpunt Blanebba op 1320 meter hoogte een indrukwekkend uitzicht op de regio. Neem zeker je fototoestel mee!

  1. De Geirangerfjord

Hoe bereik ik de Geirangerfjord?

Om de Geirangerfjord te bezoeken rijd je verder op de weg nummer 63 die vertrekt in Åndalsnes. Nadat je Trollstigen helemaal afgelegd hebt, blijf je de weg volgen tot het einde. Daar moet je met een ferry het water oversteken om in Eidsdal te komen. In Eidsdal vervolg je de weg 63 tot je Geiranger bereikt even verderop.

Het gebied rond de fjord

De Geirangerfjord en het omliggende gebied is één van de populairste toeristische bestemmingen in Noorwegen. Toch hoef je hier geen schrik te hebben voor horden toeristen. De Geirangerfjord is nog steeds een wild, uitgestrekt en onaangetast gebied.

De Geirangerfjord is een 15 kilometer lange tak van de Sunnylvsfjord die op zijn beurt een tak is van de Storfjord. De Geirangerfjord staat op de UNESCO-lijst. Het is een magische plek waar diepblauw water omringd wordt door torenhoge bergtoppen. De steile rotswanden zijn bedekt met groen en worden hier en daar versierd met spectaculaire watervallen.

De watervallen

De Geirangerfjord is zo bekend dankzij de spectaculaire watervallen die in het blauwe water storten. Moeder Natuur heeft zich hier helemaal uitgeleefd. De bekendste watervallen zijn de Seven Sisters (Syv Søstre) en de Bridal Veils. Je kan de watervallen het beste bewonderen vanop een cruise die door de regio vaart.

  1. Het dorpje Geiranger

Cruise op de Geirangerfjord

Geiranger is de toegangspoort tot de Geirangerfjord en ook het centrum van deze mooie streek. Alles in Geiranger staat in het teken van de fjord. Je kan er verschillende cruises boeken op de Geirangerfjord die je meenemen door al dat natuurschoon. Vanop het water heb je het beste uitzicht op de watervallen. Wie dat wil, kan er ook kajakken.

Je kan ook meegaan met een tocht in een RIB, een soort stevige opblaasboot, om de fjord en de mooie watervallen te verkennen. Een absolute aanrader! Wie dat wil, kan ook kajakken.

Wil je graag een cruise door de Noorse fjorden maken? Lees ons blogartikel over cruises door de fjorden om er alles over te weten te komen.

De mooiste uitkijkpunten

In Geiranger kan je de Dalsnibbaberg beklimmen. Op de top van die berg, anderhalve kilometer de hoogte in, heb je een prachtig uitzicht over de fjord. Een ander mooi uitkijkpunt is Ørnesvingen (bekijk ligging). Vandaar heb je een goed uitzicht op de Syv Søstre watervallen. Je bereikt Ørnesvingen makkelijk met de auto.

Wandelen rond Geiranger

Dit gebied is een walhalla voor wandelaars. Of je nu een ervaren alpinist bent of gewoon van een aangename wandeling in een pittoreske omgeving wil genieten, Geiranger is voor elk van beide de ideale plek. Er zijn veel goed aangeduide wandelpaden en er zijn uitstekende kaarten beschikbaar voor wie uitgebreid de tijd wil nemen om het gebied te verkennen.

  • Een gemakkelijke wandeling brengt je van Geiranger naar het gehucht Homlong langs de rand van de fjord. Daar is een klein, gezellig café.
  • Ook vanuit Westerås Farm, op enkele kilometers van Geiranger, kan je verschillende gemakkelijke wandelingen beginnen. De mooiste is de wandeling naar Storseterfossen. Daar kan je achter de waterval wandelen.
  • Meer uitdagende wandelingen brengen je naar de hoogste bergtoppen die de fjord omringen.
  1. Wil jij ook niets missen tijdens je rondreis in Noorwegen?

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Noorwegen? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Noorwegen met meer dan 78 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Noorwegen.

Noorwegen

Gratis reisgids Noorwegen downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 9 juni 2024 - Iet Goos-Lukas

Geweldig leuk om via deze reisgids ideeën voor onze reis op te doen en alvast in de vakantie stemming te komen.

- 23 augustus 2023 - Marjan

Bedankt voor de bundel. Het was indrukwekkend en we hebben van de reisbundel genoten.

- 11 mei 2023 - Ine

Wat ik ervan gelezen heb, geeft de gids veel informatie. Ik had gehoopt op info over camperplekken dus dat mis ik. Wat ik jammer vind is dat de volledige gids alleen te downloaden is. Ik heb liever een boekje in de hand

- 14 april 2023 - Carolien Sira-Hoorweg

Duidelijke beschrijving en interessante informatie

- 10 november 2022 - Anneke van der Wijst

Super info!

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?