Rondreis Noorwegen (2 of 3 weken) uitgestippelde route + reisschema

Volledige reisgids kopen voor € 10

Rondreis Noorwegen (2 of 3 weken) uitgestippelde route + reisschema

13 september 2023 in Noorwegen24 reacties

Op rondreis door Noorwegen? Gebruik onze uitgestippelde route voor je roadtrip Noorwegen + tips

Het koninkrijk Noorwegen is het meest westelijke deel van het Scandinavisch Schiereiland. Ondanks z’n gigantische oppervlakte is Noorwegen één van de dunst bevolkte landen van Europa met slechts 5 miljoen inwoners. Op die manier blijft er dus heel wat plaats over voor de indrukwekkende fjorden en uitgestrekte berglandschappen waar Noorwegen zo bekend om staat. Daarnaast liggen er in Noorwegen ook historische steden zoals Bergen of Oslo waar je de intrigerende geschiedenis van het land kan induiken.

Praktische info & tickets voor je rondreis Noorwegen

Duur10 - 21 dagen ()
Vliegtickets2u vliegen naar Oslo, 4u30 Trondheim, richtprijs € 120/280 vergelijk prijzen bij Cheaptickets of Skyscanner
FerryMet de boot vanuit België of Nederland naar Noorwegen? Tickets voor de ferry online boeken
VerblijvenOvernachtingen voor deze rondreis:
PakketreizenDeze reis als pakketreis boeken? Kijk bij Voigt Travel (va. € 650), rondreis ANWB familie of camper (va. € 545) of Groepsreis Sawadee 9 dagen (va. € 2599)
TreinrondreisWil je graag Noorwegen per trein ontdekken? Boek je 11-daagse treinreis door Zuid-Noorwegen (va. € 1552)
HuurautoIn Noorwegen is een auto eigenlijk onmisbaar, boek je huurauto bij Sunnycars (alle verzekeringen incl.) of EasyTerra (meestal de goedkoopste)
Camper hurenZelf geen camper? Huur een camper bij Goboony of vergelijk bij WorldWidecampers
Tours en activiteiten

Inhoud artikel

Kaartje met de route rondreis door Noorwegen

Dag 1: Oslo en omgeving

Oslo is één van de meest pittoreske hoofdsteden van Europa. De stad ligt verstopt tussen groene heuvels en naast de helderblauwe Oslofjord. Oslo is het culturele en economische centrum van het land en dus de ideale plaats om je rondreis door Noorwegen te starten. Je bezoekt er onder andere de musea op Bygdøy, het moderne Operagebouw en de Akershusburcht.

WANDELING: Een stadswandeling maken in Oslo? Download hier onze uitgestippelde wandeling.

Dag 2: van Oslo naar Lillehammer

Afstand: 188 kilometer

Op dag 2 van je rondreis door Noorwegen rijd je van Oslo naar Lillehammer en onderweg houd je even halt in Eidsvoll en Hamar. In Eidsvoll kan je het Eidsvollbygningen bezoeken waar de Noorse Grondwet in 1814 werd opgemaakt en ondertekend. Even verder stop je in Hamar om de overblijfselen van de 950 jaar oude kathedraal te bezoeken die bewaard wordt onder de grootste glazen constructie van Europa.

In Lillehammer werden in 1994 de Olympische Winterspelen gehouden. Om daar meer over te weten te komen, kan je onder andere het Noors Olympisch Museum en de indrukwekkende skischans bezoeken. Ga ook zeker naar Maihaugen, een openluchtmuseum met meer dan 200 historische gebouwen. In dit museum krijg je te zien hoe ze vanaf de middeleeuwen tot nu in de Noorse Gudbrandsdalen vallei geleefd hebben. Je gaat hier eventjes terug in de tijd, zeker als je mensen in kostuums tegenkomt die je meer uitleg geven over de leefomstandigheden in de middeleeuwen. Erg leuk!

Dag 3: van Lillehammer naar Lom

Afstand: 165 kilometer

Vandaag rijd je naar het spectaculaire nationaal park Jotunheimen waar je kan genieten van een heerlijke wandeling, fietstour of andere sportieve activiteiten. Onderweg naar het park passeer je kleine dorpjes en je kan raften op de rivier Sjoa. Eenmaal aangekomen in Lom kan je er de staafkerk bezoeken. Staafkerken zijn houten kerkgebouwen die ontstaan zijn toen in Scandinavië het christendom verspreid werd. Er zijn nog 28 staafkerken overgebleven, te vinden verspreid over Noorwegen. Tijdens je rondreis moet je er dus zeker eentje gezien hebben!

Dag 4: nationaal park Jotunheimen

Afstand: 508 kilometer

Het nationaal park Jotunheimen is een wandelparadijs. Je kan er wandelingen maken langs helderblauwe meren, grote fjorden en uitgestrekte bossen. Vooral de wandelroute naar Galdhøpiggen en die langs de bergkam van Besseggen zijn erg populair. Wie het gebied met de auto wil verkennen kiest het beste voor de autoroute van Sognefjellet.

Dag 5: Geiranger en Trollstigen

Afstand: 256 kilometer

Vandaag brengt de rondreis door Noorwegen je vanuit Lom naar één van de mooiste gebieden van Noorwegen. Je bezoekt eerst de Geirangerfjord, die op de werelderfgoedlijst van UNESCO prijkt. Je kan de Geirangerfjord met een cruise verkennen om de spectaculaire watervallen te bewonderen.
Geirangerfjord is een van de bekendste en meest toeristische fjorden van Noorwegen, dus bereid je voor op een hoop bezoekers (jaarlijks zo'n 700.000 toeristen).

Waneer je Geiranger bezoek, raden we je aan om op voorhand te controleren of weg 63 open is, want die kan afgesloten worden door weersomstandigheden. Als die niet open is, kan je omrijden via weg 15 om vervolgens bij Hellesylt de pont naar Geiranger te nemen. Deze weg duurt wel langer.

ONZE TIP: Wil jij ook deze bijzondere rondreis maken door het zuiden van Noorwegen? Download onze reisgids Zuid-Noorwegen hier, deze bevat 2 complete voorbeeldroutes, verrassende tips én alle top bezienswaardigheden. Zo mis je niets onderweg en bespaar je uren opzoekingswerk.

Daarna rijd je verder langs de autoroute Trollstigen, of 'Trollenladder'. Het is één van de bekendste panoramische routes van Noorwegen. Je passeert 11 haarspeldbochten die een spectaculaire bergwand opslingeren. Je kan ook hiken rondom Trollstigen. Er zijn twee mooie wandelroutes, de eerste is Strupen die 1,1 km lang is en de andere hike is de Stabbeskaret van 5,3 km. Op een kwartiertje rijden van Trollstigen vind je ook nog de rotsformatie Trollvegen die ongetwijfeld een indruk zal nalaten op je!

Dag 6: van Trollstigen naar Trondheim

Afstand: 437 kilometer

Vandaag rijd je van Trollstigen naar het noordelijke Trondheim. Onderweg houd je even halt in Åndalsnes, waar je ook prachtige wandelingen kan maken, en je passeert langs het Dovrefjell-Sunndalsfjella Nationaal Park. In dit park kan je - als één van de weinige plaatsen in heel de wereld - nog de muskusos oftewel de musk-ox zien. Verder kan je op dit bergplateau ook erg mooie wandelingen maken. Wie wat meer tijd heeft, kan ook het middeleeuws mijndorpje Røros bezoeken.

Ook in Trondheim valt er heel wat te beleven. De belangrijkste bezienswaardigheid van Trondheim is de Nidaros Domkerk, een middeleeuwse kathedraal. Bezoek ook de Kristianstenburcht, waar je op het hoogste punt kan uitkijken over de gehele prachtige omgeving, en slenter rustig door het historische centrum van de oude stad. Tijdens het verkennen van Trondheim zal je ook heel wat Noorse kledingboetieks vinden en restaurantjes waar ze lokale gerechten serveren. In Trondheim heerst er een gezellige drukte en 's zomers genieten de mensen hier maar al te graag van een hapje en drankje op een terras.

Dag 7: van Trondheim naar Ålesund

Afstand: 353 kilometer

Op dag 7 van de Noorwegen rondreis krijg je onvergetelijke panoramische uitzichten voorgeschoteld. Na een kort bezoek aan de moderne havenstad Kristiansund rijd je over de Atlantic Road. Deze weg, die in 2005 gestemd werd tot Noorwegens Technische Hoogstand van de Eeuw, wordt vaak beschreven als één van de mooiste autoroutes ter wereld.

Ålesund is een unicum onder de Noorse steden. Hier vind je geen oude houten huizen of moderne betonnen en glazen constructies die zo typisch zijn voor andere plaatsen in het land, maar wel een eigenzinnige verzameling van hoge bakstenen gebouwen in de art-nouveaustijl. Verder is Ålesund vooral een gezellige dorp met mooie panden, een oude haven én een waanzinnig mooi uitzichtpunt. Vanaf de berg Aksla krijg je namelijk een prachtig zicht. Er is boven ook een restaurant. Bovendien kan je ook mooie wandelingen maken door één van de wandelpaden op de Aksla berg te volgen.

Dag 8: van Ålesund naar Lovatnet

Afstand: 139 kilometer

Onderweg naar Lovatnet passeer je onder andere Volda. Volda is een pittoresk dorpje dat nog niet door toeristen ontdekt werd en waar je het authentieke Noorwegen beter leert kennen. Even later houd je ook even halt bij Hornidalsvatnet, met zijn 514 meter het diepste meer van Europa.

Je eindigt de dag in het dorpje Loen aan het meer Lovatnet. Het is één van de meest pittoreske meren ter wereld.

Dag 9: nationaal park Jostedalsbreen

Afstand: 254 kilometer

Jostedalsbreen Nationaal Park werd gecreëerd om de Jostedalsbreen-gletsjer te beschermen. Die gletsjer bedekt bijna de helft van het park en is ook de grootste gletsjer op het Europese vasteland. Afhankelijk van hoe actief je wil zijn en hoeveel tijd je hier wil doorbrengen, kan je ervoor kiezen om uitgebreide en uitdagende begeleide wandeltochten te maken of om de gletsjer te bewonderen vanop een aantal meer toegankelijke uitkijkpunten.

Dag 10: van Lovatnet naar Flåm

Afstand: 263 kilometer

Vandaag brengt de rondreis door Noorwegen je verder zuidwaarts tussen de fjorden om uiteindelijk de dag te eindigen in de intrigerende stad Flåm. Flåm is vooral bekend dankzij de steile spoorlijn en als uitvalsbasis dient voor het Nærøyfjord, maar omdat deze plek uitvalsbasis dient voor het prachtige, rustgevende Nærøyfjord.

Je rijdt ook over de mooie panoramische route Aurlandsfjellet. Onderweg kan je een bezoek brengen aan de spectaculaire Sognefjord, de door UNESCO erkende staafkerk van Urnes bezoeken en het pittoreske dorpje Lærdalsøyri verkennen

Dag 11: van Flåm naar Bergen

Afstand: 162 kilometer

Vandaag heb je even de tijd om Flåm te bezoeken. Maak een ritje op de beroemde spoorweg en verken de steile bergen en de bulderende watervallen in de omgeving. Daarna reis je verder naar Bergen, de tweede grootste stad van Noorwegen. Onderweg stop je even in Gudvangen om er het musuem The Viking Experience te bezoeken.

LEESTIP: Flamsbana, de mooiste treinrit van Noorwegen, wat mag je verwachten van deze treinreis en waar kan je tickets kopen?

Dag 12: Bergen en omgeving

Op dag 12 van de rondreis door Noorwegen verken je Bergen. Bergen is wordt gezien als de mooiste stad van Noorwegen, vooral de locals denken hier zo over. De stad is op zich redelijk groot, maar toch nog altijd gezellig en authentiek. Bovendien valt er heel wat te beleven, waardoor ook wij fan geworden zijn van Bergen! Wandel eerst langs de oude wijk Bryggen - het oude deel van de stad die tevens op de UNESCO-werelderfgoedlijst staat - en verken daarna de Bergenhus-burcht en neem het treintje Fløibanen voor een prachtig uitzicht over de stad. Er zijn ook heel wat interessante musea die je kan bezoeken.

Net buiten Bergen kan je ook Troldhaugen bezoeken, het oude huis van de componist Edvard Grieg, of je kan de kabellift nemen naar de top van de berg Ulriken aan de rand van de stad.

Wanneer je een paar dagjes in Bergen verblijft, kan je ook kiezen om een uitstap te maken naar de Mount Fløyen. Dit is absoluut een aanrader als je fan bent van hiken. Deze stevige maar erg mooie wandeling van ongeveer een uurtje biedt je op de top een indrukwekkend uitzicht op de stad Bergen. Eens je de top bereikt hebt, kan je weer naar beneden met de bekende Floibanen, een soort tram die je langs de bergrots vervoert.

Dag 13: van Bergen naar Odda

Afstand: 150 kilometer

Vandaag rijd je landinwaarts vanuit Bergen. Je steekt de Hardangerfjord over en eindigt de dag in Odda. Onderweg passeer je de indrukwekkende waterval Steinsdalsfossen.

Odda is de ideale uitvalsbasis om van het prachtige landschap in dit deel van Noorwegen te genieten. Odda is ook het vertrekpunt van één van de beroemdste wandelingen van Noorwegen. Die staat morgen op het programma!

Dag 14: Trolltunga

Afstand: 28 kilometer

Trolltunga is één van de spectaculairste en meest panoramische kliffen van Noorwegen. De naam betekent letterlijk ‘trollentong’ en wanneer je de kaap ziet die uit de klif steekt, zal je onmiddellijk begrijpen waarom hij zo heet. De klif stijgt 1100 m boven zeeniveau uit en 700 meter boven het meer Ringedalsvatnet. De wandeling naar Trolltunga is pittig, maar zeker de moeite waard.

Dag 15: nationaal park Hardangervidda

Afstand: 176 kilometer

Hardangervidda is het grootste nationaal park in Noorwegen en zelfs in heel Scandinavië. Het beschermt een groot deel van het Hardanger bergplateau en vandaag de dag is dit park één van de populairste bestemmingen voor trektochten, maar ook voor skiën, vissen en klimmen.

Het bezoekerscentrum in Øvre Eidfjord is de perfecte plek om de verkenning van Hardangervidda te beginnen. Sla ook zeker de indrukwekkende Måbødalenvallei niet over.

Dag 16: van Odda naar Stavanger

Afstand: 305 kilometer

Op dag 16 van de rondreis door Noorwegen trek je zuidwaarts richting de havenstad Stavanger via onder andere de Ryfylke Scenic Tourist Route. Als je tijd hebt, moet je zeker even stoppen bij de interessante bezienswaardigheden onderweg. Je passeert bijvoorbeeld de watervallen Låtefossen en Svandalsfossen, de mooie staafkerk van Røldal en de zinkmijnen van Allmannajuvet.

Dag 17: Stavanger en omgeving

Afstand: 74 kilometer

In de voormiddag staat het oude centrum van de industriële havenstad Stavanger op het programma. Het echte werk komt in de namiddag. Dan maak je de beroemde wandeltocht naar Preikestolen.

Preikestolen of de Preekstoel is een dramatische rots vanwaar je een prachtig uitzicht hebt op de nabijgelegen Lysefjord. Net zoals de wandeltocht in Trolltunga, is dit één van de beroemdste en meest bezochte wandelingen van Noorwegen.

Een uurtje later bereik je de industriële havenstad Stavanger

Stavanger lijkt op het eerste zicht niet de meest betoverende stad maar toch kan je er heerlijk door de straatjes wandelen en verschillende bezienswaardigheden bezoeken. Ga bijvoorbeeld langs bij de oude Domkirke of breng een bezoek aan het Stavanger Museum of het Noors Petroleummuseum. Wil je zeker zijn dat je niets mist van de mooiste bezienswaardigheden? Volg dan zeker onze stadswandeling door het oude centrum van Stavanger.

VERBLIJFTIP: Overnachten doe je bij het Frogner House - Sirkus Renaa. De appartementen zijn ruim en modern ingericht en je geniet van een prachtig uitzicht over de omgeving. Het verblijf ligt op 5 minuten wandelen van het stadscentrum en er is een parkeergarage voorzien. Meer info en boeken.

Dag 18: Lysefjord en Kjeragbolten

Afstand: 300 kilometer

Op Preikestolen heb je de Lysefjord al kunnen bewonderen, maar er valt nog veel meer te beleven in de omgeving. Je neemt in Stavanger de ferry naar Lysebotn waar je de wandeling naar Kjeragbolten kan maken.

Kjeragbolten is een rotsblok zo groot als een auto die vastzit tussen 2 kliffen op een duizelingwekkende hoogte van 1000 meter boven de fjord. Een onvergetelijke plek! Onderweg heb je ook prachtige uitzichten. De wandeling is 10 kilometer lang en neemt zo’n 6 uur in beslag.

Dag 19: van Stavanger naar Kristiansand

Afstand: 313 kilometer

Ten zuiden van Stavanger en rond de kust van Kristiansand ontdek je het meest zuidelijke deel van Noorwegen. Dat gebied ziet er heel anders uit dan de fjorden waar we tot nu toe doorgereisd hebben, maar het is zeker even interessant en impressionant. Hoogtepunten onderweg zijn de kustlijn langs de autoroute Nordjøvegen, het indrukwekkende natuurgebied Magma Geopark en de Flekkefjord.

In Kristiansund zelf kan je met een klein veerbootje de 4 verschillende eilandjes van Kristiansund bezoeken of je kan een kijkje nemen in het Mellemvaerftet Old Shipbuilding Museum, een museum vol geschiedenis dichtbij het centrum van Kristiansund.

Dag 20: van Kristiansand naar Kragerø

Afstand: 177 kilometer

De Noorwegen rondreis brengt je vandaag richting het schattige kuststadje Kragerø. Je vindt er heel wat cafés, winkels en restaurants, maar ook een bloeiend cultureel leven. De hele zomer door zijn er concerten. Toch is het vooral de mooie omgeving die mensen lokt. Kragerø biedt toegang tot maar liefst 495 eilanden en riffen voor de kust. Zeeraften, kanoën, boottochten en andere wateractiviteiten zijn hier enorm populair.

Onderweg kan je even halt houden in Lyngør en Risør om er de witgeverfde, houten huizen te bekijken waar de zuidkust van Noorwegen zo bekend voor staat.

Dag 21: van Kragerø naar Oslo

Afstand: 235 kilometer

Vandaag is de laatste dag van de 3 weken durende reis door Noorwegen en je keert dan ook terug naar het startpunt, Oslo. Je kan rechtstreeks langs de kust rijden of via het binnenland nog enkele laatste bezienswaardigheden meepikken. Je kan er de 13de eeuwse beroemde staafkerk van Heddal bewonderen (die de grootste is in heel Noorwegen) of het charmante stadje Kongsberg bezoeken.

FAQ - Veelgestelde vragen over Noorwegen

Wat is de beste periode om Noorwegen te bezoeken?

  • Voor wie aangename temperaturen wenst en de Noorse fjorden en natuur wil zien zijn de zomermaanden, tussen mei en september een ideale periode.
  • Voor een reis door het zuiden van Noorwegen zijn de maanden juli en augustus de beste maanden qua temperatuur.

Hoe en waar walvissen spotten in Noorwegen?

De walvissen die langs de kust van Noorwegen zwemmen zijn naast het Noorderlicht misschien wel de mooiste bezienswaardigheden van het land. In het noorden van Noorwegen kan je verschillende soorten spotten, van orka’s tot potvissen en bultruggen. In het water rondom de Lofoten en in in Tromsø en Skjervøy kan je zeker terecht voor enkele walvissen te spotten. Lees onze tips bij het walvis spotten in Noorwegen.

Wat zijn de mooiste nationale parken in Noorwegen?

Noorwegen staat echter vooral bekend om z’n indrukwekkende nationale parken. Het land telt tientallen adembenemende fjorden, helderblauwe meren en gigantische gletsjers die jaarlijks duizenden bezoekers trekken. Zo is het Nationaal park Jotunheimen, één van de populairste wandelgebieden van Noorwegen. Trek je wandelschoenen aan en lees meer over de mooiste nationale parken in Noorwegen.

Welke auto huren voor je rondreis?

  • Twijfel je nog welke auto je wil gaan huren voor je roadtrip?
  • Huur alvast geen té kleine auto, ga voor een comfortabele wagen.
  • Boek zeker een all-inclusive verzekering zodat in alle rust rond kan rijden.
  • Iedereen met een Belgisch of Nederlands rijbewijs mag er met een huurauto rijden.
  • Betrouwbare autoverhuur bedrijven zijn Sunnycars (altijd all-inclusive), TUI cars autoverhuur en EasyTerra (meestal de goedkoopste).
  • Lees ook nog meer tips over een auto huren op vakantie.

Wil jij ook niets missen tijdens je rondreis in Noorwegen?

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Noorwegen? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Noorwegen met meer dan 78 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Noorwegen.

Noorwegen

Gratis reisgids Noorwegen downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 12 maart 2024 - Katrien

Heel uitgebreide reisbeschrijving, aanrader om je roadtrip te plannen!

- 8 maart 2024 - Theo Zijlmans

Erg veel wandeltips

- 23 februari 2024 - jellie visbeek

Mooi overzichtelijk met leuke tips. Gaan we zeker wat uit gebruiken met onze vakantie in juni.

- 18 december 2023 - HB

Mooie duidelijke reisgids en inspiratiebron.

- 7 augustus 2023 - Marion

De gratis download zag er prima uit, vol met handige tips. Omdat we al vaker in Noorwegen zijn geweest en dit jaar meer naar het zuidelijke fjordengebied zullen gaan, vond ik de complete reisgids wel wat prijzig om aan te schaffen. Maar zeker complimenten voor de vele info.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?