Cruise Noorse fjorden 2024? Alle info & tips voor je cruise Noorwegen

Volledige reisgids kopen voor € 10

Cruise Noorse fjorden 2024? Alle info & tips voor je cruise Noorwegen

17 mei 2023 in Noorwegen5 reacties

De fjorden van Noorwegen hebben heel wat natuurschoon en bijzondere bezienswaardigheden te bieden. Zo vind je er niet alleen spectaculaire watervallen, bossen, meren en rivieren, maar ook idyllische dorpjes en schattige kerkjes. Een van de beste manieren om de Noorse fjorden te bezoeken is met een cruise. Je vaart dan door verschillende fjorden en doet de mooiste plekjes aan.

Je cruise Noorse Fjorden online boeken?

Wil je graag je cruise in de Noorse Fjorden online boeken?
Bekijk het volledige aanbod bij Cruisetravel, of via HCC Cruises prijsvergelijker vanaf € 704 hier kan je alle aanbieders en rederijen vinden en eenvoudig prijzen vergelijken. Bij TUI.nl Noorse Fjorden kan je de cruises opzoeken vanuit Amsterdam of Rotterdam te vertrekken naar Noorwegen.

Inhoud artikel

 1. De Noorse fjorden

1.1. Het ontstaan van de fjorden

Een fjord is een lange inham die eeuwen geleden door een gletsjer werd gemaakt. Wanneer het ijs van de gletsjers zich verplaatste, zorgde dat voor zo veel druk op de rotswanden dat de gletsjer de berg uitholde. Die inham loopt vervolgens vol zeewater en dan spreken we van een fjord. De meeste fjorden vind je daarom langs de heuvelachtige kusten. Diepe wateren en steile hellingen zijn typerend voor het fjordenlandschap.

1.2. Een bestemming uit de duizend

Aan de kust van Noorwegen vind je duizenden van die inhammen, omringd door prachtige natuur. In de fjorden zelf bruist het ook van het leven. Een aantal van ‘s werelds grootste koraalriffen zijn in de Noorse fjorden te vinden. Er leven duizenden verschillende soorten dieren, van koraal, plankton en anemonen tot dolfijnen, walvissen en haaien.

Rondom de fjorden vind je achtergebleven gletsjers, meren, watervallen en bergen. Er is meer dan genoeg om te zien en te doen in de regio van de Noorse fjorden. Het is dan ook niet verwonderlijk dat ze regelmatig op lijstjes verschijnen die de beste reisbestemmingen opsommen.

 1. Een cruise door de Noorse fjorden

2.1. Waar vertrekken de cruises?

Een cruise door de Noorse fjorden is één van de beste manieren om de fjorden en de natuur daaromheen te leren kennen. Omdat de meeste fjorden in Noorwegen zo tussen Trondheim en Stavanger te vinden zijn, varen de meeste cruises ook in dat gebied van Noorwegen. De meeste Noorse cruises vertrekken vanaf plaatsen als Ålesund, Bergen en Stavanger. Soms vertrekt een cruise vanuit Trondheim, en de grote cruises beginnen hun tocht vaak in de Noorse hoofdstad Oslo.

Er zijn echter ook veel andere Europese cruises die de Noorse fjorden aandoen. Die vertrekken vanuit bijvoorbeeld Amsterdam, Rotterdam, Kopenhagen of Hamburg.

2.2. Welk cruisebedrijf moet ik kiezen?

Er gaan veel cruises door de Noorse fjorden en je hebt dan ook de keuze uit verschillende cruisebedrijven. Je doet er daarom slim aan om het internet af te speuren en verschillende cruises te vergelijken. Het is ook slim om zelf even te kijken wat je graag zou willen zien tijdens een cruise, want niet alle rederijen varen dezelfde routes. Zo bieden sommige cruises bijvoorbeeld ook een bezoek aan de eilanden voor de westkust van Noorwegen aan, en gaan er ook een aantal cruises door naar Tromsø in het noorden van Noorwegen.

Onze tip: Bekijk het aanbod bij Cruisetravel of via HCC Cruises prijsvergelijkerhier kan je eenvoudig 100-den cruises vergelijk van verschillende rederijen en aanbieders.
Bij TUI.nl Noorse Fjorden kan je de cruises opzoeken vanuit Amsterdam of Rotterdam te vertrekken naar Noorwegen.

2.3. Wat is de beste periode om te vertrekken?

De meeste cruises gaan alleen in de zomerperiode tussen april en oktober door de Noorse fjorden. Er zijn maar enkele cruises die het hele jaar door blijven varen. Als ze het wel doen, doen ze vaak enkel de meest zuidelijke fjorden aan. Het is daarom een goed idee om een cruise te boeken in de zomerperiode.

 1. De verschillende fjorden

De meest bezochte fjorden van Noorwegen bevinden zich in het zuidwesten van het land, tussen Trondheim en Stavanger. De langste fjord van Noorwegen is de Sognefjord met een lengte van maar liefst 204 km. Op sommige plekken is de fjord ook meer dan 1300 meter diep. Twee andere fjorden, de Geirangerfjord en de Nærøyfjord, staan op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

De Noorse fjorden worden opgedeeld in 4 regio’s:

 • Møre og Romsdal in het noorden
 • Rogaland in het zuiden
 • daartussen liggen Sogn og Fjordane en Hordaland.
 1. De bezienswaardigheden in Møre og Romsdal

4.1. Trondheim

De stad Trondheim ligt net boven het fjordengebied Møre og Romsdal aan de Trondheimsfjord. De stad telt de meeste inwoners van Noorwegen na Oslo en Bergen en ook de Tronheimsfjord is de op twee na grootste van het land. In de stad vind je de Nidaroskathedraal, een oude elfde-eeuwse kathedraal die beschouwd wordt als een belangrijk monument van de Noorse gotiek.

4.2. Ålesund

Ålesund is de grootste stad van Møre og Romsdal en staat bekend als dé art-nouveaustad van Noorwegen omdat de hele stad na een grote brand in 1904 in de art-nouveaustijl heropgebouwd werd. In het stadje kan je het Sunmore Openluchtmuseum bezoeken, een nagebouwd dorpje waar historische objecten, de traditionele klederdracht en replica’s van vikingschepen tentoongesteld worden. Beklim ook zeker de Aksla, de stadberg en het hoogste punt van Ålesund. In ruil voor de 418 treden die je naar boven moet, krijg je een mooi uitzicht over de stad en de fjorden eromheen.

Je reis naar Noorwegen voorbereiden? Download onze gratis reisgids Noorwegen, de ideale start voor je reis naar het hoge noorden !

4.3. De Romsdalsfjord en Trollveggen

Boven Ålesund ligt de Romsdalsfjord. Je vindt er ook de Trollveggen, een bijzondere rotswand, en het Trollstigen plateau, vanwaar je een prachtig uitzicht over de vallei hebt.

4.4. De Hjørundfjord en de Geirangerfjord

Onder de stad vind je de Hjørundfjord en de Geirangerfjord een stukje verder in het binnenland. De Hjørundfjord en de Geirangerfjord zijn armen van de grotere Storfjord. De regio is bekend om de grote bergen met bossen en kleine dorpjes. Aan het einde van de Geirangerfjord vind je het stadje Geiranger waar kan je de Dalsnibbaberg beklimmen. Op de top van die berg, anderhalve kilometer de hoogte in, heb je een prachtig uitzicht over de fjord. Een ander mooi uitkijkpunt is er een aan de Ørnesvingen vanwaar je goed uitzicht hebt over de Syv Søstre watervallen, zeven watervallen naast elkaar die daarom de Zeven Zussen genoemd worden.

 1. De bezienswaardigheden in Sogn og Fjordane

5.1. De berg Sognefjord

In het Sogn og Fjordane fjordengebied vind je de grootste fjord van Noorwegen, de Sognefjord. Die fjord is maar liefst 204 kilometer lang en is daarmee ook één van de grootste fjorden ter wereld. Aan de Sognefjord vind je het plaatsje Lærdal, waar je de bijzondere Borgund-kerk kan vinden.

5.2. De mooiste treinrit ter wereld

Flåm is een klein schilderachtig dorpje vanwaar de Flåmsbana trein naar Myrdal vertrekt. Die treinrit wordt als één van de allermooiste treinritten ter wereld beschouwd en rijdt langs watervallen, bergwanden en wilde rivieren.

5.3. De Nærøyfjord

De Nærøyfjord is een arm van de Sognefjord en wordt vaak omschreven als één van de mooiste en meest dramatische fjorden ter wereld. De fjord is bezaaid met watervallen en zijrivieren.

 1. De bezienswaardigheden in Hordaland

6.1. Bergen

In Hordaland ligt Bergen, de poort tot de fjorden en de grootste stad van Noorwegen na Oslo. In die stad vind je het UNESCO werelderfgoed Bryggen, een oude wijk met felgekleurde rode, gele witgekleurde huizen. Daarnaast kan je er ook de kabelbaan nemen naar de berg Fløien, waar je kan genieten van het uitzicht over de stad en de fjord.

Wil je graag Bergen verkennen? Download onze stadswandeling door Bergen.

6.2. De Hardangerfjord

De Hardangerfjord is de bekendste fjord van Hordaland, onder andere door de appelbloesems die in het voorjaar aan het einde van de fjord bloeien. Daarnaast is het met een totale lengte van 179 kilometer de op één na grootste fjord van Noorwegen.

6.3. Trolltunga

Aan een zijarm van de Hardangerfjord vind je ook de welbekende rots en wandeling naar Trolltunga. Het is de spectaculaire overhangende rots waar veel mensen een foto van nemen. De Trolltunga is goed te bereiken vanaf de plaatsjes Odda en Tyssedal.

6.4. De waterval Vøringfossen

Aan een andere zijarm vind je de Eidfjord, waar je de grote waterval Vøringfossen kan vinden. Deze waterval is maar liefst 182 meter hoog. Vanaf zowel de Hardangerfjord als de Eidjord kan je een bezoek brengen aan Hardangervidda Nasjonalpark, het grootste nationale park van Noorwegen.

 1. De bezienswaardigheden in Rogaland

7.1. De Lysefjord en Preikestolen

In Rogaland ligt de Lysefjord. Deze fjord is 40 kilometer lang en aan het begin slechts 13 meter diep. Je vindt er ook de Preikestolen, een uitstekend platform op een hoogte van meer dan 600 meter.

7.2. De berg Kjerag

Ook de berg Kjerag ligt vlakbij, een andere toeristische trekpleister. Een rots met een diameter van vijf meter zit er vast in een spleet tussen twee rotswanden op een kilometer hoogte.

7.3. Stavanger

Aan de fjord vind je ook Stavanger, de stad die qua oppervlakte de derde grootste stad van Noorwegen is. Stavanger is één van de oudste steden van het land en stamt uit de twaalfde eeuw. Je kan hier dan ook lang ronddwalen door het historisch centrum en daar de musea en de bijzondere Domkerk bezoeken.

Wil je graag Stavanger verkennen? Download onze wandeling Stavanger en zie de mooiste plekjes van de stad.

 1. Andere bezienswaardigheden in de buurt

8.1. Tromsø

In het noorden van Noorwegen kan je de stad Tromsø aandoen met een cruise. Deze stad ligt op ongeveer 70 graden noorderbreedte en ligt dus boven de poolcirkel. Dat betekent dat in de zomer de middernachtzon baas is over de stad en het er in de winter tijdens de lange poolnachten amper licht wordt. Wel is het dan de ideale plek om het noorderlicht te zien. In Tromsø zijn er veel musea en andere bezienswaardigheden en je kan er op walvissafari of met husky’s op sleetocht gaan.

8.2. Oslo

In het zuiden van het land vind je de hoofdstad Oslo. Je vindt er verschillende musea, zoals het Vikingmuseum en het Edvard Munch Museum, waar je werken van de schilder, waaronder het wereldberoemde schilderij De Schreeuw, kan bewonderen. In Oslo kan je ook door het Vigelandpark wandelen en de ruim 200 beelden van Gustav Vigeland bekijken. Verder zijn ook het stadhuis, het nationaal theater en de koninklijke residentie belangrijke bezienswaardigheden in de stad.

We hebben 2 stadswandelingen in Oslo, die je in de verschillende wijken van de stad brengen. Zo kan je een wandeling maken in Frogner + centrum Oslo of kiezen voor een wandeling op het schiereiland Bygdøy.

 1. Tips voor je cruise

 • Neem genoeg laagjes kleding mee. Het kan in Noorwegen heel koud worden, ook in de zomer, en het weer kan snel veranderen. Daarnaast is het op zee vaak ook behoorlijk fris. Je kan best een korte broek en dun shirtje meenemen voor warme dagen op land, maar vergeet ook je warme wintertrui en dikke sokken niet voor de koude dagen en op zee.
 • Rust tussendoor goed uit. Wanneer je aanmeert aan land wil je natuurlijk de stad en de natuur eromheen ontdekken en voor een lange wandeling kan je maar beter goed uitgerust zijn.
 • Lees alvast over de plaatsen die je bezoekt tijdens je cruise zodat je weet wat je allemaal gaat zien en waar je heen kan.
 • Vergeet niet de extra kosten aan land mee te rekenen in je budget voor de cruise. Noorwegen is een prijzig land en de kosten voor excursies, tickets voor musea, eten, drinken en souvenirs kunnen snel oplopen.
 • Vergelijk prijzen van cruises steeds via HCC Cruises prijsvergelijker of via Cruisetravel cruise overzicht.
 • Bij TUI.nl Noorse Fjorden kan je de cruises opzoeken vanuit Amsterdam of Rotterdam te vertrekken naar Noorwegen.
 1. Filmpje: prachtige beelden van de Geirangerfjord

Bekijk hier prachtige beelden van de Geirangerfjord, die op de werelderfgoedlijst van de UNESCO staat. Wil je al dat natuurschoon in het echt aanschouwen? Dan zul je zelf naar Noorwegen moeten reizen.

 1. Wil jij ook niets missen tijdens je rondreis in Noorwegen?

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Noorwegen? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Noorwegen met meer dan 78 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Noorwegen.

Noorwegen

Gratis reisgids Noorwegen downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 17 februari 2024 - Ingrid Grosemans

Zoals steeds, zeer interessante tips en rondleidingen ! Dank jullie wel !

- 9 augustus 2022 - Jacqueline

Ik Vind het een super uitvinding. Ik ga een cruise maken naar de Noorse Fjorden, Dit is eigenlijk een reisgids voor als je met de auto op vakantie gaat, echter kan ik hier alles terugvinden waar ik met de bood ga aanmeren. Het vergroot je voorpret om op vakantie te gaan.

- 24 februari 2020 - chantal

alles in orde, geen opmerkingen

- 6 november 2019 - Carine Verbrugghe

tip top in orde

- 17 september 2019 - Lydiane Schoriels

Het is een duidelijk gids, alles perfect uitgelegd, een niet te missen gids om mee te nemen en de fjorden te verkennen.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?